REVIEWS

GRAVITY GHOST

Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς της εποχής μας είναι το προς τα που οδεύει η indie σκηνή της βιομηχανίας. Παιχνίδια “με το κιλό” κάνουν την εμφάνιση τους στα ψηφιακά καταστήματα και κοιτώντας κανείς τη μεγάλη εικόνα θα μπορούσε να μιλήσει για μiα κατάσταση κορεσμού με τους περισσότερους τίτλους να μην έχουν καν λόγο ύπαρξης. Βέβαια ακόμα και έτσι συνεχίζουν να υπάρχουν κυκλοφορίες (όπως το This War of Mine για παράδειγμα) οι οποίες κάνουν την υπέρβαση και ξεφεύγουν από την ταμπέλα του “indie” που χρησιμοποιείται κυρίως για να χαρακτηρίσει μικρότερες παραγωγές. Το ερώτημα όμως που μένει έχει να κάνει με το κατά πόσο οι υπόλοιποι τίτλοι μπορούν να συνεχίσουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού τώρα που σιγά σιγά πέφτει η σκόνη από την μεγάλη έκρηξη των ανεξάρτητων παραγωγών τα τελευταία χρόνια. Το Gravity Ghost της Ivy Games καταφέρνει να δώσει μία αισιόδοξη απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση. Χωρίς να παρουσιάζει κάποιο μεγαλόπνοο σχέδιο και χωρίς να αποφεύγει τα μικροπροβλήματα, καταφέρνει να παραδώσει μία ολοκληρωμένη εμπειρία τόσο από την πλευρά του gameplay όσο και από αυτή της παρουσίασης.

Gravity Ghost 01Ταξίδι στο διάστημα

Κεντρικός χαρακτήρας του παιχνιδιού είναι η Iona, ένα μικρό κοριτσάκι. Η μικρή παρουσιάζεται σαν πνεύμα αλλά και ζωντανή μέσω flashbacks. Τα cutscenes (ικανοποιητικά σε αριθμό και διάρκεια) που χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό υιοθετούν μία αισθητική παιδικής ζωγραφιάς η οποία μπορεί να μην εντυπωσιάζει αλλά σίγουρα αποτελεί ενδιαφέρουσα εικαστική πρόταση. Η ιστορία αν και δεν ξεφεύγει από το αφηρημένο ύφος που τείνει να εξελιχθεί σε κλισέ για παιχνίδια του είδους, βασίζεται σε σημαντικό βαθμό (ή τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνεται ο γράφων) στην αντίθεση και κατ’ επέκτασιν την μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα. Ακόμα και για αυτούς που δεν βρίσκουν αρκετά ενδιαφέρουσες τις αλληγορικές ιστορίες, υπάρχουν διάσπαρτες αναφορές σε επιστημονικά θέματα ανακατεμένα με φιλοσοφικά ερωτήματα ικανά να κεντρίσουν την προσοχή του παίκτη.

Ο τίτλος ανήκει στην κατηγορία των puzzle platformers αν και δεν ενσωματώνει τα δύο αυτά στοιχεία με τη φιλοσοφία που το κάνουν τα περισσότερα παιχνίδια του είδους. Βασικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι μηχανισμοί του gameplay είναι το βαρυτικό πεδίο των πλανητών μεταξύ των οποίων ο παίκτης θα πρέπει να μετακινείται ώστε να συγκεντρώσει αστέρια. Βρισκόμενοι σε διαστημικό περιβάλλον, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο χαρακτήρα θα αιωρηθεί αρκετά στο κενό πριν καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του. Τα επίπεδα είναι δομημένα σε μία λογική “ξεκλειδώνω την έξοδο” με το ρόλο του κλειδιού να παίζει ένα μεγάλο αστέρι, ενώ οι πλανήτες που υπάρχουν σε αυτά είναι διαφόρων ειδών με το κάθε είδος να έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα οι “θαλάσσιοι” πλανήτες μπορούν να διαπεραστούν ενώ αυτοί με τους πάγους κάνουν τον χαρακτήρα να κυλάει πάνω τους. Βέβαια ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη φύση του κάθε πλανήτη κυκλώνοντας τον με τα μαλλιά της Iona (τα οποία μακραίνουν καθώς μαζεύουμε αστέρια) αφού πρώτα έχει επιλέξει το ανάλογο χρώμα για αυτά.

Gravity Ghost 02Γύρο γύρω όλοι…

Επίσης με την πρόοδο μας στο παιχνίδι ξεκλειδώνουμε και κάποιες extra ικανότητες όπως το διπλό άλμα και ένα είδος αιώρησης σε ασθενέστερο πεδίο. Που βρίσκεται όμως η διαφοροποίηση για την οποία κάναμε λόγο στην αρχή της προηγούμενης παραγράφου; Η απάντηση κρύβεται στο γεγονός ότι το παιχνίδι δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια για την επίλυση γρίφων αλλά ούτε και ακριβείς χειρισμούς στο platform κομμάτι. Το Gravity Ghost ισορροπεί κάπου ανάμεσα στο οριακά δύσκολο και στο “θα βγει έστω και στην τύχη”. Το παιχνίδι μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και στον αυτόματο πιλότο με τους υπόλοιπους μηχανισμούς πλην της βαρύτητας να φαίνονται σχεδόν διακοσμητικοί, αυτός όμως που θα τους κατανοήσει και θα τους εκμεταλλευτεί σίγουρα θα απλουστεύσει αρκετά τη ζωή του. Πάντως θα περιμέναμε κάτι περισσότερο από το level design το οποίο αν και παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα επίπεδα, ταυτόχρονα κάνουν την εμφάνιση τους και μερικά που η πρόκληση είναι κυριολεκτικά μηδενική και υπάρχουν μόνο και μόνο για να αυξάνουν τον συνολικό αριθμό τους (94 πίστες χωρισμένες σε 6 κόσμους).

Στον τεχνικό τομέα αποδεικνύεται ότι ακόμα και το απλό έχει τη χάρη του. Το σκοτεινό περιβάλλον του διαστήματος με τα έντονα χρώματα της Iona και των πλανητών δημιουργούν μία ωραία αντίθεση που δίνει ζωντάνια στον κόσμο του παιχνιδιού. To animation του χαρακτήρα μπορεί να μην είναι και το καλύτερο δυνατό αλλά από την άλλη μας αποζημιώνουν τα πραγματικά πολύ ωραία εφέ που συνοδεύουν τους πλανήτες και τα μαλλιά της ηρωϊδας. Φυσικά αν κάτι κλέβει την παράσταση είναι η μουσική που συνοδεύει το παιχνίδι. Αρκετά μεγάλη ποικιλία κομματιών που δένει απόλυτα με το ύφος του τίτλου και δημιουργεί μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα για τον παίκτη. Τέλος, πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και με τα voice overs που δίνουν “ζωή” στα cutscenes, γεγονός αξιοπρόσεκτο για μία τόσο μικρή παραγωγή.

Gravity Ghost 03Άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα…

Συνοψίζοντας, το Gravity Ghost είναι τουλάχιστον μία πλήρης και αξιοπρόσεχτη πρόταση. Όσοι βρίσκουν το παιχνίδι με την έννοια της βαρύτητας καλή ιδέα, θα απολαύσουν τις περίπου 3 ώρες που διαρκεί ο τίτλος. Οι υπόλοιποι κινδυνεύουν να επιδοθούν σε μία συνεχή περιπλάνηση μέχρι την κατά τύχη ολοκλήρωση του εκάστοτε επιπέδου αλλά ακόμα και αυτοί θα ευχαριστηθούν την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα το θυμόμαστε χρόνια μετά αλλά δεν είναι και ένα ακόμα παιχνίδι στο σωρό με τις μετριότητες. Μπορείτε να το βρείτε στο Steam ή στο site του studio, με την τιμή του όμως να είναι ελαφρώς “τσιμπημένη” η πρόταση για αγορά φαντάζει συμφέρουσα μόνο σε κάποια μελλοντική έκπτωση.

Pros

  • Ενδιαφέρουσα κεντρική ιδέα
  • Όμορφος εικαστικός τομέας
  • Εξαιρετικό soundtrack
  • Προσεγμένα cutscenes

Cons

  • Μικρή διάρκεια
  • Υψηλή τιμή
  • Για τον μη υποψιασμένο παίκτη μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε βαρετή διαδικασία

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 73%

73%

rikimaru

Gamer από τις αρχές του '90 σε φορητά και κονσόλες, είχε την πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές στα μέσα της ίδια δεκαετίας. Σε όλη αυτή την πορεία έχει καταπιαστεί με αρκετές κατηγορίες παιχνιδιών χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει κάποια ενώ όταν δεν βρισκόταν μπροστά από μία οθόνη συνήθως έσκαγε την "σπυριάρα" στο τσιμέντο ή στο παρκέ. Τα τελευταία 2 χρόνια εκτός από το να παίζει απλά με τα games, γράφει και για αυτά ενώ παράλληλα απολαμβάνει και την άνθιση της indie σκηνής.

3 Comments

  1. Από τεχνικής άποψης δεν εντόπισα κάποιο πρόβλημα στην υλοποίηση. Από εκεί και πέρα μιας και σε δεύτερο στάδιο το θέμα του χειρισμού μπλέκεται και με το βασικό μηχανισμό του παιχνιδιού, ισχύει αυτό που έγραψα και στο κείμενο. Άμα δηλαδή μπεις στη λογική του (που οκ δεν είναι και κάτι αυτονόητο γιατί ξεφεύγει από αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς στον πραγματικό κόσμο) δεν έχεις πρόβλημα αλλά και να μην μπεις πάλι δεν έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί έστω και με λίγη δυσκολία θα βγάλεις το επίπεδο στην τύχη.
    Στην πράξη πάντως νομίζω ότι δύσκολα θα φτάσει κάποιος σε σημείο να τον ενοχλήσει αυτό το θέμα, ειδικά αν τον ιντριγκάρει κιόλας το όλο concept.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek