REVIEWS

THE FALL

Λοιπόν, έχω να πριζωθώ τόσο πολύ για να παίξω την συνέχεια παιχνιδιού, κάπου από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν είχα τελειώσει το πρώτο shareware επεισόδιο του επικού Traffic Department 2192D2192 για τους μυημένους και τόσο εντυπωσιακό που ακόμη θυμάμαι από μνήμης σωστά τον άκυρο αριθμό/ημερομηνία του) και είχα απομείνει να διαβάζω τις τελευταίες γραμμές κειμένου στην οθόνη, με τον οριακά εφηβικό εγκέφαλό μου ανατιναγμένο.

TF2The Man Who Fell To Earth

Το The Fall, χρηματοδοτημένο δίχως το παραμικρό νταβαντούρι μέσω Kickstarter, αποτελεί ίσως το πλέον «καθαρόαιμο» arcade adventure που έχουμε δει στο PC τα τελευταία χρόνια. Ιστορικό είδος, που σταδιακά εξέλειψε ή καλύτερα μετασχηματίστηκε σε 3rd person action με στιγμές που πατάς το «E» για να δεις κάποια cutscene, το arcade adventure απαιτούσε από τον παίκτη να λύσει σωστά μια σειρά γρίφων βασισμένων στην παραδοσιακή λογική των point nclick adventures της εποχής, προκειμένου να τα ολοκληρώσει επιτυχώς. Καθώς όμως μιλάμε για μια εποχή όπου οι τεχνικοί περιορισμοί επέβαλλαν διάφορα τερτίπια στους game designers προκειμένου να αυξάνουν την αντοχή ενός παιχνιδιού στον χρόνο, τα arcade adventures διανθίζονταν και με παραδοσιακή δράση, που στηριζόταν στα αντανακλαστικά του παίκτη, χωρίς, συνήθως, να τα ταλαιπωρεί. Υπήρχε ίσα για να προσφέρει λίγη ποικιλία και να κάνει τα παιχνίδια ελκυστικά σε ένα κοινό που μόλις μάθαινε το gaming μέσα από τις πιο απλές και πρωτόγονες εκφάνσεις του.

TF5Το πρώτο και πιθανώς τελευταίο stealth takedown που θα χρησιμοποιήσουμε στο πρώτο μέρος του The Fall.

Το The Fall ξεκινά με μια πολεμική στολή (ελληνιστί combat suit) να γκρεμοτσακίζεται από τα ουράνια και να προσγειώνεται σε ένα αχανές υπόγειο κτιριακό σύμπλεγμα, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Καθώς ο άνθρωπος που βρίσκεται μέσα στην στολή είναι αναίσθητος, τον έλεγχο του κορμιού του αναλαμβάνει η A.R.I.D. , η υπερ-εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη (A.I. για όσους είναι της κλασσικής παιδείας) που είναι κανονικά υπεύθυνη για τις «τυπικές» λειτουργίες της στολής.

Το παιχνίδι είναι στημένο σαν παραδοσιακό ψευδοτρισδιάστο sidescroller, στα πρότυπα των Another World και Flashback και το art direction του σε συνδυασμό με τα υπέροχα voiceovers, δημιουργούν τρομερή ατμόσφαιρα από την πρώτη στιγμή που η A.R.I.D. αναλαμβάνει τον έλεγχο των μηχανικών λειτουργιών της στολής, προκειμένου να διασώσει τον μυστηριώδη άνθρωπο μέσα της. Μουσική, περιβάλλοντα, φωτισμοί και ερμηνείες, μπορεί να θυμίζουν οπτικά το ψυχεδελικό μεγαλείο του εγκεφαλικού The Swapper, αλλά καταφέρνουν κάτι πολύ πιο σημαντικό : δημιουργούν έναν κόσμο απείρως αμεσότερο, πιο βρώμικο, βίαιο. Ένα κόσμο που μας αναγκάζει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τα όρια των περιορισμών μας προκειμένου να επιβιώσουμε. Παρόλο που η εξέλιξη της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ιστορίας είναι γραμμική, υπάρχουν τουλάχιστον δυο καίρια σημεία τα οποία εντόπισα, στα οποία μπορούμε να λάβουμε ουσιαστικά διαφορετικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε ορισμένα εμπόδια.

TF7Το κομμάτι όπου καλούμαστε να γίνουμε ένας “καλός και πειθήνιος υπηρέτης του ανθρώπου” είναι από τα αρτιότερα υλοποιημένα set pieces που έχουμε δει σε παιχνίδι εδώ και καιρό.

Ο βαθμός δυσκολίας του The Fall αποτελεί ίσως και την πιο ευχάριστη έκπληξη του παιχνιδιού. Μιλάμε για παραδοσιακούς γρίφους point nclick adventure και κανονική ύπαρξη inventory, οι οποίοι μάλιστα «απλώνονται» σε αρκετά μεγάλες περιοχές και πολλές φορές απαιτούν την χρήση αντικειμένων που βρίσκουμε σε εντελώς διαφορετικές τοποθεσίες προκειμένου να ολοκληρωθούν. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή του θλιβερού φαινομένου που θέλει αρκετά πρόσφατα παιχνίδια περιπέτειας να μας δίνουν κάθε φορά 2-3 οθόνες και άλλα τόσα αντικείμενα στο inventory και να προσπαθούν να μας πείσουν για την περιπλοκότητά τους.  Ο χειρισμός γίνεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μέσω του πληκτρολογίου, με το ποντίκι να χρησιμεύει για να σημαδέψουμε το όπλο ή τον φακό μας προς κάποιο αντικείμενο ή εχθρό. Χωρίς να είναι ο διαισθητικότερος που έχουμε συναντήσει, από την στιγμή που τον συνηθίζετε, γίνεται δεύτερη φύση και δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα.

TF12Από το φινάλε του παιχνιδιού, αντιμέτωποι με τον φοβερό Caretaker

Η ίδια η δράση, κομπλέ με μηχανισμούς κάλυψης/απόκρυψης και δυνατότητας για stealth takedowns και άλματα, είναι άριστα σκηνοθετημένη και παρουσιάζεται μονάχα σε σεναριακά κατάλληλες στιγμές, θυμίζοντας πολύ τις αντίστοιχες σεκάνς στο Gemini Rue (ή για να σας πάω πίσω στην Κρητιδική Περίοδο, στο Mean Streets). Το παιχνίδι δηλαδή πετυχαίνει απόλυτα ως arcade adventure, καθώς δεν θα δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα σε έναν παραδοσιακό αντβεντσουρά και ακόμη καλύτερα, ίσως προσηλυτίσει κάποιον χαρωπό πλατφορμοσουτερά νέο στις αληθινές χαρές του «Δυο κανάτες καφέ και δεν βγαίνω απ’ το σπίτι μέχρι να δω τι γίνεται στο τέλος» story driven παιχνιδιού.

TF6Η δεσμίδα laser διευκολύνει εξαιρετικά την στόχευσή μας

Επίτηδες δεν έκανα σχεδόν την παραμικρή νύξη στην ιδιότυπη, όχι-ακριβώς-μοναχική Οδύσσεια της A.R.I.D. κάτω από την Γη. Η εμπειρία του παιχνιδιού, για τις σχεδόν τέσσερις ώρες που διαρκεί (αν και δεν αναφέρεται πουθενά στο μάρκετινγκ, το παιχνίδι αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας αν και στέκει κάλλιστα και μόνο του) είναι μοναδική. Από την μια ο ιδιοφυής σχεδιασμός των γρίφων και από την άλλη ο τρόπος με τον οποίο η A.R.I.D. αρχίζει σταδιακά να αναπτύσσει αυτοσυνείδηση  και ο φοβερός τρόπος με τον οποίο ξεκλειδώνουμε νέες ιδιότητες της στολής, μπορεί να φλερτάρει με την Metroidvania σχολή, αλλά στην ουσία βρίσκεται απολύτως στην υπηρεσία της αφήγησης που εξυπηρετεί.

TF8Shine A Light

Απόλυτο must για τους φίλους της επιστημονικής φαντασίας και τους πιστούς των Philip K. Dick και Arthur Clarke, το The Fall είναι μια από τις σιωπηλές εκπλήξεις της χρονιάς. Με μηδαμινό hype και στηριγμένο αποκλειστικά σε ένα πολύ στιβαρό σχεδιαστικό όραμα, παραδίδει μια αξέχαστη εμπειρία, η οποία θα σας συνοδεύει πολύ μετά τους τίτλους τέλους του. Σε αναμμένα μεταπυρηνικά κάρβουνα για την συνέχεια…

{youtube}-pucXbToAao{/youtube}

Pros

 • Εξαιρετικοί και δύσκολοι γρίφοι
 • Μοναδική ατμόσφαιρα και πολύ καλογραμμένο στόρι
 • Φοβερή καλλιτεχνική διεύθυνση και πολύ ατμοσφαιρικά voice-overs
 • Το πρώτο καθαρόαιμο arcade adventure εδώ και χρόνια

Cons

 • Τελειώνει σχετικά σύντομα και δεν υπάρχει ένα σαφές πλάνο για την συνέχειά του.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

17 Comments

 1. Όντως, φαίνεται ωραίο. O δημιουργός γράφει:
  [quote]Nothing’s written in stone, but for now, it looks like each installment will probably be sold as DLC that requires the first game. We’re planing on selling each episode at around the 10 dollar level, and are wanting to give players a solid 3-4 hours of playtime. Our hope is to give people real value for that 10 bucks. As far as deals and discounts go for players who have already purchased episode 1, I’m not sure! We’re still considering options. It’s also possible that each installment will be sold as an individual game, although it seems like it would be much cleaner for everyone to have a single “The Fall” instance in their Steam library. Nice and neet.[/quote]

 2. Μοιάζω περισσότερα με γουρουνάνθρωπο που έχει φοβερή μύτη για σπάνιες ψηφιακές τρούφες. Δεν έλκομαι σώνει και ντε από ΚΑΘΕ ίντι/κλασμένο/περίεργο πράγμα εκεί έξω. Κάποια πράγματα όμως, ανάβουν τεράστιο καμπανάκι “ΠΟΙΟΤΗΤΑ” και τα τσιμπάω ωσάν την καρακάξα. Δηλαδή μεταξύ του πολύ δυνατού The Fall και του χιλιοειδωμένου Watch Dogs, χίλιες φορές να αναλάβω το ρηβιού του πρώτου.

  Τώρα αν μιλάμε για Witcher 3 ή Fez, εντάξει, δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης.

 3. Ανακοινωνω πως απο σημερα ξεκιναω στατιστικη ερευνα για το ποσες φορες εχουν ειπωθει σε τουτο εδω το site οι λεξεις “CD Projekt” και “Witcher”. Τα αποτελεσματα, συμφωνα με προχειρο υπολογισμο, θα ανακοινωθουν σε 4 χρονια, μιας και η εργασια που απαιτειται εκ μερους μου ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ διαστασεων…

  May the force be with me.

 4. Πάντως για τα διαλείμματα φιλαράκι, έχω μια τρομερή πρόταση, The Witcher Adventure Game λέγεται, σχεδόν κάζουαλ, μπορείς να παίζεις και από το GoG Galaxy. Αλήθεια, ήξερες πως το GoG ανήκει στην ίδια εταιρεία με την -ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΗ, ΔΟΞΑΣΤΕ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 3.890+ΦΠΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟ RQ ΓΙΑ ΕΜΜΕΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ- CD Projekt Red;

 5. Δεν βαριέσαι. Εδώ τουλάχιστον έχουμe να κάνουμε με αγνό, άδολο φανμποϊσμό. Αλλού άλλοι “έγκριτοι”, μόνο που δεν βρίζουν τους PC gamers, άσχετα αν γράφανε επί χρόνια σε PC gaming περιοδικό, και έχουν επί μήνες στο site τους διαφημίσεις του PS4. 😉

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek