REVIEWS

TRINE 3: THE ARTIFACTS OF POWER

Πέρασαν κιόλας έξι χρόνια από τη στιγμή εκείνη που το Trine χτύπησε την πόρτα των PC μας. Ανοίγοντας την βρεθήκαμε σε έναν μαγικό κόσμο που όμοιό του σε ομορφιά δεν είχαμε ξαναζήσει. Το Trine 2 έβαλε τον πήχη ακόμα ψηλότερα, με το συνολικό αποτέλεσμα να παίρνει επικές διαστάσεις. Όπως καταλάβατε δηλώνω εξαρχής φανατικός της συγκεκριμένης σειράς. Ξαφνικά λοιπόν, πριν λίγες ημέρες, το τρίτο μέρος του παιχνιδιού εμφανίστηκε στους υπολογιστές μας και για μια ακόμη φορά θα βρεθούμε στο πλάι των Amadeus, Pontius και Zoya σε ένα φρέσκο και παραμυθένιο ταξίδι.

Η αγαπημένη, λοιπόν, τριάδα και ενώ καθένας ζούσε ήρεμα την καθημερινότητά του καλούνται να επιστρέψουν στη δράση καθώς ένας τεράστιος γίγαντας πολιορκεί την Astral Academy. Χωρίς την παραμικρή όρεξη για μπλεξίματα οι Amadeus, Pontius και Zoya θα ενώσουν ξανά τις δυνάμεις τους για να λυτρώσουν το βασίλειο. Δυστυχώς ένα τραγικό λάθος τους θα απελευθερώσει μια πανίσχυρη δαιμονική ύπαρξη και κάπου εδώ η πραγματική περιπέτεια ξεκινά!

Trine3 01
Ποιος θα σώσει το βασίλειο από αυτόν τον γίγαντα; Εεεμ… ο Pontius;

Όπως και με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, οι δημιουργοί επιθυμούν μια ομαλή ένταξη των νέων παικτών στο βασικό gameplay του Trine 3. Έτσι στα τρία πρώτα κεφάλαια του τίτλου θα μπορέσουμε να χειριστούμε τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά για να μάθουμε τις ικανότητες και τις αδυναμίες του αλλά και για να γίνει η ένταξή του στο συνολικό σενάριο του παιχνιδιού.

Ο Pontius είναι ο κλασικός πολεμιστής που με ξίφος και ασπίδα ορμά στην πρώτη γραμμή της μάχης για να κάνει σκόνη κάθε δαιμονικό δημιούργημα που θα σταθεί στο διάβα του. Επιπλέον μπορεί να σπρώχνει με ορμή κιβώτια, βράχους και τέτοιου είδους αντικείμενα, αλλά και να δημιουργεί ισχυρές σεισμικές δονήσεις με τα άλματά του. Η ασπίδα του Pontius, τέλος, χρησιμοποιείται σαν μια ομπρέλα ώστε να μπορεί να διανύει αιωρούμενος μεγάλες αποστάσεις. Το χιούμορ είναι ιδιαίτερα εμφανές στον συγκεκριμένο χαρακτήρα και για τον λόγο αυτό αποτελεί τον αγαπημένο μου, αφού αν και δεν είναι εκείνος που θα επιλύσει τους δυσκολότερους γρίφους, εντούτοις τα τυφλά και αδέξια χτυπήματά του μόνο αγνό και άφθονο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν.

Η Zoya είναι η όμορφη rogue/ranger της ομάδας που με το τόξο της μπορεί να προκαλεί -μικρή, είναι η αλήθεια- ζημιά στους εχθρούς από μεγάλη απόσταση. Επιπλέον μπορεί να αιωρείται με τα σχοινιά της αλλά και να ενώσει αντικείμενα με αυτά προκειμένου να λύσει γρίφους και να αποκτήσει πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές.

Τέλος, ο χαριτωμένος Amadeus είναι ο κακόμοιρος μάγος που ακόμη δεν μπορεί να μάθει να εκτελεί ένα fireball spell! Αντίθετα έχει τη δύναμη με την μαγεία του να δημιουργεί ένα κιβώτιο (και μόνο ένα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς!) και να το χρησιμοποιεί σαν πλατφόρμα ή να το αιωρήσει για άλλους σκοπούς. Μπορεί επίσης με τηλεκίνηση να μετακινεί βαριά αντικείμενα και χτυπώντας τα με δύναμη επάνω σε πλατφόρμες-τραμπολίνα να εκτοξεύει τον εαυτό του σε δυσθεώρητα ύψη!

Trine3 02
Το Trine 3 πλέον περνάει στις τρεις διαστάσεις… Απλά υπέροχο!

Η πρώτη αλλαγή που παρατηρείται στο Trine 3 είναι η έλλειψη των skill trees των χαρακτήρων μας. Ξεχάστε τα φλεγόμενα ή τα παγωμένα βέλη της Zoya ή τις μικρές πλατφόρμες που δημιουργούσε ο Amadeus, για παράδειγμα. Εδώ ο κάθε χαρακτήρας έχει συγκεκριμένες μόνο abilities, τις οποίες και ποτέ μα ποτέ δεν αναβαθμίζει. Αρχικά δεν είδα με καλό μάτι τη συγκεκριμένη αλλαγή μα ευτυχώς το παιχνίδι γρήγορα με διέψευσε αφού οι εμπνευσμένοι γρίφοι που θα συναντήσετε τριγύρω θα θέσουν σε πλήρη εφαρμογή και την παραμικρή ικανότητα των χαρακτήρων μας και των συνδυασμό αυτών μεταξύ τους. Στο multiplayer μάλιστα όπου κάθε παίχτης χειρίζεται και διαφορετικό χαρακτήρα, η επίλυση των γρίφων μπορεί να γίνει με ακόμη περισσότερους ευφάνταστους τρόπους.

Η δεύτερη και σημαντικότερη αλλαγή που προσφέρει ο τίτλος είναι πως πλέον οι πίστες έχουν βάθος. Ξεχάστε τα Trine 1 και 2 που αποτελούσαν κλασικούς platform τίτλους σε ένα 2,5D περιβάλλον. Η μηχανή γραφικών είναι πια 3D με τους χαρακτήρες μας να κινούνται ελεύθερα στο περιβάλλον. Η αλλαγή στην απεικόνιση ταυτόχρονα προσέφερε και μια εκπληκτική νέα γκάμα γρίφων σε τρεις διαστάσεις, κάτι που πραγματικά έδωσε φρεσκάδα και νέα ρότα στη σειρά.

Το κάθε ένα από τα οκτώ διαφορετικά chapters του παιχνιδιού προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις. Μεγάλα σε έκταση -αν εξαιρέσουμε το τελευταίο που αποτελεί ένα boss fight- με εμπνευσμένα και λεπτομερέστατα περιβάλλοντα, όμορφους γρίφους και καλά κρυμμένα μυστικά συντελούν σε ένα σύνολο που περήφανα μπορεί να φέρει το όνομα Trine. Ιδιαίτερη αναφορά ήθελα να κάνω στο κεφάλαιο “The Chronicles of the Guardian”, όπου όλη η δράση εξελίσσεται μέσα σε ένα μαγικό βιβλίο. Κάθε φορά που φθάνετε στο τέλος της οθόνης, ένα πραγματικό γύρισμα σελίδας θα σας μεταφέρει στη συνέχεια του κεφαλαίου. Υπέροχο!

Trine3 03
The Chronicles of the Guardian… το πιο όμορφο κεφάλαιο του παιχνιδιού! Θα σας συνεπάρει!

Σε κάθε κεφάλαιο του παιχνιδιού βρίσκονται κρυμμένα τα trineangles, τα γνωστά κίτρινα τριγωνάκια που πρέπει να μαζέψουμε για να αποκτήσουμε το τέλειο σκορ. Αυτή τη φορά όμως είναι απαραίτητο να συγκεντρώσουμε όσο περισσότερα μπορούμε αφού συγκεκριμένος αριθμός από δαύτα απαιτείται για το ξεκλείδωμα κάθε κεφαλαίου. Εκτός μάλιστα από τα οκτώ βασικά κεφάλαια, υπάρχουν μικρές πίστες στις οποίες παίζουμε μόνο με έναν χαρακτήρα και δίνουν επίσης trineangles σε όλη τη διάρκειά τους. Είναι μάλιστα ειδικά απαιτητικές αφού ο θάνατός μας ισοδυναμεί με ξεκίνημα της πίστας από την αρχή, κάτι που δεν ισχύει στο κεντρικό campaign, εκτός κι αν εκεί χάσουμε όλη την ομάδα μας. Αυτές οι μικρές πίστες εξιστορούν και τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων μας και αποτελούν έναν ακόμη λόγο να ασχοληθούμε μαζί τους. Οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε βέβαια να επιστρέψουμε σε κάθε chapter του παιχνιδιού και σε συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να συγκεντρώσουμε τα trineangles που μας λείπουν.

Δυστυχώς στο Trine 3 δεν είναι όλα ανθηρά. Η τρισδιάστατη απεικόνιση του παιχνιδιού έφερε μαζί της και ορισμένα μικροπροβληματάκια. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάντησα αρκετά glitches, όχι ενοχλητικά είναι η αλήθεια, που ευτυχώς δεν επηρέασαν την εξέλιξη της πορείας μου. Σε ένα όμως τόσο όμορφο αισθητικά παιχνίδι όπως το Trine 3, μπορούν να προκαλέσουν μόνο αρνητική εντύπωση. Επίσης το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα μικρό. Δε θα σας πάρει πάνω από 6 με 7 ώρες για να το ολοκληρώσετε και μάλιστα για να δείτε ένα φινάλε που απλά σας αφήνει με την όρεξη, μιας και η ιστορία δεν ολοκληρώνεται με αυτό! Είναι σαφές πως θα ακολουθήσει κάποιο dlc ή expansion, διαφορετικά δε μπορώ να βρω κάποια εξήγηση για το τελευταίο video αλλά και τη διάρκεια του Trine 3. Πραγματικά κρίμα.

Trine3 04
Ρίχνουμε αυτό το boss και… τέλος; Μα γιατί να είναι τόσο σύντομο;

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να αναλύσω πόσο όμορφο είναι το Trine 3. Συνεχίζοντας την παράδοση των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς, το αποτέλεσμα είναι απλά μαγευτικό. Τα εντυπωσιακά φυσικά περιβάλλοντα, τα σκοτεινά κάστρα, οι ιδιαίτεροι εχθροί, τα τεράστια bosses και το μοναδικό συνοδευτικό folk soundtrack κάνουν το Trine 3 να φαντάζει σαν ένα ταξίδι σε μια ονειρική, μαγική διάσταση. Ακόμη κι αν δεν είστε φίλος της σειράς ή του genre, οφείλετε να το δείτε.

Το Trine 3 είναι ένα παιχνίδι που άξια συνεχίζει μια κλασική -πλέον- σειρά προσθέτοντας την απαραίτητη φρεσκάδα και να νέα στοιχεία που απαιτούνται. Αν είχαν προβλεφθεί μερικά μικροπροβληματάκια και αν είχε μεγαλύτερη διάρκεια και ένα ικανοποιητικό φινάλε, θα μιλούσαμε για ένα παιχνίδι σταθμό. Κι έτσι όμως, οι φίλοι της σειράς δεν πρέπει να το χάσουν με τίποτε… η μαγεία είναι ακόμη εδώ!

Pros

  • Για μια ακόμη φορά το Trine 3 αποτελεί ένα παραμυθένιο ταξίδι εικόνων, ήχων και αισθήσεων.
  • Εξαιρετική μεταφορά της σειράς στις τρεις διαστάσεις.
  • Εμπνευσμένοι γρίφοι με μπόλικους τρόπους επίλυσης.

Cons

  • Μικρή διάρκεια και ανύπαρκτο φινάλε.
  • Ορισμένα glitches λόγω της 3D φύσεως του παιχνιδιού.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 83%

83%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

3 Comments

  1. Πίστευες πραγματικά ότι η εταιρία που έχει δώσει τα 2 προηγούμενα διαμάντια θα μπορούσε να φτιάξει κάτι κακό;
    Κατατοπιστικό review. Όντως ένα expansion θα ήταν ιδανικό (ειδικά αν είναι και ποιότητας Goblin Menace), ο αριθμός των επιπέδων φαντάζει λίγος, ειδικά μπροστά στου 2.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL