REVIEWS

KARMA INCARNATION 1

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλω ειλικρινή προσπάθεια να μην παρασύρομαι από τα πανέμορφα 2D γραφικά πολλά υποσχόμενων «παράξενων» indie παιχνιδιών. Να μετριάζω τον ενθουσιασμό μου κάθε φορά που ανακοινώνεται «ρηξικέλευθο gameplay με διασκεδαστικές επιλογές στην κρίση του παίκτη». Και θαρρώ η νέα αυτή πειθαρχία δουλεύει, με έχει σώσει ουκ ολίγες φορές από ενασχόληση με χρυσές μετριότητες ή κατάφωρες σπατάλες χρόνου. Το Karma Incarnation 1 το είχα βάλει στο μάτι από την στιγμή που πρωτανακοινώθηκε. Εδώ που τα λέμε, με τόσο όμορφα γραφικά, ήταν δύσκολο να μην σου τραβήξει την προσοχή απευθείας.

Παρέμενα διστακτικός όμως. Θυμάμαι καλά το κακό χουνέρι που συνήθως επιφυλάσσουν αυτά τα ιδιότυπα «puzzle platformers/adventures» με τα όμορφα γραφικά. Σε παρασύρουν με υπέροχη παρουσίαση και μετά σε αναγκάζουν να χρησιμοποιήσεις τα εναπομείναντα εγκεφαλικά κύτταρά σου, με ευφάνταστους και φρικτούς τρόπους. Παρά ταύτα, έχοντας ένα σπάνιο «κενό» στις review υποχρεώσεις μου, αποφάσισα να τζογάρω με το Karma. Και ω, πόσο σωστά έπραξα.

Karma1Παίζοντας σωστά το τύμπανο, θεριεύει η φωτιά και ο παγωμένος φίλος μας ξαναζεί

Οι σύντροφοι προγραμματιστές της AuraLab, δημιουργού εταιρείας του παιχνιδιού, προέρχονται από την Ρωσία και δείχνουν να έχουν βυζάξει γλυκό παραισθησιογονούχο γάλα απευθείας από την «μητέρα», Amanita Design. Το ντεμπούτο τους, Karma Incarnation 1, θυμίζει ιδιαίτερα έντονα τα αριστουργηματικά Botanicula και Samorost, διατηρώντας ταυτόχρονα μια πολύ ισχυρή και ιδιαίτερη «προσωπική» ταυτότητα.

Διάλογοι φυσικά δεν υπάρχουν πουθενά στο παιχνίδι και χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία η προσφιλής τακτική των «gobbledygook» ομιλιών καθώς και γραφικές αναπαραστάσεις των ιδιαίτερων επιθυμιών του κάθε χαρακτήρα που συναντάμε προκειμένου να ξεδιπλωθεί το σενάριο της περιπέτειας. Αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Pip, μιας αξιαγάπητης μαύρης χλαπάτσας, η οποία κάποτε ζούσε στα αστέρια μαζί με την αγαπημένη της, λευκή χλαπάτσα Πωστηνλέν. Κάτι Φρικτό™ προφανώς συνέβη, οι δυο άστρο-ορισμένοι εραστές μας χωρίστηκαν και ο παθιασμένος Pip ανακαλύπτει πως θα πρέπει να μεταμορφωθεί σε θεριό μεγάλο και τρανό προκειμένου να μπορέσει να υπερνικήσει την Κακιά Μαρμάγκα™ που πήρε το μωρό του μακριά και να ξαναχτίσει το σπιτικό του.

Karma4Acid Mother’s Temple & The Melting Paraiso UFO

Προφανώς μιλάμε για πρωτοτυπία υπό το μηδέν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το σενάριο και τα υπέροχα, γουστόζικα γραφικά του τίτλου, σε κάνουν να μουρμουρίζεις «Άχου τοοοο μωγιέεεε» ανά τρία λεπτά και να παρακολουθείς τα επί της οθόνης τεκταινόμενα με ένα γιγάντιο, απροσάρμοστο χαμόγελο. Αυτό βέβαια που δυστυχώς (μάλλον εσκεμμένα) αποκρύπτεται από την παρουσίαση και το marketing του τίτλου, είναι πως πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο μιας σχεδιασμένης τριλογίας. Οι γνωστοί και πολυσυζητημένοι «κίνδυνοι» των επεισοδικών παιχνιδιών, προφανώς ισχύουν στο ακέραιο και στην περίπτωση του Karma.

Με διάρκεια κοντά στις δυο ώρες, το πρώτο αυτό επεισόδιο μας εισάγει με εντυπωσιακό τρόπο στον πολύ ιδιαίτερο κόσμο του παιχνιδιού. Έχουμε να κάνουμε με ένα απλό (μα σίγουρα όχι απλοϊκό) point and click δισδιάστατο παιχνίδι περιπέτειας, με gameplay απευθείας ξεσηκωμένο από τους τίτλους της Amanita Design. Ήτοι, κινούμαστε μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού, μπορούμε κάνοντας αριστερό κλικ να αλληλοεπιδράσουμε με διάφορα «περίεργα» στην κάθε οθόνη που επισκεπτόμαστε και υφίσταται και ένα περιορισμένο inventory, του οποίου ο ρόλος είναι περισσότερο διακοσμητικός, καθώς εάν έχουμε στην κατοχή μας το σωστό αντικείμενο προκειμένου να επιλύσουμε ένα γρίφο, μας δίνεται αυτόματα η επιλογή της χρήσης του. Η ιδιαιτερότητα του Karma, έγκειται αφενός στην απόκτηση της δυνατότητας «Spirit Sight», ενεργοποιώντας την οποία, μπορούμε να δούμε τον «αόρατο κόσμο» γύρω από τον χαρακτήρας μας. Στο πρώτο επεισόδιο χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακάλυψη collectibles/easter eggs και για την απόδοση γλυκιάς έξτρα ψυχεδέλειας σε κάθε οθόνη και λιγότερο για την επίλυση κανονικών γρίφων. Παραμένει όμως ένας ενδιαφέρων μηχανισμός, απόλυτα εναρμονισμένος με το κλίμα του παιχνιδιού. Η δεύτερη ιδιαιτερότητα του Karma, έγκειται στις επιλογές που μας δίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, να επιλύσουμε κάποια κατάσταση βίαια και εγωιστικά (και σαφώς πιο γρήγορα και εύκολα) ή να αναζητήσουμε τον δυσκολότερο και πλέον χρονοβόρο επίλυσης, ο οποίος σέβεται απόλυτα τυχόν άλλους χαρακτήρες στον δρόμο μας.

Karma3Η τελική κρίση μας περιμένει στους ουρανούς

Η συγκεκριμένη μηχανική προσθέτει ή αφαιρεί κάρμα από τον χλαπατσάκο Pip, μεταβάλλοντας αντίστοιχα και την εξωτερική του εμφάνιση. Υλοποιείται δε, πολύ έξυπνα, καθώς δεν είναι σχεδόν ποτέ άμεσα προφανές τι είναι «σωστό» και τι «λάθος», δίνοντάς μας κίνητρο να ξαναπαίξουμε το παιχνίδι, επιλέγοντας διαφορετικό μονοπάτι ή προσπαθώντας να ανακαλύψουμε κάθε «δύσκολη» λύση στις καταστάσεις που μας παρουσιάζονται. Πολύ θετική εντύπωση αφήνει επίσης και η ύπαρξη πληθώρας αρκετών εντελώς προαιρετικών γρίφων και καταστάσεων, οι οποίες μας αποκαλύπτουν όλο και περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τον κόσμο του παιχνιδιού.

Η πανέμορφη παρουσίαση σε συνδυασμό με τους έξυπνους γρίφους και την ομαλότατη υλοποίηση του μηχανισμού του κάρμα, καθιστούν το ντεμπούτο της AuraLab ένα πραγματικά απολαυστικό παιχνίδι, ιδανικό μάλιστα και για την μύηση μικρότερων σε ηλικία παικτών στον θαυμαστό κόσμο των adventure games. Ευχόμαστε από καρδιάς η σειρά να έχει την εμπορική επιτυχία που της αναλογεί, προκειμένου να καταφέρει να ολοκληρωθεί, καθώς παρουσιάζει κάτι όμορφο, φρέσκο και ιδιαίτερα διασκεδαστικό.

Karma5Ο Σαμάνος έχει μια πολύ συγκεκριμένη παραγγελιά για μας

Και τα χρώματα, όλα αυτά τα όμορφα χρώματα.

Pros

  • Πανέμορφα, γεμάτα χαρακτήρα και προσωπικότητα γραφικά
  • Όμορφα δομημένοι και εναρμονισμένοι με το πνεύμα του κόσμου του παιχνιδιού, γρίφοι
  • Δυνατότητα “καλής” ή “κακής” προσέγγισης κατάστασεων καθώς και πληθώρα προαιρετικών ενεργειών εκ μέρους μας

Cons

  • Σύντομη διάρκεια, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο επεισόδιο μιας σχεδιασμένης τριλογίας (κάτι που δεν καθίσταται ιδιαίτερα σαφές από το marketing του τίτλου)
  • Εάν δεν αρέσκεσθε σε αγριεμένες, μη-λεκτικές ψυχεδέλειες (ντροπή σας) προφανώς και θα θεωρήσετε την ενασχόληση μαζί του ένα μικρό μαρτύριο. Προφανώς, αντεστραμμένο το συγκεκριμένο λογίζεται στα μεγάλα θετικά του τίτλου.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

2 Comments

  1. Ωραίο φαίνεται, τώρα συνεχίζω το Samorost 3 λίγο λίγο και αν και δυσκολεύομαι σε μερικά σημεία του να καταλάβω πως πάει το πράμα δε με πειράζει. Πολύ όμορφο παιχνίδι παιδιά Αυτό το στυλ της amanita είναι νομίζω μοναδικό και ορθώς βρήκε μιμητές. Μαρμάγκες, χλαπάτσες, λαβστόρι, διάστημα. Ά στο καλό όλο στο ευαίσθητο σημείο μας χτυπανε!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL