REVIEWS

PRO EVOLUTION SOCCER 2017

Αν θυμάστε πέρσι, παρά τα όποια στραβοπατήματα, η KONAMI κατάφερε να προσφέρει, επιτέλους, ένα αξιόλογο “next-gen” PES ύστερα απο τις μετριότητες που κυκλοφορούσε κάθε χρόνο από το 2008 και έπειτα. Για να δούμε τι κατάφερε να κάνει φέτος όμως.

Ξεκινώντας θα ήθελα να αναφερθώ στις άδειες που και φέτος είναι περιορισμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και πρωταθλήματα. Τα πρωταθλήματα με πλήρης άδειες είναι το Γαλλικό Α’ και Β’ πρωτάθλημα, η Ολλανδική Eredivisie, η Ιταλική Serie A με όνομα Lega Italia και χωρίς τις Juventus και Sassuolo και οι Α’ Εθνικές από Βραζιλία, Χιλή και Αργεντινή. Την εμφάνισή τους κάνουν και κάποιες αποκλειστικές συνεργασίες που έκανε η KONAMI με συγκεκριμένες ομάδες όπως FC Barcelona, Liverpool F.C., Borussia Dortmund και River Plate, προσθέτοντας χαρακτηριστικά των ομάδων όπως συνθήματα, συγκεκριμένες τακτικές, πιο λεπτομερή γήπεδα σε σχέση με των άλλων ομάδων κλπ. Φυσικά βλέπουμε και φέτος τα UEFA Champions League και Europa Cup, προϊόν πολύχρονης αποκλειστικής άδειας που εξασφάλισε η KONAMI πριν μερικά χρόνια. Απορία προκαλεί το γεγονός ότι απουσιάζει παντελώς η Bayern Μονάχου, αλλά και οι δύο μοναδικές Ελληνικές ομάδες που υπήρχαν πέρσι, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

PES 2017 ss4Τουλάχιστον φέτος υπάρχει σωστό Afro μαλλί για τον manager μας.

Το gameplay φέτος είναι ελαφρώς πιο αργό, αλλά παραμένει στα arcade πρότυπα που χαρακτηρίζουν τη σειρά. Έχει γίνει βελτίωση στους τερματοφύλακες και στους διαιτητές που σε σχέση με πέρσι, σφυράνε φάουλ και δείχνουν κάρτες, ενώ βλέπουμε και βελτιωμένες τις άμυνες σε βαθμό εκνευρισμού. Η ΑΙ δεν αφήνει κενά όπως γινόταν πέρσι και απαιτείται καλύτερη στρατηγική για να φτάσουμε στο τέρμα, αλλά παρατηρείται το φαινόμενο των υπερ-αμυντικών όπου όλοι τους, ανεξαρτήτως βεληνεκούς, μοιάζουν να τρέχουν σαν τον Usain Bolt και να προλαβαίνουν άνετα όποιον επιθετικό βρίσκει κενό και προσπαθεί να φύγει μόνος του με προωθημένες πάσες. Όσον αφορά τις τακτικές, η μόνη καινούργια προσθήκη που έχει γίνει είναι στις τακτικές στημένων φάσεων, που ενώ υπάρχουν χρόνια τώρα στη σειρά FIFA, τις βλέπουμε πρώτη φορά σε PES τίτλο και μας δίνουν τη δυνατότητα να διαλέξουμε συγκεκριμένο τρόπο στησίματος των παικτών μας, είτε αμυντικά είτε επιθετικά. Σε γενικές γραμμές, η τεχνητή νοημοσύνη φέτος αποτελεί το δυνατότερο σημείο του τίτλου και ελπίζω η ΚΟΝΑΜΙ να αποφασίσει να κάνει μια μικρή βελτίωση στο αμυντικό κομμάτι.

PES 2017 ss3Μουτρώνει και ο Neymar μαζί σου KONAMI…

Το online κομμάτι συνεχίζει να είναι αδιάφορο, με προβλήματα στο matchmaking, πολύ lag στα περισσότερα ματς και σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό παικτών στη μητέρα πλατφόρμα, το καθιστά ανούσιο. Η ΚΟΝΑΜΙ εδώ και χρόνια μας έχει αποδείξει ότι αδυνατεί να στήσει ένα σωστό online mode και νομίζω πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι η σειρά PES είναι φτιαγμένη για offline διασκέδαση με παρέα και την σταθερή αξία που αποτελεί το Master League.

Για την γενική παρουσίαση των αγώνων θα μπορούσα κάλλιστα να κάνω αντιγραφή-επικόλληση ότι ανέφερα για το PES 2016 πέρσι, μιας και δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά. Συνεχίζουμε να έχουμε τα ίδια αστεία γραφικά, με την ΚΟΝΑΜΙ να αρνείται να μας δώσει την γραφική υπεροχή και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της που απολαμβάνουν όσοι έχουν κονσόλα “νέας γενιάς” για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο, με την όποια διαφορά με το PES 2016 να φαίνεται στα ελαφρώς βελτιωμένα animations και το collision system των παικτών.

PES 2017 ss2Δείγμα των εκπληκτικών last-gen γραφικών…

Φέτος παρατηρούμε ότι κανένα από τα δύο ποδοσφαιράκια δεν έχουν να προσφέρουν κάτι καινούργιο πέραν από την μεταφορά του FIFA στην καταπληκτική Frostbite. Τουλάχιστον η ΕΑ μπήκε στον κόπο να κάνει τη διαφορά με το ενδιαφέρον, κατά τα λεγόμενα του Παύλου, The Journey που ενσωμάτωσε στο τελευταίο FIFA.

Από την μεριά της η ΚΟΝΑΜΙ δεν προσπαθεί καν να κρύψει το γεγονός οτι δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για τα PC και απλά παίρνει το χθεσινό φαΐ, το πετάει στον φούρνο μικροκυμάτων και μας το σερβίρει ώστε να βγάλει ένα extra χαρτζιλικάκι, παράλληλα με την ανώτερη, από κάθε άποψη, έκδοση των κονσολών “νέας γενιάς”. Εάν έχετε τον περσινό τίτλο στην κατοχή σας, μην ασχοληθείτε με το PES 2017 (εκτός αν δεν έχετε κανέναν άλλο τίτλο κατά νου), κατεβάστε mod με τις νέες μεταγραφές και εμφανίσεις και είστε έτοιμοι. Εάν προσπεράσατε το περσινό PES και θέλετε όπως και δήποτε να παίξετε PES, τότε λάβετε υπόψιν τον περσινό βαθμό, αφού πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο ακριβώς παιχνίδι, με μερικές βελτιώσεις εδώ και ‘κει και καινοτομίες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

 

Ευχαριστούμε θερμά τη Zegetron για τη διάθεση του review code του παιχνιδιού.

Pros

  • Το μόνο θετικό αποτελεί η τεχνητή νοημοσύνη που είναι πολύ πιο ισορροπημένη σε σχέση με το PES 2016.

Cons

  • Συνεχίζουμε να έχουμε κατώτερα γραφικά απο τις κονσόλες.
  • Το μενού, αν και ελαφρώς πιο χρηστικό, εκνευρίζει αφού με κάθε μας επιλογή, γίνεται έλεγχος συνδεσιμότητας με τον server της ΚΟΝΑΜΙ. 
  • Οι βελτιώσεις είναι μηδαμινές και δεν δικαιολογούν τα €50(!) που κοστίζει στο Steam. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 61%

61%

Απέθαντος Γελαδάρης

Στέφανος Βίσκοβιτς Ο Στέφανος Βίσκοβιτς αρνείται να γράψει πάνω από 150 χαρακτήρες για το βιογραφικό του. Υποστηρίζει ακράδαντα πως η γενιά του δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το Τουίτερ του Διαβόλου.

4 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL