REVIEWS

JUJU

Ομολογουμένως δύσκολα θα περίμενε κανείς ότι οι Πολωνοί της Flying Wild Hog, μετά το cyberpunk FPS όλεθρο του Hard Reset και τους κουβάδες αίματος του Shadow Warrior, θα μας έβαζαν στη θέση ενός… γλυκούτσικου ροζ panda. Θα έλεγε κανείς ότι οι τύποι μπούχτισαν από τους πυροβολισμούς, τις εν ψυχρώ εκτελέσεις και τους διαμελισμούς και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το απόλυτο platform παιχνίδι για τα… παιδιά τους. Και το όνομα αυτού; JUJU. Και μόνο από το τίτλο αντιλαμβάνεται κανείς ότι το παιχνίδι απευθύνεται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες, αλλά μήπως αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τα αποκαλούμενα «μεγάλα παιδιά» δεν μπορούν να το απολαύσουν εξίσου; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Juju Shot4Δε νοείται platform παιχνίδι χωρίς… υποβρύχιες αποστολές!

Το JUJU είναι ένα τυπικό, παλαιάς κοπής, platform, όπου ο ομώνυμος ήρωας μας προσπαθεί να σώσει το μπαμπά του που έχει απαχθεί από μια κακιά, τεράστια νυχτερίδα, η οποία βρήκε τρόπο να τρυπώσει στο ήσυχο περιβάλλον τους, μετά από ένα ατυχές συμβάν που είχε παρέα με το σαυρόμορφο φίλο του Peyo. Στη προσπάθειά του να τον ελευθερώσει και να εξοντώσει τη μοχθηρή νυχτερίδα, θα χρειαστεί να περάσει μέσα από τέσσερις αφιλόξενους κόσμους, αντιμετωπίζοντας κάθε λογής απειλές και φθάνοντας σώος μέχρι την ύστατη μάχη. Εννοείται ότι το σενάριο υπάρχει εκεί αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει το όλο πανηγύρι, οπότε δεν χρειάζεται να επεκταθούμε. Ομως σίγουρα αξίζει ιδιαίτερης μνείας η “χαριτωμενιά” και “γλυκύτητα” που έχει λουσθεί ολάκερο το παιχνίδι, τόσο στο σχεδιασμό του περιβάλλοντος όσο και σε αυτό των χαρακτήρων, οι οποίες είναι τόσο έντονες που κάνουν το JUJU ακατάλληλο για όσους… πάσχουν από ζάχαρο. Η απόφαση των ανθρώπων της Flying Wild Hog να επιλέξουν το “ακατάλληλο-για-διαβητικούς” μονοπάτι, αν και ταιριαστή με το ύφος του παιχνιδιού, κάποιες φορές αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι, γιατί ναι μεν το JUJU συνολικά είναι ένα αρκετά ευκολόπαιχτο, διασκεδαστικό και με ελάχιστη πρόκληση platform που απευθύνεται πρωτίστως σε παιδιά, από την άλλη δε είναι εξίσου αρκετές οι περιπτώσεις που ένας άπειρος παίκτης θα ζοριστεί για να κατορθώσει να ξεπεράσει κάποια εμπόδια.

Juju Shot1Μαζέψτε όσα περισσότερα Ambers μπορείτε. Θα σας χρειαστούν!

Αναλυτικότερα, κάθε κόσμος αποτελείται από εννέα stages, γεμάτα κακοτοπιές και διάφορους “σχετικούς” με το setting εχθρούς (επικίνδυνα μαμούνια, ξύλινα παιχνίδια, φονικοί ζελέδες κλπ), τους οποίους ο Juju μπορεί είτε να αποφύγει είτε να εξοντώσει πηδώντας πάνω τους ή κουτουλώντας τους με την ειδική shaman μάσκα που φοράει. Αργότερα ο Juju θα αποκτήσει καινούριες ικανότητες, τις οποίες αποκτά μετά τη πρώτη, από τις δυο μάχες που θα πραγματοποιήσει σε κάθε κόσμο, με τα εκάστοτε bosses. Οι ικανότητες αυτές (πχ αναπνοή μέσα στο νερό ή δυνατότητα stomp) εμπλουτίζουν ελαφρώς το gameplay του παιχνιδιού και του προσδίδουν νέο ενδιαφέρον αλλά και περισσότερες προκλήσεις.

Φυσικά, ο Juju δεν είναι μόνο ένα ατρόμητο ροζ panda, καθώς παράλληλα με τις πολεμικές δραστηριότητες του, οφείλει να μαζέψει όσα περισσότερα αιωρούμενα ambers μπορεί, τα οποία με τη σειρά τους στο τέλος κάθε πίστας μετατρέπονται σε νομίσματα. Επιπλέον σε κάθε stage (πλην των boss-stages) υπάρχουν τρία κρυφά portals, όπου, εφόσον ο ήρωας τα ανακαλύψει και τα επισκεφθεί, θα πρέπει να συλλέξει όλα τα εμφανιζόμενα ambers μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα. Αν το πετύχει, τότε κερδίζει ένα ακόμη νόμισμα, διαφορετικά κρατά τα ambers και επιστρέφει στη κανονική ροή της πίστας. Γενικά καλό θα είναι να μην παραμελήσετε το κυνήγι των νομισμάτων, όσο κουραστικό και αν γίνεται κάποιες φορές (η δομή των portals μένει ίδια και απαράλλακτη μέχρι το τέλος του παιχνιδιού), διότι αν ο Juju δεν διαθέτει αρκετά μέχρι τη δεύτερη μάχη με το world boss, τότε δεν θα έχει πρόσβαση για τον επόμενο κόσμο και θα χρειαστεί να ξαναπαίξετε κάποιες πίστες έως ώτου μαζέψει την απαιτούμενη ποσότητα. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι η συγκεκριμένη πληροφορία δε σας κοινοποιείται πουθενά, αλλά τη μαθαίνετε μόνο με το… σκληρό τρόπο! 

Juju Shot2Ενα portal stage. Δυστυχώς επαναλαμβάνονται συχνότερα απ’ ότι θα έπρεπε.

Ο σχεδιασμός της κάθε πίστας είναι αρκετά εμπνευσμένος, με σαφή προσανατολισμό, προφανείς και ευμεγέθεις πλατφόρμες που δεν θα σας δυσκολέψουν καθόλου να φθάσετε σε αυτές, ενώ υπάρχει μια αξιοσημείωτη ποικιλία στο τρόπο τοποθέτησης τους, σε σημείο που σχεδόν καμία πίστα δε προσφέρει την ίδια ακριβώς εμπειρία με τη προηγούμενη. Το “προφανές” βέβαια δε σημαίνει ότι πάντα είναι και εύκολο, καθώς ουκ ολίγες φορές απαιτείται καλός συγχρονισμός των νεοαποκτηθέντων ικανοτήτων του Juju, κυρίως σε μερικά boss fights, πράγμα που ίσως φανεί βουνό σε ένα παιδί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προβληματίσει σοβαρά έναν παίκτη που έχει παίξει έστω και ένα platform στη ζωή του.

Αλλωστε, γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και το (τοπικό) co-op mode, όπου ο δεύτερος παίκτης χειρίζεται τον Peyo (ή τον Juju με άλλο χρώμα) στην ίδια οθόνη, ο οποίος λίγο-πολύ έχει παρόμοιες ικανότητες με τον πρωταγωνιστή. Στο drop-in/drop out co-op mode, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εύκολα, καθώς αν χάσει ο ένας παίκτης δεν γυρνάτε άμεσα στο πλησιέστερο checkpoint, αλλά γίνεται respawn και συνεχίζετε κανονικά. Φυσικά, αν χάσουν και οι δύο, τότε το reload του τελευταίου checkpoint είναι αναπόφευκτο. Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε και χάνετε συνεχώς, τότε το παιχνίδι σας προτείνει αυτόματα να παίξετε σε Easy Mode, όπου οι ήρωες αποκτούν τέσσερις καρδιές (=ζωές) αντί για τις δύο που διαθέτουν στο κανονικό παιχνίδι.

Juju Shot3Ενίοτε, θα επισκεφθείτε και κάποιες “νυχτερινές” πίστες.

Οπως έχετε αντιληφθεί μέχρι τώρα, το JUJU δε σκοπεύει να προβληματίσει ιδιαίτερα όσους ασχοληθούν μαζί του είτε πρόκειται για μικρά παιδιά είτε για ενήλικες, καθώς προσφέρει τις ανάλογες λύσεις για όλες τις περιπτώσεις. Συνήθως, ένα χαμηλό επίπεδο πρόκλησης προκαλεί…χασμουρητά, παραδόξως όμως το JUJU καταφέρνει να αποτελεί μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, χάρη στο ιδιαίτερα προσεγμένο gameplay του, που γίνεται εθιστικό μέσα στην απλότητά του, τον άψογο χειρισμό του και τα πανέμορφα, πολύχρωμα γραφικά του. Γενικά το παιχνίδι εκπλήσσει θετικά με την υψηλή ποιότητά του και το μεράκι που έχουν δείξει οι άνθρωποι της Flying Wild Hog σε κάθε πτυχή του. Σίγουρα δε μπορεί να συγκριθεί με κορυφές του είδους όπως το Rayman Legends, από το οποίο “δανείζεται” ορισμένα στοιχεία, αλλά αποτελεί την ιδανική περίπτωση για όσους έχουν μικρά παιδιά ή αδέλφια και θα ήθελαν να μοιραστούν από κοινού ένα πραγματικά διασκεδαστικό παιχνίδι.

Αν ανήκετε στη προαναφερθείσα κατηγορία, το JUJU αποτελεί ένα τέλειο δώρο για τις γιορτές. Αν είστε πιο…σκληροτράχηλοι gamers, τότε δεν πρόκειται να σας συγκινήσει, αλλά στην, έστω και απειροελάχιστη, περίπτωση που έχετε κουραστεί από τα συνεχή λουτρά αίματος που μας προσφέρουν τα περισσότερα σύγχρονα games, ίσως ανακαλύψετε στο πρόσωπο του χαριτωμένου ροζ panda ένα ξέγνοιαστο διάλειμμα. Με προσοχή όμως, γιατί η πολλή ζάχαρη βλάπτει…

{youtube}p7DFHy7jgUE{/youtube}

Παιδικό trailer, δε μπορείτε να πείτε…

Pros

 • Απλό και διασκεδαστικό gameplay
 • Ομορφα γραφικά, γεμάτα υπέροχα χρώματα
 • Εμπνευσμένος σχεδιασμός των τεσσάρων κόσμων που διαθέτει
 • Εξαιρετικό co-op mode 
 • Ιδανικό για μικρές ηλικίες…

Cons

 • … αν και σε στιγμές κάπως δύσκολο γι’ αυτές
 • Κουραστική επανάληψη των special stages
 • Ισως παραείναι απλοϊκό και “γλυκανάλατο” για το μέσο χρήστη
 • Υψηλή τιμή πώλησης

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 75%

75%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

7 Comments

 1. Εμφανισιακά μου θυμίζει πολύ το Donkey Kong Country Returns (”https://www.youtube.com/watch?v=TMhEs78Zix8″) . Κρίμα που δεν φαίνεται να έχει και τη δυσκολία του.
  Ο Peyo στο single υπάρχει κι αν ναι, τι ρόλο έχει?

  EDIT: Μποράτσε άσε με πλιζ να ανεβάσω το βιντεάκι λέμε!!! :):):)

 2. Πππφφφφφ… εμείς όταν ήμασταν παιδία παίζαμε Battletoads και Contra χωρίς Konami code, αν δε σπάγαμε ένα gamepad την ημέρα από τα νεύρα νιώθαμε πως οι developers μας κοροϊδεύουν… σήμερα μη στάξει και μη βρέξει, χρωματάκια, καρδουλίτσες και checkpoints (!!!). Τι θ’ απογίνει αυτή η γενιά θεέ μου…

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL