REVIEWS

BIOSHOCK: THE COLLECTION

Σχεδόν απίστευτο το γεγονός πως έχουν περάσει εννέα χρόνια από την πρώτη φορά που χαθήκαμε στον μυθικό βυθό της Rapture, μιας εκ των εντυπωσιακότερων δυστοπιών στις οποίες είχαμε την τιμή και το προνόμιο να ταξιδέψουμε, όλα αυτά τα χρόνια που περιδιαβαίνουμε τους ατελείωτους δρόμους.

Η επίδραση του Bioshock στο χώρο των video-games ήταν καταλυτική και αναντίρρητη. Έδειξε πως μπορούσες να πάρεις «κουρασμένους» μηχανισμούς και με ένα έξυπνο λίφτινγκ και ιδιαίτερη προσοχή στην λεπτομέρεια και το χτίσιμο του κόσμου του παιχνιδιού, να δημιουργήσεις μια απαράμιλλη αίσθηση μυστηρίου και ανακάλυψης στους παίκτες.

BC9Would you kindly?

Με την πιθανή εξαίρεση του έγκριτου αθλητικογράφου Αλέξανδρου «Admiral» Γκέκα, ο οποίος παρασυρόμενος από σειρήνες της εποχής απέρριψε συνοπτικά το εφιαλτικό μεγαλείο της Rapture, το παγκόσμιο gaming κοινό αγκάλιασε την κοραλλένια σήψη του Bioshock και το ανέδειξε σε ένα εκ των σπουδαιότερων gaming franchises όλων των εποχών.

Έντεκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου παιχνιδιού, έξι μετά την κυκλοφορία του δεύτερου και μόλις τρία μετά το υψιπετές μεγαλείο του ονειρικού Bioshock Infinite, η 2Κ ακολουθεί το ρεύμα της εποχής και μας παραδίδει το Bioshock: The Collection, μια συλλογή η οποία περιλαμβάνει remastered εκδόσεις των δυο πρώτων παιχνιδιών, μαζί φυσικά με όλο το DLC που είχε κυκλοφορήσει γι’ αυτά καθώς και το Bioshock Infinite μαζί με το επικό Burial At Sea, για τους τέσσερις εν ενεργεία gamers που δεν αντάμωσαν μαζί του τα προηγούμενα χρόνια.

BC2Το δεύτερο Bioshock εξακολουθεί να παραμένει τραγικά υποτιμημένο από σεναριακής απόψεως

Όπως πολύ εύστοχα έχει γράψει και ο Μάνος «manos426f» Καρκαλέμης στην κριτική του για την remastered έκδοση του Grim Fandango, η βαθμολογία ενός remaster, είναι παραπλανητικά δύσκολη υπόθεση. Προφανώς και δεν αξιολογείται η αντικειμενική αξία των πρωτότυπων παιχνιδιών (αν πηγαίναμε γι’ αυτό, έχουμε 100, 98 και 101 αντίστοιχα) αλλά η ποιότητα της δουλειάς που έχει γίνει στο «ρετουσάρισμα» των τίτλων, καθώς και το ουσιαστικό κίνητρο αγοράς των νέων εκδόσεων που μπορεί αυτή να προσφέρει σε ένα κάτοχο των αρχικών τίτλων.

Το εντυπωσιακότερο οπτικό αποτέλεσμα φυσικά έχει επιτευχθεί στο αρχικό Bioshock. Ολοκαίνουρια textures υψηλής ευκρίνειας, πιστά στα πρωτότυπα καθώς και επανασχεδιασμένα εφέ φωτισμού και σκίασης, ζωντανεύουν την καραβοτσακισμένη σαγήνη της Rapture για μια γενιά που ενδεχομένως δεν βρισκόταν στην ηλικία που έπρεπε προκειμένου να την απολαύσει στην αρχική της εμφάνιση. Χωρίς να πρόκειται για κάποιον εκπληκτικό, Unreal 4 παραληρηματικό επανασχεδιασμό της αρχικής περιπέτειας, έχουμε ένα εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα, το οποίο κάλλιστα στέκει εν έτει 2016. Οι επιλογές στα γραφικά είναι στοιχειώδεις και περιορίζονται σε ένα απλό Anti-Aliasing και FOV slider, αλλά η ποιότητα και μόνο των νέων textures, δικαιολογεί τον τίτλο του “Remaster”.

BC5“Πονάει, κουνελάκι;”

Αν και είχαν αναφερθεί αρκετά ζητήματα όσον αφορούσε την σταθερότητα των παιχνιδιών και το mouse acceleration κατά την αρχική κυκλοφορία της συλλογής, πλέον, κατόπιν μερικών έγκαιρων patches, τα ζητήματα έχουν εξαλειφθεί και η δεύτερη βόλτα στα λημέρια της Rapture είναι όσο απροβλημάτιστη θα περίμενε κανείς.

Το Bioshock 2 έχει και αυτό βελτιωθεί οπτικά, χωρίς όμως η δουλειά που έχει γίνει στον επανασχεδιασμό των textures να προσεγγίζει τα επίπεδα της αντίστοιχης του Bioshock. Από μια άποψη λογικό και αναμενόμενο, αλλά δύσκολα θα παρακινήσει ένα παίκτη που είχε ασχοληθεί με το πρωτότυπο να ξεκινήσει και πάλι την περιπέτεια με την προοπτική κάποιας οπτικής πανδαισίας. Ειδικά όσοι είχατε το προνόμιο να απολαύσετε το παιχνίδι σε ένα δυνατό σύστημα με όλες τις -περιορισμένες, ομολογουμένως- ρυθμίσεις στο μέγιστο, μικρές διαφορές θα διαπιστώσετε σε σχέση με την σημερινή, remastered έκδοση.

BC10Museum Of Orphaned Concepts, μια ευχάριστη, όσο και σύντομη ματιά “πίσω από την κουρτίνα” του πρώτου Bioshock

Όσον αφορά τώρα το γλυκόπικρο φιλί του Infinite, τα λόγια περιττεύουν. Η αριστουργηματική κορωνίδα της σειράς δεν έχει υποστεί την παραμικρή αλλαγή καθώς παραμένει ένα από τα εντυπωσιακότερα παιχνίδια όλων των εποχών και δεν αναφέρομαι μονάχα στον άριστο εικαστικό του τομέα, όσο στον προβληματισμό και τα συναισθήματα που δημιουργεί στον παίκτη.

Με χαροποιεί η κυκλοφορία της συλλογής αυτής των Bioshock. Με χαροποιεί το γεγονός πως τα δυο πρώτα εκπληκτικά παιχνίδια διασώθηκαν από το νεκροταφείο των «unplayable λόγω γραφικών» παλαιών 3D παιχνιδιών. Ως κάτοχος όλων των τίτλων στην αρχική τους έκδοση, θεωρώ πως δύσκολα θα αγόραζα την παρούσα συλλογή δίχως κάποια γενναία έκπτωση. Για ένα νεότερο παίκτη όμως, που πρόσφατα έχει ξεκινήσει το μαγικό του ταξίδι στο ευγενές άθλημα του gaming, η συλλογή στέκει αγέρωχη ως τριπλή κασετίνα Dimple, στην κορυφή του φάρου, την άκρη της φλόγας. Το καταραμένο σημείο που σε τραβάει κάθε βράδυ εκεί, όλο και πιο βαθιά, σε ύδατα από δημιουργίας εχθρικά.

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media για την διάθεση του review κωδικού του παιχνιδιού.

Pros

 • Πολύ προσεγμένη δουλειά στα νέα textures, ειδικά όσον αφορά το πρώτο Bioshock
 • Μετά τα απαραίτητα patches, απρόσκοπτη εμπειρία gameplay στο PC
 • Δίνει την ευκαιρία σε νεότερους gamers να βιώσουν μια εκ των μυθικότερων αφηγήσεων του gaming δίχως να “ζοριστούν” με χαμηλής ανάλυσης textures και εφέ.

Cons

 • Εάν έχετε ήδη βιώσει τα μεγαλειώδη αυτά παιχνίδια κατά την αρχική τους κυκλοφορία, δεν υπάρχει το επιπλέον περιεχόμενο που θα σας δελεάσει προκειμένου να επιστρέψετε
 • Έκδοση περισσότερο αναγκαία για τις κονσόλες, καθώς τα Bioshock 1 & 2, έδειχναν ήδη πανέμορφα, ειδικά σε ένα δυνατό σύστημα
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 88%

88%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

5 Comments

 1. Σκετη απολαυση το review πολλα μπραβο. Η τριλογια ειναι ενα επος και μισο αλλα παιζεται ανετα ακομα και σημερα με τις παλιες εκδοσεις. Για οποιον δεν τις εχει βεβαια αυτη ειναι η μοναδικη ευκαιρια για αφεση αμαρτιων.

 2. Με την πιθανή εξαίρεση του έγκριτου αθλητικογράφου Αλέξανδρου «Admiral» Γκέκα, ο οποίος παρασυρόμενος από σειρήνες της εποχής απέρριψε συνοπτικά το εφιαλτικό μεγαλείο της Rapture

  Ώπα μισό. Ας το πάρουμε από την αρχή γιατί καλή η πλάκα αλλά δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις…
  Καταρχήν, οι σειρήνες της εποχής επέβαλλαν δόξα και τιμή στα Bioshock, ειδικά στο πρώτο. Η μάζα τότε ακολούθησε αυτές τις σειρήνες (λέγε με και hype) και λάτρεψε χωρίς αύριο αυτές τις κυκλοφορίες. Μια μάζα που δεν είχε παραστάσεις άλλων εποχών για μέτρο σύγκρισης. Όπως αυτοί που λάτρεψαν το DA:Origins ευτυχισμένοι στην άγνοια της μη ύπαρξης των BG.

  TLDR, η πλειοψηφία αυτών που δόξασαν τα Bioshock δεν έχουν παίξει κάποιο System Shock. Ακόμη και το ατού των Bioshock δανείζεται από τα SS, ειδικά κάποιες ανατροπές. Οπότε πέρα από τις ιστορίες, σε gameplay/core μηχανισμούς/σχεδιασμό τα Bioshock μειονεκτούν έναντι στα sci-fi ξαδερφάκια τους.
  Οπότε όχι. Δεν είναι μόνο ο Admiral που θεωρεί ότι χωλαίνουν (ο οποίος απ ότι θυμάμαι του άρεσαν, αλλά δεν εκστασιάστηκε κιόλας, έχει διαφορά όμως από το “απέρριψε”) είμαστε περισσότεροι. Λίγοι βέβαια σε σχέση με τη “μάζα” αλλά εδώ που τα λέμε λίγοι δεν είναι αυτοί που έπαιξαν ή/και εκτίμησαν παιχνίδια όπως αυτά ή τo Deus Ex, τα Thief ή το Planescape;
  Αυτά…

 3. btw αν έχετε το 1 και το 2 σε retail, το μεν 2 μπορεί να γίνει redeem απευθείας στο steam και για το ένα με ένα email στο support μπορούν να το κανονίσουν να πάρετε κλειδάκι στον ατμό που περιλαμβάνει και το αρχικό και το remastered game.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL