REVIEWS

FIRE

Έχω μία αδυναμία στα παιχνίδια με προϊστορικό setting και ανάλογο πρωταγωνιστή. Και πώς να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο, όταν μόνο καλές αναμνήσεις διατηρώ από μία πληθώρα τίτλων που έχουν κατά καιρούς κινηθεί σε τέτοιο μοτίβο; Τι να πρωτοθυμηθώ; Τα δύο “Prehistorik” της Titus Interactive, αλλά και το προπέρσινο remake, δια χειρός Anuman Interactive; Το “Joe and Mac Caveman Ninja”, τα “Chuck Rock” I & II και “B.C Kid” (τα τρία τελευταία σε Amiga), τα δύο “Humans” της GameTek (μη βιαστείτε να με διορθώσετε, γνωρίζω ότι κυκλοφόρησε και τρίτο μέρος, αλλά δεν έτυχε να το παίξω ποτέ), ή το σχετικά πρόσφατο (2009) -και φοβερά παραγνωρισμένο- “Humans: Meet the Ancestors” της Deep Silver; Όλα τους υπήρξαν αγαπημένα παιχνίδια με τα οποία διασκέδασα πολύ, ξοδεύοντας ουκ ολίγες ώρες με το καθένα.

Μ’ αυτό το δεδομένο, λογικό κι επόμενο ήταν να με χαροποιήσει η είδηση της έναρξης σχεδιασμού, από μέρους της Daedalic Entertainment, ενός adventure game που θα περιστρεφόταν γύρω απ’ τη λίθινη εποχή και τα ανδραγαθήματα των ανθρώπων εκείνης της περιόδου. Όσο κι αν δε μ’ αρέσει να προκαταβάλλομαι, είτε θετικά είτε αρνητικά, απέναντι σ’ έναν τίτλο κι αποφεύγω, όσο μπορώ, να το κάνω, οφείλω να παραδεχθώ ότι είχα περιέργεια να δω τι ετοίμαζε πάλι το δραστήριο γερμανικό studio κι εξ’ αρχής περίμενα ένα θετικό αποτέλεσμα. Σήμερα είμαι σε θέση να σας πω ότι δεν μ’ απογοήτευσε, έστω κι αν απέχει απ’ το να χαρακτηριστεί adventure game.

Fire Snap1Θα χρειαστεί να τον ταλαιπωρήσουμε αρκετά αυτόν τον κακομοίρη

Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι δικός μου. Η ίδια η εταιρεία ανάπτυξης του “Fire” το προσδιορίζει ως… puzzleventure! Αφήνοντας πίσω τον όρο “exploration adventure” με τον οποίο το περιέγραφε μέχρι πρότινος, τουλάχιστον στο release schedule της, ορθώς επιλέγει να το κατατάξει στα puzzle games. Βέβαια η ουσία δε βρίσκεται στους τίτλους και την κατηγορία στην οποία εντάσσεται ένα παιχνίδι, αλλά στο περιεχόμενό του. Ας δούμε λοιπόν τι έχει να μας προσφέρει το νέο πόνημα της Daedalic, που κυκλοφορεί από την, επίσης γερμανική, EuroVideo Medien.      

ΟΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΑΠΤΗΡΑ

Εξασφάλιση τροφής, ανακάλυψη της φωτιάς, εφεύρεση του τροχού. Ένα απ’ τα τρία είναι σχεδόν πάντα ο σκοπός σ’ ένα video game με Νεάτερνταλ πρωταγωνιστή. Το “Fire” ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, με τη διαφορά ότι εδώ δεν προσπαθούμε ν’ ανακαλύψουμε τη φωτιά, αλλά κάτι πολύ απλούστερο, να τη διατηρήσουμε αναμμένη. Το τελευταίο είναι εκείνο που ζητάει ο αρχηγός της φυλής απ’ τον Ungh να προσέξει κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας του. Κι ενώ ο ήρωας φανερώνει αυτοπεποίθηση και δείχνει απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρει, προδίδεται απ’ τη νύστα του, αποκοιμάται και την επόμενη ημέρα τ’ αποκαΐδια μπροστά του προδίδουν ότι δεν έπραξε το καθήκον του.

Fire Snap2Τηλέφωνο και μπαταρίες στην εποχή της φωτιάς;

Επόμενη στάση του είναι εκτός χωριού, με την αυστηρή οδηγία να φτάσει στο σημείο όπου υπάρχει φωτιά αναμμένη και να τη φέρει πίσω. Στη θεωρία και στα λόγια μπορεί ν’ ακούγεται απλό και εύκολο, στην πράξη όμως προϋποθέτει ένα μακρύ ταξίδι του πρωταγωνιστή, που θα τον κάνει να διασχίσει κοιλάδες, παγωμένες περιοχές, οδηγώντας τον μέχρι και στο φεγγάρι (!), προτού καταλήξει στο εσωτερικό του βουνού που κρύβει την πολύτιμη φλόγα. Αυτό είναι το σενάριο του “Fire”, η πορεία εξιλέωσης του Ungh απέναντι στους ανθρώπους της φυλής του και η υποχρέωσή του να διορθώσει το μεγάλο λάθος που έκανε. Ε μη μου πείτε τώρα ότι σ’ ένα puzzle game περιμένατε δεκάδων γραμμών σενάριο, με ίντριγκες, δολοπλοκίες κι αγωνία…

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε απ’ τα screenshots που συνοδεύουν το κείμενο, τα γραφικά του νέου παιχνιδιού της Daedalic είναι λιτά, θυμίζοντας εν πολλοίς flash game. Χαρακτηρίζονται από έντονη πολυχρωμία που πηγάζει απ’ τη συνεχή εναλλαγή τοπίων, μέσα απ’ τα δέκα levels που θα χρειαστεί να διασχίσουμε μέχρι να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό. Συνοδός μας σ’ αυτό θα είναι ορισμένες πολύ ευχάριστες μελωδίες, που είναι και το μοναδικό στοιχείο του ηχητικού τομέα, εφόσον ομιλίες και διάλογοι απουσιάζουν πλήρως. Μη ξεχνάτε ότι μιλάμε για την προϊστορική εποχή, τότε ακόμη που οι άνθρωποι συνεννοούνταν με νοήματα, μουγκρητά και χειρονομίες.

Fire Snap3Ο μοναδικός… διάλογος που λαμβάνει χώρα στο παιχνίδι

Απών είναι και το inventory, αφού σε καμία στιγμή της περιπέτειας δεν κουβαλάμε περισσότερα τους ενός αντικειμένου. Κι όπου τύχει να είναι διαθέσιμα δύο ή παραπάνω, σηκώνοντας το ένα αυτομάτως αποθέτουμε τ’ άλλο. Αυτό το χαρακτηριστικό ενισχύει την ευκολία ενός ούτως ή άλλως χαμηλού επιπέδου πρόκλησης παιχνιδιού, που ξεκάθαρα σκοπεύει στο να μας διασκεδάσει, παρά να μας προβληματίσει, στις λιγοστές ώρες που διαρκεί.

ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΚΡΥΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΣΧΙΖΕΤΑΙ ΣΒΕΛΤΑ

Όσοι έχει τύχει ν’ ασχοληθούν κατά το παρελθόν με κάποιο απ’ τα τέσσερα μέρη της “Goblins” σειράς μπορούν να καταλάβουν επακριβώς τη δομή και λογική του “Fire”. Όπως προανέφερα, υφίστανται δέκα επίπεδα, τα περισσότερα εκ των οποίων καταλαμβάνουν μόλις δύο ή τρεις οθόνες. Σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να λύσουμε τους γρίφους που περιέχονται στο καθένα, προκειμένου να φτάσουμε στην έξοδο. Οι γρίφοι παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία και μαρτυρούν αρκετή δόση φαντασίας από μέρους των δημιουργών. Θα χρειαστεί να μπλέξουμε με το στομάχι και τη διαδικασίας πέψης ενός δράκου, να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις που έχει το κάλεσμα για βροχή, ν’ αντιληφθούμε τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν μεταξύ ημέρας και νύχτας, να δώσουμε στον ήρωά μας τελείως διαφορετική υπόσταση με μικρότερο αλλά και μεγαλύτερο μέγεθος και να το χρησιμοποιήσουμε επ’ ωφελεία μας, να καθοδηγήσουμε πυγολαμπίδες, μέχρι και να κάνουμε κτήμα μας την έλλειψη βαρύτητας  που παρατηρείται στο φεγγάρι.      

Fire Snap4“Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η ημέρα και γελά”. Ή μήπως δεν ισχύει αυτό στο Fire;

Η επίτευξη όλων αυτών των διαδικασιών βασίζεται καθαρά στην αντίληψη του εκάστοτε περιβάλλοντος από μεριάς μας, δίχως να λείπουν και τα σημεία με καθαρά action χαρακτήρα. Άπαντα όμως βασίζονται στη λογική και καθίσταται σχεδόν αμέσως ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνουμε. Ωστόσο εντοπίζονται και δύο-τρεις περιπτώσεις που θα ζητήσουν το κάτι παραπάνω, αναγκάζοντάς μας να ξοδέψουμε λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι να ολοκληρώσουμε την απαιτούμενη διαδικασία.

Στο “Fire” είναι σχεδόν αδύνατο να κολλήσουμε κάπου επί ώρα κι αυτό οφείλεται και στο πολύ κατανοητό interface του. Όταν ο πρωταγωνιστής δεν μπορεί να ενεργήσει επί ενός σημείου ή αντικειμένου, την εμφάνισή του κάνει ένα ερωτηματικό πάνω απ’ το κεφάλι του, δίνοντάς μας να καταλάβουμε ότι οφείλουμε να πράξουμε κάτι άλλο. Τα hotspots φανερώνονται με το κίτρινο χρώμα που αποκτά ο κέρσορας περνώντας από πάνω τους, ενώ τα σημεία στα οποία κάποια ενέργεια μας θα επιφέρει την οποιαδήποτε αλλαγή διαθέτουν μπλε χρώμα, συνοδεία ενός eye icon. Η δε ύπαρξη hotspot indicator διασφαλίζει ότι ακόμη κι αν κάτι μας ξεφύγει, υφίσταται τρόπος ν’ αντιληφθούμε άμεσα την παρουσία του. Όλη η προσοχή μας λοιπόν στρέφεται στο να παρατηρούμε προσεκτικά έκαστη οθόνη, να καταλαβαίνουμε τι λείπει ή χρειάζεται αλλαγή / τροποποίηση / μετακίνηση, να εντοπίζουμε τ’ αναγκαία αντικείμενα και να τα τοποθετούμε με τον κατάλληλο τρόπο.   

Καθεμία απ’ τις πίστες περιλαμβάνει τρεις σπίθες υπό μορφή στρογγυλού εικονιδίου, διάσπαρτες σε φανερά αλλά και κρυφά σημεία. Η εύρεση και απόκτησή τους, εξυπηρετεί, όπως φαντάζεστε, το ξεκλείδωμα των σχετικών achievements, δίνοντας ένα μικρό περιθώριο replayability σε ένα ούτως ή άλλως πολύ σύντομης διάρκειας (~2.5 ώρες) παιχνίδι. Τέλος, διατίθεται και η prototype έκδοση ενός level, μ’ εμφάνιση που παραπέμπει έντονα σε 8-bit μηχανήματα, συνοδεία του main theme ενός άλλου, αγαπημένου, τίτλου της Daedalic Entertainment, του “Night of The Rabbit”. Παραδέχομαι ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή του “Fire” πίστευα ότι διέθετε επιπλέον levels, τα οποία θα ξεκλειδώνονταν μετά την ολοκλήρωση του δέκατου, έστω κι αν τα εικονίδια των achievements στο Steam μαρτυρούσαν ότι κάτι τέτοιο μάλλον δεν επρόκειτο να συμβεί.

Fire Snap5.0Χαλαρά το πιο ενδιαφέρον level του παιχνιδιού

ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΟ ΣΦΗΝΑΚΙ

Ευφυές, ευχάριστο, αρκετά εύκολο και δυστυχώς πολύ σύντομο. Αυτό είναι με μία φράση το νέο… puzzleventure της Daedalic Entertainment. Ένα παιχνίδι που υπόσχεται να σας κάνει να περάσετε όμορφα ένα απόγευμα μαζί του, αλλά που την ίδια στιγμή δυσκολεύεται να δικαιολογήσει τα €10 που απαιτούνται για την αγορά του. Μοιάζει καταδικασμένο να περιμένει μία σημαντική έκπτωση επί της τιμής του, κάποιο «γενναίο» Steam ή GoG sale, ώστε να προστεθεί στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του καθενός σας και να σας πείσει να πατήσετε το play icon, προκειμένου να σας ξεναγήσει στην περιπέτεια του Ungh. Όταν αυτό συμβεί, μην αμελήσετε να το πράξετε.

karkasSpecs 3

Pros

  • Αποπνέει μία πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα
  • Εύχρηστο και κατανοητό interface
  • Διαθέτει ορισμένους ενδιαφέροντες γρίφους…

Cons

  • …αλλά τελικά αποδεικνύεται πολύ μικρό και εύκολο
  • Η τιμή του μπορεί να μην είναι υψηλή, αλλά δεδομένης της πολύ σύντομης διάρκειάς του, μπορεί ν’ αποτελέσει εμπόδιο για την απόκτησή του

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL