REVIEWS

INDUSTRIA

H μελαγχολία της μοναξιάς

To DNA του Half-Life βρίσκεται παντού στο gaming. Και πώς να γίνει διαφορετικά άλλωστε, όταν τα έπη της Valve Software έγραψαν ιστορία και επηρέασαν χιλιάδες developers σε όλη την υφήλιο. Η ολιγομελής ομάδα της Bleakmill προχωρά ένα βήμα παραπέρα και επιχειρεί με το setting και το στυλ του παιχνιδιού της να αναπαράγει την ιδιαίτερη, επιβλητική και spooky ατμόσφαιρα του Half-Life 2 στο δικό της story-driven FPS και σε μια διαφορετική, πρωτότυπη ιστορία που θα ταξιδέψει την πρωταγωνίστριά μας από τη Γερμανία των 80s σε μια εναλλακτική πραγματικότητα που θα φέρει την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής. Δεν θα πω περισσότερα για την πλοκή γιατί το μυστήριο γύρω από το τι ακριβώς συνέβη είναι σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Γερμανία, λίγο πριν από την πτώση του Τείχους. Η ιστορία μας ξεκινά εδώ.

Το πιο δυνατό σημείο του Industria είναι πέραν πάσης αμφιβολίας η ατμόσφαιρα που επιδιώκει να δημιουργήσει. Το βασικό setting, μια ανατολικογερμανική πόλη στην χρονική περίοδο των 80s, δίνει αμέσως στο παιχνίδι την δική του ταυτότητα και, παρά τις εμφανείς ομοιότητες με το Half-Life 2 στον σχεδιασμό του περιβάλλοντος, οι developers κατάφεραν να δώσουν τη δική τους πινελιά. Πάνω απ’ όλα, η προσπάθειά τους να στήσουν ατμόσφαιρα μυστηρίου, μοναξιάς και υφέρπουσας απειλής στέφθηκε εν πολλοίς με επιτυχία καθώς η εξερεύνηση των επιπέδων βγάζει στον παίκτη το συναίσθημα της μελαγχολίας για την παρακμή που χτύπησε μία άλλοτε ακμάζουσα και σφύζουσα από ζωή πόλη.

Τα περιβάλλοντα έχουν όμορφο σχεδιασμό και ενισχύουν την ατμόσφαιρα μυστηρίου.

To gameplay του Industria συνδυάζει την μάχη εναντίον εχθρών που βρίσκονται διάσπαρτοι στα levels και ελαφρύ puzzle solving. Ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι κυρίως γραμμικός με μικρές διακλαδώσεις εδώ και εκεί για ποικιλία, ενώ η έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη στον κόσμο του παιχνιδιού γίνεται με την ανακάλυψη εγγράφων και diaries στα πρότυπα του Bioshock αλλά και με την επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με μία μυστηριώδη φιγούρα που παίζει τον ρόλο του καθοδηγητή για σημαντικό μέρος της campaign. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρω ότι η συνολική διάρκεια είναι σχετικά μικρή και δεν ξεπερνά τις 5-7 ώρες αναλόγως του επίπεδου δυσκολίας, αν και κάτι τέτοιο είναι εν μέρει λογικό με βάση την χαμηλή αρχική τιμή (20€).

Οι εχθροί του Industria είναι ρομποτικής φύσεως και η εμφάνισή τους είναι ιδιαιτέρως απειλητική σε κλειστούς χώρους, με ατμοσφαιρικά εφέ φωτισμού και αλλόκοσμους ήχους.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν το Industria διαθέτει αρκετά από τα απαραίτητα στοιχεία για να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στον παίκτη, δυστυχώς όμως σκοντάφτει σε δύο σημαντικούς τομείς: στον σχεδιασμό των combat encounters και στα τεχνικά ζητήματα. Όσον αφορά το πρώτο, ενώ τα όπλα έχουν αρκετά καλό feeling και οι εχθροί έχουν αρκούντως απειλητική όψη, οι περισσότερες μάχες δεν έχουν ιδιαίτερο ρυθμό και ένταση και εντέλει δεν ικανοποιούν σε επίπεδο δράσης. Έχοντας ολοκληρώσει το παιχνίδι δεν μπορώ να θυμηθώ πάνω από ένα πραγματικά δυνατό και ενδιαφέρον combat set piece, οι περισσότερες μάχες ήταν σύντομης διάρκειας εναντίον λιγοστών εχθρών και οπωσδήποτε αυτό είναι ένα ακανθώδες ζήτημα για ένα first person shooter. Οι developers δεν κατάφεραν να στήσουν αρκετές combat encounters που να ανεβάζουν την αδρεναλίνη του παίκτη, με αποτέλεσμα η δράση να είναι γενικά χλιαρή και χαμηλού ρυθμού.

Οι περισσότερες combat encounters δεν παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ακόμη και στις μάχες που είναι σχεδιασμένες σωστά όμως, τα τεχνικά προβλήματα αποτελούν τροχοπέδη για να μπορέσει ο παίκτης να αφοσιωθεί απερίσπαστος στη δράση. Αντιμετώπισα αρκετά ζητήματα τεχνικής φύσεως κατά την ενασχόλησή μου με το Industria, από ενοχλητικά glitches (π.χ. τα textures είχαν κολλήσει για μέρες στο very low μέχρι να βγει σχετικό patch) μέχρι crashes και γενικά χαμηλή απόδοση στις πιο ανοικτές περιοχές του παιχνιδιού. Αντιλαμβάνομαι σαφώς ότι ο υπολογιστής μου τα έχει πλέον τα χρονάκια του (Core i5 6500, 1050 Ti) όμως η αδυναμία του παιχνιδιού να αποδώσει σταθερό framerate ακόμη και σε 720p με όλες τις λεπτομέρειες στο low δείχνει ότι το παιχνίδι χρειάζεται περισσότερο optimization. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ μερικών ημερών οι developers ανακοίνωσαν ότι εργάζονται πάνω σε ένα μεγάλο patch που θα αντιμετωπίσει τα προαναφερθέντα προβλήματα και θα μεταφέρει το παιχνίδι σε πιο καινούρια έκδοση της Unreal Engine. Δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία για την κυκλοφορία του patch όμως αξίζει να το έχετε κατά νου αν θελήσετε να το αγοράσετε στο μέλλον.

Τα τεχνικά προβλήματα υπονομεύουν την κατά τα άλλα όμορφη αισθητική των γραφικών.

Συνεπώς, στην παρούσα κατάστασή του δυσκολεύομαι να προτείνω το Industria για άμεση αγορά με δεδομένο ότι κάποια από τα ζητήματα που αντιμετώπισα ενδέχεται να έχουν επιλυθεί στο μέλλον όταν το παιχνίδι θα είναι και φθηνότερο. Δεν θα το πρότεινα επίσης στους φανς των γρήγορων και έντονων FPS καθώς η δράση είναι μάλλον υποτονική στο μεγαλύτερο μέρος της campaign. Ωστόσο πρέπει να αναφέρω και το γεγονός ότι τα δυνατά στοιχεία του Industria, η επιτυχημένη ατμόσφαιρα δηλαδή, τα όμορφα περιβάλλοντα και η ενδιαφέρουσα πλοκή, αρκούσαν ώστε να φτάσω μέχρι το τέλος χωρίς να κουραστώ και παρά τα διάφορα τεχνικά προβλήματα. Υπάρχει κάτι καλό εδώ, υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η υπόσχεση για μια αξιομνημόνευτη εμπειρία. Η υλοποίηση δεν πέτυχε 100% αλλά το παιχνίδι δεν είναι κακό και θα ήθελα πολύ να δω ένα βελτιωμένο sequel. Αν λοιπόν λυθούν όντως τα τεχνικά προβλήματα και το βρείτε σε χαμηλή τιμή, ίσως να βρείτε και εσείς κάτι ενδιαφέρον στο Industria.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 65%

65%

Όχι ακριβώς flawed gem αλλά σίγουρα μια ενδιαφέρουσα απόπειρα για ένα ατμοσφαιρικό FPS. Τεχνικά προβλήματα και υποτονική combat δεν το αφήνουν να ξεχωρίσει.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL