REVIEWS

WONDER BOY: ASHA IN MONSTER WORLD

Η αγάπη του συγκεκριμένου ιστότοπου για παλιά ιαπωνικά παιχνίδια που τα μάθαμε μέσω από τις κονσόλες και αναπολούμε με νοσταλγία είναι γνωστή. Είναι σημεία αναφοράς για μία περίοδο που ακόμη το χόμπυ των videogames περνούσε την αγνή, αθώα, και αγαθή περίοδο του, χωρίς να έχει σπηλωθεί ανεξίτηλα από το στίγμα της βιομηχανίας που στον αυτοσκοπό του κέρδους κανιβαλίζει ότι βρει μπροστά της (κάντε τη σύνδεση με τα πρόσφατα νέα). Εκπρόσωπος αυτής της στοχευμένης αγάπης είναι και η σειρά Wonder Boy/Monster World. Σας παροτρύνω να δείτε τα reviews του Γιώργου Δεμπεγιώτη όπου εξετάζει τόσο το remake του Wonder Boy III: The Dragon’s Trap όσο και τον επάξιο και πολύ πρόσφατο διάδοχό του, Monster Boy and the Cursed Kingdom. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα καμία επαφή με τη σειρά (τετριμμένος θαυμαστής των Mario/Sonic και μερικών άλλως άσημων παιχνιδιών όπως το Warlock για το Mega Drive) μέχρι που ήρθε ο κωδικός για το remake του Monster World IV ( το οποίο ήταν το έκτο μέρος της σειράς, μη ρωτάτε), Wonder Boy: Asha in Monster World. Ο ενθουσιασμός του Γιώργου στα review του μου κίνησαν το ενδιαφέρον να έρθω σε επαφή με τη σειρά και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι περί τίνος πρόκειται.

Το Star Wars roll text είχε πέραση το 1994.

Από την αρχή το Wonder Boy IV δείχνει την ηλικία του. Όχι τόσο στα γραφικά τα οποία έχουν υποστεί ολικό επανασχεδιασμό για να το φέρουν στα μοντέρνα συστήματα (κυκλοφόρησε αρχικά το Μάιο του τρέχοντος έτους για το Switch και PS4) αλλά στην αφήγησή του και στο gameplay. Όπως μπορείτε να δείτε από την παραπάνω εικόνα, η πλοκή εστιάζει στην Asha μία νεαρή πολεμίστρια που προσπαθεί να βοηθήσει τα εγκλωβισμένα πνεύματα που έχουν χάσει τις δυνάμεις τους. Το αποτέλεσμα αυτής της απώλειας είναι τα τέρατα να εισβάλλουν για άλλη μία φορά στον κόσμο και να απειλούν τους κατοίκους του. Σύντροφός μας σε αυτό το ταξίδι είναι το συμπαθέστατο Pepelogoo ένα ιπτάμενο ευτραφές μαμούνι και ένα τζίνι που επιτελεί το ρόλο του fast-travel από περιοχή σε περιοχή.

Αυτή είναι η τέταρτη γραμμή διαλόγου. Μην περιμένετε τεράστιο βάθος και πλοκή.

Το Pepelogoo εκτός από εικαστική παρουσία συνεισφέρει ενεργά στο gameplay, αφού πολλά εμπόδια στα διάφορα επίπεδα απαιτούν αλληλεπίδραση του Pepelogoo για να τα υπερκεράσουμε. Μην αναμένετε περίπλοκους γρίφους που θα σας παιδέψουν πολύ. Όπως είπαμε το Wonder Boy IV δείχνει την ηλικία του στην απλοϊκότητα του gameplay και των απαιτήσεων. Για να είμαστε πιο ακριβείς το παιχνίδι θα σας παιδέψει ελάχιστα για τις 8 περίπου ώρες που χρειάζεται για να το τερματίσετε. Οι μάχες με τα bosses είναι γραμμικές και χωρίς περιστροφές, δεν υπάρχουν περίπλοκα μοτίβα που πρέπει να μελετήσετε για να καταφέρετε να τους νικήσετε. Οι μεγαλύτερες σπαζοκεφαλιές που θα συναντήσετε είναι η δόμηση και η σύνδεση των διαφόρων σημείων των επιπέδων στο χάρτη καθώς και η «οριζοντίωση» τους, μιας και η Asha μπορεί να μετακινείται τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο.

Ίσως το πιο δύσκολο σημείο του παιχνιδιού, όπου πρέπει να απαντήσουμε σωστά σε σειρά ερωτήσεων για να προχωρήσουμε.

Λαμβάνοντας το παραπάνω υπόψιν μπορεί κάποιος να αναλογιστεί πόσο έχουν προχωρήσει τα βιντεοπαιχνίδια τόσο σε απαιτήσεις όσο και σε σχεδιασμό. Εντούτοις, η απλότητα του Wonder Boy IV δεν είναι στοιχείο που θα το αξιολογούσα ως αρνητικό, αντιθέτως προσδίδει μία προσβασιμότητα που είναι σπάνια στις ημέρες μας. Ενδεικτικά ο χειρισμός του έχει μείνει απαράλλακτος, και εξίσου απλοϊκός, βασισμένος σε τρία μόνο κουμπιά-κινήσεις (άλμα, επίθεση, άμυνα), ένας περιορισμός που είχαν τα χειριστήρια των κονσολών στα μέσα της δεκαετίας του 90. Είναι σαφές ότι απευθύνεται σε νεαρότερες ηλικίες και σε αυτό συνεισφέρει εγκάρδια και αγαθή του ατμόσφαιρα.

Καλλιτεχνικό πατινάζ με μοναδικό θεατή το Pepelogoo. Τουλάχιστον δεν είναι αυστηρός κριτής.

Παρά την πολύ μεγάλη του ευκολία, η ενασχόληση με το Wonder Boy IV είναι ευχάριστη. Ακόμη και οι έμπειροι παίκτες μπορούν να κυνηγήσουν τα achievements για το 100% completion, κάτι που απαιτεί πολλαπλά playthroughs (ή αρκετό grind στην αρχή) και αρκετό ψείρισμα για να το καταφέρει κανείς. Υπάρχουν αρκετά αντικείμενα που μπορείτε να χάσετε καθώς προχωράτε την πλοκή ή κλειδώνονται περιοχές μετά την ολοκλήρωσή τους. Ο τεχνικός του τομέας κρίνεται άρτιος, αφού το remake είναι πλέον πλήρως τρισδιάστο και αποδίδει με ιδιαίτερη πιστότητα το πνεύμα του αρχικού παιχνιδιού, παρά την πασιφανή του αναβάθμιση.

Θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τι έχετε χάσει σε κάθε επίπεδο, και φυσικά να το ξαναεπισκεφτείτε αν το επιθυμείτε.

Εν κατακλείδι το Wonder Boy: Asha in the Monster World μπορεί να αξιολογηθεί μόνο ως μία πρόταση ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος για τους «φτασμένους» παίκτες. Τα στοιχεία του gameplay αποτυπώνουν τα πρώιμα στάδια εξερεύνησης του χόμπυ και αντανακλούν τους περιορισμούς σε hardware εκείνη την εποχή. Για τους νεαρότερους φίλους μας αποτελεί ένα κάλεσμα να δουν με τι εντυπωσιαζόμασταν εμείς τα παππούδια όταν ήμασταν στην ηλικία τους!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 78%

78%

Απλό, λιτό και απέρριτο, το Monster Boy IV έρχεται με χρονοκάψουλα για να σας γεμίσει feelgood vibes, αλλά ως εκεί.

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

5 Comments

 1. Μου κάθεται λίγο κάπως αυτό το στυλ τρισδιάστατου μπακράου σε σχέση με τους χαρακτήρες που είναι τόσο όμορφα σχεδιασμένοι. Για τον ίδιο λόγο δε μπόρεσα να εγκλιματιστώ με το Ντάκτεηλς που είχαν τα παπιά τέτοιο ωραίο σχέδιο και τα μπακράου πλεμποθριντί σα κανένα μομπαϊλοπαίχνιδο. Θα έμπαινα πάντως, στη κλήρωση ας πούμε.

 2. [QUOTE=”soad667, post: 576763, member: 102682″]
  Για τον ίδιο λόγο δε μπόρεσα να εγκλιματιστώ με το Ντάκτεηλς
  [/QUOTE]
  Στο ducktales δεν είχα ιδιαίτερο θέμα καθώς το art στο background ηταν τέτοιο που κάλυπτε τα “ωμά” 3d assets, αν βγάζει νόημα. Και ήταν και ωραίο remake συνολικά.

  Στο asha από την άλλη (όπως και το bloodstained) δεν έχει γίνει αντίστοιχη προσπάθεια “ένδυσης” της γεωμετρίας χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κάτι αποτρεπτικό.

  Συμπαθητικό φαίνεται, είναι στη wishlist και βλέπουμε.

  Fun fact: το original αν και ανήκει σε γνωστή σειρά, θεωρείτο hidden gem για τα δεδομένα δημοφιλίας της.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL