REVIEWS

ROCKSMITH 2014

Το πρώτο Rocksmith, ήταν μια αποκάλυψη. Ένα ιδιοφυές εκπαιδευτικό software, μεταμφιεσμένο σε παιχνίδι, μετερχόταν τις πολυποίκιλες και ενδιαφέρουσες gaming νευρώσεις μας, για να μας διδάξει την υψηλή τέχνη του βρώμικου ροκεντρόλ. Ακόμη θυμάμαι εκείνο τον υπέροχο μήνα που πρέπει να ξενύχτησα είκοσι μέρες σερί, με το σώβρακο, τον καφέ και το μπάσσο να ολοκληρώνει το νευρικό κλονισμό του διαχειριστή της πολυκατοικίας. Στο τέλος του μήνα φυσικά και μετά από δεκάδες ώρες σκυλίσιας επιμονής και υπομονής -γιατί ναι, πρέπει να παίξεις το ίδιο τραγούδι οκτώ φορές σερί γιατί έκανες *μια* νότα λάθος και δεν πήρες το ατσίβμεντ- έβλεπα το χέρι μου να πετάει μόνο του επάνω στην ταστιέρα, κυριευμένο από τις σκοτεινές ορέξεις των Αρχαίων Θεών.

RS147For the words of the prophets were written on the studio wall, concert hall…

Και πρίν αφήσουμε αυτή την υπέροχη εικόνα να ξεφύγει, ερχόμαστε στο προκείμενο. Rocksmith 2014 All-New Edition και η Ubisoft ειλικρινά ξεπέρασε τον εαυτό της. Οι βελτιώσεις επάνω στη φόρμουλα και την παρουσίαση του πρώτου παιχνιδιού, είναι τόσο πολλές και τόσο άρτια υλοποιημένες, που εκτιμώ ότι από την στιγμή που θα ασχοληθείτε με το νέο τίτλο, δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρετε να γυρίσετε στον παλιό. Ακόμα και να προσπαθήσετε. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

RS141Άλατις ρέγκε και όποιος πιάσει ΟΛΟ το φρικτό καλαμπούρι, έξτρα φορουμικό ατσίβμεντ.

Με το “καλημέρα”, θα διαπιστώσετε ότι το επίπεδο της παραγωγής βρίσκεται σε άλλη κλίμακα πλέον. Αν το πρώτο Rocksmith ήταν ένα “δοκιμαστικό” project, με το ένα πόδι στα κλισέ των Guitar Hero-ειδών φαιδροτήτων και το άλλο, ως αρματωμένο άρβυλο, σε καθαρά εκπαιδευτικά χωράφια, με τον τεχνικό τομέα και την χρηστικότητα να είναι μάλλον χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων, το RS14 έχει αναπτυχθεί εξ’αρχής με την αυτοπεποίθηση που συνοδεύει ένα de facto επιτυχημένο εγχείρημα. Η γραφική απεικόνιση είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, δίνοντας μια full HD εντύπωση καθαρότητας που έλειπε από τον προκάτοχό του. Τα δε μενού, έχουν επανασχεδιαστεί ριζικά, με αποτέλεσμα να έχουμε άμεση πρόσβαση σε κάθε λειτουργία του παιχνιδιού (όπως το υπερ-χρήσιμο και απίστευτα βολικό, Instant Riff Repeater) από κάθε σχεδό μενού ή οθόνη. Αν στο πρώτο Rocksmith μας παίδευε ένα ζόρικο σόλο, έπρεπε να βγούμε από το τραγούδι, να μπούμε στο μενού του Repeater, να διαλέξουμε το συγκεκριμένο τραγούδι και να παραμετροποιήσουμε το κομμάτι στο οποίο δυσκολευόμασταν. Ναι μεν λειτουργούσε, αλλά σίγουρα ήταν αποθαρρυντικό για τους λιγότερο-από-ψυχωτικά-ταγμένους παίκτες. Πλέον, πατώντας το Space Bar οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια ενός τραγουδιού ή ακόμα και practice riff, ασχέτως mode, έχουμε άμεση πρόσβαση στο εκπληκτικά ανασχεδιασμένο Instant Riff Repeater, όπου μπορούμε πραγματικά να “γδύσουμε” οποιοδήποτε τμήμα, φράση, ρίφ, σόλο ή “βάμπ” ενός τραγουδιού που μας παιδεύει, να το αποδομήσουμε με ακρίβεια χιλιοστού της φράσης και να το επαναλάβουμε ad infinitum μέχρι επιτέλους να μπορούμε να το παίξουμε εντελώς αλάνθαστα. Το παιχνίδι πηγαίνει μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας οργανικά τη χρήση του Repeater στην πρόοδό μας. Έστω δηλαδή ότι ζούμε το Mastodon όνειρο παρά κάτι υπερτεχνικά ψιλά, χτυπάμε το space bar, λιώνουμε την φράση που μας δυσκολεύει και όταν την μάθουμε, το παιχνίδι επιστρέφει αυτόματα στο σημείο που αφήσαμε το τραγούδι, υπάρχει δηλαδή αυτό που λέμε στο χωριό μου “seamless integration” του εκπαιδευτικού εργαλείου με την ίδα την performance του τραγουδιού.

RS142Η πρώτη εκ των δυο τεράστιων μαγκιών του Rocksmith 2014, το Instant Riff Repeater

Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι πλέον το Rocksmith έχει απενοχοποιηθεί πλήρως ως προς τον καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα του. Δεν υπάρχει πλέον career mode, συλλογή Rocksmith Points και το leveling σύστημα του προκατόχου του. Αν και αρχικά πόνεσα που δεν θα μπορούσα πλέον να μετράω το ψηφιακό μου κιθαρομάρκουτσο κόντρα στο Γεράνιο, γρήγορα κατάλαβα την πρόθεση των developers. Όλη η έμφαση πλέον βρίσκεται στην εκμάθηση των τραγουδιών και των τεχνικών, χωρίς να υπάρχει καμιά πίεση (“Μπούυυυ, ακόμα Λέβελ Δύο; Χου χου, ντροπή φίλε φίλε!”). Αντίθετα, έχει εισαχθεί η έννοια των Missions, βραχυπρόθεσμων objectives που μας δίνει διαρκώς το παιχνίδι και η ολοκλήρωση των οποίων ξεκλειδώνει νέα inlays για την ταστιέρα μας, skins για τους ενισχυτές και τις καμπίνες μας και φυσικά ακόμη περισσότερα πετάλια και εφέ. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία Missions και η δυσκολία τους κυμαίνεται από τραγικά απλές (“Δοκίμασε ένα octaver πετάλι”) μέχρι Master Mode εφιάλτες, που θα προκαλέσουν ακόμη και τους έμπειρους παίχτες ανάμεσά σας.

RS143Τα μαθήματα έρχονται φούλ κομπλέ με τα σχετικά video tutorials, ώστε να είστε έτοιμοι για όλα!

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πάμπολλα και υπεραναλυτικά. Περιέχονται video-μαθήματα επάνω σε κάθε πιθανή τεχνική της κιθάρας και του μπάσου, κομπλέ μαζί με practice tracks και αξιολογήσεις των επιδόσεών μας. Από το πώς να “φορέσουμε” την κιθάρα μας, μέχρι και προχωρημένες τεχνικές όπως το tapping στην κιθάρα ή το slap και pop παίξιμο στο μπάσο, καλύπτονται πραγματικά τα πάντα, με εξαντλητική λεπτομέρεια, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια μιας ιδιαίτερα φιλικής προς τον χρήστη εμπειρίας. Ακόμη κι αν θεωρείτε ότι γνωρίζετε πολλές από τις τεχνικές που περιγράφονται, τα μαθήματα του Rocksmith ενδεχομένως σας δώσουν πολύτιμα μικρά tips, τα οποία θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το παίξιμό σας.

RS144Scale Warriors Z και τα μυαλά στα κάγκελα!

Εντελώς επανασχεδιασμένο είναι και το Guitarcade, το οποίο πλέον θα μπορούσε να σταθεί και μόνο του, ως υπερ-εμπνευσμένο πακέτο μουσικών παιχνιδιών. Απείρως πλουσιότερο από εκείνο του προκατόχου του, όχι μόνο καλύπτει κάθε πιθανή τεχνική παιξίματος, αλλά καταφέρνει να χωράει και μια γερή δόση χιούμορ και εθιστικού gameplay στα παιχνίδια του. Από έναν κλώνο του Outrun που μας ζητάει να παίζουμε κλίμακες ώστε να αποφεύγουμε τα αντίπαλα οχήματα και να μένουμε πάντα μπροστά από τη μακριά δαγκάνα του νόμου, ως έναν εξομοιωτή ληστείας, όπου πρέπει να παίζουμε τις σωστές αρμονικές για να μετακινούμαστε από λάφυρο σε λάφυρο και παράλληλα να αποφεύγουμε τους φρουρούς. Για το ανανεωμένο Return To Castle Chordead και το ολοκληρωμένο και Darksider-ικό του στόρι, απλά δεν έχω λόγια!

Αν οι βελτιώσεις του Rocksmith 2014 τελείωναν εδώ, θα ήταν και πάλι ένα εκπληκτικό εργαλείο για κάθε επίδοξο κιθαρομπασίστα εκεί έξω. Δεν είμαστε όμως ακόμη ούτε στα μισά. Εκτός του ότι πλέον το ήδη ελάχιστο input lag του πρώτου τίτλου έχει εκμηδενιστεί (το πρόγραμμα είναι μάλιστα και κάποια μιλισεκόντ “γενναιόδωρο”, αναγνωρίζοντς και νότες που παίζουμε λίγο αργότερα απ’ότι θα έπρεπε), η Ubisoft έχει περιλάβει και το πολύκροτο Session Mode, το οποίο κατ’εμέ αποτελεί λόγο απόκτησης του τίτλου από μόνο του. Τί εστί Session Mode; Πολύ απλά, επιλέγουμε ή δημιουργούμε μια μπάντα, επιλέγοντας και σετάροντας κάθε όργανο ξεχωριστά (μπορούμε να διαλέξουμε περισσότερα από 50 όργανα, το κάθε ένα με τεράστια δυνατότητα παραμετροποίησης) και ορίζουμε το πόσο πολύπλοκα θα παίζει. Αν θα προχωρά ας πούμε μόνη της σε τονικές αλλαγές, πάνω σε ποιές βασικές νότες θα τζαμάρουμε κ.ο.κ. Κατόπιν είμαστε ελεύθεροι να ξυπνήσουμε και τους νεκρούς ακόμη, με την A.I να αντιδρά σε κάθε νότα που παίζουμε, στη δυναμική του ήχου μας, την ένταση, τις αλλαγές μας…τα *πάντα*. Ακόμη καλύτερα, το πρόγραμμα μας δείχνει όλες τις νότες της κλίμακας στην οποία βρισκόμαστε, κατά μήκος του λαιμού του οργάνου μας και όσο παίζουμε επάνω σε αυτές, θα ακουγόμαστε πάντα σωστοί μέσα στο σύνολο. Μιλάμε για μια πραγματικά εκπληκτική λειτουργία, η οποία μας επιτρέπει όχι μόνο να δοκιμάσουμε μια τεράστια ποικιλία οργάνων και ήχων μέχρι να βρούμε εκείνη που μας ταιριάζει περισσότερο, αλλά μας δίνει και ένα “βάπτισμα του πυρός” όσον αφορά στο παίξιμο με μπάντα. Φυσικά έχουμε πάντα να κάνουμε με A.I (μην περιμένετε ν’ακούσετε ξαφνικά τους Soundgarden να ανοίγουν ηλεκτρικά πανιά γύρω σας), αλλά το νόημα του Session Mode είναι να μας εξοικειώσει με το ρόλο του επιλεγμένου μας οργάνου μέσα στο σύνολο και να μας δείξει πως μπορούμε να ακουγόμαστε θανατεροί μόρτες, παίζοντας διαρκώς γύρω στις τέσσερις νότες, για ώρες. Αν δούλεψε για τους Crazy Horse, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην δουλέψει για εμάς!

RS145Και η δεύτερη τεράστια μαγκιά του RS14 και ουσιαστικότερος λόγος απόκτησής του, το Session Mode

Τώρα υπολογίστε και τα ολόφρεσκα τραγούδια του setlist που καλύπτουν κάθε πιθανό γούστο (από White Zombie και Machinehead, μέχρι Dylan, Stones και Petty, με όλο το ενδιάμεσο έδαφος να εκπροσωπείται πανάξια), τη δυνατότητα για multiplayer (το Session Mode γίνεται απόλαυση!) και την ύπαρξη ενός πιο “παιχνιδένιου” Score Attack Mode (έτσι, για το ροκ, γιατί μπορούσαν να το βάλουν ΚΑΙ αυτό) και έχετε ένα μεθυστικά δυνατό πολυεργαλείο για να φέρετε στο φως κάθε πιθανό μουσικό δαίμονα που έχετε μέσα σας. Είτε δεν έχετε ξανακρατήσει κιθάρα στη ζωή σας, είτε έχετε φάει τις μπότες σας στα σανίδια των live-άδικων, το Rocksmith 2014 έχει κάτι για εσάς. Θα το απολαύσετε, θα κολλήσετε, θα συλλάβετε τον εαυτό σας να παίζει στις τρεις τα χαράματα με το σώβρακο, θολωμένο μάτι και μουρμουρίζοντας “Έλα, μια mission ακόμη, σε δυο λεπτά θα το κλείσω!” και πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία, θα γίνετε καλύτεροι μουσικοί. Ο τίτλος είναι ένα μοναδικό φαινόμενo στα χρονικά του εκπαιδευτικού software και δεν νοείται να μην βρίσκεται σε κάθε σπίτι όπου υπάρχει έστω και στοιχειώδης αγάπη για τη μουσική. Αγοράστε το, χαρίστε το, παίξτε το μέχρι τελικής πτώσης. Δεν είναι απλώς υπέροχο, είναι *αληθινό*.

Ο τίτλος διατίθεται στην Ελλάδα από την CD Media.

Σημείωση : Αρκετή κουβέντα έχει ξεσηκώσει στο Διαδίκτυο η απόφαση της Ubisoft να χρεώσει ένα πάγιο τέλος για τη μεταφορά των τραγουδιών του πρώτου Rocksmith στην έκδοση του 2014, καθώς η χρέωση αυτή ανακοινώθηκε πραγματικά την τελευταία στιγμή. Καθώς στην review έκδοση που είδα ήταν ενεργοποιημένο τόσο το import pack όσο και όλα τα νέα DLC του παιχνιδιού -DLC που τυχόν αγοράσαμε για το πρώτο παιχνίδι, μεταφέρονται φυσικά δωρεάν- μπορώ να γράψω με το χέρι στην καρδιά πως η επένδυση αξίζει, καθώς τα τραγούδια είναι ουσιαστικά “ξαναγραμμένα” για τη νέα μηχανή του RS14, με πλήρεις δυνατότητες ανάλυσης στον Instant Riff Repeater και σε αρκετές περιπτώσεις, βελτιωμένα arrangements. Ακόμη και αν παραμένετε διστακτικοί, μπορείτε να ξεκοκκαλίσετε τα άφθονα τραγούδια της νέας έκδοσης και στην πρώτη έκπτωση να μεταφέρετε και τον κατάλογό σας από το πρωτότυπο. Όπως και να έχει, μιλάμε για εξαιρετικό value for money,δεδομένης φυσικά της διάθεσής σας να ασχοληθείτε με τον τίτλο σοβαρά και να αποκομίσετε το μέγιστο δυνατό όφελος.

Bonus: Το άσμα μας, κυρίως γιατί μπορούμε.

{youtube}aowSGxim_O8{/youtube}

Pros

 • Εξαιρετικά βελτιωμένος τεχνικός τομέας, μηδενικό input lag
 • Ο Instant Riff Repeater είναι ένα υπερπολύτιμο εργαλείο με απεριόριστες δυνατότητες
 • Το Session Mode είναι αγνή απόλαυση
 • Υπάρχουν άπειροι licensed ήχοι και εφέ από κάθε σχεδόν μυθική μουσικοεταιρεία
 • Τρομερά διασκεδαστικό αλλά και επιμορφωτικό Guitarcade
 • Το πολύ δυνατό κίνητρο για πρόοδο που δίνει το Mission System
 • Βελτιώνει τον προκάτοχό του σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερα θεαματικό τρόπο

Cons

 • Κάπου μας λείπει το Career Mode. Ο gamer μέσα μου το ζητά ακόμη, κυρίως για να κοντράρω το Γεράνιο
 • Δεν παρέχεται κάποια δυνατότητα ηχογράφησης των jam sessions μας, τουλάχιστον όχι μέσα από το πρόγραμμα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 95%

95%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

12 Comments

 1. Πρώτο στη wishlist. Για τις κόντρες από κοντά Borracho τέκνον. Στο ένα μου χέρι το τσεκούρι- BC Rich Stealth και το άλλο η στέκα του μπιλιάρδου. Michael Angelo Batio style. (”http://www.youtube.com/watch?v=Rz3JhKXJDTM”)

  Τώρα είδα την τιμή του “Import Disc”. Ξεφτίλα η τιμή, δεδομένου ότι είπαν για τους ήδη κατόχους του Rocksmith θα ήταν φθηνότερο λόγω κατοχής καλωδίου. Η κοστολόγηση μέχρι στιγμής πάει 50€ + 10€ το import. Καλά sales του 2014.

 2. νταμπλ ποστ : άκυρη η ερώτηση που έκανα μόλις. Τελειώσα τη παρουσίασή σου τώρα και νομίζω πως βρήκα τη θα μου κάνω δώρο τα χριστούγεννα. τώρα μένει να δω τι με συμφέρει καλύτερα. επισκευή στο μπάσο μου, rocksmith από steam και καλώδιο retail ή πακέτο με κιθάρα από μαγαζί;

 3. Εξαιρετικό ρηβιού όπως πάντα μποράτσο, δεν περίμενα να είχαν προσθέσει τόσα πράγματα στην ήδη συμπαγή κατασκευή του πρώτου παιγνίου αλλά τώρα σίγουρα το κάνουν επάξιο συνεχιστή και μια σίγουρη μελλοντική αγορά από όλους εμάς τους καμένους 😀

 4. Ερώτηση ενός άμπαλου σε θέματα μουσικής… Το παίγνιο σου “μαθαίνει” μουσική; Δηλαδή κάποιος που ξεκινάει από το μηδέν και χωρίς μουσικό αυτί έχει καμιά ελπίδα ή θα κλαίει τα λεφτά του;
  Επίσης υπάρχει τρόπος μία ακουστική κιθάρα να γίνει συμβατή με το σύστημα χωρίς να έχει από τη μάνα της υποδοχή jack;

 5. Κοίταξε, μουσική θεωρία και σολφέζ, ΔΕΝ σου μαθαίνει.

  Σου μαθαίνει όμως, με το δικό του άμεσο και μερακλίδικο τρόπο, πώς να ζωστείς ηλεκτρική κιθάρα ή μπάσο και να ροκάρεις ανελέητα. Μέσα από τα φοβερά tutorials, videos και παιχνίδια εκμάθησης που έχει, σε παίρνει από το απόλυτο μηδέν και τα πιο απλά πράγματα και σε φτάνει να μπορείς να παίξεις ολόκληρα τραγούδια.

  Δηλαδή ακόμη και εντελώς ανίδεος να είσαι, αν του αφιερώσεις χρόνο, θα ανακαλύψεις τρομοκρατημένος και εκστασιαμένος πως έρχεται μια μέρα που τα χέρια σου πάνε μόνα τους. Συνήθως, αν έχεις επιμείνει μέχρι αυτό το σημείο, θα έχεις αρχίσει να ψάχνεις την περιπέτεια της μουσικής και από αλλού, οπότε μετά είσαι καβάλα στο άλογο και δεν σε σταματάει τίποτε.

  Κλασσική κιθάρα φαντάζομαι εννοείς, χωρίς υποδοχή για βύσμα. Αν και γίνεται να την τροποποιήσει κάποιος μάστορας ώστε να δέχεται βύσμα, τα αποτελέσματα θα είναι φτωχά. Το Rocksmith είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί με αμιγώς ηλεκτρικά όργανα. Και ηλεκτρακουστική κιθάρα να συνδέσεις επάνω δηλαδή, θα έχει πρόβλημα αναγνώρισης του input, άσε που θα μπερδεύεσαι κι εσύ, καθώς άλλα θα ακούς να παίζονται από το ηχείο το φυσικό της κιθάρας και άλλα θα αντιλαμβάνεται ο υπολογιστής.

  Μια φτηνή ηλεκτρική, είναι η καλύτερη επένδυση. Στη χειρότερη, θα έχεις δώσει 150Ε για ένα κούλ κρεμααστάρι πουκαμίσων, στην καλύτερη, θα έχεις, με πολύ μικρό αντίτιμο, αγοράσει εισιτήριο για ένα ταξίδι ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL