REVIEWS

CITIES: SKYLINES – MASS TRANSIT

Μια ωραία πρωία στα μέσα του Μάη, ξυνόμενος ανελέητα για ακόμη μια φορά στα κοινωνικά δίκτυα δουλεύοντας σκληρά και όντας υπερπαραγωγικό μέλος της κοινωνίας, κάπου παίρνει το μάτι μου πως για ακόμη μια φορά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία του τόπου και προτίθεται να κηρύξει απεργία διαρκείας. Πριν προλάβει καλά-καλά ο εγκέφαλός μου να επεξεργαστεί τα αναμενόμενα σενάρια διάλυσης του ΟΑΣΘ και εξαγνιστικού βομβαρδισμού των ερειπίων του οργανισμού με εμπριστικές βόμβες ναπάλμ και ΧΙΛΙΑΔΕΣ λίτρα αντισηπτικού Bedadine, λαμβάνω στο mail μου πρόσκληση από την Paradox Interactive για πραγματοποίηση review πάνω στο επερχόμενο DLC του Cities: Skylines, το οποίο, σε μια τραγική ειρωνία της τύχης, ονομάζεται Mass Transit και εστιάζει στην εμβάθυνση του τομέα των αστικών συγκοινωνιών.

Το να αποδεχθώ την πρόσκληση αυτή ήταν θέμα καρμικό, ζήτημα συμπαντικής αρμονίας θα έλεγε κανείς. Μετά από μια σύντομη ανταλλαγή e-mails, έλαβα τον πολυπόθητο κωδικό και ξεκίνησα το κατέβασμα του DLC. Μπορεί η Θεσσαλονίκη να μην έχει αυτή τη στιγμή όχι μόνο Μετρό (insert random αστείο ή meme here σχετικό με το πότε θα είναι έτοιμο το Μετρό Θεσσαλονίκης) αλλά ούτε καν λεωφορεία, μπορεί να είναι η μοναδική πόλη παγκοσμίως που τη δεδομένη στιγμή δεν έχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ μέσο συγκοινωνίας… αλλά, ΔΙΑΒΟΛΕ, η πόλη που θα φτιάξω στο Cities: Skylines θα είναι πρότυπο συγκοινωνιών! Είναι θέμα αξιοπρέπειας πλέον.

masstransit-snap1smallΗ εικόνα αυτή ενός δρόμου με ήπια κίνηση και σαφώς ενδεδειγμένους λεωφορειοδρόμους, θα μπορούσε άνετα να είχε τραβηχτεί σε οποιαδήποτε σύγχρονη πόλη της Ελλάδαχαχαχαχαχαχαχαχ

Στα πλαίσια της δημιουργίας αυτής της πόλης-πρότυπο, σκαλίζω καταρχάς τα νέα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς. Δίπλα στα γνωστά και καθιερωμένα Λεωφορεία-Μετρό-Τρένα-Αεροπλάνα, το Mass Transit εισάγει ως νέα μέσα το Ferry (η δική τους εκδοχή ενός φέρι-μποτ βέβαια είναι επαρκώς φλώρικη και μοιάζει με κανονικό πλοίο – δυστυχώς δεν μας προσφέρεται η δυνατότητα να ταξιδέψουμε με τις παλιές καλές πασοκικές ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ σαν γνήσια αρσενικά), το Monorail, το Τελεφερίκ και το Αερόπλοιο (και μόνο που γράφω αυτήν την λέξη αισθάνομαι σαν πιλότος στον Α. Παγκόσμιο Πόλεμο). Προφανώς όλα τα παραπάνω έρχονται μαζί με τα αναμενόμενα αντίστοιχα κτίρια που λειτουργούν ως αφετηρίες ή ως σταθμοί, όμως παράλληλα εισάγεται και μια νέα και άκρως καλοδεχούμενη σειρά κτιρίων που λειτουργούν ως σταθμοί μετεπιβίβασης-σύνδεσης ανάμεσα σε 2 ή και περισσότερα μέσα μεταφοράς. Έτσι, για παράδειγμα, αντί να χτίζουμε μια στάση Monorail και να τοποθετούμε ακριβώς δίπλα της μια στάση λεωφορείου, πλέον μπορούμε να χτίσουμε το άκρως βολικό Monorail-Bus Hub που εξυπηρετεί και τα 2 μέσα ταυτόχρονα. Αντίστοιχα Hubs μετεπιβίβασης υπάρχουν για τα Ferry και για τα τρένα, τα οποία τρένα επίσης αποκτούν την εξίσου βολική δυνατότητα κατασκευής multiplatform σταθμών που έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετούν παραπάνω από μία γραμμή τρένου.

masstransit-snap2smallΤο Monorail διαθέτει και την εξαιρετική δυνατότητα κατασκευής γραμμών αλλά και σταθμών ακριβώς πάνω από τους δρόμους της πόλης μας. Το υπέργειο urban monorail σύστημα των ονείρων μας είναι πλέον πραγματοποιήσιμο!

Πέρα από τα νέα μέσα μεταφοράς καθεαυτά, εισάγονται και πληθώρα νέων ρυθμίσεων και πληροφοριών σχετικά με τις πάσης φύσεως γραμμές συγκοινωνιών της πόλης μας. Τα νέα Information Tables στα οποία έχουμε πρόσβαση, μας παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για το πόσοι επιβάτες βρίσκονται πάνω στο κάθε όχημα της εκάστοτε γραμμής εκείνη τη δεδομένη στιγμή, πόσοι επιβάτες περιμένουν στις στάσεις της γραμμής, αλλά και το… πόσες μεταφορές με αμάξι εξοικονομεί η κάθε γραμμή. Από αυτούς τους πίνακες μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε λεπτομέρειες όπως τον αριθμό των οχημάτων που θα έχει σε κυκλοφορία κάθε γραμμή, αλλά και επιλογή ως προς το αν μια γραμμή θα λειτουργεί στη διάρκεια της ημέρας, της νύχτας ή και τα δύο – 78Ν Αεροδρόμιο-ΚΤΕΛ, τώρα και στην πόλη μας! Αναμφίβολα, πολίτιμα εργαλεία όλα τους στην προσπάθεια βελτίωσης και βελτιστοποίησης των δικτύων μεταφορών μας.

masstransit-snap3smallΣε μια στιγμή πηγαίας έμπνευσης, ονόμασα ένα από τα Αερόπλοιά μου ως “Hindenburg”. Ένα όνομα που μεταδίδει ασφάλεια, σταθερότητα και σιγουριά. Τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά όσο είσαι πάνω στο Hindenburg.

Στις λοιπές βελτιστοποιήσεις που εισάγει το Mass Transit στην όλη εμπειρία, συγκαταλέγονται και 2 features τα οποία ήδη έχουν καταφέρει να μπουν μέσα στην καρδιά μου. Αφενός, η δυνατότητα να ορίσουμε οδούς προτεραιότητας στο δίκτυό μας: ξεχάστε τις εκνευριστικές περιστάσεις του να έχετε έναν κεντρικό δρόμο 4 λωρίδων στον οποίο όμως η κίνηση διακόπτεται διαρκώς λόγω φαναριών στις διασταυρώσεις – πλέον μπορείτε με ένα απλό κλικ το ορίσετε το αν ένας δρόμος θα έχει προτεραιότητα ή όχι, αλλά και το αν στις διασταυρώσεις του θα υπάρχουν φανάρια ή απλές πινακίδες με στοπ. Αφετέρου, το αρκετά εκτενέστερο UI κατά την ίδια την δημιουργία των δρόμων: αντί να υπολογίζουμε λίγο-πολύ με το μάτι και να ελπίζουμε πως οι γραμμές που τραβάμε θα καταφέρουν να σχηματίζουν συμμετρικές ενώσεις, πλέον εμφανίζονται κατά την κατασκευή των δρόμων νοητές προεκτάσεις που μας δείχνουν πώς θα τέμνεται ένας υπό κατασκευή δρόμος με το υπάρχον δίκτυο, αλλά και ένα… μοιρογνωμόνιο, το οποίο μας δείχνει την ακριβή γωνία κλίσης των στροφων του υπό κατασκευή δρόμου!

masstransit-snap4smallΤελεφερίκ που ανεβαίνει έναν δασώδη λόφο μέσα στη νύχτα… Όχι, δεν νομίζω πως είναι σκηνή που παραπέμπει στο Alan Wake, ούτε πως ξεκινάει κανένα θρίλερ ακριβώς έτσι, είμαι σίγουρος πως οι επιβάτες περνάνε πάρα πολύ καλά αυτή τη στιγμή.

Προφανώς, όπως γίνεται με κάθε άλλο DLC του Cities: Skylines, το Mass Transit εισάγει και τις λοιπές “περιφερειακές” προσθήκες, όπως 3 νέα Scenarios (που, αναμενόμενα, περιέχουν καταστάσεις που αφορούν τα δίκτυα συγκοινωνιών συγκεκριμένων pre-made πόλεων), 3 νέα Map Types προς επιλογήν κατά τη δημιουργία νέων πόλεων, δυνατότητα ονοματοδοσίας στους δρόμους μας (έπος!), νέοι τύποι δρόμων και σιδηροδρόμων, νέα Unique Buildings, Achievements, Policies… και νέα καπέλα για τον Chirper, την “μασκότ” του game που προβάλει τα “tweets” (ή μήπως… τα “chirps”;) που υποτίθεται πως ποστάρουν οι κάτοικοι της εικονικής μας πόλης κατά τη διάρκεια του game. ΝΑΙ, καλά ακούσατε, ΝΕΑ ΚΑΠΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ CHIRPER. Σταματήστε ότι κάνετε, κλείστε τη Βουλή, κυρήξτε την 18η Μαΐου Εθνική, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ εορτή. Πραγματοποιήθηκαν οι αλυτρωτικοί πόθοι όλης της ανθρωπότητας: ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΕΑ ΚΑΠΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ CHIRPER. Δάκρυα συγκίνησης, αδέρφια μου… Ας σημειωθεί επίσης πως οι περισσότερες από τις παραπάνω “περιφερειακές” προσθήκες διατίθεται ως δωρεάν Update σε όλους τους κατόχους του αρχικού game, οπότε ουσιαστικό όφελος για τους αγοραστές του DLC είναι κυρίως τα 4 νέα μέσα μεταφοράς και οι πάσης φύσεως σταθμοί τους.

masstransit-snap5small“Λοιπόν ψηλέ, παίρνεις την Kunena όλο ευθεία, μόλις πετύχεις την Geralt of Rivia στρίβεις δεξιά, δυο δρόμους παρακάτω θα δεις την Παπαφλέσσα. Στρίψε αριστερά, και το σπίτι είναι εκεί στην Παπαφλέσσα 13. Τις μπύρες μην ξεχάσεις.”

Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως το Mass Transit είναι το πιο “ουσιαστικό” DLC του Cities: Skylines ως τώρα. Όσο χρήσιμες και ενδιαφέρουσες και να είναι ως features οι προσθήκες σχετικά με τον τουρισμό, την διασκέδαση, την βαρυχειμωνιά και τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων DLC, ο τομέας των μαζικών μεταφορών αντικειμενικά βρίσκεται απολύτως στον πυρήνα ενός City Building Sim, και είναι λογικό οι προσθήκες που γίνονται σε αυτόν τον τομέα να επηρεάζουν πιο έντονα το συνολικό gameplay. Η αλήθεια είναι πως πολλές από τις προσθήκες αυτές μπορούσαν ήδη να εισαχθούν και με κάποιο δωρεάν mod (σε πιο “ωμή” εκδοχή, αναμενόμενα), κάτι το οποίο άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι δημιουργοί, αναφέροντας πως τα Mods της κοινότητας ήταν σαφής πηγή έμπνευσης κατά τον σχεδιασμό του Mass Transit. Όπως και να το κάνουμε βέβαια, η “επίσημη” υλοποίηση των features του Cities: Skylines είναι πάντα σαφώς πιο εμπεριστατωμένη και “streamlined” σε σχέση με τα Mods.

Ως προς τα αρνητικά… Αφήνοντας στην άκρη την αιωνίως αλμυρή τιμολόγηση των DLC οποιουδήποτε τίτλου σχετίζεται έστω και έμμεσα με την Paradox (13 ευρώ αυτή τη στιγμή, ξεδιάντροπα ισοσκελισμένη τιμή με τα 13 δολάρια της Αμερικής), το μόνο που σκέφτομαι ως “χαμένη ευκαιρία” περισσότερο και όχι ως deal-breaker είναι η αδυναμία να ορίσουμε εμείς τις τιμές των εισιτηρίων για τα ΜΜΜ της πόλης μας. Κάποιος στυγνός ρεαλιστής μπορεί να ισχυριζόταν πως και η παρουσία των Αερόπλοιων (ξανά, γράφοντας την λέξη, για 3 δευτερόλεπτα αισθάνθηκα σαν μέλος του Ιπτάμενου Τσίρκου του Κόκκινου Βαρώνου) δεν είναι και η πλέον λογική προσθήκη για έναν εξομοιωτή πόλεων… Αλλά εδώ που τα λέμε, μέρος της μαγείας του Cities: Skylines (και του genre των City Sims γενικότερα) είναι ακριβώς η δυνατότητα να σπάμε περιστασιακά το “ρεαλιστικό” και να φτιάχνουμε μια πόλη παίζοντας λίγο με την τρέλα και την φαντασία.

Προφανώς άλλο μέρος της μαγείας είναι το να ξεχνάμε την ύπαρξη του ΟΑΣΘ. Εφόσον το Mass Transit το κατάφερε αυτό, του βγάζω το καπέλο.

Pros

 • Εξαιρετική υλοποίηση των τεσσάρων νέων μέσων μεταφοράς.
 • Transportation Hubs για την ενοποίηση του δικτύου μας.
 • Οι νέοι πίνακες, τα overlays και τα λοιπά tooltips, παρέχουν πληροφορίες που λύνουν τα χέρια σε πολλούς τομείς.
 • Επιτέλους, δυνατότητα ορισμού προτεραιότητας στο οδικό δίκτυο.

Cons

 • Αδυναμία ορισμού της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα μας.
 • Τυπικά, το ύψος της τιμής του DLC αποτελεί περισσότερο επιβράβευση στους μερακλήδες δημιουργούς παρά στυγνό value for money.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 92%

92%

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

2 Comments

 1. Αναρωτιέμαι τι θα λέτε μετά, αφού σας το φτιάξαχαχαχαχαχουν.
  Όταν είχα δει το μπαναεράκι στον ατμό, δεν φαντάστηκα ότι θα είναι τόσο ουσιώδες DLC. Έχω καιρό που θέλω να φτιάξω μια λειτουργική Αθήνα, οπότε βλέπω να σπεύδω.

 2. Το καλυτερο παιχνιδι τους ειδους συνεχιζει να γινεται ακομα καλυτερο (χμμμ μου φαινεται οτι και στο προηγουμενο dlc το ιδιο ειχα γραψει).

  Εχω κατι παραπανω απο 100 ωρες στο skylines. Αν υπηρχε χρονος ελευθερος θα ηταν πολλαπλασιες σιγουρα. Απο αυτα που ερχονται με αυτο το update, τα περισσοτερα υπηρχαν ηδη σε mods. Ενταξει, οχι το αεροπλοιο και το monorail (αν κ αυτα υπηρχαν απλα μονο ως props).

  Το θεμα ειναι πως στο workshop υπαρχουν εργαλεια που απλα απογειωνουν το παιχνιδι. Και με το prop anarchy υπαρχουν πολεις πρσγματικα στολιδια. Μια βολτα στο youtube θα σας πεισει.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elGreek