REVIEWS

PROJECT CARS – GAME OF THE YEAR EDITION

Παράξενες περιπτώσεις οι GOTY (Game of the Year) εκδόσεις, που τείνουν τα τελευταία χρόνια να γίνονται μόδα. Ειδικά μετά την αποδοχή των DLC ως αναγκαίο κακό από την πλειοψηφία των gamers, ολοένα και πιο συχνά βλέπουμε να κυκλοφορούν GOTY εκδόσεις διαφόρων πετυχημένων (εμπορικά κατά κόρον) τίτλων, που στην ουσία αποτελούν το κανονικό (vanilla) game, συν όλα τα DLCs, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν και μερικά, αποκλειστικά, bonuses. Και όλα αυτά, σε μειωμένη τιμή. Οι εκδότες ενός GOTY τίτλου συχνά το βλέπουν ως μία αφορμή για εορτασμό, σαν ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους που στήριξαν το προιόν τους. Βέβαια, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι όλοι εκείνοι οι gamers που στήριξαν εξαρχής το παιχνίδι, το πλήρωσαν full price, ενώ ενδεχομένως ένιωσαν την τσέπη τους να αδειάζει στο κυνήγι όλων των DLCs που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς. Αν και δεν είναι της παρούσης ο σχολιασμός των GOTY εκδόσεων, απλά να επισημάνω πως –κατ’εμέ πάντα- είναι άλλο ένα «σημείο των καιρών», όπου τα DLCs και η αφαίμαξη των gamers θεωρούνται ως η νόρμα.

Εντούτοις, για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί, για τον οποιοδήποτε λόγο, με έναν πρωτοκλασάτο τίτλο, μία ενδεχόμενη GOTY edition αποτελεί το ιδανικό σημείο εκκίνησης. Παίρνεις ένα ολοκληρωμένο προιόν (ή ένα προιόν όπως θα έπρεπε να είναι εξαρχής), με τα περισσότερα προβλήματα που ενδεχομένως να μαστίζουν την αρχική έκδοση (bugs κτλ) να έχουν λυθεί. Μπόλικο περιεχόμενο και σε δελεαστική τιμή. Εξάλλου, είναι αρκετοί οι gamers την σήμερον ημέρα που απλά περιμένουν την GOTY έκδοση κάποιου τίτλου για να ασχοληθούν, κάτι που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι μία ιδιαιτέρως σοφή κίνηση. Λόγω του ότι η υπομονή δεν είναι ακριβώς αρετή μου, με το Project CARS ασχολήθηκα από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, έζησα τα προβλήματα, τις προσθήκες, τις αλλαγές και πλέον έχω στα χέρια μου την GOTY edition.

Project Cars GOTY Snap1Τρέχοντας στο Mount Panorama με τι άλλο; Ford Falcon V8, made in Australia, φυσικά!

ΤΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ;

Και πως ακριβώς κάνεις κριτική σε μία τέτοια έκδοση; Το Project Cars κυκλοφόρησε σχεδόν έναν χρόνο πριν, έχει διαγράψει μία σημαντική πορεία στον χρόνο ήδη, έχει κριθεί και αναλυθεί πολλάκις. Όλοι γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, δεν υπάρχει πλέον το element of surprise, που λένε και στο χωριό μου, ενώ κανείς δεν περιμένει μία κριτική σε ένα site για να σχηματίσει γνώμη. Εξάλλου, η αρχική έκδοση του Project CARS είχε καλυφθεί τον περυσινό Μάιο εδώ στο ragequit.gr με το κατατοπιστικότατο review του Μάνου Καρκαλέμη. Αν και με τον Μάνο μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για racing games, τα ιδιαίτερα γούστα μας όσον αφορά το είδος είναι αρκετά διαφορετικά, θεωρώ. Οπότε, δείτε το παρόν κείμενο όχι τόσο ως μία κριτική per se, αλλά περισσότερο ως μία δεύτερη άποψη, μία ενδεχομένως διαφορετική γνώμη σχετικά με το Project Cars.

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με την GOTY edition του Project CARS είναι το τι ακριβώς περιλαμβάνει επιπλέον. Παρόλο που η αρχική έκδοση ήταν αρκούντως χορταστική όσον αφορά τα αυτοκίνητα και τις πίστες που περιλάμβανε, πλέον έχουν προστεθεί άλλα 50+ αυτοκίνητα, φέρνοντας το συνολικό νούμερο στα 125, ενώ τέσσερεις νέες πίστες κάνουν την εμφάνισή τους. Έτσι, οι διαθέσιμες πίστες αγγίζουν τις 35, ενώ με τις διάφορες παραλλαγές, οι διαδρομές που μπορούμε να δοκιμάσουμε ξεπερνούν τις 100. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι, ειδικά για την GOTY edition (δεν υπήρχαν, εν ολίγοις, μέχρι τώρα ως DLC) έχουν προστεθεί η Nordschiefe και οι GP διαδρομές στο Nurburgring. Σε γενικές γραμμές, το αρχικό roster των αυτοκινήτων, αν και ιδιαιτέρως χορταστικό και ποικιλόμορφο, είχε πολλά κενά και τρανταχτές απουσίες. Πλέον, οι νέες προσθήκες (όπως τα αυτοκίνητα γιαπωνέζων κατασκευαστών ή εκείνα της Renault) δίνουν ένα πιο σφαιρικό χαρακτήρα σε μία λίστα που επικεντρωνόταν κατά κόρον σε καθαρά αγωνιστικά οχήματα. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες απουσίες που απογοητεύουν, ακόμα και έναν χρόνο μετά, όπως εκείνες της Ferrari, για παράδειγμα. Αν και το roster είναι πια αρκετά αντιπροσωπευτικό και όλα τα οχήματα που περιλαμβάνονται αποτελούν πιστές αναπαραστάσεις των πραγματικών, δεν υπάρχει η εκτενής και ποικιλόμορφη λίστα που βρίσκουμε σε άλλα παιχνίδια του είδους, όπως τα Gran Turismo και την σειρά Forza Motorsport – τίτλοι με τους οποίους το Project CARS κοντράρεται, έστω και αν στα PCs παίζει μπάλα σχεδόν μόνο του.

Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς το τελευταίο Gran Turismo, ναι μεν θα διαπιστώσει μία τρομακτικά τεράστια λίστα εκατοντάδων αυτοκινήτων, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αποτελεί ένα απλό import από παλαιότερα παιχνίδια της σειράς, δίχως οπτική βελτίωση/μετάλλαξη, και συχνά έχουν low res models, δίχως καν να υπάρχει η απόδοση του εσωτερικού του οχήματος. Οπότε, αν κάποιος επιθυμεί μία διόλου ευκαταφρόνητη λίστα αυτοκινήτων, με κάμποση (αλλά όχι αρκετή, κατ’εμέ) ποικιλία, με κάθε λεπτομέρεια των οχημάτων να αποδίδεται στις οθόνες μας, τότε το Project CARS αποτελεί μία εξαιρετική πρόταση.

Project Cars GOTY Snap2Έμφαση στην λεπτομέρεια: Δεξιοτίμονο το Ford Falcon.

Στο θέμα των tracks και courses, δεν νομίζω να μείνει κανείς με παράπονο. 35 μοναδικές τοποθεσίες (στην συντριπτική πλειοψηφία πραγματικές), με μπόλικες παραλλαγές που αυξάνουν κατακόρυφα τις διαθέσιμες διαδρομές. Αν και αρκετές πίστες δεν είναι ιδιαιτέρως διάσημες (ή εν πάση περιπτώσει γνωστές στο ευρύ κοινό), υπάρχουν μπόλικες ηχηρές παρουσίες (με εξαιρετική αναπαράσταση), όπως το Nurburgring, η Laguna Seca και η προσωπική αγαπημένη, την πίστα του Mount Panorama στο Bathurst της Αυστραλίας. Η συγκεκριμένη πίστα, μία από τις πιο δύσκολες και αδυσώπητες παγκοσμίως, είναι το highlight στο καλεντάρι του πρωταθλήματος V8 στην Αυστραλία. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως την ημέρα του αγώνα, οι δρόμοι κυριολεκτικά ερημώνουν και όλοι είναι κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους, είναι από τα μεγαλύτερα αθλητικά events της χρονιάς, κάνοντας ακόμα και την έναρξη της Formula One στην Μελβούρνη να μοιάζει σαν άλλον έναν απλό αγώνα. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, λοιπόν, βλέπω επιτέλους μία πιστή αναπαράσταση του Bathurst στην οθόνη του υπολογιστή, με κάθε κίνδυνο και κάθε ιδιαιτερότητα να μεταφέρεται τρομακτικώς πειστικά. Πέρα από αναγνωρίσιμες (και μη) πίστες, υπάρχουν και κάποιες scenic διαδρομές σε κανονικούς δρόμους, όπως στην California και την Γαλλία.  

PUTTING BACK THE “SPORT” IN “MOTORSPORT”

Από κει και πέρα, το Project CARS GOTY edition, προσφέρει όλα εκείνα που μας έδωσε η αρχική έκδοση, με κάποια προβλήματα και bugs να έχουν διορθωθεί, αφού περιλαμβάνονται και όλα τα patches/updates. Εν ολίγοις, έχουμε να κάνουμε με έναν τίτλο πιο συμμαζεμένο, πιο φιλικό και λειτουργικό, απλά με αρκετό επιπλέον περιεχόμενο. Αλλά, τι εστί Project CARS;  

Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μία (ενδεχομένως, υπέρμετρα) φιλόδοξη προσπάθεια να μεταφερθεί στους υπολογιστές ένα racing simulation game, επικεντρωμένο στον ρεαλισμό, που θα εξυμνεί τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και θα ψιθυρίζει γλυκά σε όλους εμάς που έχουμε έστω και την παραμικρή αγάπη για τα αυτοκίνητα. Λίγο ή πολύ, μιλάμε για έναν τίτλο που προσπαθεί να χτυπηθεί στα ίσια με καταξιωμένα και πετυχημένα «θηρία» του χώρου, όπως το Gran Turismo και το Forza Motorsport. Και το γεγονός ότι κυκλοφόρησε και για κονσόλες (πέρα από PC), αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Project Cars GOTY Snap3Στο garage mode μπορούμε να δούμε κάθε αυτοκίνητο σε όλο του το μεγαλείο και να πάρουμε και κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.

Μιλάμε για έναν τίτλο που βρισκόταν για πολύ καιρό υπό ανάπτυξη από την Slightly Mad Studios (το στούντιο που μας είχε χαρίσει το πολύ υποτιμημένο NFS Shift 2), η δημιουργία του οποίου χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, αλλά και από την ενεργή συμμετοχή της κοινότητας του παιχνιδιού, αναφορικά με τα features και τα χαρακτηριστικά που θα επιθυμούσε να δει. Όταν, τελικώς κυκλοφόρησε, υπήρχαν αρκετά bugs και μικροπροβλήματα, αμαυρώνοντας μερικώς την αρχική υποδοχή που του επιφυλάχτηκε από ειδικούς και μη. Ωστόσο, σήμερα, έναν χρόνο μετά, τα περισσότερα bugs έχουν εξαφανιστεί, το performance μοιάζει πιο προσεγμένο και optimized, ενώ η Slightly Mad Studios, πάντα σε συνεργασία με την ενεργή κοινότητα του παιχνιδιού, φροντίζει ανά τακτά διαστήματα να προσφέρει νέο περιεχόμενο και χρήσιμα updates.

Το πρώτο στοιχείο που θα διαπιστώσει κανείς αρχίζοντας να παίζει το Project CARS είναι ότι πρόκειται για simulation και ως τέτοιο προσπαθεί να πλασαριστεί. Δεν θα βρει κάποιος δυνατές μουσικές, τρικ εντυπωσιασμού και γενικότερο “arcade feeling”. Από τα menus του τίτλου, μέχρι το gameplay αυτό καθαυτό, η αίσθηση που αποκομίζει ο παίκτης είναι αυτός της σοβαρότητας, του ρεαλισμού και ότι πολύ καλά θα κάνει να μην πάρει το πράγμα αψήφιστα. Το Project CARS θέλει να εξυμνήσει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και θέλει και την συμμετοχή του παίκτη, τόσο απλά. Και αυτό κάνει: Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με “car porn”, με εντυπωσιακά αυτοκίνητα και όμορφες διαδρομές, αλλά με έναν τίτλο που ξεκάθαρα θέτει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ως προτεραιότητα, έστω και αν λείπουν licensed διοργανώσεις. Όπως ανέφεραν και πολλοί όταν ήταν ο τίτλος σε φάση δημιουργίας: “Putting back the sport in Motorsport”.

Ίσως το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε όταν πρωτοξεκίνησα το παιχνίδι ήταν το πόσο παραμετροποίησιμο είναι. Σχεδόν κάθε μικρό και μεγάλο feature, ακόμα και αν φαίνεται ασήμαντο σε πολύ κόσμο, μπορεί να γίνει customized σύμφωνα με τα γούστα και τις προτιμήσεις του παίκτη. Από την θέση και τα στοιχεία του HUD, μέχρι τα διάφορα συστατικά του gameplay (αμέτρητες επιλογές), όλα μπορούν να γίνουν ακριβώς όπως επιθυμεί ο παίκτης.

Project Cars GOTY Snap4Λίγο πριν την εκκίνηση…

Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε τιμονιέρα και προτιμάτε την εσωτερική κάμερα, μπορείτε να επιλέξετε να μην φαίνεται το τιμόνι μέσα στο παιχνίδι, γιατί ενδεχομένως μπορεί να σας τραβάει την προσοχή με αρνητικό τρόπο – όπως έγινε στην περίπτωσή μου. Εν ολίγοις, αν θέλετε μία εμπειρία εξόχως ρεαλιστική, με πραγματικό damage system και μηδαμινά assists, όπου δεν φαίνεται σχεδόν τίποτα περιττό στην οθόνη, μπορείτε να το κάνετε. Θέλετε κάτι απλά casual, με ελάχιστο βαθμό πρόκλησης, αλλά ρεαλιστικό damage, για παράδειγμα, επίσης μπορείτε να το κάνετε. Όλα εξαρτώνται από τις επιθυμίες και τις επιλογές του παίκτη. Υπάρχουν, δε, τόσες δυνατότητες, που πραγματικά πιστεύω πως αν πιάσει κανείς δέκα τυχαίους παίκτες, ο καθένας θα τρέχει το Project CARS με διαφορετικό τρόπο – κανένα σχεδόν παιχνίδι δεν θα μοιάζει με αυτό του άλλου. Οι προσωπικές πινελιές που μπορεί να επιβάλλει ο παίκτης, ουσιαστικά «φωνάζουν» πως επιθυμία της Slightly Mad Studios είναι να απευθυνθεί σε ένα, όσο το δυνατόν, ευρύτερο κοινό. Ναι μεν έχει δημιουργήσει έναν τίτλο που μιλάει στην καρδιά των hardcore παικτών, αλλά, πραγματικά, οποιοσδήποτε μπορεί να παίξει, ανεξαρτήτως εμπειρίας.

Και θα συνιστούσα σε οποιονδήποτε έχει έστω και την παραμικρή σχέση με το είδος, να δοκιμάσει το Project CARS και παράλληλα να «παίξει» με τις επιλογές/ρυθμίσεις, μέχρι να βρει εκείνη την «χρυσή τομή» που ψάχνει. Όλα τα racing games προσφέρουν στον παίκτη την δυνατότητα παραμετροποίησης, αλλά κανένα παιχνίδι μέχρι σήμερα δεν έχει προσφέρει τις αμέτρητες επιλογές που συναντάμε στο Project CARS. Το μοναδικό –ας πούμε- πρόβλημα στον τομέα αυτόν, είναι ότι ο παίκτης πρέπει ο ίδιος να αναζητήσει τις παραμετροποίησιμες επιλογές από μόνος του, χωρίς κάποια ξεκάθαρη καθοδήγηση από το παιχνίδι, ενώ και τα menus δεν αποτελούν και τον ορισμό της πρακτικότητας.

Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ RACING

Από και πέρα, θα βρούμε όλα τα γνωστά modes που συναντάμε και σε άλλους τίτλους του είδους: Career mode, Online, Quick races και Time trials, μεταξύ άλλων. Ξεκινώντας, θα συνιστούσα να δοκιμάσετε ορισμένα quick races (ή practice runs), προκειμένου να διαπιστώσετε τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών οχημάτων/πιστών, ενώ θα πάρετε και μία πρώτη γεύση από τον χειρισμό και αναλόγως μπορείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές. Στο online κομμάτι, προς το παρόν τα πράγματα δείχνουν θετικά, αφού υπάρχει πολυπληθής και δραστήρια κοινότητα, ενώ στους περισσότερους αγώνες που έτρεξα, ομολογώ ότι η συμπεριφορά των παικτών ήταν αρκετά πολιτισμένη και, γενικώς, διαπίστωσα μία ωριμότητα που σπανίζει την σήμερον ημέρα στο online gaming. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποια μικροπροβλήματα με το matchmaking, ενώ διαπίστωσα και μερικά glitches που αμαυρώνουν την θετική, κατά τα άλλα, εικόνα.

Project Cars GOTY Snap5Τα εφέ της βροχής, ειδικά από την εσωτερική κάμερα, είναι απολύτως πειστικά.

Το mode, ωστόσο, που ο περισσότερος κόσμος θα περάσει την πλειοψηφία του χρόνου του, τουλάχιστον αρχικά, δεν είναι άλλο από το Career mode. Στο Project CARS, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει σε racing games. Καταρχήν, τα πάντα είναι «ξεκλείδωτα» από την αρχή. Μπορούμε, εν ολίγοις να ξεκινήσουμε από τα χαμηλά ή τα… «σαλόνια», με το επίπεδο δυσκολίας να ανεβαίνει ανάλογα. Μπορούμε, αν το επιθυμούμε, να περάσουμε αρκετές, συνεχόμενες σεζόν στην ίδια κατηγορία motorsport, ή με το πέρας της χρονιάς να αλλάξουμε τελείως, αποδεχόμενοι κάποια πρόταση ομάδας. Παράλληλα, κατά την διάρκεια της σεζόν, μπορούμε να αποδεχτούμε ειδικές invitations για συμμετοχή σε κάποιο event, οδηγώντας κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι που σπάει κάπως την μονοτονία. Υπάρχει η έννοια του progression, χωρίς να υφίστανται, ωστόσο, περιορισμοί και χωρίς να υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που βρίσκουμε σωρηδόν αλλού: Δεν έχουμε χρήματα, δεν αγοράζουμε νέα αυτοκίνητα, δεν κάνουμε upgrades, δεν κερδίζουμε XP. Όλη η ουσία είναι το racing και δεν χρειάζονται –κατά την Slightly Mad Studios- όλα τα «παρεμφερή» που αποσπούν την προσοχή του παίκτη.

Εδώ, όμως, ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω… Ενδεχομένως, σε πολλούς να αρέσει η συγκεκριμένη δομή του Career mode, προσωπικά, όμως, θα επιθυμούσα μία πιο «παραδοσιακή» μορφή. Και εξηγούμαι: Λείπουν όλα αυτά τα συστατικά που «αγκιστρώνουν» τον παίκτη, που θα τον κάνουν να επιστρέφει ξανά και ξανά, για έναν αγώνα ακόμα. Αρκετοί ίσως να τα θεωρούν όλα αυτά “gimmicks”, αλλά θέλω να έχω έναν στόχο, είτε είναι χρήματα, είτε XP, είτε κάτι άλλο, που θα με κάνει να θέλω να συνεχίσω, που θα με κάνει να εθιστώ. Και στο κάτω κάτω της γραφής, απολαμβάνω να ξεκινάω με ένα ταπεινό αυτοκινητάκι, να προσπαθώ να αποκτήσω αρκετά να κάνω εκείνο το ζωτικό upgrade ή να αποκτήσω ένα καλύτερο αυτοκίνητο. Δεν λέω ότι το career mode στο Project CARS είναι βαρετό (γιατί δεν είναι), απλά λείπει αυτό το κάτι που θα με κάνει να κολλήσω.

Ο χειρισμός και το γενικότερο handling των οχημάτων έχουν αποδοθεί εξαιρετικά, ακόμα και στις default ρυθμίσεις. Αν και δεν είναι τόσο στυγνά ρεαλιστικός όσο σε καθαρά hardcore τίτλους όπως το Asseto Corsa και το iRacing για παράδειγμα, αγγίζει την τέλεια ισορροπία μεταξύ ρεαλισμού και προσβασιμότητας. Χάρη, μεταξύ άλλων, και στα εξόχως ικανοποιητικά physics, κάθε αυτοκίνητο (ειδικά όταν αλλάζουμε κατηγορίες) συμπεριφέρεται μοναδικά, ενώ κάθε ιδιαιτερότητα του οδοστρώματος, οι καιρικές συνθήκες, η κατάσταση των ελαστικών και οι ζημιές, επηρεάζουν με πολύ πειστικό τρόπο την προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσει ο παίκτης. Αν και αρχικώς με είχε ξενίσει κάπως το handling, όσο περισσότερο χρόνο αφιέρωνα, τόσο μάθαινα τις ιδιοσυγκρασίες κάθε οχήματος και πίστας. Και όσο μάθαινα, τόσο άρχισα να εκτιμώ την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στον τομέα αυτόν και να βελτιώνομαι. Φυσικά, πρέπει να αναφερθεί πως το Project CARS δείχνει όλες τις αρετές του όταν χρησιμοποιήσει κάποιος τιμονιέρα, αν και με ένα gamepad γίνεται δουλειά – καλό θα ήταν, ωστόσο, να «πειραχτούν» οι ρυθμίσεις και οι ευαισθησίες για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως το παιχνίδι σχεδιάστηκε και για κονσόλες.

Project Cars GOTY Snap6Είναι που είναι πιο αργό κι απ’τον θάνατο το «παλιό» Caterham, θα γίνουμε και μούσκεμα…

Στον οπτικοακουστικό τομέα, η δουλειά που έχει γίνει είναι απλά συγκλονιστική. Πιθανότατα μιλάμε για το πιο εντυπωσιακό racing game που έχει εμφανιστεί σε PC, που κάθε τρεις και λίγο προσφέρει κάτι στον παίκτη που τον αφήνει με το στόμα ανοικτό. Κακά τα ψέματα, τα περισσότερα racing games είναι καλοφτιαγμένα, καλογυαλισμένα, με τρομερή έμφαση στην λεπτομέρεια –εξάλλου είναι συνήθως ένα από τα βασικά selling points. Και το Project CARS δεν αποτελεί, φυσικά, εξαίρεση. Όλα τα αυτοκίνητα έχουν κάθε μικρή και μεγάλη λεπτομέρεια αποτυπωμένη, οι πίστες μοιάζουν συχνά με φωτογραφίες, αλλά εκεί που ο τίτλος αφήνει πίσω τον ανταγωνισμό (και με χαρακτηριστική ευκολία, μάλιστα) είναι στον τομέα των εφέ, των φωτισμών και στην απόδοση των καιρικών φαινομένων. Λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με τον ήλιο να σε τυφλώνει σε κάποια στροφή, καθώς ξετρυπώνει πίσω από τα δέντρα, ή το σκόρπισμα των φθινοπωρινών φύλλων σε κάποιο γρήγορο πέρασμά μας. Τα εφέ της βροχής, ειδικά στο αμάξωμα και το οδόστρωμα, είναι απλά συγκλονιστικά, αν και, όπως ορθά παρατήρησε ο Μάνος στο review του, το spraying από τα προπορευόμενα οχήματα θα μπορούσε να είναι ελαφρώς πιο ρεαλιστικό. Παράλληλα, ο καιρός αλλάζει σε πραγματικό χρόνο, που πέρα από ατμοσφαιρική (και εξόχως εντυπωσιακή) προσθήκη, έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην ροή του αγώνα και στην στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στις κάμερες που προσφέρονται – οι οποίες, φυσικά, είναι παραμετροποιήσιμες. Πέρα από τις κλασικές επιλογές που συναντάμε σε όλα τα παιχνίδια του είδους, έχει δοθεί έμφαση σε εκείνες που επικεντρώνονται στο εσωτερικό, ενώ η αγαπημένη μου είναι εκείνη που προσομοιώνει το κεφάλι του οδηγού (με λίγα λόγια χρησιμοποιούμε το οπτικό πεδίο του οδηγού, μέσα από το κράνος του), με όλα τα τραντάγματα και κουνήματα να αποδίδονται πειστικότατα, ενώ μπορούμε, φυσικά, να κοιτάξουμε πέρα δώθε. Παράλληλα, με το τελευταίο update έχει προστεθεί η υποστήριξη για VR, που πιστεύω πως θα προσφέρει μία εμπειρία σε άλλο επίπεδο, ειδικά με την προαναφερθείσα κάμερα.

Ο ήχος κυμαίνεται σε εξίσου υψηλά επίπεδα, με την «μελωδία» των κινητήρων να μας συντροφεύει σε κάθε σπιθαμή της διαδρομής μας. Δεν είναι μονάχα το γεγονός ότι ο ήχος των κινητήρων είναι «γεμάτος», πιστή απόδοση της πραγματικότητας, αλλά το πόσο αλλάζει η ηχητική επένδυση ανάλογα με την κάμερα που χρησιμοποιούμε. Αν χρησιμοποιούμε την head cam, για παράδειγμα, τα ηχητικά εφέ διαφέρουν αισθητά από όταν χρησιμοποιούμε την εξωτερική κάμερα. Δεν πρόκειται για καμία καινοτομία, εξάλλου έχουμε δει ανάλογα παραδείγματα σε άλλα racing games, αλλά, η συνολική ποιότητα που βρίσκουμε στο Project CARS υποδηλώνει ένα άλλο, ανώτερο επίπεδο.

Project Cars GOTY Snap7Τα εφέ της βροχής από εξωτερική κάμερα. Παρατηρήστε πόσο αληθοφανείς μοιάζουν οι σταγόνες στο αμάξωμα

ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Αν έπρεπε να συνοψιστεί σε μία πρόταση το Project CARS GOTY σε μία πρόταση θα ήταν η εξής: Ένα καλό racing game έγινε ακόμα καλύτερο. Απέχει (αρκετά) από την τελειότητα, δεν είναι καν το καλύτερο racing game που κυκλοφορεί (η τιμή αυτή πάει κατά την ταπεινή μου άποψη στο Dirt Rally), αλλά δεν πιστεύω ότι θα απογοητεύσει οποιονδήποτε fan του είδους, ειδικά αν υπάρχει η προτίμηση για αγώνες touring και πιο «παραδοσιακά» motorsports.

Αν κάποιος έμεινε μέχρι τώρα μακριά από το Project CARS –για οποιονδήποτε λόγο- πλέον ήρθε η ώρα να βουτήξει στα βαθιά και να απολαύσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο, που ολοένα και θα βελτιώνεται, ενώ η δραστήρια κοινότητα και η φιλότιμη Slightly mad Studios, εγγυώνται πως το μέλλον θα είναι ευοίωνο. Πλούσιο περιεχόμενο, ποιοτική δουλειά, τρομακτική αντοχή στον χρόνο – δεν ξέρω τι μπορεί να ζητήσει παραπάνω φίλος των racing games.

kakkos

Tο review κωδικό για το Project CARS: Game of the Year Edition μας παρείχε η Bandai Namco Entertainment, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Pros

 • Πλούσιο περιεχόμενο που θα καλύψει κάθε γούστο
 • Τρομερές επιλογές παραμετροποίησης
 • Σφιχτός χειρισμός και εξαιρετικά physics
 • Ρεαλιστικό, αλλά προσιτό
 • Φανταστικά γραφικά και εφέ
 • Δραστήρια κοινότητα και αντοχή στον χρόνο
 • Cons

   • Το Career mode δεν έχει αυτό το «κάτι» που θα κάνει τον παίκτη να «κολλήσει»
   • Κάποια μικροπροβλήματα και glitches παραμένουν
   • Τρανταχτές απουσίες στην λίστα των διαθέσιμων αυτοκινήτων

  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

  80%

  3 Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Related Articles

  Check Also
  Close
  Back to top button
  elEL