REVIEWS

ROCK ‘N’ ROLL WILL NEVER DIE!

Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, το εν λόγω adventure, παρ’ όλο που έχει κυκλοφορήσει εδώ και μερικούς μήνες, είχε διαφύγει της προσοχής μου. Πιθανότατα ο λόγος είναι ότι έπεσε σχεδόν ταυτόχρονα πάνω στην κυκλοφορία του Crowns And Pawns και του Voodoo Detective (δεν το πιστεύω ότι το λέω αυτό για adventure game), οπότε κάπου στην πορεία «παράπεσε». Όταν όμως έφτασε ο review κώδικας στα χέρια μου και αποφάσισα να του δώσω μια ευκαιρία, τώρα που οι καλοκαιρινές κυκλοφορίες είναι λίγο πιο αραιές και υπάρχει περισσότερος χρόνος, αντιλήφθηκα τι έχανα τόσο καιρό. Το Rock ‘n’ Roll Will Never Die, το one-man project του Φινλανδού μουσικού και καρτουνίστα Valtteri Tavast, είναι μια ωδή στη rock ‘n’ roll κουλτούρα και στα ανεκπλήρωτα όνειρα μιας καριέρας που δε συνέβη ποτέ.

Σκληρές αλήθειες.

Ήρωας της περιπέτειας είναι ο Teddy, ένας ροκάς… αρκουδίτσος, ο οποίος πάσχει από την κρίση της μέσης ηλικίας. Όντας άεργος, αλκοολικός, άφραγκος και χωρίς να έχει τίποτα απολύτως να χάσει, τον βρίσκουμε τέζα στην αρχή του παιχνιδιού στις τουαλέτες ενός άθλιου μπαρ, εξαιτίας μιας διαβητικής  επιληπτικής κρίσης. Αφού κατορθώσουμε να του δώσουμε τη σωτήρια υποδόρια δόση, του έρχεται η φαεινή ιδέα να επαναφέρει τις παλιές δόξες (;) της glam rock μπάντας που διατηρούσε στα 80’s, ενώνοντας ξανά όλα τα παλιά μέλη της για μια τελευταία “reunion” περιοδεία. Μόνο που αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αφενός γιατί κανένας δεν ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει μια «κουλή» μπάντα που δεν έχει ούτε ένα σοβαρό τραγούδι στο παλμαρέ της αφετέρου γιατί η κανονική ζωή είναι αμείλικτη και το rock ‘n’ roll δεν πληρώνει τους λογαριασμούς.

Φυσικά αυτό δεν πτοεί ελάχιστα τον Teddy, ο οποίος είναι τόσο αποφασισμένος που μπλέκεται σε μια σειρά από ξεκαρδιστικές σεκάνς, απόρροια μερικών πραγματικά ηλίθιων αποφάσεων και του άφθονου αλκοόλ. Αξίζει να βιώσει κανείς μόνος του, χωρίς spoilers, τι πρόκειται να συμβεί στον Teddy και στην ζωόμορφη παρέα του, καθώς ο Valtteri έχει σκεφτεί και υλοποιήσει τα πάντα που θα μπορούσαν να συμβούν σε μια hard rock μπάντα χαμηλότατου βεληνεκούς, σε μια σχεδόν Spinal Tap φάση. Η δε διάρκεια του παιχνιδιού που κυμαίνεται μεταξύ οκτώ και δέκα ωρών είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς ότι το παιχνίδι δεν κάνει πουθενά κοιλιά και κατορθώνει να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον του παίκτη, ο οποίος ανυπομονεί να δει πόσο πιο τραγελαφικές καταστάσεις μπορούν να συμβούν.

Μην αγχώνεστε παιδιά, όλες οι μεγάλες μπάντες, από κάποιο υπόγειο προβάδικο ξεκίνησαν…

Εξαιρετική δουλειά, η οποία συνοδεύεται από πανέξυπνη, αυθάδικη και φλεγματική γραφή στους διαλόγους του, με τα inside jokes να εκτοξεύονται κατά ριπάς, όπου βέβαια το κατά πόσο θα τα «πιάσετε» εξαρτάται από τη σχέση σας με τη rock και τη metal  μουσική σκηνή. Αν οι γνώσεις σας ξεπερνούν τους Scorpions και το “Nothing Else Matters”, τότε θα απολαύσετε το Rock ‘n’ Roll Will Never Die πολύ περισσότερο απ’ ότι φαντάζεστε. Προσωπικά, είχα καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ένα χαζό χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μου, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που πραγματικά γέλασα με τα απίστευτα και απόλυτα unpolitical correct σκηνικά του.

Ωστόσο, το adventure κομμάτι δε βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη γραφή του. Χωρίς να είναι κακοί ή να καταφεύγει σε moon logic καταστάσεις, οι γρίφοι του Rock ‘n’ Roll Will Never Die κυμαίνονται σε χαμηλό επίπεδο δυσκολίας. Κατά κύριο λόγο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάθε νοητό «κεφάλαιο» υπάρχουν λιγοστές επισκέψιμες τοποθεσίες (αν και συνολικά το παιχνίδι έχει μεγάλη ποικιλία – από μπαρ, προβάδικα και νοσοκομεία μέχρι το… Las Vegas) και περιορισμένος αριθμός αντικειμένων. Η δε απουσία hotspot indicator και hint system περνούν τελείως αδιάφορα, καθώς το που μπορούμε να δράσουμε κάθε φορά είναι προφανές, ενώ ο φιλικότατος one-click χειρισμός διευκολύνει αρκετά την κατάσταση. Τις περισσότερες φορές που θα «κολλήσουμε» κάπου είναι όταν θα πρέπει να συνδυάσουμε στο μυαλό μας το τι ζώο εκπροσωπεί ο συνομιλητής μας, ώστε να χρησιμοποιήσουμε το ανάλογο αντικείμενο ή όταν θα πρέπει να συνομιλήσουμε ξανά μαζί του, αφού πρώτα προηγηθούν κάποιες ενέργειες. Γενικότερα όμως, τίποτε το ακατόρθωτο, ενώ τα διάφορα mini-games που παρουσιάζονται εμβόλιμα, έχουν τη δυνατότητα skip, αν για κάποιο λόγο μας δυσκολεύουν πολύ.

Δε θα μπορούσε να λείπει ο Διάβολος από ένα τέτοιο παιχνίδι, σωστά;

Ξεκάθαρα λοιπόν, στόχος του παιχνιδιού δεν είναι να ταλαιπωρήσει τον παίκτη, αλλά να προσφέρει μια ξεκαρδιστική point ‘n’ click περιπέτεια κάτω από ένα rock ‘n’ roll πρίσμα και εκεί τα καταφέρνει περίφημα. Εξάλλου, μόνο και μόνο χαζεύοντας τη σχεδιαστική άποψη του Valtteri, είναι αρκετή για να γελάσει κανείς. Όλοι οι χαρακτήρες του παιχνιδιού  είναι υπέροχοι, τα ζώα που αναπαριστούν τις διάφορες περσόνες της ιστορίας είναι προσεκτικά και εύστοχα επιλεγμένα ανάλογα με την επαγγελματική (και μη) ιδιότητά τους, ενώ οι διάφορες λεπτομέρειες του περιβάλλοντος και τα παστέλ χρώματα δημιουργούν ένα πολύ ευχάριστο στο μάτι αποτέλεσμα.

Obvious pun is obvious.

Στα του ήχου τώρα, η αλήθεια είναι ότι θα περιμέναμε το κάτι παραπάνω, ως «μουσικό» adventure. Φυσικά, οι σκληρές κιθάρες είναι αυτές που κυριαρχούν, εντούτοις δεν υπάρχουν licensed τραγούδια (προφανώς), ενώ τα πρωτότυπα τραγούδια που ακούγονται από τα ηχεία μας και συνοδεύουν τις προσπάθειές μας δεν είναι κάτι το αξιομνημόνευτο. Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, αυτό ίσως να έγινε και επίτηδες, ώστε να συμβαδίζει με τη μετριότητα της μπάντας του Teddy! Από την άλλη, η απουσία voice-over χτυπά λίγο άσχημα (σίγουρα θα θέλαμε στο μέλλον να ενσωματωθεί μέσω patch), ενώ ακόμα περισσότερο ενοχλεί η «ησυχία» από την έλλειψη αρκετών ηχητικών εφφέ. Σίγουρα, θα θέλαμε να υπήρχε μεγαλύτερη ακουστική ζωντάνια σε κάθε οθόνη, αλλά υποθέτω ότι το budget του παιχνιδιού δεν επέτρεπε κάτι παραπάνω. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα δουλειά ενός ατόμου και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα.

Εννοείται ότι θα “παίξουμε μπάλα” με την εν λόγω ταμπέλα.

Συνοψίζοντας, το Rock ‘n’ Roll Will Never Die είναι ένα adventure που αξίζει να δοκιμάσετε κάποια στιγμή στη ζωή σας, πόσο μάλλον αν είστε λάτρης της rock κουλτούρας. Μπορεί να μην εντυπωσιάζει με την ευρηματικότητα των γρίφων του, αλλά η σάτιρα που κάνει στα κλισέ και στα κακώς κείμενα της rock μουσικής είναι τόσο πετυχημένη που αμφιβάλλω αν θα βρεθεί στο μέλλον κάποιος που θα το κάνει καλύτερα. Born To Lose, Live to Win…

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 78%

78%

Hard as a Rock

Μια αυθάδικη περιπέτεια που θα αγγίξει τις απανταχού rockoμεταλλικές καρδιές.

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

2 Comments

  1. To ήξερα πως θα το γούσταρες Ζώρζ, η κριτική σου με βρίσκει να προσυπογραφώ με μεσήλικους ροκεντρόλ αφρούς στο στόμα.

    [USER=102905]@manofsorrows[/USER] ήμουν κι εγώ αρκετά επιφυλακτικός σε περίπτωση που είχαμε κάποιο μετά βίας κεκαλυμμένο γιαπωνεζό-furry-πανηγυράκι, αλλά ευτυχώς το εύρημα έχει περισσότερο να κάνει με την ευκολία της απόδοσης των χαρακτήρων παρά κάποιο ψυχικό τραύμα ή διαστροφή του δημιουργού. Εγγυημένη διασκέδαση και όπως έγραψε ο Ζώρζ, ευχάριστα μεγάλη διάρκεια!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL