REVIEWS

HELICOPTER SIMULATOR 2014: SEARCH AND RESCUE

Ποτέ δεν ήμουν λάτρης των εξομοιωτών πτήσης, είτε αυτοί περιλάμβαναν αεροπλάνα, είτε ελικόπτερα. Όντας ναυτικός, προτιμούσα ξεκάθαρα τους ship simulators. Όταν όμως είδα το Helicopter Simulator 2014: Search and Rescue της PlayWay, αποφάσισα να του δώσω μια ευκαιρία κυρίως για το δεύτερο σκέλος του τίτλου, το Έρευνα και Διάσωση. H PlayWay είναι μια εταιρεία που αρέσκεται στην ανάπτυξη simulation games (Car Mechanic, Construction Machines κ.α.), δυστυχώς όμως με αρκετά μέτρια υλοποίηση αυτών.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά ενασχόλησης με το παιχνίδι γίνεται ξεκάθαρο πως έχουμε να κάνουμε με έναν ακόμα μέτριο τίτλο της εταιρείας. Το παιχνίδι δε δικαιολογεί καθόλου τον τίτλο του simulator, εκτός αν το να πετάς και μόνο με ένα ελικόπτερο μπορεί να αποδώσει τον όρο αυτό σε ένα παιχνίδι. Με την ίδια λογική θα μπορούσε και το Battlefield να θεωρηθεί εξομοιωτής πτήσης ελικοπτέρου.

Helicopter Simulator 1Ευτυχώς δεν είναι η Χαλκιδική.

GAMEPLAY – ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Στο Helicopter Simulator λοιπόν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε μπρος τον κινητήρα του ελικοπτέρου μας και να ενεργοποιήσουμε/απενεργοποιήσουμε τον σταθεροποιητή ύψους. Αυτά είναι όλα που προσφέρει ο συγκεκριμένος εξομοιωτής. Οι ενδείξεις που έχουμε μπροστά μας, δείχνουν τη κλίση του ελικοπτέρου, τις στροφές του κινητήρα, το ύψος και τη ταχύτητα μας. Προσωπικά τουλάχιστον, μου φάνηκαν πολύ λίγα και φτωχά, τη στιγμή που θα μπορούσαν να υπάρχουν πολύ απλές προσθήκες όπως καύσιμα, ένταση και διεύθυνση αέρα κλπ.

Αξίζει εδώ να αναφερθώ και στο χειρισμό του ελικοπτέρου. Θα μπορούσα ίσως να τον χαρακτηρίσω έναν από τους πιο εξοργιστικούς χειρισμούς που έχουμε συναντήσει, τουλάχιστον κατά τη διαδικασία της προσεδάφισης. Απελπιστικά δύσκολος για τους μη hardcore fans των flight simulators (ίσως ακόμα και για αυτούς), ο οποίος ακόμα και όταν συνηθιστεί από τον παίκτη, προκαλεί εγκεφαλικά, αφού σε συνδυασμό με την απουσία ύπαρξης checkpoints με το παραμικρό λάθος σε στέλνει ξανά στην αρχή της αποστολής. Παίζοντας με πληκτρολόγιο και ποντίκι ειλικρινά μου πήρε πολλές ώρες μέχρι να αρχίσω να νιώθω πως «το έχω». Ψάχνοντας στο διαδίκτυο διάβασα πως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα με τη χρήση gamepad.

Helicopter Simulator 2Εν ώρα διάσωσης!

Οι αποστολές του παιχνιδιού (45 στον αριθμό) είναι αρκετά ενδιαφέρουσες καθώς θα χρειαστεί να σώσετε ναυαγούς, επιζώντες από ατυχήματα, να σβήσετε φωτιές, ακόμα και να σώσετε φάλαινες. Γενικά υπάρχει μια ποικιλία (στην αρχή) στα σενάρια που δίνουν ένα κίνητρο στο παίκτη να ασχοληθεί λίγο παραπάνω με τον τίτλο. Η ολοκλήρωση και των 45 αποστολών απαιτεί πολλές ώρες στον αέρα που σίγουρα θα αποζημιώσουν τους λάτρες του παιχνιδιού (όσοι και αν είναι αυτοί). Να σημειωθεί πως το παιχνίδι προσφέρει 11 διαφορετικά ελικόπτερα, χωρίς όμως να έχουν και πολλές διαφορές μεταξύ τους στο χειρισμό.

Δυστυχώς μετά από κάποιες αποστολές το παιχνίδι γίνεται πολύ επαναλαμβανόμενο, αφού στην ουσία κάνεις συνεχώς το ίδιο πράγμα. Πάρε τον ναυαγό, πήγαινέ τον στο νοσοκομείο, ξανά γύρνα να πάρεις τον άλλον ναυαγό, πάντον και αυτόν στο νοσοκομείο, γύρνα στη βάση. Όπως έχω ήδη αναφέρει, υπάρχει ποικιλία στο «τι» θα σώσουμε σε κάθε αποστολή, αλλά δυστυχώς ο τρόπος μένει συνεχώς ο ίδιος. Πολλές φορές μάλιστα πρέπει να κάνουμε το ίδιο πράγμα τρεις φόρες σε μία αποστολή, μάλλον γιατί δε χωράνε τρεις τραυματίες στη καμπίνα του ελικοπτέρου μας. Και να θυμίσω πως αν τα έχεις κάνει όλα σωστά, έχεις κάνει τρεις φορές το πάνε έλα αλλά στο τέλος στη βάση γίνει η στραβή… όλα πάλι από την αρχή.

Helicopter Simulator 3Μια εικόνα που θα δείτε πολλές φορές στο παιχνίδι.

ΓΡΑΦΙΚΑ – ΗΧΟΣ

Το παιχνίδι δυστυχώς ίσα που καταφέρνει να αγγίξει τη βάση και στο τομέα των γραφικών του. Με μοναδική εξαίρεση το δωμάτιο ελέγχου στη βάση μας, από όπου και ξεκινάμε τις αποστολές, βλέπουμε τα στατιστικά μας κλπ, όλο το υπόλοιπο παιχνίδι μας πάει το λιγότερο 10 χρόνια πίσω. Τα πάντα, από τα δέντρα μέχρι τα κτίρια και από τη θάλασσα μέχρι τους χαρακτήρες (ναυαγούς κλπ), είναι το λιγότερο πρόχειρα και κακοσχεδιασμένα. Ακόμα και η βροχή φαίνεται να πέφτει σε γραμμές και έτσι μπορούμε να πετάξουμε ανάμεσα σε αυτές, ώστε να την αποφύγουμε. Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό, παραθέτω το παρακάτω screenshot:

Helicopter Simulator 4Δε ξέρω αν μπορείτε να το διακρίνετε αλλά ανάμεσα στις μαύρες γραμμές, δε βρέχει.

Ηχητικά το HS14 ικανοποιεί. Ο ήχος του κινητήρα και των ελικών των ελικοπτέρων είναι αρκετά ρεαλιστικοί, ενώ τα αλάρμ, οι οδηγίες από τον ασύρματο, ακόμα και οι random-άσχετοι αριθμοί που αναφέρει μια γλυκούλα γυναικεία φωνή, δίνουν έστω λίγους θετικούς πόντους σε ένα γενικά αρνητικό σύνολο.

EN ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Δυστυχώς το παιχνίδι πάσχει. Πάσχει από γραφικά, πάσχει στο gameplay, έχει bugs. Σαν ιδέα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και αρκετά πρωτότυπη, αλλά στην υλοποίηση της κάποια πράγματα δε πήγαν καλά. Δείχνει αρκετά πρόχειρο σε πολλά σημεία του (θεωρώ πως δε θα ήταν δα και τόσο δύσκολο να μη περνάμε μέσα από τα δέντρα) και δύσκολα θα ικανοποιήσει τους φανς του είδους.

 

To Helicopter Simulator μας προμήθευσε η Enarxis Dynamic Media, η οποία εισάγει το παιχνίδι στην Ελλάδα.

Pros

  • Μεγάλη διάρκεια
  • Καλός ηχητικός τομέας
  • Πρωτότυπη ιδέα

Cons

  • Απελπιστικά δύσκολος χειρισμός, που αργείς πολύ να τον συνηθίσεις
  • Γραφικά μιας δεκαετίας πριν… το λιγότερο
  • Ορισμένα bugs
  • Δε προσφέρει όσα θα θέλαμε από έναν simulator

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 53%

53%

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL