REVIEWS

SHOWGUNNERS

The Running Woman

Έχετε προσέξει ότι τα περισσότερα sci-fi games παρουσιάζουν το μέλλον της ανθρωπότητας ως ζοφερό και απολύτως δυστοπικό; Εάν αποδειχθούν προφητικά όπως (φαίνεται πως) θα συμβεί με τα αντίστοιχα για τους κινδύνους του ΑΙ, την πατήσαμε! Ένα τέτοιο σκοτεινό μέλλον περιγράφει το νέο turn-based tactics game που παρουσιάζουμε σήμερα και μια κοινωνία σε απόλυτη σήψη που έχει ως κύρια πηγή διασκέδασης το φρικτό ριάλιτι Homicidal All-Stars, ένα τηλεπαιχνίδι θανάτου για τους συμμετέχοντες οι οποίοι αντιμετωπίζουν καταδικασμένους εγκληματίες με έπαθλο την δόξα και το χρήμα! Η πρωταγωνίστρια της campaign, μια γυναίκα με μυστηριώδες παρελθόν και το όνομα “Scarlett”, έχει τους δικούς της προσωπικούς λόγους για να φτάσει μέχρι τον τερματισμό και να αντιμετωπίσει τον στυγνό δολοφόνο Ulysses Derrick που κυριαρχεί στον διαγωνισμό έχοντας ένα μεγάλο σερί νικών. Θα τα καταφέρει; Αυτό εξαρτάται από τις δικές σας ικανότητες στην turn-based combat!

Παλέψτε για την επιβίωση υπό το βλέμμα εκατομμυρίων τηλεθεατών αλλά και του “dungeon master” του ριάλιτι Homicidal All-Stars, του απόλυτου sociopath ονόματι Mister Ford.

To Showgunners προσφέρει μία campaign διάρκειας είκοσι περίπου ωρών η οποία ακολουθεί την πορεία της Scarlett στο ριάλιτι μέχρι τον μεγάλο τελικό. Η δράση χωρίζεται σε διακριτά levels που αποτελούν ουσιαστικά τις διαφορετικές περιοχές-αρένες στις οποίες θα κληθείτε να πολεμήσετε για την ζωή σας εναντίον σκληρών εγκληματιών. Η εξερεύνηση των επιπέδων γίνεται σε real-time και η δράση αλλάζει σε turn-based όταν έρθει η ώρα για κάποια μάχη, ενώ εφόσον βγείτε νικητές από το level θα έχετε την ευκαιρία για σύντομη ανάπαυση στην βάση που σας προσφέρει το ριάλιτι. Η βάση λειτουργεί ουσιαστικά ως hub στο οποίο έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα μέσω διαλόγων τα μέλη της ομάδας που θα σχηματίσετε στην πορεία, οπότε φανταστείτε κάτι πιο κοντά στο Normandy του Mass Effect παρά στην upgradable βάση του XCOM καθώς στο Showgunners δεν υπάρχει κάποιο strategy layer πέρα από την αγορά νέου εξοπλισμού με τα χρήματα που κερδίζετε από τον διαγωνισμό και το upgrading των skills των χαρακτήρων σας.

Οι αρένες του ριάλιτι είναι γεμάτες με επικίνδυνες παγίδες, γρίφους με έπαθλο χρήματα και εξοπλισμό, αλλά και… φανατικούς οπαδούς του show που εκλιπαρούν για ένα αυτόγραφο!

Η εξερεύνηση των levels δεν χρησιμεύει μόνο ως σύνδεση μεταξύ των combat encounters αλλά έχει το δικό της ενδιαφέρον λόγω των διάφορων traps, ambushes, treasure chests και άλλων events που θα συναντήσετε στον δρόμο σας. Η δυσκολία των προκλήσεων αυτών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη αλλά εξυπηρετούν μια χαρά στο να προσδίδουν ποικιλία στο gameplay μεταξύ των συνεχόμενων turn-based battles, οι δε μάχες διεξάγονται ως επί το πλείστον σε σχετικά μικρούς χάρτες θυμίζοντας σε εμένα αρκετά το XCOM: Chimera Squad. Εάν έχετε παίξει οποιοδήποτε σύγχρονο tactics game τότε δεν θα χρειαστείτε χρόνο προσαρμογής στο combat system του Showgunners καθώς το παιχνίδι χρησιμοποιεί το ίδιο στυλ, interface και movement/cover system που καθιέρωσαν τα XCOM games. Οι χαρακτήρες της ομάδας σας συγκεντρώνουν φυσικά experience points και ανεβαίνουν levels με τις μάχες, ξεκλειδώνοντας ισχυρές νέες abilities. Κλασικά πράγματα.

Το combat system θα φανεί άμεσα οικείο στους παίκτες των XCOM και των σύγχρονων turn-based games που εμπνεύστηκαν από αυτό.

Πέρα όμως από το συμβατικό combat system το Showgunners εκμεταλλεύεται το ιδιαίτερο setting του, αυτό ενός ριάλιτι θανάτου στα πρότυπα της κλασικής ταινίας δράσης των 80s The Running Man, με αρκετούς έξυπνους τρόπους. Αναφερθήκαμε ήδη στις διάφορες παγίδες που ενδέχεται να βρείτε στον δρόμο σας αλλά όχι ακόμη στην… παρεμβατικότητα του showrunner/σκηνοθέτη στα τεκταινόμενα! Προς αναζήτηση μεγαλύτερης τηλεθέασης ο σκηνοθέτης έχει τη δυνατότητα να παρέμβει ανά πάσα στιγμή σε μία μάχη και να εισάγει νέους απρόβλεπτους παράγοντες σε αυτή, αναγκάζοντάς σας να προσαρμόσετε την τακτική σας στα νέα δεδομένα. Για παράδειγμα, σε μία μάχη ο σκηνοθέτης θεώρησε πρέπον να απελευθερώσει δηλητηριώδες άεριο στην αρένα οπότε μια συνηθισμένη μάχη εναντίον των εχθρών μετατράπηκε σε αγώνα για να φτάσουν όλοι οι χαρακτήρες σε μια ασφαλή αίθουσα προτού υποκύψουν στο δηλητήριο. Αυτά τα plot twists είναι διασκεδαστικά αλλά από όσο μπόρεσα να καταλάβω δεν συμβαίνουν τυχαία, είναι scripted και ενεργοποιούνται σε προκαθορισμένα σημεία της αποστολής. Θα ήταν ωραίο και θα αύξανε το replayability εάν υπήρχε κάποιος αόρατος AI director στα πρότυπα του Left 4 Dead που θα ενεργοποιούσε διαφορετικά plot twists σε κάθε playthrough αλλά καταλαβαίνω ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί από ένα indie studio με συγκεκριμένα resources.

Τα διάφορα Plot twists όπως η ενεργοποίηση απρόβλεπτων παραγόντων ή η άφιξη νέων εχθρών παρουσιάζεται με το κατάλληλο δράμα και flair που επιβάλλει ένα reality show.

Παραμένοντας στο ίδιο theme του ριάλιτι που διεξάγεται για να ικανοποιήσει τα αιμοβόρα ένστικτα των θεατών, η συναναστροφή με αυτούς γίνεται με δύο τρόπους: είτε μέσω των συνεντεύξεων που ακολουθούν την ολοκλήρωση ενός επιπέδου είτε με τους διαλόγους με παθιασμένους fans που βρίσκονται μέσα στις αρένες και θέλουν να πάρουν ένα αυτόγραφο από τους διαγωνιζόμενους-σελέμπριτι. Η συζήτηση γίνεται μέσω σύντομων dialogue trees και αναλόγως του ύφους της απάντησης που θα επιλέξει ο παίκτης (καλοσυνάτη, χιουμοριστική, σαρκαστική ή αγενής) θα συγκεντρώσει τα ανάλογα points προσωπικότητας ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε διαφορετικούς χορηγούς και στα perks/bonuses που αυτοί παρέχουν. Εδώ ίσως θα μπορούσε να είχε γίνει κάπως καλύτερη δουλειά στο balancing διότι κατά τη γνώμη μου ορισμένοι χορηγοί είναι ξεκάθαρα καλύτεροι από τους υπόλοιπους.

Αναλόγως της προσωπικότητας που θα διαμορφώσετε για την Scarlett θα αποκτήσετε πρόσβαση σε διαφορετικούς sponsors.

Έχοντας καλύψει όλα τα βασικά στοιχεία του Showgunners ήρθε η ώρα να τα αξιολογήσουμε. Η συνολική εικόνα που αποκόμισα από το παιχνίδι είναι θετική καθώς πολλά από τα επιμέρους χαρακτηριστικά του έχουν υλοποιηθεί σε τουλάχιστον επαρκές επίπεδο, ωστόσο το πρόβλημα που εντόπισα είναι ότι λίγα από αυτά ξεφεύγουν τελικά από το επαρκές. Η πλοκή, ο τρόπος που εξελίσσεται και το γράψιμο στους διαλόγους αρκούν για να κρατήσουν το ενδιαφέρον ζωντανό μέχρι το τέλος αλλά στερούνται της ποιότητας εκείνης που θα τα καθιστούσε αξιομνημόνευτα. Μου άρεσε αρκετά η εξερεύνηση των επιπέδων και τα (απλοϊκά μεν, διασκεδαστικά δε) puzzles και θεωρώ ως δυνατό σημείο του παιχνιδιού την ατμόσφαιρα και τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται το setting. Επίσης αξίζει να επισημάνουμε, δεδομένου ότι τελευταία έχουμε δει αρκετές κυκλοφορίες με προβλήματα σταθερότητας και απόδοσης, ότι το Showgunners είναι αρκετά φροντισμένο στον τεχνικό τομέα με όμορφα γραφικά και ήχο και ελάχιστα bugs άξια σχολιασμού. Το πιο σοβαρό από αυτά ήταν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες το παιχνίδι φαινόταν να “stallάρει” για μερικά δευτερόλεπτα μετά από μια κίνηση, χωρίς όμως να οδηγήσει ποτέ σε πραγματικό κόλλημα ή crash. Τέλος, το combat system και ο σχεδιασμός των encounters βρίσκεται επίσης σε ένα καλό επίπεδο, αν και βρήκα το παιχνίδι σχετικά εύκολο ακόμη και στο hard, ενώ πρόσεξα κάποια σημάδια βιασύνης εκ μέρους των developers στα 1-2 τελευταία levels που δεν είναι τόσο φροντισμένα στον σχεδιασμό όσο τα προηγούμενα.

Οι εξαθλιωμένες περιοχές και τα φωτεινά neon χρώματα δημιουργούν ένα όμορφο κοντράστ και επιτυγχάνουν απόλυτα στο να στήσουν μια ατμόσφαιρα παρακμής και υποκρισίας στο setting του Showgunners.

Εντέλει η εντύπωση που μου έμεινε από το Showgunners είναι ότι πρόκειται για ένα καθ’ όλα αξιοπρεπές παιχνίδι που είχε τις προϋποθέσεις για να ξεχωρίσει αλλά δεν τις εκμεταλλεύθηκε. Δεν έχω τίποτα σημαντικό να του προσάψω ως μειονέκτημα αλλά ήθελα περισσότερο από όλα: μεγαλύτερη campaign με κάποιες διακλαδώσεις, πιο πολλές ανατροπές και εκπλήξεις, πιο καλό γράψιμο, περισσότερο replayability, πιο συναρπαστικές μάχες. Ελπίζω το παιχνίδι να έχει εμπορική επιτυχία γιατί οι developers έχουν ξεκάθαρα ταλέντο και φαίνεται πως χρειάζονται μεγαλύτερη οικονομική άνεση ώστε να δημιουργήσουν κάτι ακόμα καλύτερο. Ως έχει το παιχνίδι είναι μια τίμια πρόταση που δύσκολα θα σας απογοητεύσει αν είστε φαν του είδους και του setting.

Go to discussion...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 77%

77%

Ένα ενδιαφέρον turn-based tactical game που δεν καινοτομεί αλλά αποτελεί μια τίμια πρόταση για τους φανς του είδους.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

3 comments

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL