REVIEWS

HAUNTED

Όπως είχαμε προαναγγείλει στο review του Lost Chronicles of Zerzura, επόμενο adventure game στη λίστα των προς παρουσίαση τίτλων ήταν το Haunted, της –γνωστής- εταιρείας Deck13 (Ankh Trilogy, Jack Keane). Πρόκειται για το τελευταίο παιχνίδι που είχε κυκλοφορήσει εντός του 2012 και στο οποίο χρωστούσαμε ένα review. Άργησε πολύ και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από μέρους μας για να έρθει στα χέρια μας, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ, καθώς οι κόποι μας είχαν αντίκρισμα και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη review version του.

Γεγονός είναι ότι το παιχνίδι πέρασε από σαράντα κύματα για να δει το φως της κυκλοφορίας. Αρχικά επρόκειτο να αναλάβει το publishing του η Lace Mamba Global, που το είχε ανακοινώσει άλλωστε για τον Σεπτέμβριο του 2011. Κάτι τέτοιο δε συνέβη τελικά και τη θέση της πήραν η Viva Media για την Αμερική και η DTP Entertainment για την Ευρώπη. Τα σφοδρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η τελευταία όμως, είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η κυκλοφορία αρκετών τίτλων της, μέσα στους οποίους ήταν και το Haunted. Έπρεπε να φτάσει ο Δεκέμβριος του 2012 για να καταστεί επιτέλους διαθέσιμο, αλλά και πάλι η απόκτησή του, όπως κι εκείνη του Lost Chronicles of Zerzura, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.

Τη στιγμή που γραφόταν το review οι επιλογές για αγορά του είναι το GamersGate, το Adventure Shop, ενώ η –αμερικάνικη- retail έκδοσή του στο Amazon προσφέρεται έναντι μόλις 10 δολαρίων! Φυσικά περιλαμβάνεται και στις υποψηφιότητες του Steam για greenlight, η οποία αν ευδοκιμήσει θα το βοηθήσει να πουλήσει σαφώς καλύτερα και να καταστεί πολύ πιο γνωστό στο ευρύτερο κοινό.
Σημειώστε τέλος ότι η review version που είχαμε στα χέρια μας ανέφερε ξεκάθαρα, στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης ότι είναι η έκδοση Αυγούστου 2011, η οποία άλλωστε είναι και εκείνη τελικά που διατέθηκε προς πώληση.

Haunted Snap1Χαρακτηριστικοί οι σκοτεινοί χρωματισμοί σε πολλές οθόνες

ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

Μία κραυγή της νεκρής αδελφής της, ταράζει τον ύπνο της Mary στη μέση της νύχτας. Η πρωταγωνίστρια, νιώθοντας ότι η μικρή Emily προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί της, ακολουθεί τη φωνή εκείνης, έως ότου φτάνει έξω από ένα πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου και λιποθυμάει. Με το που συνέρχεται, αντικρίζει από πάνω της μία περίεργη γυναίκα, την Dr. Ashcroft, μαζί με τον βοηθό της, Ethan. Οι δύο τους ετοιμάζονται να κόψουν το σώμα της, θεωρώντας ότι ήταν πεθαμένη. Η Mary γρήγορα καταλαβαίνει ότι κάτι δε πάει καθόλου καλά με το περίεργο αυτό δίδυμο, ενώ το κολιέ της Emily, το οποίο βρίσκει στο γραφείο της Ashcroft, φανερώνει ότι η γιατρός έχει σχέση με το θάνατο της αδελφής της.

Πρώτο μέλημά της ηρωίδας είναι να καταφέρει να διαφύγει από τον χώρο όπου βρίσκεται. Προτού το επιτύχει, θα διαπιστώσει ότι, περιέργως, είναι σε θέση να βλέπει και να μιλάει με φαντάσματα. Το πρώτο που θα συναντήσει ανήκει σε έναν μικροκαμωμένο πειρατή, τον Oscar. Με τη βοήθειά του, θα αποδράσει και θα κατευθυνθεί προς τη γέφυρα του πύργου του Λονδίνου, όπου εκεί θα συναντήσει το δεύτερο φάντασμα, που ανήκει στον… William Wallace (!!!), εμβληματική φιγούρα της Σκωτσέζικης ιστορίας και πρωτεργάτη του αγώνα απέναντι στους Άγγλους για την απόκτηση ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Η συνέχεια θα τη φέρει σε επαφή με ακόμη περισσότερα φαντάσματα και παλαβές καταστάσεις, μυστήριες παρουσίες, αλλά και πληροφορίες που αφορούν στο παρελθόν και στο τι είχε ακριβώς συμβεί στην Emily, ο θάνατος της οποίας εξακολουθεί να αποτελεί τεράστιο βάρος για τη συνείδηση της Mary.

Το Haunted χωρίς μακροσκελή εισαγωγή, δίχως πολύ μπλα-μπλα και περιττές, κουραστικές, αφηγήσεις, «βουτάει» τον παίκτη κατευθείαν στον κόσμο του και τον καλεί να ζήσει μία θεότρελη περιπέτεια, που περιλαμβάνει χιούμορ, μοναδικούς χαρακτήρες και μία ιστορία που κάθε άλλο παρά αληθοφανής και λογική προσπαθεί να φανεί. Αντιθέτως, καθιστά ξεκάθαρο από το πρώτο κιόλας λεπτό ότι πρόκειται για ένα παραμύθι, από εκείνα που σε πολλούς από εμάς αρέσει να παίζουμε…

ΣΕ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΠΟΥ, ΚΑΠΟΥ ΣΕ ΞΕΡΩ…

Μιμούμενο την Ankh τριλογία, αλλά και το Jack Keane, το Haunted χρησιμοποιεί την πολύ αξιόλογη, freeware, μηχανή γραφικών Ogre 3D, που, όπως θα περίμενε κανείς, δεν είναι σε θέση να αποδώσει χώρους, sprites και τοποθεσίες με ποιότητα ανώτερη, ή έστω εφάμιλλη, εκείνης που έχουμε δει σε πρόσφατα adventure games, ο οπτικός τομέας των οποίων μας εντυπωσίασε (π.χ. Testament of Sherlock Holmes, Chains of Satinav). Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι δε καταφέρνει να μας προσφέρει ένα αποτέλεσμα που κρίνεται άκρως ικανοποιητικό, καθώς, με την εξαίρεση ορισμένων ελαφρώς χοντροκομμένων textures, δημιουργεί πολύ θετική εντύπωση στον παίκτη και επιτελεί το σκοπό της, δίνοντάς μας τοπία που χαρακτηρίζονται από αρκετά υψηλή λεπτομέρεια και έντονη πολυχρωμία. Ελαφρά παραφωνία αποτελούν οι ιδιαιτέρως σκοτεινοί χρωματισμοί που κυριαρχούν σε αρκετές οθόνες, οι οποίοι δυσχεραίνουν πολύ την εύρεση των hotspots, ακόμη και με τη χρήση της σχετικής λειτουργίας προβολής αυτών.

Haunted Snap2Το τρένο θα φέρει άσχημες αναμνήσεις στη Mary

Όπως μαρτυράει και η ονομασία της μηχανής γραφικών, το παιχνίδι είναι πλήρως 3D, με την κάμερα να αλλάζει αρκετές φορές, με ομαλό τρόπο, τη γωνία θέασης των γεγονότων. Μπορώ να πω ότι ύστερα από τη βροχή των 2D (ή 2.5D, αν προτιμάτε) περιπετειών που μας ήρθαν εσχάτως, αναζητούσα μία μικρή αλλαγή και δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Εννοείται επίσης ότι ενεργοποίησα στο έπακρο όλες τις διαθέσιμες λειτουργίες που ενισχύουν τα επίπεδα απεικόνισης (anti-aliasing, shadows, texture detail), δίχως να αντιμετωπίσω το παραμικρό πρόβλημα, με το frame rate να είναι συνεχώς καρφωμένο στον μαγικό αριθμό 60. Βέβαια αν το Haunted κατάφερνε να ζορίσει την HD 7970 GE, αυτό θα ήταν είδηση….  

Ακόμη καλύτερα είναι τα πράγματα στο ηχητικό κομμάτι, καθώς το voice acting είναι καταπληκτικό και απόλυτα ταιριαστό με το ύφος της περιπέτειας. Τα φαντάσματα που συναντά η Mary κλέβουν την παράσταση, ειδικά ο William Wallace, ο Oscar, αλλά και ο… Κομφούκιος! Οι ηθοποιοί που ανέλαβαν να δώσουν ζωή στους παραπάνω χαρακτήρες πετύχανε άριστα τον σκοπό τους, πλημμυρίζοντας με κέφι και χιούμορ την περιπέτεια. Από κοντά ακολουθεί και η μουσική, με ενορχηστρώσεις που παίζουν διακριτικά στο background, συμβάλλοντας στη χαρούμενη και κωμική ατμόσφαιρα που επικρατεί.

O χειρισμός είναι εκείνος ακριβώς που θα περίμενε κάποιος από ένα point ‘n’ click adventure game, παρουσιάζοντας όμως ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το αριστερό mouse button εξυπηρετεί την παρατήρηση και απόκτηση αντικειμένων για λογαριασμό της Mary, όπως και την έναρξη διαλόγων με τους διάφορους χαρακτήρες. Το inventory βρίσκεται στο άνω αριστερό τμήμα της οθόνης, αλλά δεν ακολουθεί τη λογική του drop-down menu, με άλλα λόγια τα αντικείμενα που κουβαλάμε είναι ορατά συνεχώς και ανά πάσα στιγμή. Κάθε φορά που η πρωταγωνίστρια συναντά ένα φάντασμα, αυτό στη συνέχεια την ακολουθεί, οπότε και εμφανίζεται το σχετικό εικονίδιο στο κάτω αριστερό τμήμα της οθόνης. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ένα εκ των –πέντε- φαντασμάτων για να τελέσει μία πράξη που συνάδει με τις ικανότητες που εκείνο διαθέτει. Ο Oscar δε νιώθει καθόλου τη ζέστη, δεν καίγεται και μπορεί να ηλεκτριστεί, ο William είναι τέρας δύναμης και ενεργεί μόνο επί αντικειμένων που σχετίζονται, κατ’ οποιονδήποτε τρόπο, με τον θάνατο, ενώ ο Κομφούκιος μπορεί να μεταμορφωθεί σε ατμό, νερό αλλά και πάγο (σταματάω εδώ για να μη σας αποκαλύψω και τους υπόλοιπους χαρακτήρες).  

Τα διαθέσιμα επίπεδα δυσκολίας είναι τρία, με τα στοιχεία που τα διαφοροποιούν μεταξύ τους να είναι η παροχή hints και η προβολή των hotspots. Σας προτείνω να επιλέξετε το hard, όπου δεν είναι διαθέσιμη η πρώτη, αλλά υφίσταται η δεύτερη. Αυτό διότι αφ’ ενός ο κέρσορας είναι αρκετά ευαίσθητος και πρέπει να περάσει ακριβώς πάνω από ένα hotspot για μας δοθεί η περιγραφή του, αφ’ ετέρου, όπως προανέφερα, οι σκοτεινοί χρωματισμοί καθιστούν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση αυτών, οπότε με το πάτημα του space ή του σχετικού εικονιδίου και με προσεκτική παρατήρηση θα εξαλείψετε την περίπτωση να σας ξεφύγει κάποιο. Τα πράγματα μάλιστα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα αν παίξετε σε full HD ανάλυση (που ασφαλώς υποστηρίζεται) και πολλών ιντσών τηλεόραση, καθώς εκεί η πολύ μικρή γραμματοσειρά και τα επίσης μικροσκοπικά εικονίδια θα σας βγάλουν τα μάτια, προκαλώντας αρκετό εκνευρισμό.

Τέλος, στο internet υπάρχουν ορισμένες αναφορές σχετικά με πρόβλημα που αφορά στα saves του παιχνιδιού. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για κρασάρισμα στο desktop κατά την απόπειρα σωσίματος της προόδου μας. Τόσο σε αγγλικά Windows 7 Professional 32-bit, όσο και σε ελληνικά Windows XP SP3, δε συνάντησα κάποια τέτοια δυσλειτουργία, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 20 saves μέχρι το φινάλε.

Haunted Snap3Προσέξτε τη σκιά που σχηματίζεται πίσω από την πρωταγωνίστρια

O WILLIAM ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Στην ταινία Terminator 2-Judgment Day, κατά τη διάρκεια μίας σκηνής, ο “καλός” εξολοθρευτής πάει να σκοτώσει έναν άνθρωπο, αλλά ο John Connor τον αποτρέπει, λέγοντάς του «you can’t just go around killing people». Όταν το cyborg αναρωτιέται «why?», ο Konnor απαντά «you just can’t, trust me on this». Στο δεύτερο κεφάλαιο του Haunted, o Σκωτσέζος William Wallace πάει να σκοτώσει τον –Εγγλέζο- Ethan, οπότε η Mary τον σταματά, λέγοντας «you can’t just go around killing English people», με τον υπόλοιπο διάλογο να εξελίσσεται με πανομοιότυπο τρόπο με εκείνο της ταινίας. Γιατί το αναφέρω αυτό; Πέρα από την ευρηματικότητα των σχεδιαστών της Deck13, που καταφέρανε να τον ταιριάξουν άψογα με τα εντός παιχνιδιού τεκταινόμενα,  ο συγκεκριμένος διάλογος αποδεικνύει ότι η περιπέτεια περιλαμβάνει μπόλικο χιούμορ και σάτιρα, αλλά διαθέτει και ξεχωριστό χαρακτήρα. Είναι αρκετά τα σημεία που θα γελάσετε με όσα θα δείτε να εξελίσσονται επί της οθόνης, κάνοντας εμφανή την πρόθεση των δημιουργών να μας ψυχαγωγήσουν. Θεωρητικά –και σύμφωνα και με την ονομασία του- το Haunted είναι ένα θρίλερ. Στην πράξη κάθε άλλο παρά τέτοιο αποδεικνύεται…

Η ύπαρξη, η δράση, αλλά κι ο από μεριάς μας έλεγχος των φαντασμάτων που γνωρίζει στην πορεία η Mary είναι μία πολύ όμορφη διαφοροποίηση σε σχέση με την πλειοψηφία των τίτλων της κατηγορίας, που βασίζονται είτε σε συνεχή χρήση και συνδυασμούς αντικειμένων, είτε στην ύπαρξη puzzles (τα τελευταία απουσιάζουν παντελώς στο Haunted). Στο εν λόγω παιχνίδι θα κληθείτε πολλές φορές να εκμεταλλευτείτε τις δυνάμεις και την ιδιαίτερη φύση καθενός από τους αόρατους φίλους της ηρωίδας, μέσα από ευφυείς, αλλά λογικούς –πάντα στο πνεύμα του παιχνιδιού- γρίφους. Πέραν αυτών όμως, ακόμη και οι πιο “παραδοσιακοί” γρίφοι, που λύνονται με τη δράση της Mary και μόνο, αποδεικνύονται πολύ καλοί σε αρκετές περιπτώσεις. Τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας βρήκαν τρόπους να δοκιμάσουν την αντίληψή μας και να προικίσουν το παιχνίδι τους με ένα αρκετά υψηλό επίπεδο πρόκλησης. Ξεχωρίζω το σημείο εντός του τρένου, στο τρίτο κεφάλαιο, όπου πρέπει να ξεφορτωθούμε τον Ethan, τον τρόπο που θα αποκαλύψουμε στους τσιγγάνους την “τρύπα” που έχει το συμβόλαιο με το οποίο τους κρατά στο χέρι ο δικηγόρος στο τέταρτο κεφάλαιο και φυσικά τις ενέργειες που κάνουμε λίγο πριν το φινάλε για να ξεφορτωθούμε για μία ακόμη φορά τον Ethan.

Πολλές φορές λέμε ότι ένα adventure game έχει “old school” χαρακτήρα, βασιζόμενοι είτε στην εμφάνιση, είτε στη θεματολογία του. Το Haunted αναμφίβολα δικαιούται αυτόν τον χαρακτηρισμό, καθώς περικλείει τόνους τρέλας, διαθέτει γρίφους που σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούν αρκετή –έως πολλή- φαντασία για να λυθούν και περιλαμβάνει θεότρελους χαρακτήρες και σπαρταριστές καταστάσεις. Έχουμε λοιπόν ένα παιχνίδι που συνδυάζει μία μυστηριώδη γιατρό και τον βοηθό της με φαντάσματα -γνωστών και μη- προσωπικοτήτων, τσιγγάνους που ως «μητέρα» προσφωνούν έναν μακρυμάλλη τύπο με δασύτριχο στήθος και πούρο στο στόμα, μία απελπισμένη πρωταγωνίστρια που ψάχνει να ανακαλύψει τι απέγινε η αδερφή της, μία στριφνή γυναίκα που περιμένει γράμμα από τον αγαπητικό της, έναν επίσης παράξενο ιδιοκτήτη καταστήματος με αντίκες στο Λονδίνο, κι όλα αυτά δοσμένα μέσα από έξι κεφάλαια, συν ένα επιπλέον, που έρχεται μετά το πρώτο φινάλε και περιγράφει την προσπάθεια της Mary, να εντοπίσει, όντας σε έναν στοιχειωμένο ανεμόμυλο, τα ίχνη των γονιών της.

Το εν λόγω bonus chapter αποτελεί ξεκάθαρο φόρο τιμής προς τα adventure games της Lucasarts, καθώς σφύζει από αναφορές στα Indiana Jones, Monkey Island, αλλά και Grim Fandango. Πιθανώς θα πει κάποιος ότι βαρεθήκαμε να βλέπουμε adventure games να κάνουν αναφορές στα συγκεκριμένα παιχνίδι και ειδικά στο «νησί των πιθήκων». Εγώ πάντως ομολογώ ότι καταδιασκέδασα τόσο με τη δράση αυτού του κεφαλαίου, όσο και με τον τρόπο που κλείνει, όπως άλλωστε μου άρεσε και το -συγκινητικό- αρχικό φινάλε της ιστορίας.

Haunted Snap4Αν μη τι άλλο, ασυνήθιστη η “παρέα” της Mary

ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝ ΤΟΥ;

Άρα λοιπόν είναι όλα άψογα στο Haunted; Όχι ακριβώς. Το κύριο μειονέκτημά του είναι ότι δε τα καταφέρνει ιδιαιτέρως καλά στον τομέα της διάρκειας, καθώς μετά βίας ακουμπάει τις 10 ώρες. Ειδικά αν δε διέθετε εκείνους τους γρίφους που είναι ικανοί να σας κάνουν να κολλήσετε για κάποιο διάστημα, ο παραπάνω χρόνος θα έπεφτε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, καθιστώντας το πολύ σύντομο. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν ολοκληρώνεται στα εντελώς παράλογα διαστήματα που είδα να αναφέρονται σε reviews του εξωτερικού (από 6 μέχρι και.. 4 μόλις ώρες ορίζουν τη συνολική διάρκειά του, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συνεχούς χρήσης walkthrough), αλλά δε παύει να είναι αρκετά σύντομο.

Σημαντικό ζήτημα αποτελεί, όπως αναφέρθηκε, και η σχετική αδυναμία να το ευχαριστηθείτε σε οθόνη πολλών ιντσών, μια και απουσιάζει η επιλογή ρύθμισης του μεγέθους προβολής του κέρσορα, των hotspots, αλλά και των διαλόγων. Αυτό βέβαια έχουμε δει να συμβαίνει και με άλλους τίτλους, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό, καθώς εδώ η κατάσταση φτάνει να γίνεται απελπιστική.       

Δεν αποκλείεται επίσης να συναντήσετε ορισμένα glitches στο παιχνίδι. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι όταν η Mary μιλάει στην Julia, στο Tower bridge, πολλές φορές στέκεται στον αέρα, ενώ η ενέργεια που πρέπει να κάνουμε με την νυχτερίδα έξω από τον καθεδρικό ναό, στο τρίτο κεφάλαιο, μπορεί να οδηγήσει σε ατέρμονη αναμονή να υπάρξει συνέχεια της δράσης. Εκεί απλά θα πρέπει να φορτώσετε το προηγούμενο save και να δοκιμάσετε εκ νέου, οπότε καλού κακού σώστε πριν την πραγματοποιήσετε.   

Τέλος, εφόσον το αλαλούμ που προηγήθηκε της πολύπαθης κυκλοφορίας του έχει ήδη κάνει ζημιά στο Haunted, η υψηλή τιμή στην οποία προσφέρεται κάθε άλλο παρά βοηθά στην αναστροφή της κατάστασης. Δεν είναι ο τίτλος που δικαιολογεί 30 και 40 για την απόκτησή του, οπότε πιθανή είσοδός του στο Steam σε συνδυασμό με μία πιο ορθολογική τιμολόγηση (της τάξης των 15, άντε 20, ) θα του δώσει άλλον αέρα και θα το βοηθήσει να αξιολογηθεί ως μία καλή αγορά από μέρους όσων αποφασίσουν να το αποκτήσουν. Είναι κρίμα να περάσει σε δεύτερη μοίρα το περιεχόμενό του, εξαιτίας μίας τσουχτερής τιμής, που θα κάνει τον κάτοχό του να το κρίνει τελικά ως μέτρια, πιθανώς και κακή, αγορά, όταν έρθει η ώρα του απολογισμού.

Haunted Snap5Αρκετές οι ενέργειες που θα χρειαστεί να κάνουμε εντός του καθεδρικού ναού

ΕΔΕΣΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ

Κατά καιρούς ο Δεμπεγιώτης με πληροφορούσε σχετικά με την τύχη του Haunted, μια και είχε τραβήξει το ενδιαφέρον του και ο Γιώργος περίμενε το πότε θα κυκλοφορούσε τελικά, θεωρώντας το αξιόλογη πρόταση. Δεν είχε άδικο, ούτε κι έπεσε έξω, καθώς τόσο αξιομνημόνευτους και πρωτότυπους χαρακτήρες είχα καιρό να συναντήσω σε adventure game. Αποφεύγοντας και την παγίδα της υπερβολικής ευκολίας, στην οποία εσχάτως πέφτουν αρκετοί εκπρόσωποι του είδους, καταφέρνει να σταθεί επάξια ανάμεσα στα υπόλοιπα παιχνίδια της κατηγορίας που υποδεχθήκαμε κατά κόρον το τελευταίο διάστημα και να προσφέρει άφθονη διασκέδαση, πασπαλισμένη με ψήγματα μυστηρίου, που οδηγούν σε ένα ικανοποιητικό και ενδιαφέρον κλείσιμο της ιστορίας του. Αξίζει να του ρίξετε μία ματιά, αν κι εφόσον το εντοπίσετε σε καλύτερη τιμή και διευρυνθούν οι επιλογές απόκτησής του…

Pros

 • Αλησμόνητοι χαρακτήρες
 • Ορισμένοι έξυπνοι γρίφοι
 • Υπέροχο voice acting
 • Άφθονο χιούμορ
 • Η ύπαρξη και αναγκαιότητα δράσης των φαντασμάτων

Cons

 • Σχετικά σύντομη διάρκεια
 • Ορισμένα glitches που κάνουν την εμφάνισή τους
 • Η γραμματοσειρά έπρεπε οπωσδήποτε να είναι μεγαλύτερη
 • Περιορισμένες επιλογές απόκτησής του και με υψηλό κόστος

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 81%

81%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

5 Comments

 1. Βάλεις κατά ριπάς τελευταία! Εύγε που καταφέρνεις και παίζεις τόσα, και μάλιστα βρίσκεις χρόνο και να γράψεις γι’ αυτά. Δεν κάνεις review και στο DITR που μου έχεις τάξει εδώ και λίγα χρόνια; 😉

  Ωραίο φαίνεται το παιχνιδάκι απ’ όσα λες, το έχω στα υπόψη για το προσεχές μέλλον.

 2. Ε ναι, κάποια στιγμή πρέπει -και θέλω- να παίξω και το δικό σου παιχνίδι Άλκη και νομίζω ότι αυτή η στιγμή είναι κοντά, μια και με το Haunted ολοκλήρωσα τον μαραθώνιο παρουσίασης των πάμπολλων τίτλων που μας ήρθαν εσχάτως….:)

 3. ” στο internet υπάρχουν ορισμένες αναφορές σχετικά με πρόβλημα που αφορά στα saves του παιχνιδιού. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για κρασάρισμα στο desktop κατά την απόπειρα σωσίματος της προόδου μας. Τόσο σε αγγλικά Windows 7 Professional 32-bit, όσο και σε ελληνικά Windows XP SP3,”

  Το συνάντησα εγώ σε 10 64bit. Έπαιξα κάνα μισάωρο σήμερα, πήγα να σώσω και crash. Και δε βρίσκω και καμιά αναφορά και λύση στο διαδίκτυο ρε γαμώτο. Ευτυχώς το είχα κερδίσει σε αυτές τις δημοπρασίες με gems που έκανε το steam παλιά. Κρίμα γιατί όσο έπαιξα μου άρεσε.:(

 4. Όπως είχα αναφέρει και στο review του Black Sails – The Ghost Ship (”https://www.ragequit.gr/reviews/item/black-sails-the-ghost-ship-pc-review”), της ίδιας εταιρείας « …αδυναμία πραγματοποίησης savegame αν τα Language και Regional settings του λειτουργικού σας, αλλά κι η επιλογή για εμφάνιση γλώσσας σε non-Unicode εφαρμογές, είναι ρυθμισμένα στα ελληνικά. Προκειμένου να τρέξετε απρόσκοπτα το “Black Sails” οφείλετε να γυρίσετε τις σχετικές ρυθμίσεις σε English (US) ή English (UK). Ανάλογα “στραβοπατήματα” είχαν παρατηρηθεί τόσο στο “Haunted” -παραδόξως εκεί δεν είχα έρθει αντιμέτωπος με κάτι τέτοιο-, όσο και στα “The Abbey” και “The Whispered World” ».

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL