REVIEWS

FAR CRY PRIMAL

Το όνομά μου είναι Τάκαρ. Τακάρ των Βένγια. Το πρωί ο Τάκαρ φωνάζει την κουκουβάγια.

Με το πρώτο φώς αρχίζει το κυνήγι.

{youtube}7EJld6JRmgw{/youtube}
                                 “Shelter from sky,Talon of raptor”   Mastodon – Hunters of The Sky (Blood Mountain, 2006)

Τον Τάκαρ τον φωνάζουν Αφέντη των Κτηνών. Γιατί ο Τακάρ προστάζει τα ζώα. Τη λεοπάρδαλη, το αγριόσκυλο, το λιοντάρι, την μαχαιροδόντα τίγρη, την αρκούδα. Και πρώτα απ’ όλα το πιο ελεύθερο πνεύμα, το λύκο.

{youtube}LMb-W4PLOoA{/youtube}

                                               “Dry pale legs howling on ,τhrough fields and graves” 

                                                Mastodon – The Wolf Is Loose (Blood Mountain, 2006)

Η Τζάιμα λέει πως o Tάκαρ έχει τα πόδια του Μαμούθ. Το μεγάλο ζώο όμως είναι δυνατότερο από Τάκαρ και όλους τους πολεμιστές. Και τα πόδια του τσακίζουν τους Ούνταμ.

{youtube}XjJRagSc8a8{/youtube}

                                         “hurdle in the path, struck down”  Mastodon – Trampled Under Hoof (Remission, 2002)

Οταν πέσει το σκοτάδι, ο Τάκαρ θα ξεκουραστεί δίπλα στη φωτιά, θα φάει δίπλα στους Βένγια, τους δικούς τους άνθρωπους και θα κοιμηθεί.

 {youtube}nmt40JGRTGs{/youtube}

                                         “Through fire embers glow, haunted I lift the stone, letting go your spirit flies”

                                                          Mastodon – The Hunter ( The Hunter, 2011)

Γιατί με το πρώτο φως αρχίζει το κυνήγι. 

Primal

Όταν η Ubisoft ανακοίνωσε πέρυσι ότι το επόμενο μέρος της σειράς των Far Cry δεν θα ακολουθεί την πεπατημένη των τυπικών FC παιχνιδιών, το μυαλό μου (αλλά και οπωσδήποτε πολλών παρατηρητών) αρχικά πήγε στο Blood Dragon του 2013. Ενα spin off του Far Cry 3 που έβριθε αναφορών στην κουλτούρα των καρτούν υπερηρώων της δεκαετίας του 80 και περιλάμβανε ενα ξεκαρδιστικό tutorial. Είχε έρθει σε τιμή υποδιπλάσια ενός τυπικού ΑΑΑ τίτλου, έξι μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του FC3, ήταν αρκετά σύντομο και σε γενικές γραμμές επρόκειτο για απλό ρετροφουτουριστικό ξαναζέσταμα του κυρίως παιχνιδιού. Παράπονα δεν υπήρξαν – το παιχνίδι ήταν διασκεδαστικότατο και πολύ φθηνό.

Αναλογιζόμενος όλα αυτά άρχισα να διαπιστώνω πως το Primal δεν είχε και πολλές ομοιότητες με το Blood Dragon. Εδώ μιλάμε για τίτλο κανονικής διάρκειας και τιμής με επίπεδο παραγωγής σχεδόν ισάξιο των 3 και 4, ο οποίος έρχεται και 18 περίπου μήνες μετά την κυκλοφορία του τέταρτου μέρους της σειράς. Παράλληλα μόνο ασχολίαστο δεν πέρασε το γεγονός ότι το παιχνίδι θα διαδραματιζόταν την προϊστορική περίοδο. Άρα πυροβόλα όπλα και οχήματα αποκλείονται εξ’ ορισμού – τι σόι FPS χωρίς όπλα θα είναι δαύτο; Και οι δεκαοχτώ μήνες απόσταση δεν είναι κομματάκι μικρή περίοδος για νέο τίτλο στη σειρά με δεδομένο ότι το χρονικό κενό μεταξύ του 3 και του 4 ήταν δύο γεμάτα χρόνια; Σίγουρα η έλλειψη κάθε είδους online Multiplayer κόβει τον απαραίτητο χρόνο ανάπτυξης ενός τίτλου κατά πολύ (η πολυπλοκότητα υλοποίησης του server backend δεν πρέπει να υποτιμηθεί από κανέναν), αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως η Ubisoft Montreal έκοψε δρόμο και από αλλού. Το τι συμβαίνει θα το δούμε παρακάτω, αλλά ας δούμε πρώτα τι ακριβώς είναι το Primal. 

Στήσιμο

Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα στην προϊστορική εποχή. Και συγκεκριμένα 12.000 χρόνια πριν τις μέρες μας. Η χρονική περίοδος δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαία, αφού πρόκειται για το μεταίχμιο μεταξύ της άνω παλαιολιθικής και της νεολιθικής εποχής (επιπαλαιολιθική ή μεσολιθική, ανάλογα με το ποια πηγή συμβουλεύεστε). “Ε και τι με αυτό” είπατε; Πρόκειται για μια περίοδο κατακλυσμιαίων αλλαγών. Οι παραδοσιακοί παλαιοευρωπαίοι, κυνηγοί-θηρευτές ακόμα, άρχισαν τότε να έρχονται σε επαφή με τους λαούς της Μεσοποταμίας οι οποίοι είχαν ήδη επινοήσει την γεωργία και την κτηνοτροφία και είχαν αναπτύξει τεχνολογικές καινοτομίες που τους επέτρεπαν να αρδεύουν και να παράγουν ανώτερα εργαλεία και όπλα. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης που έφεραν όλες αυτές οι εφευρέσεις, οδήγησαν στον πληθυσμιακή έκρηξη και μετανάστευση των μεσοποτάμιων στην Ευρώπη, η οποία βέβαια τους έφερε αντιμέτωπους με τους λιγότερο φιλοσοφημένους κυνηγούς θηρευτές κατοίκους της ηπείρου. Η σύγκρουση αυτή αποτυπώνεται με αρκετή ακρίβεια και στο παιχνίδι.

007FCPΥπάρχει και ενα υποτυπώδες city building στοιχείο, πολύ σωστά υλοποιημένο

Ο πρωταγωνιστής μας, ο Takkar (τον υποδύεται ο πολλά βαρύς Καναδός Ηλίας Τουφεξής, aka Adam Jensen, βεβαίως-βεβαίως) ανήκει στην φυλή των κυνηγών-θηρευτών Wenjaοι οποίοι βρίσκονται υπό διωγμό από τους βίαιους κανίβαλους Udam. Παράλληλα και οι δύο τους βρίσκονται υπό την ασφυκτική πίεση των μεσοποτάμιων εισβολέων Izila, οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνολογική τους υπεροπλία για να υποχρεώσουν τα μέλη των άλλων φυλών σε αιχμαλωσία και καταναγκαστική εργασία, δηλαδή σκλαβιά. Όλο αυτό το σκηνικό λαμβάνει χώρα στην κοιλάδα του Oros, που ναι μεν είναι φανταστική αλλά τοποθετείται γεωγραφικά στην ευρύτερη περιοχή των Καρπαθίων, η οποία ιστορικά υπήρξε μια από τις κύριες πύλες εισόδου των Μεσοποτάμιων στην Κεντρική Ευρώπη. Οι ιστορικές πινελιές δεν σταματούν εκεί. Οι ηθοποιοί στο παιχνίδι ομιλούν την PIE (πρωτο – Ινδοευρωπαϊκή) την υποθετική/ανακατασκευασμένη γλώσσα πρόδρομο όλων των σημερινών Ινδοευρωπαικών ιδιωμάτων (πχ. Ιταλικά, Ισπανικά, Αγγλικά, Ρωσικά, Ελληνικά, Περσικά, Χίντι κλπ), γι’ αυτό παίζοντας ετοιμαστείτε να ακούσετε λέξεις που θα αναγνωρίσετε (αδερφός = Μπράτχ, Τίγρη= Τίγρι κλπ). Tώρα βέβαια, συμβατικά η είσοδος των ΙΕ γλωσσών στο ευρωπαϊκό έδαφος μάλλον έγινε σε μεταγενέστερο στάδιο από αυτό του παιχνιδιού αλλά εντάξει, η πρόθεση μετράει. Α, και αν σας ξενίζει το γεγονός ότι ο πληθυσμός της εποχής, αν και ευρωπαϊκός, απεικονίζεται σχετικά καφέ και αυτό μελετημένο είναι – άλλωστε το λευκό χρώμα δέρματος εμφανίστηκε πολύ αργά στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου. Για να μην τα πολυλογώ, ως λάτρης της ιστορίας, κατενθουσιάστηκα με τη δουλειά που έκανε σε αυτόν τον τομέα η ομάδα ανάπτυξης πράγμα που αντικατοπτρίζεται και στην βαθμολογία. Τέτοιες λεπτομέρειες εκτοξεύουν το immersion στα ύψη στην περίπτωσή μου. 

Far Cryrim? 

Τρισδιάστατο παιχνίδι ανοιχτού κόσμου με στοιχεία sandbox αλλά και τόξα, βέλη, λεπίδες έστω και πέτρινες, δόρατα κλπ. Οι παραλληλισμοί με το Skyrim και τα Elder Scrolls έδιναν και έπαιρναν στα διάφορα φόρα. Είναι έτσι όμως; Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί από την αρχή είναι πως το παιχνίδι μόνο επιδερμικά θυμίζει το Skyrim. Πόλεις, φράξιες, δευτερεύουσες πλοκές, μακροσκελή quests, αρχέγονα μυστήρια, δυναμικός κόσμος που να επηρεάζεται από τις ενέργειες του παίκτη, είναι στοιχεία που λάμπουν δια της απουσίας τους. Μαγεία φυσικά δεν υπάρχει, παρά μόνο το κλασικό ελαφρύ μεταφυσικό στοιχείο που βρίσκουμε και στα 3 και 4.Γιατί το παιχνίδι είναι χτισμένο μέσα στο τυπικό Far Cry καλούπι. Ο χάρτης, οι μηχανισμοί απόκρυψης, η αλληλεπίδραση με τους εχθρούς και η συμπεριφορά τους, η κίνηση, η υγεία του χαρακτήρα/ο τρόπος ίασης, η πανίδα, όλα είναι στοιχεία άμεσα αναγνωρίσιμα στους βετεράνους της σειράς.

Όμως το Primal δεν είναι μια από τα ίδια. Πρώτα πρώτα, το προφανές. Η απουσία των πυροβόλων όπλων σημαίνει πως οι αψιμαχίες με τους εχθρούς αλλάζουν μορφή – η επίθεση σε εχθρικές βάσεις με RPG, τουφέκια εφόδου κοκ δεν έχουν κάτι το αντίστοιχο εδώ. Νέα κόλπα βρίσκουν την εφαρμογή τους. Ανίχνευση με την κουκουβάγια, αντιπερισπασμός με το ζώο συνοδείας, μερικά φλεγόμενα δόρατα ίσως και η δουλειά θα γίνει μια χαρά. Η σημασία των καταυλισμών (βάσεις) πάντως εδώ είναι ελαφρώς λιγότερο τονισμένη σε σχέση με τα άλλα μέρη της σειράς, προς όφελος της γενικής περιπλάνησης και του κυνηγιού (διάφορες αποστολές ξεπηδούν σε τυχαία σημεία του χάρτη).

Η αναφορά στα ζώα δεν είναι τυχαία. Ο Τakkar μπορεί να εξημερώσει ζώα διαφόρων τύπων και δυνατοτήτων. Πχ τα αγριόσκυλα είναι καλοί ανιχνευτές πόρων, αλλά αδύναμα στη μάχη, η λεοπάρδαλη είναι πραγματικός ninja αλλά δεν προστατεύει τον παίκτη τόσο καλά από τις επιθέσεις, η αρκούδα είναι το τέλειο τανκ αλλά αργή και ο λύκος ένας πολυτεχνίτης που δεν διακρίνεται πουθενά, αλλά δεν υστερεί και πουθενά. Να πορεύεστε πάντα με ένα αξιοπρεπές ζώο συνοδείας πάντως, σε αυτή τη περίπτωση οι υπόλοιποι ενοχλητικοί θηρευτές θα κρατούν απόσταση από σας.

Τα FC παραδοσιακά έχουν ψήγματα survival (πχ. ελονοσία, σκύλευση κουφαριών για υλικά) και το Primal πάει αυτό το στοιχείο ενα βήμα παραπέρα. Για παράδειγμα στο ορεινό βόρειο, χιονισμένο κομμάτι του χάρτη, είναι απαραίτητο ο παίκτης να έχει ξεκλειδώσει τη δυνατότητα δημιουργίας ζεστού ρουχισμού αν δεν θέλει να εξαρτάται από την φωτιά για να μην παγώσει. Προσωπικά θα ήθελα η Ubisoft να είχε αναπτύξει αυτήν την ιδέα περισσότερο αλλά ακόμα και σε αυτήν την μη ανεπτυγμένη μορφή, η παρουσία της είναι ευπρόσδεκτη. 

Πλοκή 

Το παιχνίδι δεν έχει να παρουσιάσει κάτι το αξιόλογο και ο ειδικός τύπος το έχει κατατάξει στα αρνητικά του. Όμως από εμένα παίρνει συγχωροχάρτι εδώ. Μιλάμε για τίτλο που διαδραματίζεται στη λίθινη εποχή. Όποιος περιμένει μια κριτική και αναλυτική ματιά στην προπατριαρχική Ευρώπη και πως αυτή εκφράζεται στον ψυχισμό του ήρωα και στις σχέσεις του με τις κρατούσες δομές, οι οποίες καταρρέουν υπό το βάρος του μεσοποτάμιου εισβολέα, έχει μάλλον μπερδέψει τις προτεραιότητές του. Βρισκόμαστε στις απαρχές του πολιτισμού, όπου ο άνθρωπος ήταν τόσο θηρευτής όσο και θήραμα, η επιβίωση κατόρθωμα και όπου ένα κάταγμα αστραγάλου ή ένα μολυσμένο δόντι πολλές φορές ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη.

 002FCPΣφάξω ούνταμ, πάρω αυτί. Όποιος θέλει σενάριο και ίντριγκα, να πάει να παίξει Deus Ex.

Τεχνικά 

Far Cry είναι το παιχνίδι, στην Dunia Engine θα έχει χτιστεί, σωστά; Σωστά. Η μηχανή της Ubi τυπικά κατάγεται από την αρχική εκδοχή της CryEngine (που χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο Far Cry) αλλά στην δεύτερη γενιά της (που χρησιμοποιείται στα FC3, FC4, Blood Dragon και Primal) έχει πια την δική της οπτική σφραγίδα. Το Primal έχει όμορφα γραφικά, ένα κλικ ανώτερα σε φωτισμό και σωματίδια από το FC4 και γενικά φαίνεται αρκετά βελτιστοποιημένο. Με όλα τα εφέ ενεργοποιημένα είναι πάντως πολύ βαρύ, ίσως κομματάκι περισσότερο απ’ όσο δικαιολογεί το αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν αποτελεί μομφή. Η Ubisoft Montreal εδώ έκανε πολύ καλή δουλειά.

 004FCP1080p Ultra Preset – R9 290X (1040/1250)/[email protected]

008FCP1440p Ultra Preset – R9 290X (1040/1250)/[email protected]

Ο χάρτης τώρα του παιχνιδιού προκάλεσε σχόλια, αφού μια σύγκριση του Oros (Primal) με τον χάρτη του Kyrat (FC4) προδίδει πως τα δύο παιχνίδια μοιράζονται το ίδιο layout. Πώς μεταφράζεται αυτό στο παιχνίδι όμως; Ας μιλήσει η εικόνα.

 005FCP

 006FCP

Η γνώμη μου; Η βλάστηση είναι τόσο διαφορετική (ειδικά τα τεράστια κωνοφόρα του Primal είναι εντυπωσιακά) που η όποια κουβέντα για την ομοιότητα των χαρτών σε επίπεδο βασικού στησίματος, φαίνεται κομματάκι ακαδημαϊκή. Να σημειωθεί εδώ πως o χάρτης του Primal μοιάζει μικρότερος του FC4, τόσο ώστε η έλλειψη οχημάτων να μην κάνει την περιπλάνηση αγγαρεία. 

Ηχητικά τώρα, εννοείται πως για ένα τέτοιο παιχνίδι δεν υπάρχει τίποτε πιο ταιριαστό μουσικά από τα έργα των Αμερικανών γιγάντων του prog metal, πόσο μάλλον όταν διάλεξαν για όνομά τους το παλαιολιθικό μαστόδοντο και έχουν πολλάκις καταπιαστεί στους δίσκους τους με την προϊστορική μεγαπανίδα. Μέγα ΦΑΟΥΛ η παράλειψη της Ubisoft να περιλάβει έστω και ένα τραγούδι των Mastοdon στο soundtrack του παιχνιδιού…

…αφήνοντας τα αστεία στην άκρη, ηχητικά ο τίτλος περιλαμβάνει τα αναμενόμενα αν και λίγα tribal μοτίβα, εξαιρετική ομιλία (μιλήσαμε πιο πριν για την έρευνα που κρύβεται εκεί), τις κλασικές κραυγές των ζώων και γενικά τα απολύτως και χωρίς εξάρσεις, απαραίτητα. 

Κλείνοντας

Το Primal, χωρίς να είναι shooter, είναι Far Cry. Η Ubisoft κατόρθωσε πειραματιζόμενη με νέο setting να ανανεώσει τη σειρά χωρίς να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τον πυρήνα της. Αν σας αρέσουν οι open-world περιπέτειες, δείτε το οπωσδήποτε.

 

O κωδικός Uplay μας παραχωρήθηκε από την CD Media. Την ευχαριστούμε.

Pros

 • Μελετημένο ιστορικά
 • Πειστικός κόσμος
 • Φρεσκάρει το franchise

Cons

 • Υπήρχε χώρος για περισσότερη καινοτομία

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 86%

86%

Kuivamaa

Γεννημένος στην Αθήνα το 1979. Gamer εξ απαλών ονύχων, η πρώτη μου επαφή με το σπορ έγινε με έναν κλώνο του Pong σε προσχολική ηλικία.  Αν και πιστός χρήστης PC από to 1989 και την εποχή των XT έχουν περάσει από την κατοχή μου και διάφορες κονσόλες (Atari 2600, διάφορες Sega, σειρά των Playstation κλπ) ενώ η εισαγωγή μου στην gaming δημοσιογραφία έγινε μόλις το Γενάρη του 2012 και το PC Master. Παλαίμαχος των adventures, πλέον μοιράζω τον gaming χρόνο μου μεταξύ MMO, RPG (κάθε είδους) και Shooters.Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

8 Comments

 1. Γράφοντας για την σύγκριση με το Skyrim που αποπειράθηκε από διάφορους, λες:

  [quote]”Πόλεις, φράξιες, δευτερεύουσες πλοκές, μακροσκελή quests, αρχέγονα μυστήρια, δυναμικός κόσμος που να επηρεάζεται από τις ενέργειες του παίκτη, είναι στοιχεία που λάμπουν δια της απουσίας τους”[/quote]

  Ισχύει, πουθενά δεν θυμάμαι να είδα κάτι τέτοιο στο Skyrim 😛

  Εξαιρετικό κείμενο πάντως.

 2. Τα open-world δεν είναι το φόρτε μου, αλλά κάποια στιγμή θέλω να δω το συγκεκριμένο παίγνιο. Βέβαια έχω και κάτι προηγούμενα της σειράς να τελειώσω (FC3 και FCBD – το FC4 δεν το έχω ακόμα), να δω πότε θα γίνει αυτό.

  Εξαιρετικό κείμενο Βασίλη, well done!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek