REVIEWS

MY MEMORY OF US

Φιλία και Αυτοθυσία Στα Χρόνια Των Ρομπότ

To “My Memory Of Us” αποτελεί το πρώτο παιχνίδι της νεοσύστατης Juggler Games από την Πολωνία. Το γεγονός πως έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, σε συνδυασμό με την συμμετοχή του  ‘πολύ’ Sir Patrick Stewart  στον ρόλο του αφηγητή, το βοηθάνε να ξεχωρίσει με άνεση από τις υπόλοιπες ανεξάρτητες κυκλοφορίες του μήνα.

Αρχαίο και αγαπημένο σπόρ το photobombing

Χρησιμοποιώντας πανέμορφα δισδιάστατα γραφικά, σχεδιασμένα αποκλειστικά στο χέρι, αφηγείται την ιστορία του Αγοριού και του Κοριτσιού, δυο ανέμελων πιτσιρικιών και αχώριστων φίλων, στην Βαρσοβία του 1939. Τρέχουν στις αλάνες, παίζουν στα χωράφια, μαζεύουν μήλα, φροντίζουν τον παππού του Κοριτσιού και τελοσπάντων, είναι δυο απολύτως γλυκά και φυσιολογικά πιτσιρίκια της εποχής. Όλα αυτά όμως μέλλουν να αλλάξουν, όταν ο Κακός Βασιλιάς και ο στρατός των αιμοδιψών ρομπότ του εισβάλλουν στην γαλήνια χώρα. Βόμβες πέφτουν παντού, ο τοπικός στρατός αναγκάζεται σε παράδοση, τα πάντα ρημάζουν και ακόμη χειρότερα, τα ρομπότ τώρα λένε πως κάποιοι άνθρωποι είναι Κόκκινοι. Όποιος είναι Κόκκινος, είναι κακός, εχθρός, εξωγήινος. Πρέπει να ζει στο γκέτο, μαζί με τους υπόλοιπους Κόκκινους.

Το Αγόρι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η φίλη του, ίδια στην όψη και τους τρόπους όπως την μέρα που τη γνώρισε, είναι ξαφνικά Κόκκινη. Γιατί ξαφνικά αποτελεί το αντικείμενο μίσους και χλευασμού όχι μόνο των ρομπότ αλλά και των συμπατριωτών της, που παραδόξως, παραμένουν ασπρόμαυροι και καθωσπρέπει. Όταν λοιπόν το Κορίτσι μαζί με τον παππού της οδηγείται από τα Ρομπότ στο γκέτο, το Αγόρι ξεκινά προς διάσωση της μοναδικής οικογένειας που έχει γνωρίσει ως τότε.

Και μια μέρα, σκίστηκε ο ουρανός

Το My Memory of Us διαρκεί γύρω στις τέσσερις ώρες και αποτελεί μια γλυκόπικρη και ελάχιστα συγκαλυμμένη αλληγορία για την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία, το Σεπτέμβριο του 1939. Με απαράμιλλη καλλιτεχνική διεύθυνση (σε σημεία, τα ναϊφ σκίτσα του ενδέχεται να θυμήσουν τα τρομερά Σοβιετικά πιτσιρίκια Μπόλεκ και Λόλεκ, στους προνομιούχους δεινόσαυρους που μεγάλωσαν δίχως ευρυζωνικό Internet) και μια απλή μηχανική συνεργασίας στο κέντρο του, έχει έναν ύπουλο και φοβερά αποτελεσματικό τρόπο να σου κλέβει την καρδιά. Ομιλίες δεν υφίστανται πέρα από τις καλόγουστες κινηματογραφικές σκηνές που συνδέουν μεταξύ τους τα κεφάλαια του παιχνιδιού. Τα ζητούμενα του παιχνιδιού και τα συναισθήματα των χαρακτήρων περνάνε μέσα από καρτουνιστικά εικονογράμματα, με τρόπο αντίστοιχο εκείνου που είδαμε στο Machinarium.

To συνοικιακό μπαρ, πλέον κατεχόμενο

Χειριζόμαστε το Αγόρι και το Κορίτσι (δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία μεταξύ δυο παικτών), καθένας εκ των οποίων έχει την δική του ‘δύναμη’. Το Κορίτσι μπορεί να τρέχει γρήγορα και να χρησιμοποιεί τη σφεντόνα του για να χτυπά αντικείμενα, ενώ το Αγόρι, σαφώς πιο μικροκαμωμένο, μπορεί να περνά απαρατήρητο από τους φρουρούς, να κλέβει αντικείμενα και να χρησιμοποιεί ένα σπασμένο καθρεφτάκι προκειμένου να τυφλώνει προσωρινά εχθρούς. Όμορφη πινελιά αποτελεί η προσθήκη της μηχανικής που θα ονομάσουμε χαριτολογώντας, ‘χεράκι’. Τα παιδιά μπορούν να πάρουν το ένα το χέρι του άλλου, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την βασική τους δύναμη/ιδιαιτερότητα ο ένας στον άλλο. Αν πάρουμε ως Κορίτσι δηλαδή το χέρι του Αγοριού, τρέχουμε και οι δυο γρήγορα. Αν το Αγόρι πιάσει από το χέρι το Κορίτσι, μπορούν να περάσουν απαρατήρητοι από κάποιο δύσκολο σημείο. Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι απλούστατος, μα κατορθώνει να συνδυάζει τις ικανότητες των χαρακτήρων με τρόπο οργανικό, με αποτέλεσμα να εντυπώνεται στη συνείδηση του παίκτη η ανάγκη για συνεργασία.

Δείγμα των εντυπωσιακών cutscenes του παιχνιδιού

Οι δε γρίφοι του παιχνιδιού είναι καλόγουστα στημένοι και βατοί ως προς το επίπεδο δυσκολίας τους. Ορισμένα σημεία ενδέχεται να σας παιδέψουν, αλλά δένουν αρμονικά με την αφήγηση του παιχνιδιού. Αξίζουν εύσημα στην Juggler Games για τον τρόπο με τον οποίο έχει ενσωματώσει αντιστασιακές ενέργειες, όπως για παράδειγμα την κρυφή μεταφορά του ραδιοφώνου, στην πλοκή του My Memory of Us. Ακόμη και τα collectibles του παιχνιδιού, τα οποία εμφανίζονται με τη μορφή διασκορπισμένων φωτογραφιών, αφηγούνται στην ουσία τις ιστορίες πραγματικών ηρώων της Πολωνικής αντίστασης. Μια πινελιά εκπαιδευτικού χαρακτήρα, η οποία δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στον τίτλο.

Αρκετοί συνάδελφοι έχουν προχωρήσει στην προφανή σύγκριση με το πανέμορφο Valiant Hearts της Ubisoft και πραγματικά, οι δυο τίτλοι αποτελούν διαφορετικές εθνικά ματιές, στους δυο χειρότερους πολέμους που έχουν σπαράξει ποτέ τον κόσμο. Δεν υφίσταται θέμα καλύτερου/χειρότερου, καθώς μηχανικά οι τίτλοι κινούνται σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο καθένας αφήνει τον καλλιτεχνικό του τομέα να ‘μιλήσει’ στον παίκτη. Αν αγαπάτε τις συναισθηματικά φορτισμένες αφηγήσεις για μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας, κανένας από τους δυο τίτλους δεν θα πρέπει να λείπει από την συλλογή σας.

Αναζητώντας το Κορίτσι έξω από το γκέτο

Το My Memory of Us είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε, χαζεύοντας τις εικόνες που συνοδεύουν το παρόν κείμενο. Ικανοποιητικοί ‘μικροί’ γρίφοι, εξαιρετική καλλιτεχνική διεύθυνση και ένας βαθιά ανθρωπιστικός πυρήνας. Το μήνυμά του, παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς οι δυνάμεις του κόσμου, πασχίζουν να μας πείσουν πως οι εχθροί, οι ‘Κόκκινοι’, οι διαφορετικοί, κρύβονται ακόμη στο διπλανό διαμέρισμα. Η υψωμένη μας γροθιά, είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να υπάρξει απέναντι σ’αυτό το άκαρδο σκοτάδι. Τώρα όπως και τότε, για πάντα.

Αξίζει;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

Ναι

Πανέμορφα σχεδιασμένο, με απλούς μα ικανοποιητικούς γρίφους και γεμάτο καρδιά και ψυχή. Κερασάκι στην τούρτα, η ζεστή ερμηνεία του Sir Patrick Stewart στον ρόλο του αφηγητή.

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

4 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL