REVIEWS

BATTLEBLOCK THEATER

Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες βάζουν τόση αγάπη, ψυχή και μεράκι στις δημιουργίες τους, που συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να χαμογελά μανιακά, άνευ λόγου και αιτίας από την οθόνη της εγκατάστασης ακόμη.

BBT1Wheeeeee!

Tα έξοχα ζουρλά παιδιά της Behemoth (οι διεστραμμένες μεγαλοφυίες πίσω από την απόλυτη παρωδία/φόρο τιμής στο Golden Axe, Castle Crashers) δούλευαν αρκετά χρόνια επάνω στο BattleBlock Theater, θέλοντας να προσφέρουν κάτι ουσιαστικά διαφορετικό με την δεύτερη δουλειά τους. Εξάλλου, ήταν σχεδόν αδύνατον να βελτιώσουν οτιδήποτε επάνω στην εκπληκτική φόρμουλα του Castle Crashers και έτσι πολύ σοφά απέφυγαν ένα «ασφαλές» αλλά στάσιμο sequel.

Το BattleBlock Theater, ξεκινά το εκπληκτικά γκάου Adventure Mode του, με τον φοβερό Hattie Hattington (που όλοι αγαπούν γιατί υποθέτουμε πως μοιράζει δωρεάν ναρκωτικά και μυτερά καπέλα αφειδώς) να παίρνει τους φίλους/οπαδούς/ακολούθους του σε μια μαγευτική κρουαζιέρα. Εκεί λοιπόν που στρουμφοτραγουδούν όλοι μαζί χαζοχαρούμενα εις τα πρασινογάλαζα κύματα, να ‘σου η καταιγίδα, να ‘σου το δράμα και βρίσκονται όλοι ναυαγοί σε ένα νησί κατοικημένο αποκλειστικά από τα αντιπαθέστερα όλα των κατοικιδίων, τις ενσαρκώσεις της σκοτεινής πλευράς του θηλυκού DNA στην Γη, τον προαιώνιο εχθρό του τίμιου σκύλου, τις ΓΑΤΕΣ. Οι γάτες αυτές, έχουν στήσει μια τεράστια αρένα στο νησί και περνάνε ευτυχισμένα τις μέρες τους, βάζοντας τους ναυαγούς να διαγωνίζονται μεταξύ τους σε μια ατελείωτη σειρά από φονικές αρένες. Για ανεξήγητους λόγους, φοράνε ένα Ειδικό Καπέλο (σε περίπτωση που δεν το πήρατε γραμμή, το παιχνίδι έχει ένα τεράστιο φετίχ για τα Φοβερά Καπέλα, σχεδόν αντίστοιχο του Team Fortress 2) στον Hattie, το οποίο τον μετατρέπει (;) σε απόλυτο ψυχασθενή Καλιγούλα-Πρόεδρο των αγώνων. Τί κρύβεται πίσω από την μεταμόρφωση του Hattie; Θα καταφέρετε άραγε να σώσετε όλους τους φίλους σας; Πόσους φρικτούς κινδύνους είστε διατεθειμένοι να αντιμετωπίσετε προκειμένου να ανακαλύψετε το σκοτεινό μυστικό του γατονησιού;

BBT4Οι Boss Stages αποτελούν ανελέητους αγώνες ενάντια στο χρόνο, ειδικά όσο προχωράτε στο παιχνίδι

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των platform παιχνιδιών, τα οποία χρησιμοποιούν το σενάριο σαν μια απλή δικαιολογία για την υπέροχη (λέγε με Rayman Legends) δράση τους, το BattleBlock Theater δίνει μεγάλη έμφαση στις θεότρελες cutscenes και ολόκληρη την αφηγηματική τροχιά του, συνδέοντάς την άρρηκτα με την ίδια την δράση. Ανατροπές, συγκίνηση και μια περίσσια αναρχικού και ασυγκράτητου χιούμορ διανθίζουν την περιπέτεια του μικρού μυτεροκέφαλου ήρωά μας, η οποία πατάει πολύ γερά επάνω στους ιδιαίτερα στιβαρούς μηχανισμούς του gameplay της.

BBT5Καταραμένες ψιψίνες, μόλις λυθούμε, θα δείτε τί έχετε να πάθετε…

Κάθε «κόσμος» από τον οποίο περνάμε, διαιρείται σε δέκα επίπεδα/αρένες (συν μια τελική, boss stage). Σκοπός μας στην καθεμία είναι να μαζέψουμε τα τρία (ή τέσσερα) διαμάντια που απαιτούνται προκειμένου να ξεκλειδώσουμε την έξοδο. Τόσο απλά. Φυσικά σε κάθε επίπεδο υπάρχουν πολύ περισσότερα κρυμμένα διαμάντια καθώς και ένα υπερπολύτιμο κουβάρι μαλλί, το κυνήγι των οποίων είναι καθαρά προαιρετικό και φυσικά σε αυτό βρίσκεται και το ζουμί του τίτλου. Όσο περισσότερα διαμάντια μαζεύουμε, τόσο περισσότερους συντρόφους μας μπορούμε να απελευθερώνουμε (ξεκλειδώνοντάς τους ταυτόχρονα και ως playable χαρακτήρες ή customization items) ενώ με τα κουβάρια το μαλλί δωροδοκούμε τους γατοδεσμοφύλακές μας, ώστε να έχουμε πρόσβαση σε ισχυρότερα όπλα όσο προχωράμε στο παιχνίδι.

BBT7Το παν στη ζωή είναι να έχεις σωστούς φίλους.

Το κάθε επίπεδο είναι στημένο σαν μια μεγάλη αρένα, κομπλέ με σατανικές ψιψίνες να παρακολουθούν στο κοινό (Μια μηχανική που είδαμε και στο συμπαθέστατο Foul Play) και επαφίεται σε εμάς να εκμεταλλευτούμε σωστά τις διαφορετικές ιδιότητες των κύβων που απαρτίζουν το κάθε επίπεδο (Τα «blocks» του τίτλου) ώστε να μαζέψουμε τα πολυπόθητα διαμάντια που θα ξεκλειδώσουν την έξοδο. Η καμπύλη εκμάθησης του τίτλου είναι υποδειγματική και η δυσκολία κλιμακώνεται τόσο σωστά που ποτέ δεν θα νιώσετε εξαπατημένοι ή «ριγμένοι» από κάποιον φτηνό θάνατο.  Εξάλλου, η πληθώρα των checkpoints σε κάθε επίπεδο, εγγυάται ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να επαναλάβετε τις ίδιες ενέργειες σε σημείο εκνευρισμού. Εκεί βέβαια που ο τίτλος πραγματικά ζωντανεύει, είναι όταν προσκαλέσετε ένα φίλο (αγωνιστικοί χαιρετισμοί στον Αδερφό Soad667 που επιβεβαίωσε μαζί μου την υποψία πως «Όσο πιο γιωτάδες, τόσο πιο καλά») για να παίξετε είτε την campaign του παιχνιδιού είτε κάποιο από τα πάμπολλα, ευφάνταστα και κάργα τρύπια multiplayer modes του. Είναι στιγμές που η δράση είναι τόσο γρήγορη, ψυχωτική και «ό,τι να’ ναι, όπου να ‘ναι» που θα χουχουτίζετε ευφορικά καθώς το χειριστήριο (μπορείτε να παίξετε και με πληκτρολόγιο και ποντίκι, αλλά κακά τα ψέματα, αυτά τα παιχνίδια είναι «γραμμένα» πάνω σε χειριστήριο) σπαρταρά ως τσαντισμένη κόμπρα στα χέρια σας, αδράζετε κάθε μυστικό στην πίστα μη έχοντας την παραμικρή ιδέα πως το κάνατε και σκούζοντας «MaD l33t UBERskillz0!» στο μικρόφωνο. Με τη δυνατότητα επίσης δυο παικτών να συνεργάζονται (απόηχοι από Lost Vikings εδώ) προκειμένου να φτάσουν απρόσιτα σημεία κάθε επιπέδου, θα είστε πολύ απασχολημένοι να σκοτώνετε φρικτά ο ένας τον άλλον και να κρατάτε την κοιλιά σας από τη γέλια με τις περιγραφές του φοβερού αφηγητή που θα συνειδητοποιήσετε ότι η ίδια η πρόοδός σας στο παιχνίδι δεν είναι τίποτε άλλο από μια αφορμή ώστε να βυθίζεσθε ολοένα και βαθύτερα στην γλυκιά, πάναγνη ψυχασθένεια που έχει ετοιμάσει η Behemoth με στοργή και μεράκι για εσάς.

BBT9Μην το βλέπετε έτσι, είναι ένα άκακο και συμπαθέστατο σκηνικό!

Και αφού ολοκληρώσετε το χορταστικότατο και μεστό adventure mode, σας περιμένει μια πληθώρα ξεχωριστών multiplayer modes, arena battles, ingame trading ακόμη και ο ίδιος editor που χρησιμοποίησε η Behemoth για να φτιάξει το παιχνίδι, είναι στην διάθεσή μας για να κατασκευάσουμε τις δικές μας προκλήσεις. Είχα πολλά χρόνια να δω ένα τίτλο τόσο πλήρη από άποψη περιεχομένου. Η σχέση δηλαδή τιμής προς απόδοση/ποιότητα, είναι εξαιρετική, δικαιολογώντας πλήρως την αγορά του τίτλου σε full price.

BBT6Extra special thanks στο Μαγικό Μου Πειραματόζωο για τις ανάγκες του ρηβιού, Soad667!

Μιλάμε για ένα τίτλο στον οποίο μπορείτε άνετα να βυθίσετε δεκάδες ωρών, ειδικά εάν θελήσετε να κυνηγήσετε τα από κάθε άποψη εξαιρετικά και ξεκαρδιστικά ατσίβμεντς που περιλαμβάνονται. H Behemoth δεν βιάστηκε, γυάλισε το puzzle platformer διαμάντι της σε εξωπραγματικά επίπεδα και παρέδωσε έναν τίτλο ο οποίος παρέχει δυνητικά ατελείωτο χάος και υπερ-ποιοτική διασκέδαση. Μέχρι τον επόμενο τίτλο της, το BattleBlock Theater είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του είδους στο PC.

Pros

  • Τεράστια αντοχή στο χρόνο
  • Ποιοτικότατο και γυαλισμένο στην εντέλεια gameplay
  • Ιδιαίτερα ευχάριστο στο co-op
  • Πηγαίο, αναρχικό χιούμορ
  • Πάμπολλα modes και δυνατότητες customization

Cons

  • Εάν δεν είσθε φανς του ιδιαίτερου χιούμορ της Behemoth, ενδέχεται να σας κουράσει μετά από κάποιο σημείο
  • Κάποια μικροπροβλήματα με lag σε ορισμένα από τα multiplayer modes που αναμένεται να διορθωθούν σε προσεχές patch
  • Needs more chainsaws.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 89%

89%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elGreek