REVIEWS

CRASH BANDICOOT™ N. SANE TRILOGY

Καλοκαίρι στα Wumpa Islands

Τα πράγματα ήταν τόσο απλά παλιότερα. Ακόμα και τα reviews ήταν τόσο σαφή: ΓΡΑΦΙΚΑ, ΗΧΟΣ, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ με μια κατακλείδα του τύπου “Η νέα μασκότ της Sony ήρθε για…να σας πάρει τα μυαλά.” και τσουπ ένα βραβείο παιχνιδιού της χρονιάς. Τώρα οι καιροί πέτρινοι, εμείς μεγαλύτεροι, τα παιχνίδια εκεί έξω αναρίθμητα, το κοινό ετερογενές και ένα άρθρο δεν είναι πλήρες αν δεν πιάσει και λίγο τη νοσταλγία, νταντεύοντας και εξυμνώντας την, ή αν δεν εισάγει κάποιο στοχασμό για την φετιχισμοποίησή (;) της.

Είναι αλήθεια μοναδικό το ότι ως γενιές, όσοι ζήσαμε τα βιντεοπαιχνίδια σε οποιαδήποτε έκφανσή τους, μπορούμε τόσο εύκολα να τα χρησιμοποιήσουμε ως χρονοκάψουλες νοσταλγίας, καθώς είναι και εύκολο να ανατρέξουμε στις ψηφιακές βιβλιοθήκες μας, αλλά και τα παιχνίδια διατηρούν τον παράγοντα που τα έκανε διασκεδαστικά για τεράστιο χρονικό διάστημα. Δύσκολα αντίστοιχα ένας άνθρωπος παλιότερων γενιών θα αράδιαζε τα ξύλινα στρατιωτάκια και τις πάνινες κούκλες, για να ξανά-ασχοληθεί μαζί τους. Καθώς όμως οι γενιές μας βίωσαν την ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών, ανακαλύπτουμε πόσα συμπλήρωνε η φαντασία μας όταν τρέχουμε ξανά κάποιο παλιό δισκάκι. Υπάρχει πάντα και η ανάγκη “επικαιροποίησης” ενός παλιού τίτλου σε νέες τεχνολογίες ώστε να το γνωρίσουν σε δική τους γλώσσα και οι νεότεροι.

Οι πολυθρύλητες νήσοι Wumpa.

Τα λίγα ιστορικά.

 

Λίγο ή πολύ ως μασκότ ο Crash είναι πασίγνωστος, σχεδόν όσο ο Mario της Nintendo. Όλοι οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε κάποια στιγμή που ξεροσταλιάζαμε μπροστά από ένα “PSX” κάποιου της παρέας ή το είχαμε οι ίδιοι στην κατοχή μας, σε χρόνια αιρετικά, αλλά συγχωρημένα. Για εμένα προσωπικά η πρώτη τριλογία είναι ένα ετήσιο προσκύνημα, αν και πλέον μέσω κάποιου emulator.

Δημιουργήθηκε από την τότε σχετικά άσημη Naughty Dog και τους μετέπειτα θρύλους Jason Rubin και Andy Gavin, με μια ολιγομελή ομάδα και κατάφερε να δημιουργήσει μια αξιομνημόνευτη μασκότ για την κονσόλα και έναν σκληρό πυρήνα οπαδών, που για πολλά χρόνια πίεζαν για κάποιο remake ή συνέχεια (χωρίς να μετράμε κάποια που έχουν ξεχαστεί). Το πρόβλημα εντοπιζόταν στην άδεια του τίτλου, η οποία ήταν εκτός των χεριών της Naughty Dog και της Sony. Αυτό παρακάμφθηκε τεχνηέντως με την δημιουργία του Jak and Daxter για το PS2. Για πολύ καιρό λοιπόν δεν φαινόταν να υπάρχει κάποια κίνηση μέχρι που μάλλον το ενδιαφέρον το κοινού έπιασε την κρίσιμη μάζα και ένα remake πρωτοκυκλοφόρησε πέρσι, πρώτα για το PS4 υπό την Activision και το στούντιο Vicarious Visions. Εφόσον φυσικά δεν είναι in-house στούντιο της Sony, τίποτα δεν σταμάτησε την τελική κυκλοφορία και σε άλλες πλατφόρμες.

Η αρχή της περιπέτειας.

Σεναριακά ξεκίνησε με μια υποτυπώδη θεματολογία φύση vs τεχνολογία/μόλυνση με την μεν να εκφράζεται στον ήρωα Crash και την δε στον “κακό” του παιχνιδιού Dr. Neo Cortex. Το πρώτο παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα κρυπτικό και χρησιμοποιούσε αφήγηση μέσω του περιβάλλοντος, ήτοι των τριών νήσων Wumpa, τροπικών παραδείσων με αρχαία μυστήρια μισοκρυμμένα στις φυλλωσιές, που ήρθε να διαταράξει ο Cortex με τα πειράματά του. Παρότι το πιο γερασμένο της σειράς, διατηρεί μια γοητεία λόγω της old-school αντιμετώπισης τόσο στην αφήγηση όσο και στο gameplay και την συμπεριφορά προς τον παίκτη. Το πρώτο Crash ήταν αλύπητο και αυτό διατηρήθηκε και στο remake με κάποιες ελάχιστες διευκολύνσεις. Τα επόμενα είχαν ένα πιο αφηγηματικό αν και γενικό σενάριο. Το δεύτερο αφορούσε την συλλογή κρυστάλλων για την αποφυγή της επικείμενης καταστροφής του κόσμου και το τρίτο το ίδιο αλλά με ταξίδι στο χρόνο.

Σε επίπεδο gameplay, το δεύτερο ήταν μεταβατικό μεταξύ του μονολιθικού πρώτου και της τεράστιας παιδικής χαράς του τρίτου. Στο Crash 3 υπήρχε πλέον μια πληθώρα περιβαλλόντων και κινήσεων και η εισαγωγή του time challenge για την επιστροφή σε πίστες με σκοπό το ρεκόρ χρόνου. Στην πάροδο του χρόνου μάλλον το τρίτο αποδείχθηκε πιο αγαπητό λόγω του πλούτου του με το δεύτερο να ξεχωρίζει για τις καινοτομίες του όταν είχε εκδοθεί και το πρώτο να έχει περίσσεια γοητείας αλλά να έχει γεράσει αρκετά οπτικά και σίγουρα να αποτελεί εφιάλτη για την αποκλειστική χρήση του D-Pad και όχι αναλογικού μοχλού.

Στις πλαγιές των βουνών αυτών εξορύσσεται καθαρό ragequit.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Αυτό που εντυπωσιάζει από την πρώτη επαφή με την εκ νέου αφήγηση της Vicarious Games, είναι η απόλυτη πιστότητα και η άνεση στην ανάκληση της μνήμης των μυών των καλοεκπαιδευμένων χεριών που πέρασαν από τις ζούγκλες των νησιών Wumpa πολλές φορές στο παρελθόν. Όλα έχουν αποδοθεί ένα προς ένα με πιστότητα στην θέση και αισθητική των περιβαλλόντων αλλά και εύστοχες καινοτομίες όπου μπορούσαν να ειπωθούν περισσότερα.

Πρόκειται για ένα πιστό remake που προσθέτει με σεβασμό κάποιες ευκολίες της εποχής μας χωρίς να αλλάζει τον χαρακτήρα του gameplay των 90’s. Στη ζυγαριά μεταξύ πιστότητας και διασκέδασης υπάρχει απόλυτη ισορροπία. Σε νεοεισερχόμενους θα φανεί παλιομοδίτικο μεν αλλά θα μπορέσουν να διασκεδάσουν και να απολαύσουν το εξαιρετικό οπτικό υπόβαθρο.

Μεγάλη ποικιλία περιβαλλόντων και όμορφων χρωματισμών.

Έτρεμε το φυλλοκάρδι μου καθώς περίμενα να δω πως θα τρέχει το “port” στο PC, ειδικά αφού είχα μείνει τουλάχιστον απογοητευμένος από την έκδοση του PS4 και την απόδοση (στο αρχικό μοντέλο, όχι το Pro). Χαμηλό framerate που είχε επίδραση στην ανταποκρισιμότητα του χειρισμού και μετέτρεψε τον πρώτο τίτλο που απαιτεί μεγάλη ακρίβεια σε εφιάλτη – όπως αποδεικνύουν και τα άπειρα memes με την κλασική σύνδεση με το… Dark Souls. Αυτά σε συνδυασμό με οπτικές αμαρτίες όπως χαμηλής ποιότητας textures και aliasing στις άκρες των υφών του τριχώματος του ήρωα.

Με μεγάλη μου χαρά, παρότι το σύστημά μου δεν είναι πλέον στην κρεμ ντε λα κρεμ του hardware, είδα παντού σταθερά 60fps και άριστη ανταποκρισιμότητα που πραγματικά μετέτρεψε το παιχνίδι. Ενδεικτικά την πίστα “The High Road” την είχα καταδικάσει σε ragequit. Τώρα την έβγαλα στην πρώτη προσπάθεια. Πανέμορφες φωτοσκιάσεις που δένουν πολύ όμορφα με τις ζεστές παλέτες και την αντίθεση βλάστησης και έντονων χρωμάτων. Οποιοσδήποτε νεοεισερχόμενος/η ή νεαρός φίλος/η που βλέπει για πρώτη φορά τον Crash θα εντυπωσιαστεί όπως και όσοι τον είχαν δει τότε.

Στο μάθημα Μνημειακής Ζωγραφικής – Ώχρα και Αιγυπτιακό Κυανό.

Η Vicarious Visions έκανε πράγματα πέρα από τα οφειλόμενα, προσθέτοντας την δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ  του Crash και της αδερφής του Coco οπουδήποτε και εισάγοντας τα time challenge με leaderboards σε όλους τους τίτλους. Πρόσθεσε επίσης επίπεδα που δεν είχαν συμπεριληφθεί ως έξτρα και έκανε έναν τίτλο λουκούμι για τους completionists και λοιπούς πάσχοντες. Δεν μπορώ να το κατηγορήσω για το βαρύ trial and error που αποτελεί χαρακτηριστικό των πρωτότυπων τίτλων.

Όπου κι αν κοιτάξω στο N SANE TRILOGY βλέπω μια τίμια απόδοση και φόρο τιμής, χωρίς μπαγαμποντιές και περικοπές περιεχομένου για περαιτέρω εκχρημάτιση της νοσταλγίας σε μικρά πακετάκια γεμάτα αέρα του 96. Ένας απαραίτητος τίτλος για παλιούς φίλους και λάτρεις των platform που όλο και πληθαίνουν στην ετοιμοθάνατη κατά τα άλλα πλατφόρμα μας.

Pros

 • Ακριβές remake.
 • Νεωτερισμοί εκεί που χρειάζεται.
 • Άρτιο τεχνικά και αισθητικά.

Cons

 • Ο trial and error χαρακτήρας θα φανεί γερασμένος στην εποχή μας.

Να το πάρω ή να φορτώσω το "Bleem!" ;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Πάρτο

Ένα αξιοπρεπές remake με σεβασμό στο πνεύμα της πρωτότυπης τριλογίας και ελάχιστους νεοτερισμούς. Τεχνικά άρτιο και οπτικά πανέμορφο αποτελεί ιδανικό τίτλο επίδειξης σε νεωτέρους για το τι κάναμε στα νιάτα μας.

Tags

Σπυρίδων Μπλιάγκος

Εισήλθε στον χώρο του PC Gaming από νεαρότατη ηλικία, χάρη στον αρχετυπικό, μεγαλύτερο Cool ΞάδερφοTM και ένα Amstrad CPC, με ένα μικρό κονσολό-διάλειμμα μεταξύ 1995-1999. Εμφορείται από μηδενιστικές σκέψεις, που προσπαθεί ατυχώς να σκεδάσει, αναζητώντας απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα σε όλα τα genres.

Related Articles

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 23 total)
 • Author
  Posts
 • #477115
  Παναγιώτης ΜητράκηςΠαναγιώτης Μητράκης
  • Υφυπουργός Πολιτισμού
  • Posts: 8257
  Offline
  Replies: 8257
  Been thanked: 401 times

  το μεταλλαγμενο τερας

  Gets your facts right, mate.

  Χαίρομαι, σίγουρη αγορά  :D

  Wind and stone, I search my heart and find...

  1 user thanked author for this post.
  #477116
  Chosen UndeadChosen Undead
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 2346
  Offline
  Replies: 2346
  Been thanked: 147 times

  Σέντερ το έχουμε πει καιρό τώρα στο pc Gaming news. Δεν προσέχεις τι λέμε μου φαίνεται…
  Και τα Spyro The dragon θα έρθουν όπως πάει

  #477117
  Sketch
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 710
  Offline
  Replies: 710
  Been thanked: 5 times

  Για μένα από τα παιχνίδια που είναι η αποκορύφωση της έννοιας “βίντεογκέημς=διασκέδαση και μόνο”. Ποιος τα βράζει τα σενάρια και το ρεαλισμό κτλ;
  Σίγουρα έχει να κάνει και το γεγονός ότι είναι συνυφασμένο με τα χρόνια της ξεγνοιασιάς και αναμνήσεις ολοήμερου καλοκαιρινού λιωσιματος.  :D.

  Αλλά ήταν καλοφτιαγμένο.
  Καρτουνίστικη αισθητική;Τσεκ
  Δημιουργικά λέβελς; Τσεκ
  Ταιριαστή και catchy μουσική επένδυση;Τσεκ
  Σωστά κοντρόλς;Τσεκ
  Ατσέβμε και μυστικά; Τσεκ;
  Χιούμορ; Τσεκ

  Μπορεί να το πάρω σε κανά στημ σέηλ, για τη νοσταλγία και μόνο.

  #477118
  Chosen UndeadChosen Undead
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 2346
  Offline
  Replies: 2346
  Been thanked: 147 times

  Μακάρι να έκαναν remaster στο crash team racing πάντως. Κρίμα που δεν το έκαναν πακέτο με τη τριλογία

  #477119
  Σπυρίδων ΜπλιάγκοςΣπυρίδων Μπλιάγκος
  • Υφυπουργός Πολιτισμού
  • Posts: 3338
  Offline
  Replies: 3338
  Been thanked: 40 times

  Τα 'λεγε ο γέροντας.

  "And I'm trying to hold on to my past
  It's been so long I don't think I'm gonna last"

  #477120
  Bald_Killer_Clone
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 1058
  Offline
  Replies: 1058
  Been thanked: 8 times
  #477121
  soad667soad667
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 4342
  Offline
  Replies: 4342
  Been thanked: 456 times

  Εντάξει μας καλομαθαίνουν, το παραδέχομαι. Είναι πάντως καλή ευκαιρία να δουν τη σειρά και οι πληβείοι που δεν είχαν ποτέ στη κατοχή τους πλεηστεσιονάρα και βολεύονταν όπως να 'ναι με το πισί. :pcmr:

  #477122
  Sketch
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 710
  Offline
  Replies: 710
  Been thanked: 5 times

  Μακάρι να έκαναν remaster στο crash team racing πάντως. Κρίμα που δεν το έκαναν πακέτο με τη τριλογία

  CTR>>>Mario Kart  :mosh:

  Αξιοπρεπέστατο racing και για μένα πιο διασκεδαστικό από μάριο καρτ. Ίσως ΠΑΛΙ να μιλάει η νοσταλγία βέβαια. Αλλά όχι, βασικά σβησ'το, είναι επειδή οι χαρακτήρες του Crash σύμπαντος έχουν πολύ περισσσότερη προσωπικότητα από αυτούς του Μανιταροβασιλείου.

  #502108
  SHREDDER
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 2630
  Offline
  Replies: 2630
  Been thanked: 75 times
  • Βγηκε και ολοι λενε οτι τρεχει πολυ καλα! Αυριο το ξεκιναω!
  #502116
  mits@kos[email protected]
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 1221
  Offline
  Replies: 1221
  Been thanked: 85 times

  Σρε, το ότι τα μόνα παιχνίδια για τα οποία κάνεις αναφορές στο φόρουμ, είναι ports από κονσόλες, τις οποίες κράζεις ανηλεώς, να το κοιτάξεις.

  "Zelda looked at the chimney sweep... Her father, the vicar, wouldn't be home for hours."

  #502123
  SHREDDER
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 2630
  Offline
  Replies: 2630
  Been thanked: 75 times

  Μα ολα τα παιχνιδια δρασης παιζω. Και καποια ξυλου. Δηλαδη παιζω οτι Fps, Third person shooter/action adventure hack n slash βγαινει. Αντε και κανα Rpg αν εχει πολλη δραση.

  Λοιπον ξεκινησα το Crashbandicoot 1. Ο χειρισμος με πληκτρολογιο και ποντικι ειναι αψογος(αλλωστε ετσι τα ειχα παιξει και παλια με ps1 emulator) Τα γραφικα με ολα ultra 2560×1440 60 fps φοβερα. Ειναι το 3 παιχνιδι του 2018 που παιζει στα 60 fps σταθερα με ultra 1440p αντι για 35 40 50 η 55 fps οπως πολλα αλλα. Πρωτο ηταν το Devil may cry collection και δευτερο το Shaq fu a legend reborn.

  1 user thanked author for this post.
  #502144
  Σπυρίδων ΜπλιάγκοςΣπυρίδων Μπλιάγκος
  • Υφυπουργός Πολιτισμού
  • Posts: 3338
  Offline
  Replies: 3338
  Been thanked: 40 times

  Ανέλπιστα σταθερό όπως λέει ο Σρε.

   

  "And I'm trying to hold on to my past
  It's been so long I don't think I'm gonna last"

  #502199
  SHREDDER
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 2630
  Offline
  Replies: 2630
  Been thanked: 75 times

  Το χω προσεξει οτι παιχνιδια σαν το Crash Bandiccot εχουν πολυ πιο χαμηλες απαιτησεις απο αλλα. Γιατι και το Sonic Forces που βγηκε το Νοεμβριο και αυτο 1440p ultra 60 fps τρεχει . Αντι για 40 35 η 55 fps που τρεχουν παιχνιδια σαν τα gears of war 4  far cry 5 middle earth shadow of war assasins creed origins κτλ. Ισως επειδη δεν εχουν τις μεγαλες μαχες με μπολικο αιμα εφε κτλ που εχουν τα παιχνιδια δρασης/περιπετειας. Το επομενο που θα βγει 2019

  http://www.ign.com/articles/2018/02/05/new-crash-bandicoot-game-rumoured-for-2019  περιμενω επισης να τρεχει και αυτο 60 fps ultra 1440p

  #502259
  TsokTsok
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 5690
  Offline
  Replies: 5690
  Been thanked: 69 times

  To θέλωωωω

  #502262
  Στέφανος ΚουτσούκοςΣτέφανος Κουτσούκος
  • Υπουργός Ανάπτυξης
  • Posts: 10317
  Offline
  Replies: 10317
  Been thanked: 566 times

  Μερακλίδικη κάργα παρουσίαση. Δεν ήμουν ποτέ του σπόρ, αλλά η μουσούδα του Κράς ήταν σταθερή στο όλο “gaming εφηβική θερμοκοιτίδα παρθενίας” σκηνικό, χαίρομαι που μαθαίνω πως ‘αναστήθηκε’ με την πρέπουσα τιμή και δόξα.

  2 users thanked author for this post.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 23 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.

Check Also

Close
Back to top button
Follow on Feedly

Close
Close