REVIEWS

THE DWARVES

Νάνοι! Σκληροτράχηλοι πολεμιστές, σφυρηλατημένοι στα αμόνια των θεών του πολέμου, γεννημένοι από φωτιά και βράχο. Κάτοικοι των τεράστιων και πανύψηλων βουνών αλλά και των υπόγειων πόλεων στα βάθη της μητέρας γης. Εξαιρετικοί μεταλλωρύχοι και κατασκευαστές κοσμημάτων και όπλων. Ορκισμένοι εχθροί κάθε πρασινόδερμης ορδής, ξεροκέφαλοι και πεισματάρηδες, περήφανοι και γενναίοι ταυτόχρονα, θυμωμένοι εκδικητές αλλά και πιστοί και καρδιακοί φίλοι σε όσους πραγματικά το αξίζουν. Έτσι τους έχουμε γνωρίσει να πρωταγωνιστούν από τα πιο κλασικά βιβλία όπως τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” και το “Χόμπιτ”, έως τις πιο b-movie-άδικες παραγωγές ταινιών και video games. To The Dwarves αποτελεί ένα team based role playing game και οι νάνοι είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του. Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Markus Heitz -που συγχωρήστε με, δε γνώριζα για την ύπαρξη της- μας καλεί σε άλλη μια περιπέτεια φαντασίας στις οθόνες των υπολογιστών μας.

Ο κόσμος του The Dwarves ονομάζεται Girdlegard και όπως μπορείτε να φανταστείτε βρίσκεται υπό τη συνεχή πολιορκία των orcs. Όταν ένας από τους πέντε πανίσχυρους μάγους προδίδει τους άλλους τέσσερις, η επικείμενη καταστροφή The Perished Land δεν αργεί να φανεί στον ορίζοντα. Ο Tungdil ένας νάνος διαφορετικός από τους συνηθισμένους, καθότι έχει μεγαλώσει μαζί με τους ανθρώπους και είναι κατά βάση “λόγιος” και όχι πολεμιστής, θα αναλάβει να κάνει ένα μακρύ ταξίδι για την ανακάλυψη της αλήθειας και τη σωτηρία του κόσμου. Εμείς θα τον ακολουθήσουμε στην πορεία του γεμάτη με μάχες, γνωριμία με νέους συμμάχους, ανατροπές, αποκαλύψεις και φυσικά άφθονο κρασί και μπύρα από τα κελάρια των νάνων. Είπε κανείς “high fantasy”; Μέσα έπεσε!

Dwarves 01Το gameplay στις μάχες αποτελεί το μεγάλο αγκάθι του παιχνιδιού…

Τον περισσότερο χρόνο ενασχόλησης με το The Dwarves θα τον περάσουμε σε έναν τεράστιο χάρτη στον οποίο μετακινούμε την ομάδα μας. Ο χάρτης είναι γεμάτος με σημεία-κόμβους που περιλαμβάνουν πόλεις και οικισμούς, αποστολές ή απλά… τίποτε. Η περιπλάνηση γίνεται απολαυστική λόγω των εξαιρετικών διαλόγων που συχνά πυκνά σπάνε τη μονοτονία. Η ιδιαίτερη και γλαφυρή γλώσσα των νάνων σε συνδυασμό με τα μοναδικά voice overs είναι σίγουρο που θα φέρει χαμόγελα σε όσους ασχοληθούν με τον εν λόγω παιχνίδι. Δυστυχώς δε γνωρίζω πόσο πιστά ακολουθείται η ιστορία της ομώνυμης νουβέλας, πρέπει πάντως να παραδεχτώ πως το σενάριο είναι καλοδουλεμένο, ενδιαφέρον και απολαυστικό και σε αυτό συντελούν οι διάλογοι που προανέφερα αλλά και η όμορφη αφήγηση.

Η κίνηση ανάμεσα στα σημεία-κόμβους του χάρτη θα μας φέρει αντιμέτωπους με τυχαία γεγονότα που συνήθως οδηγούν σε μια μάχη ή σε κάποια τοποθεσία που πρέπει να εξερευνήσουμε. Το τελευταίο διαπνέεται από έναν αέρα adventure games, χωρίς φυσικά κάτι το συνταρακτικό ή εξεζητημένο. Ανάλογα με την εξέλιξη του σεναρίου, στο χάρτη μπορούν να κινούνται εχθρικές μονάδες ή ακόμη και έμποροι με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγούμαστε σε μεγάλες μετακινήσεις προκειμένου, για παράδειγμα, να αποφύγουμε μια δύσκολη μάχη. Από εκεί και πέρα η ιστορία προχωράει τελείως scripted, χωρίς πολλές διαφοροποιήσεις με βάση τις επιλογές που κάνουμε. Σε συγκεκριμένα σημεία, που αφορούν κυρίως main ή side quests, οδηγούμαστε σε μάχες με ιδιαίτερα και ποικιλόμορφα objectives. Εδώ, δυστυχώς, το The Dwarves προβαίνει σε σοβαρές ατασθαλίες, λάθη και απροσεξίες.

Dwarves 02Επιλέγοντας χαρακτήρες και αντικείμενα για την επικείμενη μάχη.

Στο ξεκίνημα της κάθε μάχης επιλέγουμε έως τέσσερις χαρακτήρες από αυτούς που διαθέτουμε. Στο παιχνίδι παρελαύνουν 15 διαφορετικοί χαρακτήρες, έτοιμοι προς χρήση στη φαρέτρα των επιλογών μας, διαφορετικοί και πρωτότυποι και όχι, δεν είναι όλοι νάνοι. Αφού ορίσουμε στον καθένα από ένα αντικείμενο, εισερχόμαστε στο πεδίο της μάχης. Σημειώστε εδώ πως τα αντικείμενα αυτά μπορεί να είναι potions ή artifacts που δίνουν κάποιο buff και τα αποκτούμε μέσα από προηγούμενες μάχες ή κατά τις συναλλαγές μας με τους διάφορους merchants του παιχνιδιού. 


Κάθε χαρακτήρας έχει τρία skills που εκτελούνται με τα πλήκτρα Q, W και E, όπως είθισται σε παιχνίδια MOBA κυρίως. Κατά το level up και κάθε δύο levels μπορούμε να επιλέγουμε το επόμενο skill για τον κάθε χαρακτήρα μας. Σημειώστε ότι το level cap είναι το επίπεδο 10. Τα skills ποικίλουν από διάφορες επιθέσεις, buffs, ειδικές κινήσεις στο χώρο (τρέξιμο, πήδημα), spells, tanking abilities κλπ. Λάμπουν διά της απουσίας του οι επιλογές για healing κάτι που καθιστά επιβεβλημένη τη χρήση των potions, που δυστυχώς σπανίζουν. Για κακή μας τύχη αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η μάχη έχει ψεγάδια και καταντά σχεδόν unplayable τον εν λόγω τίτλο…

Ξεκινώντας από το collision detection… είναι απλά απαράδεκτο! Χαρακτήρες κολλάνε μέσα στις δεκάδες των αντιπάλων, το animation τους παγώνει στη συνέχεια και τελικά χρειάζονται τρία και τέσσερα clicks για να ξεκολλήσουν. Η AI έχει πάει περίπατο με τους χαρακτήρες μας να παραμένουν ακίνητοι σε σημεία που δεν υφίσταται δράση, ενώ δεκάδες orcs πετσοκόβουν την υπόλοιπη ομάδα μας. Η κάμερα είναι προβληματική ως εκεί που δεν πάει με κακές λήψεις, δύσχρηστο χειρισμό και προβληματικά πλάνα προκειμένου να στοχεύσουμε το σημείο που θα χτυπήσει το επόμενο skill μας. Σε όλα αυτά προσθέστε πως αρκεί ένας χαρακτήρας μας να πεθάνει για να δούμε το GAME OVER στην οθόνη του υπολογιστή μας (και φυσικά “φτου και απ’ την αρχή”), για να καταλάβετε πως η μάχη αποτελεί ένα βαθύ αγκάθι στο gameplay του παιχνιδιού. Η δυνατότητα για pause προκειμένου να οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, ελάχιστα βοηθά την παρούσα κατάσταση.

Dwarves 03Κάτι θα σπάσει την ηρεμία της νύχτας… Κάτι πράσινο…

Ας αναφέρω ένα παράδειγμα κακού σχεδιασμού τοποθεσίας, objective και φυσικά gameplay. Η ομάδα μας βρίσκεται μπροστά σε έναν μάγο που με τη χρήση ενός ισχυρού spell αφαιρεί το σακίδιο του πρωταγωνιστή μας. Αυτό περιλαμβάνει βασικά αντικείμενα της αποστολής μας και ο μάγος το παραδίδει σε ένα orc. Ξεκινάμε πολύ άσχημα καθώς όση ώρα εμείς διαβάζουμε τους διαλόγους τα orcs μας βαράνε! Ω ναι! Πριν καν ξεκινήσει η μάχη! Συνεχίζοντας, αποστολή μας είναι να σκοτώσουμε το συγκεκριμένο orc προκειμένου να πάρουμε πίσω το σακίδιό μας. Τα υπόλοιπα orcs είναι πραγματικά μυριάδες και πέφτουν επάνω μας όπως τα μυρμήγκια σε μια σταγόνα μέλι. Δεν υπάρχει περίπτωση να νικήσουμε τόσο μεγάλο αριθμό αντιπάλων οπότε και αργά ή γρήγορα κάποιος χαρακτήρας μας πέφτει και… game over. Στη δεύτερη προσπάθεια δοκιμάζουμε να χρησιμοποιήσουμε skills που μας δίνουν ταχύτητα ή μας επιτρέπουν να πηδήξουμε σε μεγάλες αποστάσεις, εκτοξεύοντας μακριά μερικά orcs κατά την προσγείωση. Σκοπός είναι να φτάσουμε το orc-στόχο και να το νικήσουμε γρήγορα, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα εχθρικά στρατεύματα. Μόλις κάποιος χαρακτήρας μας φθάσει στο orc-στόχο, αυτό με υπερηχητική ταχύτητα απομακρύνεται! Ποιος ο σκοπός μιας τέτοια μάχης όταν ακόμη και στο easy επίπεδο δυσκολίας χρειάζεται απλά ΤΥΧΗ για να την ολοκληρώσουμε; Σημειώστε πως η μάχη αυτή είναι σχετικά νωρίς στο παιχνίδι και χρειάστηκε γύρω στις πέντε προσπάθειες πριν την ολοκληρώσω επιτυχώς. Κι αυτό ήταν μονάχα ένα από τα πολλά παραδείγματα τσαπατσούλικου και κακού level design και ισορροπίας δυνάμεων στον τομέα της μάχης.

Στο τομέα των γραφικών το The Dwarves επίσης απογοητεύει. Είναι όμορφα τα συχνά cut scenes, ιδιαίτερα αυτά με σκηνές δράσης, όμως στη διάρκεια των εξερευνήσεών μου αισθανόμουν ότι παίζω… το Neverwinter Nights 2! Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Γραφικά προηγούμενης δεκαετίας και βάλε και ίσως να μην είμαι και τόσο αυστηρός όσο θα έπρεπε. Αντίθετα, το soundtrack του παιχνιδιού είναι απλά μαγικό. Άκρως επαγγελματικές ενορχηστρώσεις με χορωδιακά και οπερετικά φωνητικά, ένταση, πάθος, αγωνία. Αν κάτι πραγματικά σας κρατήσει να προχωρήσετε ως το τέλος, πιστέψτε με, αυτό θα είναι το υπέροχο και μαγευτικό μουσικό περιτύλιγμα του τίτλου.

Dwarves 04Τα cut scenes λειτουργούν όμορφα στην εξιστόρηση του σεναρίου.

Είναι πραγματικά κρίμα ένα παιχνίδι με όμορφο και καλοδουλεμένο fantasy σενάριο και υπέροχους διαλόγους, άλλοτε ηρωικούς κι άλλοτε σπαρταριστούς όπως αρμόζει στη φυλή των νάνων, να κατακρημνίζεται από το πλέον βασικό τομέα ενός τίτλου… το gameplay. Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το The Dwarves σαν unplayable. Απαιτούνται πολλά patches και εργατοώρες προκειμένου το παιχνίδι να αξίζει τα 40 (!) ευρώ που αυτή τη στιγμή κοστίζει στο Steam. Δυστυχώς οι θεοί των νάνων δεν είναι καθόλου, μα καθόλου υπερήφανοι…

 

Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media για τη παροχή του review code.

Pros

  • Έχει νάνους… πολλούς νάνους!
  • Όμορφη ιστορία, αφήγηση και διάλογοι.
  • Το καταπληκτικό soundtrack.

Cons

  • Ξεπερασμένος τεχνικός τομέας.
  • Το gameplay κατακρημνίζει την όποια προσπάθεια και καθιστά τον τίτλο -σχεδόν- unplayable!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 60%

60%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

6 Comments

  1. Κρίμα να έχει τέτοια προβλήματα. Και να φανταστείς ότι ήταν να κυκλοφορήσει το Σεπτέμβρη, αλλά έφαγε τη τελευταία στιγμή τρίμηνη καθυστέρηση. Καλύτερα η King Art να επιστρέψει στα adventures, που εκεί τα καταφέρνει πολύ καλύτερα (βλέπε Book of Unwritten Tales 2 (”http://ragequit.gr/reviews/item/the-book-of-unwritten-tales-2-pc-review”)).

  2. πολυ κριμα. ειχα διαβασει μονο για μικρη διαρκεια και για αποτομο τελος πανω που γινεται ενδιαφερον, αλλα μετα το χρησιμο και ωραιο ρηβιου του σεφιρ, βλεπω κι αλλα προβληματα: στυλ μόμπα, χαλια καμερα, αδικο στην δυσκολια του και με περιεργο σωσιμο, αν καταλαβα καλα τσεκποιντ – λάικ.
    μακρια κι αγαπημενοι.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL