REVIEWS

POOL NATION

Λόγια που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στο προεφηβικό μου DNA. Ημιφωτισμένα καταγώγια, Μεγάλα Παιδιά™ με ύφος βαρύ κι ασήκωτο, Lucky Strike πακέτο τυλιγμένο στο μανίκι του λευκού t-shirt, λάγνα κοριτσόπουλα στην εκατομμυριοστή τους κοπάνα και ο μικρός Μποράτσος να ονειρεύεται βυζάκια και ροκενρόλ που ήταν ακόμη μια δεκαετία και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την γκικοτρυφερή ύπαρξη και τις αγνές προθέσεις του.

Πώς μπορούσα να μην το ερωτευτώ; Δεν με ενδιέφερε καν αν ήμουν καλός σε αυτό. Μπιλιάρδο σήμαινε κίνδυνος. Σήμαινε στοιχήματα, τσαμπουκάδες, όμορφες γυναίκες, απαγορευμένη ζωή (όταν είσαι δέκα χρονών, πολλά πράγματα έχουν την τάση να φαίνονται τεράστια. Το ειρωνικό χαμόγελο το αποκτάς μονάχα κατόπιν εορτής). Το μπιλιάρδο στα δέκα σημαίνει “είμαι μεγάλος, είμαι σπουδαίος, είμαι άντρας, με υπολογίζουν.” Στα δέκα σου χρόνια επίσης, η ευτυχία ορίζεται ως τρεις μήνες χωρίς σχολείο και ενάμιση λίτρο παγωτό στην κατάψυξη. Η άγνοια είναι ευτυχία και τα σχετικά. Το μπιλιάρδο, με την πιο-μεταφορική-πεθαίνεις μηχανική του, είναι άθλημα υπερ-ακριβείας και ταυτόχρονα μια μορφή τέχνης που υπό τις κατάλληλες συνθήκες, σε καθηλώνει και σε υπνωτίζει.

Pn1Μπορούμε να σετάρουμε τις βοήθειες στόχευσης του παιχνιδιού, ακριβώς στο επίπεδό μας. Εικονίζεται το “Γιωτάς Καριέρας”.

Kαι απ’όταν ο Paul Newman ως “Fast” Eddie Felson έκλεψε τις καρδιές και αιχμαλώτισε τη φαντασία μας, η προσθήκη του μακρόστενου πράσινου τραπεζιού στην αντροσπηλιά μας, παραμένει διακαής πόθος των Αδερφών Αντρών ανά την υφήλιο. Η νεοεμφανιζόμενη Cherry Pop Games, ακολουθώντας στα χνάρια της Zen Studios, αποφασίζει να μας προσφέρει λίγη ανακούφιση μέχρι να μαζέψουμε το απαραίτητο κομπόδεμα ώστε να αποκτήσουμε το πολυπόθητο τραπέζι, με τη μορφή του Pool Nation, του μοναδικού ίσως τίτλου εξομοίωσης του λατρεμένου σπόρ που έχουμε δει στην Μητέρα Πλατφόρμα™ τα τελευταία χρόνια.

Η ερώτηση στα λυσσασμένα μάτια όλων μας είναι μια : “Αξίζει ρε ψηλέ;”

Για την εύκολη απάντηση σκρολάρετε κατευθείαν στη βαθμολογία, αλλά όποιος μείνει για την λογοτεχνική ξήγα, κερδίζει επιπλέον σούπερ σπέσιαλ προμοσακούλα δώρο. Με το χέρι στην καρδιά και μεγάλη χαρά, μπορώ να πω ότι παρά τις όποιες “παιδικές ασθένειες”, το Pool Nation είναι ένας ιδιαίτερα εύρωστος εξομοιωτής μπιλιάρδου, με πολύ μεγάλες δυνατότητες και μια εταιρεία που δουλεύει σκυλίσια και νυχθημερόν για την συνεχή βελτίωση και τελική επικράτησή του.

Pn2Κάτοψη του τραπεζιού, χρήσιμη για μακρινές βολές. Ένα χιλιάρικο στοίχημα φιλαράκι ότι τη βάζω…

Το μοντέλο φυσικής που χρησιμοποιείται και η γραφική απεικόνιση του τραπεζιού είναι ίσως τα καλύτερα που έχουμε δει ποτέ στο PC. Ο δε χειρισμός είναι εξαιρετικός, είτε παίξουμε με keyboard και mouse είτε προτιμήσουμε gamepad, κατορθώνοντας να αποδώσει όσο το δυνατόν πιστότερα την αίσθηση της στέκας στο χέρι μας και της δύναμης που ασκούμε επάνω σε αυτήν.Ίσως επί χάρτου αυτό να ακούγεται κομμάτι φλού, αλλά όσοι δοκιμάσετε τον τίτλο θα με θυμηθείτε. Η δύναμη που βάζουμε σε κάθε στεκιά μας είναι καθοριστικής σημασίας για το παιχνίδι, καθώς μπορεί να μας επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε trick shots (ελληνιστί “Μαγκιές”, “Ωπ φιλαράκι τί έκανες” και τα σχετικά) που αρχικά φαντάζουν αδύνατες. Ο έλεγχος που μας δίνει το παιχνίδι είναι πλήρης και αν περάσετε λίγο χρόνο στα διεξοδικά tutorials που παρέχονται για κάθε πιθανή κίνηση και game mode, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα ν’αρχίσετε τα φάλτσα, τις στεκιές υπό εξωγήινες γωνίες και τα υπόλοιπα όμορφα που καθιστούν το μπιλιάρδο το ευγενές σπόρ που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε.

Pn3Η γραφική απεικόνιση των τραπεζιών είναι άψογη

Αν και παρέχονται δυο ολόκληρα single player τουρνουά, 9 και 8 ball αντίστοιχα, με ικανοποιητικότατη διάρκεια και μερικούς πραγματικά ξεκαρδιστικούς αντιπάλους να μας περιμένουν, είναι πασιφανές ότι ο τίτλος έχει φτιαχτεί για το multiplayer κομμάτι του. Oι single player αγώνες, με την πληθώρα challenges και bonus stages που περιλαμβάνουν, λειτουργούν ως μια πολύ καλή προετοιμασία για την μεγάλη online μάζωξη των απανταχού επίδοξων μέτρ.

Εδώ είναι που ο τίτλος χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά, καθώς αν και το 1 on 1 mode λειτούργησε άψογα (o Αδερφός Ccwr μου έδειξε δυο-τρια-σαραντοκτώ πράγματα που αγνοούσα για την ευγενή τέχνη του μπιλιάρδου και γι’αυτό τον ευχαριστώ θερμά…και μια μέρα, θα τον εκδικηθώ όπως πρέπει!) πάρα πολλοί παίκτες αναφέρουν αρκετά προβλήματα με το tournament mode και τα lobbies στα οποία προσπαθούν να μαζευτούν αρκετοί παίκτες. Από μια σύντομη δοκιμή που έκανα, δεν διαπίστωσα κάτι το τραγικό, αλλά σίγουρα υπήρχε ένα γλυκό βάιμπ Στημικού χάους και lobby ακόμη “υπό κατασκευή”.

Pn4Γνωστό και ως “παρθενιά”, “ασάλιωτο” και “Ω, τί του πε…”, διακρίνουμε εδώ τον θρίαμβο του Αδερφόυ Ccwr επάνω στην καριερίστικα γιωτάδικη “Βαράω με δύναμη και όπου πάει” υπερ-στρατηγική μου.

Αυτό δεν με εμπόδισε φυσικά στο ελάχιστο να απολαύσω το χρόνο μου με το Pool Nation. Μπορεί να μην έχει ιδιαίτερα γραφικά και ήχο πέρα από εκείνα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των τραπεζιών του (εκεί βρίσκεται εξάλλου και το ζουμί του τίτλου και καλώς επένδυσε η Cherry Pop πρώτα σε αυτόν τον τομέα) αλλά η καρδιά του δεν χάνει ούτε δέκατο του χιλιοστού. Μπορείς να ξεκινήσεις ένα “απλό” 8ball “έτσι, για να δεις το παιχνίδι” και να συλλάβεις τον εαυτό σου καμπουριασμένο πάνω από την οθόνη μετά από δυο ώρες, με το σαλάκι να ψιλοτρέχει από την άκρη του στόματός σου, την ίδια στιγμή που κρατάς την ανάσα σου ενώ υπολογίζεις προσεκτικά τη δύναμη του χτυπήματός σου.

Σαν τίτλος είναι εθιστικότατος, καθώς με την πληθώρα των challenges και achievements που κουνάει διαρκώς προκλητικά μπροστά μας, σε συνδυασμό με την επιφανειακά απλή μηχανική του, κάνει την ενασχόληση μαζί του πραγματική απόλαυση. Έχοντας δει πόσο πολλά έκανε βέβαια η Zen Studios με το Pinball FX2, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πόσο περισσότερα πράγματα θα χωρούσαν στο Pool Nation. Ένα career mode φερ’ειπείν, με χρηματικά έπαθλα και μια ψευδαίσθηση σεναρίου, στην παράδοση των κλασσικών beat em’ ups, θα ταίριαζε πάρα πολύ με το χιουμοριστικό ύφος των αντιπάλων που έχουν σχεδιάσει τα παιδιά της Cherry Pop. Θα μου άρεσε επίσης να έχει δοθεί και λίγη έμφαση στο πιο “βρώμικο” και underground παιχνίδι, κυρίως για να ξαναζήσω τις εφηβικές μου φαντασιώσεις και τη γλύκα του “επικίνδυνου” παιχνιδιού.

Pn5Οι περιγραφές των AI αντιπάλων στα τουρνουά θα σας κάνουν πάντα να χαμογελάτε

Τα όποια bugs, με τους ρυθμούς που κυκλοφορεί η Cherry Pop τα patches της, πιστεύω θα έχουν εξαλειφθεί εντελώς μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και η πρόθεσή τους να στηρίξουν γερά τον τίτλο (στα άμεσα σχέδιά τους είναι η κυκλοφορία του δωρεάν πακέτου “Box of Tricks”, το οποίο θα προσθέτει έναν πλήρως παραμετροποιήσιμο trick shot editor στο παιχνίδι) αξιολογείται ως θετικότατη.

Μπορεί να θέλει λίγο σοβάτισμα στις άκρες, τα φώτα να είναι χαμηλά και ο εξαερισμός αμφίβολος, αλλά το Pool Nation έχει στην καρδιά του ένα υπέροχο μοντέλο φυσικής και προσφέρει ακριβώς αυτό που υπόσχεται : την αρτιότερη εμπειρία εξομοίωσης μπιλιάρδου που έχουμε δει μέχρι στιγμής στο PC. Για τους φίλους του αθλήματος είναι μονόδρομος, καθώς προσφέρει τόσα διαφορετικά modes και προκλήσεις, που ακόμη κι αν αργήσει να έρθει το multiplayer ακριβώς εκεί που πρέπει, ακόμη μπορεί να προσφέρει απλόχερα ώρες ποιοτικής διασκέδασης.

Pros

 • Εξαιρετικό μοντέλο φυσικής
 • Πολύ καλή απεικόνιση των τραπεζιών
 • Πληθώρα game modes, unlocks και challenges
 • Πολύ καλή υποστήριξη από πλευράς της Cherry Pop

Cons

 • Κάποια bugs στο multiplayer αφαιρούν πόντους από την τελική εικόνα του τίτλου
 • Ο οπτικοακουστικός τομέας κρίνεται μάλλον φτωχός έτσι και πάρουμε τα μάτια μας από το τραπέζι
 • Απουσία career mode που θα εκμεταλλευόταν ίσως περισσότερο το σπαρταριστό χιούμορ των developers

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 88%

88%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

14 Comments

 1. Χθες κάνανε μία μλκ και ανεβάσαν broken patch που γ%$@#ε αρκετά το game, από λάθος είπαν στο repackaging. Ευτυχώς δεν έκανες το review εκείνη τη στιγμή. 😛 Σήμερα όλα οκ.

  Με ρυθμούς πολυβόλου πάντως προσθέτουν features, κάνουν tweaks κτλ. Respect.

 2. Με το μεγάλο φρουτακοξεριζωμό των early 00’s τελείωσε άδοξα ένα τεράστιο κεφάλαιο μύησης στον “ενήλικο” κόσμο. Κοιτάω τα ανίδεα πιτσιρίκια στα αυνανιστικά τεμένη των απρόσωπων, clean cut net cafes και θλίβομαι που ποτέ δεν θα μετρήσουν το άγουρο αντριλίκι τους απέναντι στην ξινισμένη φάτσα του όποιου ξεχασμένου λιγδόμπαρμπα, με ύστατη ανταμοιβή λίγη τζούρα από το βρώμικο αέρα του “μέσα”.

  O tempora, o mores και τα σχετικά…

 3. Αβερφε μου Μπορατσε, διαβαζοντας την κριτικη σου, πηρα το γκεημακιον και μετα ωρων λιωσιματος δηλωνω εκστασιασμενος… Σε αναμενω σε διαδικτυακο ματσακιον συντομα! Μαθηματα παραδιδονται καθημερινως! :p

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek