REVIEWS

FOOTBALL MANAGER 2021

Διπλό ημίχρονο, άσος τελικό

Η αρχική ανάγνωση της λίστας των νέων features στο Football Manager 2021 προκάλεσε ψυχρολουσία στον υπογράφοντα. Δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις χειρονομίες στη διάρκεια των συνεντεύξεων τύπου και ομιλιών στα αποδυτήρια; Συμπαθητικό αλλά όχι κάτι περισσότερο από ένα απλό rebranding του ήδη υπάρχοντος συστήματος. Ανάλυση των xGoals; Ωραίο αλλά όχι επαναστατικό. Σύνοψη της σεζόν στο τέλος της; Αυτό είναι όλο; Δεν σας κρύβω ότι προετοιμάστηκα ψυχολογικά για μία έκδοση που θα είχε να προσφέρει ελάχιστα πράγματα στους κατόχους των δύο τελευταίων παιχνιδιών της σειράς. Αν δεν υπήρχε κάτι κρυφό στο μάτι, κάποιος αόρατος παράγοντας που θα ανύψωνε το FM 2021 πέρα από τα αναμενόμενα, το συμπέρασμα του review είχε ήδη καθοριστεί: Πάσο για φέτος. Να όμως που υπήρχε όντως κάτι κρυφό, κάτι αόρατο: οι ουσιώδεις βελτιώσεις της Sports Interactive στην match engine, ο παράγοντας Χ που γύρισε το ματς από διπλό ημίχρονο σε άσο τελικό.

Η χρήση του στατιστικού των xGoals (δείκτης που μετρά τον αριθμό και την ποιότητα των ευκαιριών για γκολ) είναι ένα από τα λίγα καινούρια στοιχεία στη φετινή έκδοση.

Πριν περάσουμε στην ουσία της φετινής έκδοσης αξίζει να επισημάνουμε ότι το υπόλοιπο παιχνίδι εκτός από την match engine έχει ελάχιστες πρακτικές διαφορές σε σχέση με την περυσινή έκδοση. Τα νέα features έχουν δευτερεύουσα ή και τριτεύουσα σημασία και λειτουργικότητα, σε βαθμό που η πιο σημαντική από τις αλλαγές αφορά το interface κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τα μενού του FM 2020 έχουν τροποποιηθεί ώστε πολλές από τις λειτουργίες τους να είναι προσβάσιμες με λιγότερα κλικ, παρόλο που αισθητικά υπάρχουν κάποιες ενστάσεις. Αξιολόγησα θετικά την λίστα των παικτών που έχει προστεθεί στο κάτω μέρος της οθόνης μέσω της οποίας είναι πολύ εύκολο να γίνει άμεσα κάποια αλλαγή ή να φωνάξεις μια εντολή, ωστόσο δεν μου έκατσαν τόσο καλά τα καινούρια γραφικά στοιχεία για την απεικόνιση της ψυχολογίας του παίκτη και της αντοχής του. Πλέον έχουμε διάφορα… χρωματιστά smilies για το morale και μια καρδούλα που αδειάζει για το fitness την ώρα του αγώνα. Δεν λέω, οι πληροφορίες μεταδίδονται και έτσι, απλώς αυτά τα χρωματάκια και τα σχεδιάκια μου μοιάζουν κάπως… χαζοχαρούμενα. Να το κάνουμε πιο ευπαρουσίαστο το interface αλλά να μην το φτάσουμε και σε επίπεδα Πέπα το Γουρουνάκι, εντάξει Sports Interactive;

Το νέο interface της match day. Βλέπετε στο κάτω μέρος της οθόνης μια νέα μπάρα με διάφορες χρήσιμες επιλογές. Φαίνονται επίσης τα νέα εικονίδια για την αντοχή και το ηθικό των παικτών.

Όλα τα υπόλοιπα όμως ωχριούν φέτος μπροστά στην εντελώς αναπάντεχη και αναμφίβολα δραστική βελτίωση της υπάρχουσας match engine που ίσως αρκεί από μόνη της για να δικαιολογήσει την αγορά της φετινής έκδοσης. Οπτικά η μηχανή γραφικών έχει μεν βελτιωθεί αλλά με την γνωστή bethesdική λογική του “καλλωπίζουμε το ήδη υπάρχον σύστημα”. Στην εμφάνιση επομένως θα πρέπει να περιμένετε κάτι παρόμοιο με πέρυσι αλλά βελτιωμένο στις γνωστές λεπτομέρειες, δηλαδή στην προσθήκη νέων animations, στα πιο λεπτομερή στάδια, στο tweaking της κίνησης των παικτών και ούτω καθεξής. Ο πυρήνας της match engine παραμένει ίδιος οπότε δεν υπάρχει αλλαγή στα χρονίζοντα ζητήματα για τα οποία παραπονιέμαι κάθε χρόνο (τα physics της μπάλας, το “πατινάζ” παικτών στο χορτάρι, ο συγχρονισμός των animations του τερματοφύλακα και άλλα).

Ta γραφικά έχουν βελτιωθεί και φέτος αλλά το όνειρο της εκ βάθρων ανανέωση της μηχανής γραφικών θα παραμείνει για άλλη μια χρονιά όνειρο. Πάντως τα νέα animations βοηθούν αρκετά στη βελτίωση του οπτικού αποτελέσματος.

Τα ματς όμως… Τα ματς φέτος είναι υπέροχα. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, υπάρχει η αίσθηση ότι δεν παρακολουθείς την μηχανική απεικόνιση των κινήσεων του AI αλλά πραγματικό αγώνα και αυτό οφείλεται κυρίως στις πολύ πιο ορθολογικές επιλογές των παικτών, στην εκτέλεση κινήσεων που βλέπουμε συχνά στο πραγματικό ποδόσφαιρο και σχεδόν ποτέ στο FM αλλά και στην μη ύπαρξη σοβαρών ζητημάτων που χαλάνε την εικόνα του ρεαλισμού. Για παράδειγμα, πέρυσι ήταν απίστευτα ενοχλητικό το φαινόμενο των άστοχων σέντερ φορ που χρειαζόταν δεκαπέντε τετ-α-τετ για να βάλουν ένα γκολ, ενώ η επιμονή των εξτρέμ να δοκιμάζουν συνέχεια σουτ από πολύ στενές γωνίες αντί να σεντράρουν στην περιοχή σε έκανε να τραβάς τα μαλλιά. σου. Φέτος αναφέρω με μεγάλη χαρά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως σοβαρό ζήτημα με την match engine και σε γενικές γραμμές οι παίκτες κάνουν τις λογικές επιλογές στον αγωνιστικό χώρο.

H απεικόνιση του VAR έχει γίνει πιο “τηλεοπτική” αλλά θα μπορούσε να βελτιωθεί περισσότερο, π.χ. με την προβολή της επίμαχης φάσης από διάφορες γωνίες.

Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι έχει γίνει δουλειά στον τομέα του κάθετου ποδοσφαίρου που ήταν σχεδόν απόν σε προηγούμενες εκδόσεις της match engine. Στο FM 2021 οι επιθετικοί μέσοι δοκιμάζουν συχνά να τρυπήσουν την άμυνα με κάθετες πάσες και είναι απείρως πιο εύκολο να δημιουργήσεις μια ομάδα που να παίζει το σύγχρονο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που εξελίσσεται σε μεγάλο βαθμό στον άξονα αντί για το κλασικό βρετανικό των προηγούμενων Football Manager που εστίαζε στις σέντρες των εξτρέμ. Το μόνο μικρό θέμα που εντόπισα αλλά δεν είμαι ακόμη σίγουρος αν είναι θέμα του ΑΙ ή αποτέλεσμα της τακτικής μου είναι η τάση των μπακ ή εξτρέμ να δοκιμάζουν σε κλειστή άμυνα αλλαγές πλευράς όταν βρίσκονται ήδη σε θέση για σέντρα εντός περιοχής, ψάχνοντας τον ελεύθερο μπακ ή εξτρέμ στην άλλη πτέρυγα αντί να δοκιμάσουν την τροφοδότηση του φορ. Τις επόμενες μέρες θα δοκιμάσω και άλλες τακτικές με λιγότερο προωθημένα μπακ και θα ενημερώσω στα σχόλια για τα αποτελέσματα.

Όποιος πει “τι μας λες για ρεαλισμό με αυτό το σκορ που δείχνει η εικόνα” θα μπει στη μαύρη λίστα.

Βελτίωση παρατήρησα και στην αληθοφάνεια των κινήσεων των αμυντικών, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να παρασυρθούν εκτός θέσης ή να “παγώσουν” ενώ μπορούν να διεκδικήσουν τη μπάλα. Κάνουν βεβαίως λάθη, βρίσκονται εκτεθειμένοι στις έξυπνες κινήσεις των ικανών και γρήγορων επιθετικών αλλά με ποδοσφαιρικό και όχι κονσερβοποιημένο τρόπο. Σε προηγούμενες εκδόσεις της match engine υπήρχαν κινήσεις που φαινόταν ότι “πρέπει” να γίνουν γιατί έτσι τις είχε προϋπολογίσει η match engine και όχι γιατί ο συγκεκριμένος παίκτης την εκτίμησε έτσι. Φέτος η ροή του αγώνα κυλά με πολύ πιο φυσικό τρόπο, γεγονός που ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τον ρεαλισμό της αναμέτρησης και την διασκέδαση της παρακολούθησης του αγώνα.

Μία χρήσιμη προσθήκη είναι η δυνατότητα να επικοινωνήσετε με τον ατζέντη ενός παίκτη πριν επιδιώξετε κάποια μεταγραφή ώστε να πάρετε μια ιδέα για το αν ενδιαφέρεται να έρθει στην ομάδα σας και με ποιους όρους.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν πρέπει τώρα να καταλήξω στο αν το Football Manager 2021 είναι καλή αγορά για τους κατόχους προηγούμενων εκδόσεων. Δεν σας το κρύβω, δυσκολεύομαι πολύ να αποφασίσω και θα ήταν πολύ πιο εύκολο να ρίξω τη μπάλα στην εξέδρα με ένα-δύο υποθετικά του στυλ “αν δεν σας προβληματίζει η τιμή και θα παίζετε το FM 2021 όλη τη χρονιά, τότε προχωρήστε, αλλιώς περιμένετε για το FM 2022”. Θα πω όμως αυτό που αισθάνομαι: η βελτίωση της match engine είναι τόσο σημαντική για εμένα και τόσο κομβική για το ίδιο το παιχνίδι που πιστεύω ότι όντως αρκεί από μόνη της για να δικαιολογήσει την αγορά. Σε full price; Ίσως όχι, ειδικά αν παίζετε κάποια από τις εκδόσεις των δύο τελευταίων ετών, οπωσδήποτε όμως μόλις βγει σε έκπτωση. Όλα τα περιφερειακά στοιχεία του παιχνιδιού καταλήγουν σε αυτά τα 90 λεπτά, στην ώρα του αγώνα, όπου προσδοκούμε να δούμε το αποτέλεσμα όλων των μεταγραφικών, οικονομικών και τακτικών επιλογών μας στην πράξη. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε όλους τους κόπους σας να παράγουν κάτι όμορφο, και αυτό νομίζω ότι έχει από μόνο του μεγάλη αξία.

Ευχαριστούμε την Zegetron για την παροχή του review code για την παρουσίαση.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 88%

88%

Ανατροπή

Τα πιο λίγα νέα features από κάθε άλλη φορά συνδυάζονται με μία αισθητά βελτιωμένη match engine που τελικά ανυψώνει δραστικά το συνολικό πακέτο.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

15 Comments

 1. το πιο τελειο νεο απ αυτα που διαβασα ειναι οτι οι παικται “βλεπουν” ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τον ανοιχτο συναδελφο πλεον και δεν σουταρουν στο γαμο του καραγκιοζη απ τις πιο τρελλες γωνιες. ηταν το πιο εκνευριστικο απ ολα τα στραβα των προηγουμενων εκδοσεων.

  επισης μπλοκ και μπαν στον αδμιραλ γιατι αντι να παιζει μπροστα με τον φονιά του Αλικάντε, τον καρλιτος της καρδιας μας, εχει στην ενδεκαδα το ορθιο τηλεγραφοξυλο, τον καφετζη του κολοσσαίου, τον φεντερικο μακεδα.

 2. [QUOTE=”Χειρομαλάχτης, post: 554857, member: 104201″]
  το πιο τελειο νεο απ αυτα που διαβασα ειναι οτι οι παικται “βλεπουν” ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τον ανοιχτο συναδελφο πλεον και δεν σουταρουν στο γαμο του καραγκιοζη απ τις πιο τρελλες γωνιες. ηταν το πιο εκνευριστικο απ ολα τα στραβα των προηγουμενων εκδοσεων.

  επισης μπλοκ και μπαν στον αδμιραλ γιατι αντι να παιζει μπροστα με τον φονιά του Αλικάντε, τον καρλιτος της καρδιας μας, εχει στην ενδεκαδα το ορθιο τηλεγραφοξυλο, τον καφετζη του κολοσσαίου, τον φεντερικο μακεδα.
  [/QUOTE]

  Ο Χατζηγιοβάννης το έκανε 1-2 φορές αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, είναι ρεαλιστικό! 😀 Ο Μακέντα στην αρχή έβαζε γκολ (όπως στην εικόνα με τον Ολυμπιακό), μετά μπούκωσε και τον πέταξα έξω. Έχει όμως τα κονέ στο staff, κάθε φορά που βάζω τον assistant να κάνει quick pick τον βάζει πάλι βασικό.

 3. Πολύ ωραία η παρουσίασή σου Άλεξ. Θα ΕΜΠ1, αλλά δεν ψήνομαι να πληρώσω δεύτερη σερί έκδοση. Χαίρομαι για τις όποιες αλλαγές και θα χαρώ ακόμη περισσότερο να τις δω να τελειοποιούνται στην επόμενη έκδοση, αν ζούμε. Μέχρι τότε, θα πατσάρω το ’20 και θα παίζω με τα RPG μου. Έχουμε να διεκδικήσουμε και μία θέση στα Ευρωπαικά σαλόνια για λογαριασμό της Ουαλίας!!

 4. [QUOTE=”Χειρομαλάχτης, post: 554925, member: 104201″]
  χαιλαιτ ναυαρχε???

  περασε σεντρα στην περιοχη ο αιτορ? εκανε κοντρολ μικροτερο των 10 μετρων ο σαντσεζ? σκοραρε ο μακεδας?
  μη μας κρατας σε αγωνια.
  [/QUOTE]

  Ακόμα πιο συγκλονιστικό! Έβγαλε κάθετη πάσα ο Κουρμπέλης και σκόραρε με τη μία ο Χατζηγιοβάννης! :LOL:

  Έπαιξα ένα ματς με τον Πανσερραϊκό που έχασα 4-6 (!) για τη ρεβάνς του κυπέλλου (μην κράζετε, είχα κερδίσει 0-4 στο πρώτο ματς και έκανα φουλ rotation) και ήθελα να το ανεβάσω γιατί έχει αρκετά παραδείγματα του κάθετου παιχνιδιού που έλεγα.

 5. [QUOTE=”Northlander, post: 554930, member: 102592″]
  Αυτά τα ονόματα είναι γενικώς γνωστά ή είναι κωδικοί με τους οποίους μιλάτε εσείς οι μύστες?

  Έχω μείνει σε εποχές Μπορέλι, Ανατολάκης, Αμανατίδης, Μανωλάς.
  [/QUOTE]

  Κάτσε σε εκείνη την εποχή, η τρέχουσα είναι πονόματος.

 6. [QUOTE=”Chronomancy, post: 555050, member: 103156″]
  Τέτοιο τρέξιμο ο φετινός Παναθηναικός δεν το βλέπει ούτε στο σπασμένο μάνατζερ που τους έκανε δώρο ο Αλαφούζος :p
  [/QUOTE]

  Του έστειλα βιογραφικό για να αναλάβω εγώ αλλά δεν μου έχει απαντήσει 😀

  Σε αυτό το βίντεο επειδή έχει πολλά γκολ φαίνονται μερικά από τα στοιχεία που σχολίασα στο review. Π.χ. το δεύτερο γκολ του Πανσερραϊκού, με το κόψιμο του εξτρέμ μέσα στην περιοχή και το γύρισμα για τον ελεύθερο παίκτη που σκοράρει σε κενό τέρμα, είναι μια φάση που πέρυσι κατέληγε πολύ συχνά με σουτ του εξτρέμ από πολύ κλειστή γωνία απευθείας άουτ. Επίσης, το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού είναι δείγμα του κάθετου παιχνιδιού που λέγαμε, με τον αμυντικό χαφ να βλέπει το τρέξιμο του εξτρέμ και να τον τροφοδοτεί στην πλάτη της άμυνας για ένα εύκολο τελείωμα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL