REVIEWS

JOTUN

Ένα παιχνίδι βασισμένο στη σκανδιναβική μυθολογία δε θα μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητο. Το Jotun, που παίρνει το όνομά του από τα μυθικά πλάσματα των βίκινγκς, τους πανίσχυρους γίγαντες, αποτελεί πόνημα της Thunder Lotus Games και είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης καμπάνιας στο kickstarter. Τα πρώτα videos του τίτλου που έπεσαν στην αντίληψή μου -η αλήθεια είναι αρκετά αργά- με εντυπωσίασαν. Βεβαίως η διαφήμιση με το τελικό προϊόν μπορεί να διαφέρει παρασάγγας, οπότε ακολουθήστε με σε ένα ταξίδι στο βορρά παρέα με τα κοράκια του μονόφθαλμου θεού για να δούμε αν το Jotun αξίζει μια θέση στα χρυσαφένια δωμάτια της Valhalla…

Στο παιχνίδι θα πάρετε το μέρος μιας γενναίας βόρειας πολεμίστριας, της Thora. Δυστυχώς η γενναία shieldmaiden πεθαίνει και μάλιστα όχι στη μάχη όπως όφειλε για να πάρει τη θέση της ανάμεσα στους πολεμιστές του Odin στη Valhalla. Ο ίδιος ο μονόφθαλμος θεός, όμως, της δίνει άλλη μια ευκαιρία να αποδείξει την αξία της. Μέσα από τους μυθικούς κόσμους της σκανδιναβικής μυθολογίας η Thora θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους Jotuns με μοναδικό της όπλο το πιστό της τσεκούρι, το θάρρος της αλλά και την ευλογία των ίδιων των θεών.

Jotun 01Με τις ευλογίες του Thor…

Το Jotun ουσιαστικά πρόκειται για ένα παιχνίδι δράσης και εξερεύνησης. Σαν Thora θα κληθείτε να περιηγηθείτε σε πέντε διαφορετικούς κόσμους (συνολικά εννέα επίπεδα), να αντιμετωπίσετε έξι πανίσχυρα bosses και τελικά να επιβιώσετε και να σταθείτε μπροστά στον Odin για να λάβετε την τελική ανταμοιβή σας. Οι κόσμοι αυτοί είναι οι Nature, Cave, Fire, Winter και Storm. Αν εξαιρέσουμε τον πρώτο κόσμο Nature στον οποίο ξεκινάει το παιχνίδι, τους υπόλοιπους μπορείτε να τους επισκεφθείτε με όποια σειρά επιθυμείτε. Όλοι οι κόσμοι είναι “δεμένοι” επάνω στο τεράστιο κενό Ginnungagap και το δέντρο της γνώσης Yggdrassil, το κεντρικό hub μας δηλαδή στο οποίο η Thora φθάνει μετά την ολοκλήρωση κάθε επιπέδου. Ginnungagap; Yggdrassil; Τι είναι αυτά; Εδώ είναι αγαπητοί μου που αρχίζουν τα ωραία!

Το Jotun αποτελεί ένα μοναδικό, μαγευτικό και ανεπανάληπτο ταξίδι στη βόρεια μυθολογία. Θα γλιστρήσετε επάνω στις ρίζες του δένδρου της Yggdrassil και θα επισκεφθείτε το αμόνι του Brokkr, εκεί που οι νάνοι σφυρηλάτησαν τα όπλα των θεών. Θα βαδίσετε σε τεράστιες παγωμένες εκτάσεις προσπαθώντας να αποφύγετε τις θανατηφόρες επιθέσεις του πανίσχυρου ερπετού Jormungandr για να φθάσετε στα εννέα ποτάμια με τα αγάλματα των δράκων. Ο θρυλικός σκίουρος Ratatoskr σας περιμένει πάνω στο Yggdrassil, εκεί όπου θα δείτε και το γεράκι Vethrfolnir. Θα φθάσετε ακόμη και στον ουράνιο θόλο για να θαυμάσετε τους αστερισμούς των θεών που δημιούργησαν τη μέρα και τη νύχτα, των Sol και Mani. Μπορείτε να καταλάβετε τον ενθουσιασμό μου και είμαι βέβαιος πως θα τον μοιραστούν μαζί μου όλοι οι φίλοι της σκανδιναβικής μυθολογίας. Το παιχνίδι κάθε τόσο σας δίνει πληροφορίες για ό,τι συναντάτε δημιουργώντας ένα εξαιρετικό puzzle με το κάθε κομμάτι να συμπληρώνει το άλλο. Όχι, δεν είναι στοιχεία που θα χρειαστείτε για να ολοκληρώσετε το Jotun ή για να λύσετε γρίφους… οι δημιουργοί όμως έκατσαν, διάβασαν και μας προσφέρουν ένα πραγματικό βιβλίο για την αγαπημένη μυθολογία των βίκινγκς!

Jotun 02Ο πρώτος σοβαρός εχθρός που θα αντιμετωπίσετε στο παιχνίδι…

Το κάθε επίπεδο για να ολοκληρωθεί απαιτεί να βρείτε τον καλά κρυμμένο ρούνο, σύμβολο δύναμης και γνώσης του θεού Odin. Από εκεί και πέρα μπορείτε να συνεχίσετε την εξερεύνηση ή να επιστρέψετε στο Ginnungagap για να μεταφερθείτε σε ένα άλλο επίπεδο. Πιστέψτε με, η εξερεύνηση που οφείλετε να κάνετε σε κάθε πίστα του παιχνιδιού πρέπει να είναι εξονυχιστική! Καταρχήν κάθε πίστα κρύβει και ένα μαγικό μήλο (Ithunn’s Apple) το οποίο και αυξάνει το μέγιστο όριο των hit points σας μόνιμα. Επίσης θα βρείτε shrines των θεών της Valhalla τα οποία θα σας προσφέρουν ισχυρές μαγικές δυνάμεις. Για παράδειγμα ο Thor θα σας δώσει την δύναμη του σφυριού του Mjolnir για να ισχυροποιείτε τις επιθέσεις σας, ενώ η ευλογία της Freya θα αυξήσει την ταχύτητα με την οποία κινείστε. Συνολικά θα βρείτε έξι διαφορετικές δυνάμεις από τους θεούς καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η εξερεύνηση όμως κάθε επιπέδου δεν τελειώνει εδώ, γιατί όπως προανέφερα σε κάθε γωνία που ανακαλύπτετε θα βρίσκετε παράξενα πλάσματα, monuments και πληροφορίες για τη μυθολογία των βίκινγκς. Σημειώστε, τέλος, πως σε κάθε πίστα θα βρείτε και το Mimir’s Well το οποία θα αναπληρώσει τη ζωή σας και τις δυνάμεις των θεών που έχετε χρησιμοποιήσει αλλά θα αποτελέσει και το checkpoint του επιπέδου. Το κάθε επίπεδο είναι τελείως διαφορετικό και πρωτότυπο. Σε άλλα θα λύσετε γρίφους (μη φανταστείτε κάτι εξεζητημένο), σε άλλα θα πολεμήσετε και θα αποφύγετε παγίδες ενώ θα βρεθείτε και απέναντι στα μανιασμένα στοιχεία της φύσης. Ο τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον κάθε κίνδυνο πρέπει –επίσης- να ανακαλυφθεί από εσάς.

Jotun 03Και κάποτε εδώ υπήρχε η περήφανη φυλή των νάνων… μέχρι που πέρασε από πάνω τους η Thora!

Όταν βρείτε τους ρούνους κάθε κόσμου τότε θα ξεκλειδώσετε την πύλη του για να αντιμετωπίσετε τον φύλακα Jotun κάθε περιοχής. Οι μάχες με τα bosses στο παιχνίδι είναι πραγματικά δυναμικές, έντονες, δύσκολες και γεμάτες εκπλήξεις. Κάθε Jotun έχει μια ευρεία γκάμα κινήσεων, οι οποίες γίνονται ισχυρότερες, ταχύτερες ή αποκτούν παράπλευρες ιδιότητες όσο η μάχη προχωράει και αργά και βασανιστικά τους ρίχνετε τη ζωή. Προετοιμαστείτε να πεθάνετε πάρα πολλές φορές και να δώσετε χρονοβόρες μάχες με τoυς Jotuns. Το αίσθημα ικανοποίησης όμως μετά από την κάθε νίκη σας θα είναι μοναδικό!

Το Jotun βεβαίως έχει και τα μειονεκτήματά του. Όταν ολοκληρώσετε το παιχνίδι, δυστυχώς δεν θα έχει κάτι άλλο να σας προσφέρει. Προσωπικά τελείωσα το Jotun έχοντας βρει όλα τα μήλα και τα shrines σε 8 ώρες. Κάποιος πολύ ικανότερος στα -ομολογουμένως πολύ δύσκολα- boss fights ίσως να χρειαστεί 6 με 7 ώρες για να δει τους τίτλους τέλους. Η Thora επίσης δεν εξελίσσεται σαν μαχητής. Αν εξαιρέσουμε τα god powers, που έχουν περιορισμένη χρήση, δεν υπάρχει κανενός είδος level up ή κάποιο skill tree για character customization… η Thora θα ζήσει και θα πεθάνει παρέα με το βαρύ, πιστό της τσεκούρι και μόνο με αυτό.

Jotun 04Μπόλικες οι πληροφορίες για τη βόρεια μυθολογία…

Με καλοσχεδιασμένα, καρτουνίστικα γραφικά και μοναδικό soundtrack, το Jotun αποτελεί ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στη σκανδιναβική μυθολογία. Προσεγμένο σε λεπτομέρειες και με μπόλικες ιστορικές και μυθολογικές αναφορές, το Jotun καταφέρνει τελικά να περάσει τη γέφυρα του Bifrost, να χαιρετήσει περήφανα τον άγρυπνο φρουρό της Heimdall και να πάρει μια περίοπτη θέση στην αίθουσα των ηρώων της Valhalla!

Pros

  • Υπέροχος κόσμος προς εξερεύνηση.
  • Τρομερά και γεμάτα ένταση boss fights.
  • Το παιχνίδι αποτελεί ένα μοναδικά δομημένο puzzle με πληροφορίες για τη σκανδιναβική μυθολογία.
  • Τεχνικός τομέας.

Cons

  • Όταν ολοκληρώσετε το Jotun, δε θα έχει κάτι άλλο να σας προσφέρει.
  • Μηδαμινό customization του χαρακτήρα μας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 88%

88%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

5 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL