REVIEWS

TOTAL WAR: WARHAMMER

UPDATE (DAY ONE): Η Creative Assembly αποφάσισε να παραχωρήσει το Chaos Warriors DLC δωρέαν για όσους παίκτες εγκαταστήσουν το βασικό παιχνίδι εντός του Μάη, σε αντίθεση με το προηγούμενα σχέδιά τους να το διαθέσουν δωρεάν μόνο στους παίκτες που το είχαν κάνει pre-order!

Ξεκινώντας αυτό το review οφείλω να ομολογήσω ότι σε γενικές γραμμές είμαι κάπως διστακτικός με την επισκόπηση τίτλων που βγαίνουν σε συνέχειες. Είναι αρκετά δύσκολο να διατηρήσεις τόσο τη ματιά σου όσο και το κείμενό σου φρέσκα αποτυπώνοντας τα καινούργια χαρακτηριστικά ενός παιχνιδιού, ειδικά όταν αυτό έχει πλέον κορεστεί (τυπικότατο παράδειγμα, κατ’ εμέ, τα sports sim). Παρόλα αυτά, και παρότι έχω στο παρελθόν εξετάσει τρεις διαφορετικούς τίτλους της σειράς Total War (Shogun 2: Fall of the Samurai, Rome 2 και Attila), δεν δίστασα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία που μας δώθηκε από τη Zegetron να δούμε το καινούργιο Total War σε review έκδοση. Τα ερωτήματα που θα κληθούμε να απαντήσουμε παρακάτω είναι: πόσο φρέσκο είναι το καινούργιο Total War; Είναι ο κόσμος του Warhammer η αύρα ανανέωσης που χρειαζόταν η σειρά;

Για τη σειρά Warhammer δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα, δεδομένου ότι μπορούμε να ξεφύγουμε πάρα πολύ σε έκταση ενός ήδη μεγάλου άρθρου. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο, ίσως, επιτραπέζιο wargame με μινιατούρες στους ευρύτερους geekόκυκλους™, με τους παίκτες να αγοράζουν, βάφουν και παρατάσσουν τους στρατούς τους απέναντι στους αντιπάλους, παίζοντας με βάση τους κανόνες κάθε στρατού-φυλής. Ξεκινώντας από το 1983 έφτασε να έχει οχτώ συνολικά ανανεώσεις, μέχρι η Games Workshop να αποφασίσει ότι θα τελειώσει με το Warhammer Fantasy Battle (WFB όπως είχε καταλήξει να αποκαλείται) και να οργανώσει ένα παγκόσμιο event (End Times) με το οποίο έβαλε τέλος στο λεγόμενο Old World. Πλέον το Warhammer Fantasy ζει μέσα από το Age of Sigmar setting, καθώς και το φουτουριστικό αδερφάκι του Warhammer: 40K.

TWWarhammer main 01Αυτή η μάχη με έκανε να νοσταλγήσω έντονα τις εποχές του Dark Omen.

Οι αρκετά ώριμοι σε ηλικία, ήτοι έχουν πιάσει για τα καλά τα «-άντα», θα θυμούνται ότι το Warhammer είχε αρκετές υλοποιήσεις στις οθόνες των υπολογιστών μας (και επί μέρους των κονσολών με μερικές άνισες εκδόσεις). Οι πιο πιστές στο πνεύμα του Warhammer είναι τα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν στα μέσα/τέλη της δεκαετίας του ΄90: το Warhammer: Shadow of the Horned Rat και η αυτοτελής συνέχειά του Warhammer: Dark Omen. Το πρώτο διατίθεται πλέον στο GoG.com, ενώ το δεύτερο ήταν ένα εξαιρετικό tactical wargame strategy, το οποίο απέκτησε διθυραμβικές κριτικές, στο πνεύμα του επιτραπέζιου παιχνιδιού. Δυστυχώς για αρκετούς μη-φίλους του Warhammer πέρασε απαρατήρητο, με δεδομένο ότι εκείνη την εποχή τα «καυτά» ονόματα της κατηγορίας άκουγαν στο όνομα Age of Empires, Starcraft και Command & Conquer. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του WFB περίμεναν πάρα πολύ καιρό για μία υλοποίηση που θα έφερνε τη σειρά στο προσκήνιο των τίτλων στρατηγικής. Επομένως η είδηση ότι η Creative Assembly, η υπεύθυνος εταιρεία πίσω από τα παιχνίδια Total War, και η Games Workshop συμφώνησαν πάνω σε ένα μη δημοσιευμένο project μόνο θετικές ελπίδες μπορούσε να τους γεμίσει. Και είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να τους πούμε ότι αυτές οι ελπίδες επαληθεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

ΊΔΙΑ ΥΛΙΚΑ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ξεκινώντας το Total War: Warhammer (TWW) ένας έμπειρος παίκτης θα νιώσει στο πετσί του από την αρχή του παιχνιδιού. Τα χαρακτηριστικά ατού της σειράς που μπήκαν ως θεμέλια από το πρώτο Rome (την πρώτη μετάβαση στο πραγματικό 3D), εξακολουθούν να υφίστανται εδώ. Στον πυρήνα του παιχνιδιού βρίσκουμε όλους τους μηχανισμούς αυτούσιους από τις δύο τελευταίες εκδόσεις της σειράς: Rome 2 και Attila. Η campaign αποτελείται κατά κόρον από τον κλασσικό πλέον tactical turn-based χάρτη επιχειρήσεων όπου αποφασίζουμε πώς διαχειριστούμε τα στρατεύματά μας και θα χτίσουμε την οικονομία της φατρίας μας. Φυσικά δεν λείπουν οι real-time μάχες με τον τεράστιο αριθμό ταγμάτων εντός του χάρτη τόσο στην campaign, όσο και υπό τη μορφή skirmish. Όλοι οι βασικοί χειρισμοί στρατευμάτων, διπλωματίας και οικονομίας έχουν μεταφερθεί αναλλοίωτοι από το Attila, επομένως θα επικεντρωθούμε στις πολλές αλλαγές που, νομοτελειακά, έχουν έρθει με την προσθήκη του νέου πλαισίου στο οποίο διαδραματίζεται το παιχνίδι.

TWWarhammer main 06Τα πρώτα βήματα είναι πάντα δύσκολα, ειδικά όταν πρόκειται για αποφάσεις που θα καθορίσουν την οδό που θα ακολουθήσει ο ήρωάς μας!

Και εδώ είναι που πραγματικά το παιχνίδι λάμπει. Ενώ θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι τα προηγούμενα Total War, παρότι πλούσια σε περιεχόμενο, περιορίζονταν σε αρκετό βαθμό από την ιστορική ακρίβεια που έπρεπε να ακολουθήσουν, το fantasy setting του Warhammer δίνει μεγάλο έδαφος για πειραματισμούς που οδηγούν σε διαφορετικές τακτικές τόσο στο χάρτη της campaign όσο και στις μάχες. Ειδικότερα για την campaign είναι σαφές ότι ορισμένα στοιχεία έχουν απλοποιηθεί στο ελάχιστο δυνατό βαθμό ως προς τη διαχείρισή τους. Σε καμία περίπτωση τα πράγματα δεν είναι απλά, αλλά η διαχείριση των settlements και των πόλεών μας έρχεται πολύ αβίαστα σε σχέση με παλαιότερα. Σε αυτό συνεισφέρει σημαντικά και η εισαγωγή του παιχνιδιού για κάθε φυλή, όπου ακόμη και οι βετεράνοι της σειράς θα μπορέσουν να μπουν στο κλίμα του παιχνιδιού. Η δε εισαγωγή ίσως είναι η καλύτερη των TW, αφού δεν κουράζει με τη διάρκειά της (όπως στο Rome 2), καταφέρνει να παρουσίασει τα βασικά στοιχεία που συνιστούν το παιχνίδι μέσα σε ελάχιστους γύρους, και δίνει το απαραίτητο «σεναριακό αγκίστρι» για τον παίκτη. Εξαιρετική υλοποίηση από την CA σε αυτόν τον τομέα και ένα μεγάλο αστεράκι-sticker από εμάς!

Ξεκινώντας την campaign ο παίκτης έρχεται αμέσως με την πρώτη δραματική αλλαγή σε παιχνίδι TW, καθώς ο αριθμός των φυλών που έχουμε στη διάθεσή μας να επιλέξουμε είναι μόνο τέσσερις: The Empire, Greenskins, Vampire Counts και Dwarves. Αυτό θα διορθωθεί εν μέρει με το καλημέρα, διότι η Creative Assembly σχεδιάζει να δώσει με day one patch το πρώτο DLC του παιχνιδιού, τους Chaos Warriors. Φαίνεται πλέον ότι η μεγάλη ποικιλία από φατρίες/έθνη που υπήρχε στα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς έχει εξαφανιστεί. Το στοιχείο αυτό του παιχνιδιού θα ήταν πολύ περισσότερο αρνητικό από ότι πραγματικά είναι εάν δεν λαμβάναμε υπόψιν ότι κάθε φυλή είναι εντελώς διαφορετική με την άλλη στον τρόπο με τον οποίο καλούμαστε να τη διαχειριστούμε. Ας εξετάσουμε ξεχωριστά την κάθε φυλή, για να γίνουμε πιο σαφείς.

TWWarhammer main 10Χαρακτηριστικό του campaign map είναι ότι αποτελείται κατά κύριο λόγο από ξηρά!

TA FACTIONS

Η Empire είναι φαινομενικά η φυλή που είναι πιο ισορροπημένη και πλησιάζει το τυπικό gameplay των προηγούμενων TW. Πρόσβαση σε όλους τους τύπους στρατιωτών (Ranged, Cavalry, Artillery), με το gameplay να είναι σαφώς εστιασμένο στη διπλωματία, καθιστώντας την το τυπικό placeholder faction της campaign του παχνιδιού. Όπως για κάθε φυλή, περιορίζεται ως προς τη δυνατότητα κατάκτησης νέων εδαφών (αποκλειστικά με προσάρτηση ανθρώπινων εδαφών ή αυτών των Vampire Counts). Οι πρώτες διακριτές αλλαγές στα factions έρχονται όταν διαλέξουμε μία εκ των τριων υπόλοιπων φυλών. Στον αντίποδα, οι Vampire Counts παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω των μηχανισμών που τους χαρακτηρίζουν. Aπαιτείται πολύ καλός σχεδιασμός στη στρατηγική του παίκτη, αφού έχουμε τη δυνατότητα να εξαπλώσουμε ένα είδος creep σε εχθρικές επαρχίες, το οποίο μειώνει το public order τους. Σε περίπτωση που επιτεθούμε ενάντια σε περιοχές χωρίς την προηγούμενη εξάπλωση αυτού του παράγοντα οι στρατοί μας υποφέρουν από attrition. Επιπλέον, οι μονάδες μας παρότι μπορούν να επιφέρουν το φόβο σε αντίπαλα στρατεύματα κατά τη διάρκεια της μάχης, υποφέρουν από το λεγόμενο poor leadership. Εάν ο στρατηγός μας πέσει ή τραπεί σε φυγή κατά τη διάρκεια της μάχης, τα υπόλοιπα τάγματα δεν τρέπονται σε φυγή αλλά πολεμούν μέχρι τέλους, υποφέροντας ταυτόχρονα από απώλειες μέχρι να εξολοθρευτούν ολοκληρωτικά. Προς αντιστάθμισμα αυτής της κατάστασης οι Vampire Counts έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώνουν μερικές από τις απώλειές τους με το πέρας κάθε μάχης, αφού μπορούν να κάνουν resurrect πεσόντες και να τους εντάξουν στο στρατό τους ως undead.

TWWarhammer main 03Αυτό το δρακουλίνι δεν φαίνεται και ιδιαίτερα φιλικό για τις στρατιές μου. Επίσης αυτός ο κύκλος δεν προδιαθέτει και για τα καλύτερα!

Εξετάζοντας τους Greenskins (Orks και Goblins), μεταφερόμαστε σε πιο επιθετικό τρόπο παιχνιδιού. Κάθε στρατός των Orks χαρακτηρίζεται από έναν παράγοντα, το επονομαζόμενο fightiness. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τους στρατούς για να πλιατσικολογούμε εχθρικά settlements και να πολεμάμε, το fightiness ανεβαίνει σημαντικά και τα τάγματά μας βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Έτσι και φτάσουμε σε υψηλά επίπεδα, τότε υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί ένας επιπλέον συνοδός-στρατός, το “Waaagh!”, που είναι στη θέση μακελέψει τα πάντα στο διάβα του. Εάν δεν προσέξουμε το fightiness και φτάσει σε οριακά χαμηλά επίπεδα τότε έχουμε μεγάλες ποινές στο public order μας, τα τάγματα αρχίζουν και τσακώνονται μεταξύ τους και οδηγούμαστε σε ποινές και σταδιακό attrition του στρατού. Είναι εμφανές επομένως ότι οι Greenskins χρειάζονται μεγάλη μαεστρία στην οργάνωση των επιθέσεων, ώστε να επιλέγουμε τις μάχες μας με στόχο την καλή ισορροπία μεταξύ fightiness και απώλειας στρατευμάτων.

Τέλος, οι Dwarves έχουν και αυτοί ιδιαιτερότητες τόσο κατά τη διάρκεια του campaign map όσο και στις μάχες. Ο μηχανισμός που καθορίζει το campaign playstyle των Νάνων είναι το Book of Grudges. Κάθε «αδικία» εις βάρος τους, πράγμα πολύ υποκειμενικό για τους Νάνους, γράφεται υπό τη μορφή quest στο Book of Grudges. Ένας καλός ηγέτης οφείλει να φροντίσει αυτά τα grudges όσο το δυνατόν γρηγορότερα, διότι όσο αυτά συσσωρεύονται οι υπόλοιποι νανολόρδοι αρχίζουν και γκρινιάζουν, αυξάνοντας τη δυσαρέσκια στους οικισμούς μας, μειώνοντας επομένως το public order. Στο αιματοβαμένο πεδίο των μαχών, οι Νάνοι δεν έχουν καθόλου ιππικό (ούτε Μαγεία – κάτι στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω), αλλά εξαιρετικά ranged και εκρηκτικά όπλα. Τα τάγματά τους παρότι αριθμητικά μικρά σε σχέση με τις άλλες φυλές είναι αρκετά δυνατά, και τα όπλα τους μπορούν να σπείρουν τον όλεθρο.

TWWarhammer main 09Εάν θέλετε επιτυχία στο Dwarves Long Campaign, φροντίστε να είναι όλα διεγραμμένα. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς νάνους!

Μία από τις καινούργιες αλλαγές που ισχύει τόσο στους Greenskins όσο και στους Dwarves είναι ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν το Underway, το εκτενέστατο υπόγειο δίκτυο στοών, ώστε να μετακινηθούν ανενόχλητοι όπου θέλουν στο χάρτη, στα όρια κίνησης του κάθε στρατεύματος. Μόνο άλλος στρατός που βρίσκεται σε “underway” κίνηση μπορεί να τους αναχαιτίσει. Άλλες δύο φυλές που είναι προς το παρόν δευτερεύουσες είναι η Bretonnia και οι Chaos Warriors. Η πρώτη είναι διαθέσιμη στους παίκτες μόνο μέσω των Custom/Multiplayer μαχών. Οι Chaos Warriors σχετίζονται άμεσα με ένα event τύπου invasion που αλλάζει τη ροπή της campaign στο late game, ενώ θα είναι διαθέσιμοι όπως έχουμε αναφέρει ως Day 1 DLC. Από τον τρόπο παιχνιδιού τους (και την τοποθέτησή τους στην campaign του παιχνιδιού) φαίνεται ότι είναι το faction που μοιάζει περισσότερο με τους Ούνους στο Total War: Attila, λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν μπορούν να χτίσουν νέα settlements και βασίζονται κατά κύριο λόγο στο raiding και στο πλιάτσικο για να έχουν σταθερή οικονομία. Για περισσότερες πληροφορίες σε τυχούσες απορίες γύρω από το factions σας παροτρύνουμε να ελέγξετε το youtube channel της κοινότητας Total War Greece (υπεύθυνη και για την καταπληκτική δουλειά μετάφρασης του Rome 2 στην ελληνική γλώσσα!). Προσωπικά θα περίμενα τουλάχιστον άλλη μία φυλή με το release είτε αυτή θα ήταν οι Lizardfolk, είτε οι ποντικόμορφοι Skaven. Κατά πάσα πιθανότητα να τους δούμε σε DLC, είτε καινούργιες επεκτάσεις του παιχνιδιού.

Το κύριο μέρος του playthrough για τις ανάγκες αυτού του review έγινε με τους Dwarves και μπορώ να πω ότι η υλοποίηση του σχεδιασμού με τις αδυναμίες και τα προτερήματα της φυλής καθιστούν το gameplay πολύ ενδιαφέρον και ανεβάζουν κατά πολύ το replay value του τίτλου, αφού μία δοκιμή με τους Vampire Counts ήταν πολύ, πολύ διαφορετική και δεν περιοριζόταν μόνο στο διαφορετικό διπλωματικό προφίλ και τα αρχικά εδάφη του faction. Φαίνεται ότι ο σχεδιασμός της κάθε φυλής με τα προτερήματα και τις αδυναμίες της είναι αρκετά ισορροπημένος τόσο για την ίδια, όσο και συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Εντύπωση μου προκάλεσε ότι η ΑΙ είναι αρκετά βελτιωμένη, παρότι μερικοί λόξυγγες εξακολουθούν να υφίστανται. Στα πλαίσια της review κόπιας που λάβαμε, η CA είχε ενημερώσει ότι η ΑΙ είναι λίγο εξυπνότερη από ότι θα είναι στην τελική έκδοση, παρόλα αυτά βρήκα την πρόκληση ιδιαίτερα ανεκτή χωρίς να χαρίζεται κατά τη διάρκεια της campaign στο normal επίπεδο δυσκολίας. Σε γενικές γραμμές, παρότι οι αλλαγές φαίνονται αρκετά επιδερμικές, αλλάζουν άρδην προς το καλύτερο την πολυπλοκότητα στρατηγικού σχεδιασμού και αντιμετώπισης της κάθε φυλής.

Στο παραπάνω συνεισφέρουν και άλλοι δύο σημαντικοί παράγοντες: η ύπαρξη των Legendary Lords και της Μαγείας. Κάθε παράταξη έχει δύο κεντρικούς Legendary Lords, με έναν εκ των οποίων ξεκινάμε την campaign μας. Αυτή η επιλογή παίζει κάποιο ρόλο μόνο στα αρχικά στάδια της campaign, μέσω των bonus του εκάστοτε Legendary Lord, αφού καθώς προχωράμε υπάρχει η δυνατότητα να προστεθεί στις δυνάμεις μας και ο εναπομείναντας. Οι Legendary Lords είναι δύο κυρίως κατηγοριών: είτε fighters (ιππεύοντας συνήθως flying mounts), είτε spellcasters. Δεν πεθαίνουν (μας συνοδεύουν καθόλη τη διάρκεια της campaign), με την CA έχει δώσει ειδικό βάρος στην ανάπτυξή τους και στο ρόλο που διαδραματίζουν στο παιχνίδι. Στις μάχες είναι οι πιο δυνατές μονάδες, έχοντας τη δυνατότητα να εξολοθρεύσουν ολόκληρα τάγματα μόνοι τους. Από πολύ νωρίς μπαίνουμε στη διαδικασία αναβάθμισής τους, αφού διαθέτουν εκτενή skill trees που εστιάζουν σε διάφορες και διαφορετικές πτυχές αναλόγως το ρόλο που θέλουμε να έχει ο Legendary Lord μας.

TWWarhammer main 08Το micromanagement των Legendary Lords (μέσω του inventory και των skills) είναι πιο απαιτητικό από κάθε άλλη φορά, στοιχείο απόλυτα θετικό!

Στα παραπάνω προστίθεται και η δυνατότητα να τους αναθέσουμε διάφορα μαγικά αντικείμενα που δίνουν επιπλέον οφέλη κατά την campaign και τις μάχες. Αυτά τα μαγικά αντικείμενα μπορούμε να τα φτιάξουμε, είτε να τα βρούμε κατά τη διάρκεια των μαχών. Επιπλέον, για κάθε συγκεκριμένο rank/level που ανεβαίνει ο Legendary Lord μπορούμε να παίξουμε τις αντίστοιχες Quest Battles που είναι προσβάσιμες από το κεντρικό μενού του παιχνιδιού. Αυτές είναι καθαρά προαιρετικές, αλλά αν τις φέρουμε εις πέρας μας ανταμείβουν με legendary items τα οποία μπορούμε να αναθέσουμε στους Λόρδους μας. Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των Quest Battles (το ανάλογο των ιστορικών μαχών στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς) φτάνει το χορταστικότατο τριάντα-επτά, εξερευνώντας πολλά σενάρια. Αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο-αποτέλεσμα όπου το ευρύ fantasy setting λειτουργεί προς όφελος του παιχνιδιού, χωρίς να το περιορίζει (άλλωστε πόσες μάχες της έκτασης του Agincourt ή της Sekigahara μπόρεσαν να υπάρξουν;). Πέραν των Legendary Lords, υπάρχουν και οι απλοί Lords και Heroes. Οι πρώτοι είναι οι κλασσικοί στρατηγοί, ενώ οι Heroes είναι κατ’ αντιστοιχία οι agents του παιχνιδιού, οι οποίοι μπορούν να δώσουν διάφορα bonus αναλόγως την αποστολή που τους δίνουμε (μόνιμα bonus σε ένα στράτευμα ή οικισμό, επιτέλεση sabotage και δολοφονιών).

TWWarhammer main 07Ιδιαίτερα χρήσιμος ο Runesmith, ακόμη χρησιμότερη η in-game encyclopaedia του παιχνιδιού που παραθέτει πληροφορίες για το οτιδήποτε!

IT’S SOME KIND OF MAGIC

Αναμφισβήτητα από τις σημαντικότερες καινοτομίες στο παιχνίδι είναι η Μαγεία. Πλέον όλα τα factions, πλην των Dwarves, έχουν στη διάθεσή τους ήρωες που μπορούν να τιθασεύουν τους Winds of Magic ώστε να τους χρησιμοποιήσουν στο πεδίο της μάχης. Αντί του τυπικού “Wait” που υπάρχει στα προηγούμενα TW  με προσμονή για καλύτερες καιρικές συνθήκες, στο Warhammer μπορούμε να «στοιχηματίσουμε» για να έχουμε περισσότερο ευνοϊκούς Winds. Αυτό καθορίζει και τη δεξαμενή των Winds από την οποία μπορούν να αντλήσουν ενέργεια οι spellcasters μας. Κάθε φορά που αποφασίζουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ξόρκι, αφαιρείται η αντίστοιχη ενέργεια η οποία σιγά-σιγά αναπληρώνεται αναλόγως το power refresh rate του spellcaster. Αντιστοίχως η δεξαμενή ενέργειας που αντλείται από τους Ανέμους μειώνεται, χωρίς όμως να μπορεί να αναπληρωθεί. Οι Winds of Magic είναι εμφανείς και στο χάρτη της campaign και μπορούν να προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην επιλογή τοποθεσίας της μάχης, σε περίπτωση που έχουμε spellcaster στο στρατό μας. Όπως ήδη αναφέραμε οι Dwarves αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν απευθείας μαγεία. Αντιθέτως έχουν τη δυνατότητα μέσω του Runesmith Hero να εγκλωβίσουν αυτή τη μαγεία και να κατασκευάσουν μαγικούς ρούνους. Αυτοί οι ρούνοι μπορούν να ανατεθούν σε κάποιο τάγμα του στρατού, ώστε να του δώσουν μόνιμα bonus. Όλο το σύστημα μαγείας προσδίδει αυτό το random παράγοντα που χρειαζόταν η σειρά και αναγκάζει τον παίκτη να φύγει από το τετριμμένο auto-resolve.

TWWarhammer main 04Ένα ξόρκι μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μίας πανωλεθρίας και μίας επικής νίκης!

Φυσικά το auto-resolve αποφεύγεται και για άλλους λόγους. Πλέον οι μάχες έχουν αποκτήσει εξαιρετική δυναμική και ενδιαφέρον αφού μπορούμε να παρατάξουμε καινούργιους τύπους μονάδων: τέρατα και ιπτάμενα τάγματα. Για τα δεύτερα δεν έχουμε να πούμε πάρα πολλά: ιπτάμενες μονάδες όπως τα dwarven gyrocopters ή τα hellish bats των Vampire Counts μπορούν να στοχεύσουν και να αποδεκατίσουν πεζικό ή να βοηθήσουν πάρα πολύ στις shoot’n’run τακτικές αντίστοιχα. Τα τέρατα είναι από τις πιο θεαματικές προσθήκες στα παιχνίδια TW, ανεβάζοντας τον πήχη του επικού σε τεράστια ύψη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο χορταστικό από το να βλέπεις μία τεράστια αράχνη να χυμάει από το λόφο κατά των δορατοφόρων στρατευμάτων σου, να σπάει τα πάντα στο διάβα της και έπειτα ο σύμμαχος στρατός των νάνων να στέλνει τις ειδικές “giant slayer” μονάδες κατά πάνω της. Τα τέρατα μπορούν να επιφέρουν σημαντικά πλήγματα σε έναν απροετοίμαστο παίκτη, και είναι ένας από τους παράγοντες που πάντα με ωθούσε στην επιλογή να χειριστώ τις μάχες προσωπικά, ανεξαρτήτως αν υπερτερούσα αριθμητικά του αντιπάλου. Το TWW ίσως να είναι το πρώτο TW παιχνίδι έπειτα από πολύ καιρό που επέλεξα να επιβλέψω προσωπικά κάθε μάχη και να πάρω λίγα από τα epic vibes, είτε είχα 7 τάγματα στη διάθεσή μου είτε είχα πλήρη στρατό με είκοσι τάγματα! Έχουμε ήδη αναφέρει ότι οι Quest Battles φτάνουν συνολικά τις τριάντα-επτά σε αριθμό, ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων terrain για τις custom battles είναι εξίσου μεγάλος, δημιουργώντας αρκετούς συνδυασμούς τόσο σε υπόγειες όσο και υπέργειες μάχες. Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσαμε να προσάψουμε στο παιχνίδι είναι η αφαίρεση των ναυμαχιών (μόνο με auto-resolve) και η υπόθεση ότι θα υπάρξει κάποια προσθήκη σε προσεχές DLC ή expansion.

{youtube}XZFMSSb1A0s{/youtube}

Η αμφίρροπες μάχες γίνονται ακόμη πιο έντονες στo multiplayer. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι σε μία multiplayer μάχη ενάντια στην Bretonnia με τους Dwarves υπό τον έλεγχό μου, βρέθηκα από κακό σχεδιασμό/παράταξη στρατεύματος να χάνω αρκετά γρήγορα. Μερικοί τακτικοί ελιγμοί με δύο ranged τάγματά μου, οδήγησαν σε αποδεκατισμό τριών ταγμάτων του αντιπάλου. Παρότι τελικά έχασα τη μάχη, ήταν εμφανές ότι αν κάποιος διαχειριστεί σωστά τους Dwarves (και τα προτερήματα κάθε άλλης φυλής στο έπακρο) μπορούν να σπείρουν δάκρυα και αίμα στο πεδίο της μάχης. Καιρό είχα να χορτάσω τόσο έντονα μία multiplayer μάχη στα Total War, δεδομένου ότι πάντα κατέληγαν να είναι μία μάχη ενάντια στα siege weapons και το χειρισμό του ιππικού. Αυτές οι ισορροπίες έχουν αλλάξει λόγω των ιδιαιτεροτήτων κάθε φυλής! Για άλλη μία φορά στα πλαίσια του multiplayer έχουμε τη δυνατότητα της δημιουργίας co-op ή head-to-head campaign, πέραν των custom μαχών.

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ

Το TWW χρησιμοποιεί με βελτιώσεις την ίδια μηχανή γραφικών που υπήρχε και στο Attila. Ο χάρτης της campaign είναι πλούσιος σε textures και το ίδιο ισχύει για τις μάχες. Ποια είναι όμως η δύναμη που χρειάζεται ένας υπολογιστής για να τρέξει το παιχνίδι; Οι επίσημες απαιτήσεις όπως έχουν αυτές ανακοινωθεί μπορούν να βρεθούν σε αυτό το link. Δυστυχώς στη review έκδοση που είχαμε δεν υπήρχε η επιλογή χρήσης κάποιου in-game benchmark tool, σε αντίθεση με το Attila, οπότε αρκεστήκαμε σε μερικές μετρήσεις με το Afterburner. Οι ρυθμίσεις που φαίνονται στην παρακάτω εικόνα, επίφεραν μία σταθερή απόδοση της τάξεως των ~50 FPS. Σε μάχες ευρείας κλίμακας με δύο στρατούς από 40 τάγματα ο καθένας υπήρχε αισθητή πτώση των καρέ αναλόγως το επίπεδο zoom. Σε μεγάλο zoom out φτάναμε περίπου τα 35 FPS, ενώ στο μέγιστο zoom-in τα FPS μπορεί να έφταναν και κάτω από τα 10, κάτι απολύτως λογικό για τις ρυθμίσεις μας.

TWWarhammer main 11System Specs: AMD FX-8370 8-core @4.01 GHz/ 16GB RAM/ Crucial SSD 512 GB/ Radeon R290/ Win7 64-bit

Σε γενικές γραμμές αυτό που έχουμε να πούμε είναι η CA έμαθε από τα λάθη που είχε διαπράξει στο παρελθόν με το Rome 2. Βλέποντας τα system requirements είναι εμφανές ότι δόθηκε προσοχή στο να βγει το παιχνίδι αποκλειστικά σε συστήματα 64-bit (και ελάχιστη απαίτηση το DX11), μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το εύρος των μηχανημάτων για τα οποία θα έπρεπε το παιχνίδι να γίνει optimized. Το παιχνίδι εξακολουθεί να βασίζεται κατά κύριο λόγω στην απόδοση της CPU, εκμεταλλευόμενο όλους τους πυρήνες του επεξεργαστή. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας δεν συναντήσαμε κανένα απολύτως memory dump (πράγμα αρκετά σύνηθες στο Rome 2), ενώ το μοναδικό bug που συναντήσαμε ήταν η ανακοίνωση της ήττας σε κάθε replay που είδαμε, παρά την όποια υπεροχή μας στην πραγματική μάχη. Εν ολίγοις, το παιχνίδι τρέχει απροβλημάτιστα και έχει φτάσει σε πάρα πολύ καλά επίπεδα optimization. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το παιχνίδι σχεδιάστηκε να είναι βελτιστοποιημένο για την AMD (σε αυτό συνηγορεί το AMD Gaming Evolved logo στα splash screens), οπότε πιθανώς να ευνοηθήκαμε δεδομένου ότι το σύστημα δοκιμής είναι κατεξοχήν «κόκκινο». Από τα πρώιμα benchmarks που έχουν αρχίσει να βγαίνουν, φαίνεται ότι το παιχνίδι δείχνει να εκμεταλλεύεται πλήρως τα DX12 (όταν αυτό έρθει με patch) αφού βελτιώνεται σαφέστατα η απόδοση. Τέλος, έχουν ήδη αρχίσει να βγαίνουν τα πρώτα benchmarks για διαφορετικούς επεξεργαστές και κάρτες γραφικών, όπως αυτό από τη GameGPU.

ΌΛΑ ΕΔΩ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ

Χωρίς φόβο, χωρίς πάθος: παρά κάποια μικρά πισωγυρίσματα το TWW είναι ίσως το καλύτερο TW που έχει βγει μέχρι στιγμής. Σίγουρα μας ενόχλησε σε μερικό βαθμό η απουσία των ναυμαχιών, και ξινίσαμε στην αρχή με τον αριθμό των διαθέσιμων factions. Παρότι τα παραπάνω προσμετρώνται στα αρνητικά του τίτλου, στο τέλος, το WFB setting ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί σε ένα αρκετά κορεσμένο genre όπως αυτό των grand-strategy (με επιφυλάξεις για το Stellaris και το επερχόμενο Hearts of Iron IV). Κάθε φυλή είναι εντελώς διαφορετική, με τις διαφορές να μην περιορίζονται μόνο στον οπτικό τομέα ή στην πρόσβαση κάθε φυλής σε είδη ταγμάτων (missiles, cavalry κτλ.), αλλά σε ουσιώδεις gameplay διαφορές.

TWWarhammer main 05Stand up and be counted/ For what you’re about to receive… For those about to war/ WE SALUTE YOU!

Παρά τις όσο δυνατόν μεγάλες απλουστεύσεις (λίγο πιο απλό και ξεκάθαρα πιο επεξηγηματικό από το Rome 2) που έχει δεχτεί η campaign, εξακολουθεί να έχει αρκετό βάθος ώστε ο παίκτης να βυθίζεται σε αυτήν για ώρες. Περισσότερη έμφαση έχει δοθεί στην ανάπτυξη των Legendary Lords με τα εκτενή skill trees που είναι ικανά να αφήσουν κάποιον να σχεδιάσει για όλα τα ενδεχόμενα σενάρια αρκετούς γύρους νωρίτερα. Οι μάχες με όλες τις καινούργιες αλλαγές-προσθήκες της μαγείας και των giant/flying units ωθούν τον παίκτη να παίζει ξανά και ξανά, να νιώθει μέρος του κόσμου του Warhammer. Κάθε πιθανή μάχη θα σας κάνει να αναριγήσετε από προσμονή, θα φωνάξετε «ποτέ πια auto-resolve” και θα χωθείτε έτοιμοι για καινούργιες δόξες! Ακόμη και οι επιφανειακοί γνώστες του κόσμου του Warhammer θα μπορέσουν να βυθιστούν στον κόσμο του TWW χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Συνδυάστε όλα αυτά με το γεγονός ότι η CA ανακοίνωσε επίσημα ότι θα υπάρξει επίσημα υποστηριζόμενο mod support με εργαλεία για τους επίδοξους modders και δεν θέλει πολύ να δούμε και άλλους fantasy κόσμους να υλοποιούνται μέσω αυτής της πλατφόρμας (κλείνει πονηρά το μάτι στη βιβλιοθήκη όπου αναπαύεται διάσημη high-fantasy τριλογία)! Μπράβο Creative Assembly. Αυτήν τη φορά τα κατάφερες πολύ καλά!

Αυτό το review βασίστηκε σε review έκδοση του παιχνιδιού, και ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορές σε ζητήματα balancing και τελικού optimization με την τελική έκδοση. Ευχαριστούμε θερμά τη Zegetron Α.Ε. για την παραχώρηση του review κωδικού που κατέστησε δυνατή την έγκαιρη δημοσίευση αυτού του άρθρου.

{youtube}o3odRv_urUE{/youtube}

Bonus historical material

{youtube}D8mEOiI4pjs{/youtube}

Pros

 • Εξαιρετική υλοποίηση όλου του Warhammer Fantasy Battles στους μηχανισμούς του Total War
 • Η υλοποίηση της μαγείας που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στις μάχες
 • Οι καινούργιες μονάδες τεράτων
 • Όλο το επικό αίσθημα που αφήνει το fantasy setting του παιχνιδιού
 • Εξακολουθεί να είναι εθιστικότατο
 • Πάρα πολύ καλό optimization της game engine, λαμβάνοντας υπόψιν και το προηγούμενο «αμαρτωλό» παρελθόν της σειράς
 • Κάθε faction έχει διακριτά διαφορετικό playstyle

Cons

 • … τα όποια factions, για πολλούς (δικαίως), δεν είναι αρκετά στην αρχική έκδοση του παιχνιδιού
 • Οι απουσία ναυμαχιών, που ενδεχομένως να έρθουν με κάποιο expansion (Elves anyone?)
 • Η απομάκρυνση της σειράς από τα ιστορικά πλαίσια ίσως ξενίσει αρκετούς σκληροπυρηνικούς οπαδούς.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 91%

91%

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

16 Comments

 1. Επιτέλους ανέβηκε. :p
  Οι φυλές αν και όντως είναι λίγες, δεν είναι κάτι που με ενοχλεί ιδιαίτερα. Αυτό που μ΄ενοχλεί είναι πως απουσιάζουν εντελώς οι υπόλοιπες, δεν υπάρχουν ούτε καν ως factions ελεγχόμενα απ’ την AI.

 2. Το Warhammer setting φαίνεται ότι θα αποτελέσει χρυσωρυχείο για την Creative Assembly, με όλες τις φυλές που μπορούν να κυκλοφορήσουν ως DLC. Αν λάβουμε υπόψιν το οικονομικό μοντέλο που ακολούθησε η CA για το Rome II (Campaign Packs όπως αυτό τo Wrath of Sparta) ή για το Attila (The Last Roman και το Age of Charlemange expansion), είναι ηλίου φαεινότερο προς τα πού θα πάει το πράγμα (και) αυτήν τη φορά!

 3. Κοιτούσα το DSOG πριν λίγο, για να δω το Performance Report για το παιχνίδι. Δεν ξέρω τι build είχαν στην διάθεση τους, αλλά σε σύστημα με 4930Κ και 980Ti ισχυρίζονται ότι τα FPS τους ήταν στα τάρταρα, και το παιχνίδι έβλεπε 1 εώς 2 πυρήνες…

  Total War: WARHAMMER – PC Performance Analysis (”http://www.dsogaming.com/pc-performance-analyses/total-war-warhammer-pc-performance-analysis/”)

  Βέβαια έχει βάλει και πιο ψηλές ρυθμίσεις όσον αφορά το μέγεθος των μονάδων ( Ultra ) αλλά έχει και πιο ισχυρό επεξεργαστή, και πιο δυνατή κάρτα γραφικών. Και καλά η κάρτα, που είναι Nvidia, να έχει θέμα ( είναι GE παιχνίδι ). Δεν νομίζω να υπάρχει παιχνίδι που το φέρνει βόλτα ένας 8370 και δεν τα καταφέρνει ένας 4930Κ…

 4. Επέλεξα να μην λάβω υπόψιν το DSO Gaming ακριβώς γιατί ήταν αρκετά διφορούμενες. Παρότι AMD Gaming Evolved, αμφιβάλλω στο αν οι κάρτες της Nvidia δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικότατα σε DX11. Θα περιμένουμε και το patch που θα φέρνει το DX12 (και ενδεχομένως το in-game benchmark) για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε καλύτερα και να δούμε αν η APU της AMD εκμεταλλεύεται το Asynchronous Compute. Μέχρι στιγμής τα benchmarks κρίνονται πρώιμα και τα δεχόμαστε με μεγάλη επιφυλακτικότητα, τουλάχιστον μέχρι να βγουν επίσημοι drivers και από τις δύο μεριές.

 5. Δεκτό, το παιχνίδι είναι φρέσκο, και αναμένουμε και DX12 patch. Πάντως ο Παπαδόπουλος δείχνει να αμφισβητεί το συμπέρασμα σου για σωστή χρήση πυρήνων, με βάση το ότι δεν παρείχες κάποιο screenshot με overlay από MSI ΑΒ ή παραπλήσιο πρόγραμμα. Εγώ πάντως, όταν του ανέφερα την άποψη σου για το παιχνίδι, ανέφερα και ότι είχες review build, και ρώτησα τι είδους έκδοση είχε (review build ή κανονική).

 6. Ακόμη και οι επιφανειακοί γνώστες του κόσμου του Warhammer θα μπορέσουν να βυθιστούν στον κόσμο του TWW χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

  Εγώ που δεν έχω ακουμπήσει τίποτα από Warhammer θα τη παλέψω; Εξαιρετικό review, μου άνοιξε την όρεξη.

 7. Ναι, θα σου αρέσει πάρα πολύ. Το Warhammer setting είναι το ορεκτικό, για να μπεις με τον καλύτερο τρόπο σε fantasy battles επικής κλίμακας. Μπορεί ως φανατικός Warhammerάκιας να πάρει 2-3 πράγματα παραπάνω και να έχει περισσότερα nerdchills από το μέσο όρο, αλλά το παιχνίδι είναι προσβάσιμο για όλους, και δεν χρειάζεται να γνωρίζεις ούτε το lore ούτε τους μηχανισμούς του WFB. Ευχαριστώ για το κοπλιμάν! 😀

 8. Η έλλειψη ναυμαχιών είναι κάτι θετικό για εμένα καθώς είναι το μόνο που βαριόμουνα στο shogun 2, το fantasy setting του παιχνιδιού ήταν ενδιαφέρον απο όταν ανακοινώθηκε οπότε πρέπει οπωσδήποτε να ασχοληθώ κάποια στιγμή, αν και έχω ακόμα μπροστά μου τα rome 2 Και το attila…

 9. Ωραίο το ρηβιού Παύλο, με έψησες παρότι δεν είμαι φαν του κόσμου αυτού. Χαίρομαι που μπόρεσαν να απεμπλακούν από την “ιστορική ορθότητα” και να βάλουν κι άλλους μηχανισμούς μέσα. Το θέμα είναι πως δεν έχω προλάβει καλά καλά ολόκληρο campaign στο Rome 2 να τελειώσω, οπότε…στην αναμονή (και mod για το επικότερο φάντασι σέτινγκ όλων τον εποχών φυσικά).

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL