REVIEWS

FORZA HORIZON 4

Ένας παιχνιδότοπος για κάθε λάτρη των 4 τροχών

Δεν θα μπορούσε να δοθεί πιο αντιπροσωπευτικό όνομα από τo “Playground Games” για την ομάδα ανάπτυξης του Forza Horizon 4. Και αυτό διότι η Βρετανική ομάδα δείχνει απόλυτα προσηλωμένη στο να προσφέρει αυτό ακριβώς στους πολυπληθείς λάτρεις των τεσσάρων τροχών: έναν, ανοικτού κόσμου, παιχνιδότοπο αυτοκινήτων.

Το Forza Horizon 4 ενδείκνυται ακόμα και για χαλαρές βόλτες στις εξοχή.

Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Η σειρά Forza Horizon έχει μια αρκετά επιτυχημένη πορεία στις κονσόλες της Microsoft, σε επίπεδα system-seller, ενώ μόλις το τρίτο μέρος κατόρθωσε να εμφανιστεί στις οθόνες των υπολογιστών μας και αυτό από «σπόντα», μέσω της υπηρεσίας Xbox Anywhere των Windows 10. Ακολουθώντας λοιπόν το ίδιο μονοπάτι, το Forza Horizon 4 κυκλοφορεί στα PC μας ταυτόχρονα με την έκδοση για Xbox One και… εντυπωσιάζει.

Μάλιστα, αυτή τη φορά παίζει εντός έδρας, καθώς από τις εκτενείς πεδιάδες της Αυστραλίας, μας μεταφέρει στους λόφους της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία προσφέρει μια εξαιρετική τοπογραφία που δεν χορταίνει το μάτι. Εννοείται ότι δεν αναπαρίσταται κάποια πραγματική περιοχή της Γηραιάς Αλβιόνας, αλλά ένα «πάντρεμα» των ομορφότερων στοιχείων του νησιού. Από τα λιθόστρωτα σοκάκια του Εδιμβούργου και την αέναη ομορφιά των Highlands μέχρι τις μελαγχολικές λιμνούλες και τα γραφικά Εγγλέζικα χωριουδάκια, το περιβάλλον του Forza Horizon 4 μαγεύει και γοητεύει. Αξίζει πραγματικά να αφιερώσετε πολλά λεπτά της ώρας, απλώς εξερευνώντας τα μυστικά του (σχετικά) μεγάλου χάρτη του παιχνιδιού, χωρίς απαραίτητα να ασχολείστε με κάποια από τις δεκάδες δραστηριότητες.

Για τους πιο μερακλήδες, υπάρχει πάντα η εσωτερική κάμερα.

Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αγώνες σε άσφαλτο, σε χώμα, σε cross-country, ακόμα και πιο «παλαβές» σαν τα showcases (off-road buggy εναντίον hovercraft κανείς;), που μπορούν πολύ εύκολα να σας απασχολήσουν για δεκάδες ώρες και ακόμα περισσότερες, αν είστε από εκείνους που λατρεύουν την οδήγηση και κάθε τι που σχετίζεται με το αυτοκίνητο. Άλλωστε, το Forza Horizon 4 φροντίζει να καλύψει στο έπακρο   τις ανάγκες του «διψασμένου» χρήστη, προσφέροντας πάνω από 450 μοντέλα αυτοκινήτων από διαφορετικές χρονικές περιόδους (από τη δεκαετία του 1930 έως σήμερα), όλα πιστά αντίγραφα των πραγματικών, καθώς προέρχονται από τις επίσημες άδειες των κορυφαίων κατασκευαστών. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες «χτυπητές» απουσίες, όπως της Mitsubishi, της Lexus και της Toyota (πλην δυο-τριών μοντέλων), εντούτοις η τρομακτική πληθώρα αυτοκινήτων που περιέχει, είναι σχεδόν αδύνατον να σας αφήσει ασυγκίνητους.

Πάντα “ψαρωτική” η Lamborghini.

Ούτως ή άλλως, το παιχνίδι δεν υπολείπεται ευκαιριών για να τα δοκιμάσετε όλα, χωρίς να σας αναγκάζει να αναλώνεστε σε υπερβολικό grinding των events, προκειμένου να οδηγήσετε ένα αυτοκίνητο της προκοπής. Κάθε άλλο, ως και ρουλέτα με δωρεάν αυτοκίνητα διαθέτει το μενού. Ο μηχανισμός Influence είναι το σημείο-κλειδί για την πρόοδό σας στο παιχνίδι, καθώς μέσω ποικίλων τρόπων (από απλές νίκες στα διάφορα events, μέχρι καταστροφές του περιβάλλοντος) κερδίζετε πόντους, με τους οποίους αποκτάτε πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα events και, συνεπώς, αυτοκίνητα. Όταν μάλιστα στην εξίσωση εισάγονται και άλλοι παράγοντες, όπως χρήματα για να ξοδέψετε σε αυτοκίνητα/safehouses και perks, με την απονομή τους να προσφέρεται απλόχερα, επιβραβεύοντας κάθε είδους οδηγική συμπεριφορά (από τελείως «by-the-book» μέχρι άναρχου street racer), αντιλαμβάνεστε ότι επιθυμία του παιχνιδιού δεν είναι τόσο να σας παιδέψει, όσο να απολαύσετε με το δικό σας ρυθμό   το περιεχόμενό του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που υπάρχουν διαθέσιμες τόσες επιλογές προκειμένου να προσαρμόζεται στο γούστο του κάθε παίκτη. Αφενός με το επίπεδο δυσκολίας των αντίπαλων οδηγών (των Drivatar όπως τιτλοφορούνται) που αλλάζει με δύο κλικ, αφετέρου και με τις δυνατότητες παραμετροποίησης των αυτοκινήτων, που ισορροπούν υποδειγματικά μεταξύ arcade και απαιτητικού εξομοιωτή, το Forza Horizon 4 είναι ικανό να ευχαριστήσει τόσο τον παίκτη που θέλει ένα racing για να περάσει την ώρα του όσο και εκείνον που θα υπολογίσει ως και τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων, προκειμένου να κερδίσει τη πρώτη θέση στον καλύτερο δυνατό χρόνο.

Τα showcases περιλαμβάνουν ελαφρώς πιο ασυνήθιστους αγώνες…

Άλλωστε, η κύρια ατραξιόν του Forza Horizon 4, δηλαδή η εναλλαγή μεταξύ των τεσσάρων εποχών (ανά εβδομάδα), επωφελείται πλήρως από τις διάφορες δυνατότητες παραμετροποίησης του αυτοκινήτου σας. Όπως είναι (και όφειλε να είναι) φυσικό, η συμπεριφορά των οχημάτων διαφέρει πολύ από εποχή σε εποχή, καθώς η βροχερή άσφαλτος και το στρωμένο χιόνι δυσχεραίνουν πολύ περισσότερο τις προσπάθειές σας, σε σχέση με το ξηρασία του καλοκαιριού. Εκτός αυτού, οι εποχές επηρεάζουν εξίσου και τη μορφολογία του χάρτη, καθώς μια βαθιά λίμνη που δεν είναι (προφανώς) προσβάσιμη την άνοιξη, μετατρέπεται πολύ εύκολα σε ιδανική… πίστα για drifting το χειμώνα, όντας παγωμένη! Συνολικά, η υλοποίηση των εποχών είναι μια πολύ έξυπνη και διασκεδαστική ιδέα, που αυξάνει εκθετικά το ενδιαφέρον του παίκτη, ο οποίος προσπαθεί να προσαρμοστεί κάθε φορά στις νέες συνθήκες και στα καινούρια events, μεγαλώνοντας παράλληλα το ρόστερ των οχημάτων του.

Αν παρ’ όλα αυτά δεν χορτάσατε ακόμα, υπάρχει το Horizon Life, ήτοι το online mode του Forza Horizon 4, που είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και δείχνει να εμπλουτίζεται τακτικά. Περιλαμβάνει, όπως είπαμε παραπάνω, την εβδομαδιαία εναλλαγή των εποχών και μια πληθώρα events, μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, προσθέτει PvP αγώνες και co-op matches μακράς διαρκείας, ενώ αν νοιώθετε δημιουργικοί, μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας διαδρομές και να τα μοιραστείτε με τους υπόλοιπους οδηγούς του server (έως 72 άτομα ταυτόχρονα). Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρετε να συνδεθείτε χωρίς προβλήματα, καθώς στις διάφορες δοκιμές μας, υπήρχαν περιπτώσεις που το παιχνίδι απλά αρνούνταν να βρει κάποιο server για αρκετή ώρα ή συνδεόταν με κάμποσο lag. Ευτυχώς που η μετάβαση μεταξύ online και offline mode πραγματοποιείται απρόσκοπτα, οπότε δεν θα χρειαστεί να διακόψετε το παιχνίδι σας, προκειμένου να δοκιμάσετε τις αντοχές σας διαδικτυακά. Εκτιμούμε ότι μόλις περάσουν οι πρώτες «δύσκολες» μέρες του release, το Horizon Life θα απαλλαχθεί από τέτοιου είδους ασθένειες.

Δεν είναι και η καλύτερη επιλογή αυτοκινήτου για τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, αλλά εμείς δεν μασάμε.

Στα του τεχνικού τομέα, δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει το θέαμα που προσφέρει το Forza Horizon 4. Χωρίς να είναι απαιτητικό σε υπολογιστική ισχύ και με πάρα πολλές επιλογές στη διάθεση του παίκτη, το πόνημα της Playground Games είναι χάρμα οφθαλμών, από όποια γωνία και αν το κοιτάξει κανείς. Είτε αναφερόμαστε στα  πανέμορφα τοπία, είτε στους εκφραστικούς χρωματισμούς τους – απόρροια της θέσης του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και των εποχών – είτε στους ίδιους τους τετράτροχους πρωταγωνιστές, το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ κάτι λιγότερο από εκπληκτικό. Συνδυάζοντας μάλιστα και την άνετη διατήρηση του «ακατέβατου» 60άριου του frame rate, δεν μπορούμε παρά να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» στη Βρετανική προγραμματιστική ομάδα.

Λίγο-πολύ τα ίδια ισχύουν και για τον ηχητικό τομέα, με τα γρυλίσματα των μηχανών και τα σπινιαρίσματα των ελαστικών να κλέβουν τη παράσταση, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε ακουστικά. Από την άλλη, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το soundtrack, καθώς οι λιγοστοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που περιλαμβάνονται είναι ως επί το πλείστον, αδιάφοροι. Δεν σας κρύβω ότι τις περισσότερες φορές έπαιζα με το radio στο off.

Μεγάλη αγάπη το Subaru Impreza…

Συνοψίζοντας, το Forza Horizon 4 είναι ένας τίτλος που κάθε οπαδός του αυτοκινήτου οφείλει να έχει στη συλλογή του. Μπορεί η απαίτηση χρήσης του ελλιπέστατου UWP, του λειτουργικού Windows 10 και (κυρίως) η υψηλή τιμή του να είναι dealbreaker για πολύ κόσμο, από την άλλη δεν υπάρχουν αρκετά racing στην αγορά που να διαθέτουν τόσο πλούσιο περιεχόμενο, προερχόμενο από ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν το αυτοκίνητο. Αν είστε και εσείς μέσα σε αυτούς, τότε οι παραπάνω λόγοι δεν είναι αρκετοί για να σας στερήσουν δεκάδες ώρες διασκέδασης.

Ευχαριστούμε θερμά τη Microsoft Hellas για τη παροχή του review code.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 89%

89%

Vrooom

Ένας πλήρης racing τίτλος, που καλύπτει όλα τα γούστα και προσφέρει πολλές ώρες απολαυστικής οδήγησης.

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

3 Comments

  1. Αν και δεν είμαι του σπορ, δεν έχω παίξει ποτέ παιχνίδι Forza χωρίς να διασκεδάσω. Τα πανέμορφα γραφικά, το γλυκό, γιωτάδικο arcade χάος και η γλυκιά υπόσχεη simulation ρεαλισμού έτσι και μάθω ποτέ μπάλα, κερδίζουν κάθε φορά.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL