REVIEWS

KENTUCKY ROUTE ZERO-ACT II

Προ ολίγων μηνών και μη όντας απολύτως σίγουρος τί ακριβώς ήταν το Kentucky Route Zero, έκανα το λάθος να το βαθμολογήσω.

Αν και αρχικά λανσαρίστηκε ως ένα “μαγικά σουρεαλιστικό” adventure game, υποννοώντας την ύπαρξη -έστω και αντισυμβατικών- γρίφων και κάποιας, έστω και χαλαρής πλοκής, με το δεύτερο επεισόδιο που μόλις κυκλοφόρησε, η Cardboard Computer ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της. Έχουμε να κάνουμε με μια καθαρή περίπτωση interactive fiction λοιπόν, με ό,τι καλό και κακό συνεπάγεται η κατηγορία αυτή.

2013-06-04 00015To Υπουργείο Των Ανύπαρκτων Χώρων είναι εδώ για κάθε σας ανάγκη!

Το mood της Δεύτερης Πράξης δείχνει να έχει απενοχοποιηθεί πλήρως ως προς την αληθινή του υπόσταση : μια σουρεαλιστική αφήγηση ξεχασμένου ονείρου, υπό την μορφή computer game. Ο γέρο-Conway με τη Shannon και το Σκύλο, είναι πια χαμένοι στα άδυτα της Λεωφόρου Μηδέν, του μυστικιστικού δρόμου που συνδέει όλα τα Ξεχασμένα Μέρη.

Στο δρόμο τους θα συναντήσουν το Υπουργείο των Ανύπαρκτων Χώρων, μια παλιά έκκλησια που έχει μετατραπεί σε Τράπεζα Αναμνήσεων, ένα Μουσείο γεμάτο σκυλόσπιτα, δεντρόσπιτα, στάβλους και ιγκλού και φυσικά ένα γιγάντιο αετό κι ένα μαγεμένο δάσος γεμάτο bluegrass μουσικούς. Οι συζητήσεις μεταξύ τους αλλά και οι αλληλεπιδράσεις με τους συνοδοιπόρους τους σε αυτές τις χαμένες λεωφόρους, αποτελούν τον πυρήνα του Kentucky Route Zero. Όπως και στο πρώτο επεισόδιο, αποφασίζουμε εμείς για τα γεγονότα στο παρελθόν των ηρώων μας, χωρίς όμως αυτά να έχουν κάποιο αντίκτυπο στην εξέλιξη της περιπέτειας. Έχει γίνει μια προσπάθεια να ενσωματωθούν κάποιοι πιο ουσιώδεις γρίφοι σε σχέση με το πρώτο επεισόδιο, καθώς χρειάζεται πλέον ενεργά να αναζητήσουμε κάποιους χαρακτήρες ή στοιχεία, χωρίς τα οποία, η δράση δεν προχωρά.

2013-06-05 00035Η σεκάνς στο δάσος, είναι άνετα το εντυπωσιακότερο μέρος του δεύτερου επεισοδίου

Μη φανταστείτε τίποτε σε επίπεδο κανονικών γρίφων, αλλά έσπασε τουλάχιστον τη μονοτονία του “Click To Continue” η οποία αποτελεί και τη μάστιγα του interactive fiction και αυτό μόνο ως θετικό μπορώ να το καταλογίσω στο Act II. Επιστρέφουν και οι γνώριμοι νυχτερινοί χάρτες με τις κρυμμένες τοποθεσίες, χωρίς όμως να εντυπωσιάζουν τόσο αυτή τη φορά.

Είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση το Kentucky Route Zero. Απευθύνεται σε ιδιαίτερα περιορισμένο κοινό και λειτουργεί ως υπερ-indie μουσικό άλμπουμ από τύπους που παίζουν κόνγκα, ξυλόφωνο και κουτάλια, ενώ φωτογραφίζονται μαζί με το αρκουδάκι τους , που επιπλέον ορκίζονται πως συμμετέχει στη μπάντα και γράφει όλα τα τραγούδια. Υπάρχουν στιγμές λυρικής ομορφιάς και το soundtrack, όποτε θυμάται πως υπάρχει, είναι λαμπρό, αλλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει υπερβολικά φλού για το ίδιο του το καλό.

2013-06-05 00043Δείγμα των “Πες ό,τι θες και μη σε μέλλει” διαλόγων του παιχνιδιού

Αμετανόητα καλλιτεχνικό, δεν φοβάται να αποξενώσει τους πάντες, σε αναζήτηση του ενός τύπου που ενδεχομένως εκστασιαστεί με το νυχτερινό του ταξίδι. Προσωπικά, δεν είμαι αυτός ο τύπος, αλλά εκτιμώ και σέβομαι την τόλμη των παιδιών, εκεί στο Χαρτονένιο Υπολογιστή.

Pros

  • Πιστό στο θεότρυπιο όραμά του, σε πείσμα κάθε προοπτικής εμπορικής επιτυχίας
  • Το δεύτερο μέρος απαιτεί περισσότερο αληθινό interaction μαζί του για να προχωρήσει η δράση
  • Πολύ πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες από την πρώτη πράξη
  • Πολύ όμορφο το τραγούδι που ακούγεται στη σεκάνς του δάσους

Cons

  • O ορισμός της καλλιτεχνικά φλου δημιουργίας. Θα μιλήσει σε έναν και θα ξενερώσει δέκα χιλιάδες.
  • Ελάχιστη διάρκεια
  • Δεν δείχνει να έχει κάποιον ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης, είναι τέχνη για την τέχνη και δεν αγχώνεται κιόλας. Αν είστε ο ένας στους δέκα χιλιάδες, μάλλον θα το χρεώσετε στα θετικά αυτό.

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του.Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elGreek