REVIEWS

ASSASSIN’S CREED: LIBERATION HD

Κατά τα φαινόμενα η Ubisoft ζήλεψε τη δόξα της Capcom. Τον περασμένο Μάιο είδαμε την κυκλοφορία του Resident Evil: Revelations HD, μιας μεταφοράς από φορητές κονσόλες σε PC η οποία αποδείχθηκε αρκετά επιτυχημένη και, σύμφωνα με πολλούς οπαδούς των Resident Evil, σαφώς πιο πιστή στο πρωτότυπο από το τελευταίο “επίσημο” Resident Evil. Τώρα η Ubisoft ακολουθεί κατά πόδας, αποφασίζοντας να μεταφέρει ένα spin-off (ελληνιστί παρακλάδι) της σειράς Assassin’s Creed από τις φορητές κονσόλες της Nintendo και της Sony σε PC, με τις απαραίτητες φυσικά βελτιώσεις στο χειρισμό και τον τεχνικό τομέα που απαιτούνται για την αξιοπρεπή του παρουσία. Ωστόσο ο χώρος του PC gaming διακρίνεται από τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ πολλών ικανών developers, πόσω μάλλον όταν έχουν περάσει ελάχιστοι μήνες από την κυκλοφορία του Assassin’s Creed 4: Black Flag. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι απλό: ποιος είναι ο ρόλος του Assassin’s Creed Liberation HD στην αγορά; Υπάρχει “δίψα” για περισσότερο Assassin’s Creed όταν η σειρά αποκτά ένα νέο μέλος κάθε χρόνο;

Το Liberation HD επιχειρεί πάντως να ξεχωρίσει (ελαφρώς) από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Assassin’s Creed ενσωματώνοντας ορισμένα νέα game mechanics και δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία γυναίκα, την γοητευτική ασασίνα Aveline με γαλλο-αφρικανικές ρίζες. Η Aveline ζει σε μια ταραχώδη περιοχή εν μέσω μιας ταραχώδους ούτως ή άλλως εποχής: στην αμερικανική πόλη της Νέας Ορλεάνης, λίγο πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά του αμερικανικού απελευθερωτικού αγώνα κατά των αποικιοκρατών. Οι Ισπανοί επιδιώκουν να διατηρήσουν την επιρροή τους στον αμερικανικό νότο, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να καταπνίξουν κάθε αντίσταση. Το δουλεμπόριο ανθεί, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών γίνεται ολοένα και βαθύτερο, η ανισότητα και η διαφθορά βασιλεύει παντού. Η Aveline, αν και γόνος πλούσιας οικογένειας, νοιάζεται για την απελευθέρωση των δούλων και αποφασίζει να ερευνήσει ορισμένα περιστατικά εξαφάνισης δούλων υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Η έρευνά της αυτή θα αποφέρει σύντομα καρπούς και θα αποκαλύψει την ύπαρξη σκοτεινών δυνάμεων που κινούν τα νήματα στο παρασκήνιο.

Liberation3Όποιος τη νύχτα περπατεί…

Η τελευταία μου επαφή με τη σειρά των Assassin’s Creed είχε γίνει με το Assassin’s Creed 2, το κατά γενική ομολογία καλύτερο παιχνίδι της σειράς μέχρι την έλευση του Black Flag. Ήμουν πολύ περίεργος να διαπιστώσω κατά πόσον οι developers έχουν παρεκκλίνει από το πατροπαράδοτο ασασινικό gameplay που συνδυάζει το σκαρφάλωμα ψηλών κτηρίων, την εξερεύνηση και τη συλλογή διάφορων collectibles, τη μάχη με τους εχθρούς και φυσικά το raison d’etre ενός εκτελεστή, την εξολόθρευση συγκεκριμένων ανθρώπινων στόχων. Τελικά, δεν έχουν παρεκκλίνει καθόλου! Αν εξαιρέσουμε ορισμένες σχετικά μικρές προσθήκες, κυρίως την δυνατότητα για τη χρήση διαφορετικών αμφιέσεων με ορισμένες μεταβολές στις κινήσεις που επιτρέπουν και το ρυθμό αύξησης του notoriety, το gameplay κινείται ξεκάθαρα στα γνώριμα πρότυπα των υπόλοιπων Assassin’s Creed όσον αφορά τον πυρήνα του. Οι κύριες αποστολές προωθούν την πλοκή και ξετυλίγουν σιγά-σιγά το σενάριο του παιχνιδιού, οι side missions προσφέρουν επιπλέον χρήματα και αντικείμενα, η εξερεύνηση του περιβάλλοντος βοηθά στην ανακάλυψη μυστικών και στην πιο εύκολη αποφυγή των εχθρικών δυνάμεων.

Liberation2Η γοητεία της Aveline είναι ένα ισχυρό όπλο!

Γνώριμο επομένως το gameplay, αλλά αυτό συνεπάγεται τη διατήρηση τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών στοιχείων του. Το στοιχείο του stealth παραμένει ισχνό καθώς η απλοϊκή τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων τούς καθιστά εύκολα θύματα για τις hidden blades της Aveline. Επιπλέον, δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση της ανωνυμίας μας ή την προσεκτική απόκρυψή μας από τα βλέμματα των φρουρών διότι, με εξαίρεση ορισμένες scripted scenes που συνεπάγονται άμεση αποτυχία της αποστολής, ακόμα και ένα τσούρμο αντιπάλων αδυνατεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την πρωταγωνίστρια λόγω της δυνατότητάς της για συνεχές parry. Το μόνο που απαιτείται για την εξολόθρευση δεκάδων εχθρών είναι απλώς το στοιχειώδες timing για την επιτυχή εκτέλεση μιας κίνησης counter που επιφέρει ως αποτέλεσμα το one-hit-kill του εκάστοτε στόχου. Κατά συνέπεια το επίπεδο πρόκλησης είναι αρκετά χαμηλό και το gameplay δείχνει ενίοτε να “βαλτώνει” στις νόρμες που πλέον έχουν γίνει δευτέρα φύσις μετά από τόσα Assassins Creed. Ταυτόχρονα όμως, όλα τα δυνατά σημεία των παιχνιδιών αυτών δίνουν κανονικά το παρών και στο Liberation HD. Το parkour σε σκεπές και δέντρα δεν έχει χάσει καθόλου τη γοητεία του, ενώ οι φονικές επιθέσεις της Aveline και η ανελέητη αποτελεσματικότητα με την οποία ξεπαστρεύει τις όποιες απειλές επικοινωνούν άριστα στον παίκτη την ικανότητα και την ευελιξία ενός assassin. Η επιλογή μάλιστα μεταξύ διαφορετικών αμφιέσεων ενθαρρύνει την εύρεση εναλλακτικών λύσεων στα προβλήματα που μας θέτει το story mode. Αν διασκεδάζετε ακόμα με το βασικό gameplay των Assassins Creed τότε σίγουρα θα διασκεδάσετε και με το Liberation HD.

Η μόνη διαφορά είναι οτι οι καταβολές του παιχνιδιού από τις φορητές κονσόλες γίνονται εύκολα αντιληπτές τόσο στον πλούτο του διαθέσιμου περιεχομένου (σαφώς μικρότερος των “κανονικών” Assassins Creed) όσο και στον τεχνικό τομέα ο οποίος ασφαλώς δεν πλησιάζει το επίπεδο του πρόσφατου Black Flag. Όχι οτι το παιχνίδι είναι άσχημο, όμως ακόμα και η HD έκδοση δεν αρκεί για να κρύψει την έλλειψη λεπτομέρειας στο περιβάλλον, τα μάλλον λιτά textures και την απουσία προηγμένων εφέ όπως αυτά που έχουμε συνηθίσει στα σύγχρονα games. Το παιχνίδι πάντως δεν παρουσίασε προβλήματα απόδοσης στο σύστημα της δοκιμής και έτρεξε απρόσκοπτα με όλες τις ρυθμίσεις στο μέγιστο επίπεδο εκτός αυτής του Anti-aliasing που τέθηκε στο Normal.

Liberation1Μόνο πέντε εναντίον ενός; Εύκολα πράγματα για μία assassin.

Επιχειρώντας λοιπόν να απαντήσω στο εξαρχής διατυπωθέν ερώτημα, αν το Liberation HD έχει λόγο ύπαρξης, θα πω οτι το παιχνίδι είναι απλώς περισσότερο Assassins Creed, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Δεν διαθέτει κάτι το ξεχωριστό που να αλλάζει δραστικά το gameplay, ούτε κάνει κάποιο μεγάλο λάθος που θα το καθιστούσε κακή αγορά. Η τιμή του (19,99 ευρώ) θεωρώ πως είναι απόλυτα δίκαιη για αυτά που προσφέρει και σίγουρα θα γίνει ακόμα πιο ελκυστική μέσω μελλοντικών εκπτώσεων. Αν αγαπάτε τα Assassins Creed και δεν έχετε χορτάσει ακόμα ή αν απλά θέλετε να έχετε άποψη για το σύνολο του lore της σειράς τότε καλό θα είναι να συμπεριλάβετε το Liberation HD στην wishlist των αγορών σας. Από την άλλη δεν θα χάσετε και τίποτα το τρομερό αν το παραλείψετε, ειδικά αν ικανοποιήστε από τις ετήσιες κυκλοφορίες και δεν έχετε κάποια ιδιαίτερη πείνα για μια.. δεύτερη μερίδα.

Το Assassin’s Creed: Liberation HD είναι μια αξιοπρεπής προσθήκη στη σειρά, χωρίς να καινοτομεί αλλά και χωρίς να παραπατά. Οι παίκτες που διψούν για περισσότερο Assassin’s Creed μπορούν επιτέλους να σβήσουν τη δίψα τους.

Το Assassin’s Creed: Liberation HD διατίθεται στην Ελλάδα από την CD-Media, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την παροχή του review code.

Pros

  • Διασκεδαστικό gameplay
  • Φθηνή τιμή

Cons

  • Μέτριος τεχνικός τομέας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

9 Comments

  1. Αγορά κάποια στιγμή στο μέλλον κλπ κλπ. Αυτό που ήθελα να παρατηρήσω Αλέξανδρε, είναι το σημείο στο οποίο λες “στο σύστημα τής δοκιμής”. Ποιο είναι αυτό? Καλό θα ήταν να γράφατε σε τι σύστημα δοκιμάστηκε το κάθε παιχνίδι που γίνεται review, καθώς και τις απαιτήσεις του παιχνιδιού. 🙂

  2. Και τώρα που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αξιώθηκα να το τελειώσω, μπορώ να πω με σιγουριά ότι σαν εμπειρία, παρά τους εμφανείς περιορισμούς των mobile καταβολών του, μου άφησε ένα πολύ πιο “γεμάτο” συναίσθημα από το Assassin’s Creed III. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε φαν της σειράς. Μπορεί να είναι πιο μικρό και μαζεμένο, αλλά αυτά που ξεκινάει να κάνει, τα κάνει ολόσωστα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL