REVIEWS

SONIC & ALL STARS RACING TRANSFORMED

Ήταν Μάιος του 2010, κάτι λιγότερο από τρία χρόνια πριν, όταν ένα τεράστιο και μακρόσυρτο «γιατί;» αντηχούσε στα αυτιά μας.  Για τους γνώστες, η κραυγή απόγνωσης συνδυασμένη με την προσπάθεια να αρθρωθεί μία λέξη μαζί της, δεν αποτελούσε έκπληξη. Όλοι οι υπόλοιποι μαθαίνανε ότι ο Αλέξανδρος “Admiral” Γκέκας δε μπορούσε να χωνέψει ότι, για μία ακόμη φορά, ο Sonic επισκεπτόταν τα PCs μας, μέσα από ένα ολοκαίνουργιο kart racing game, στο οποίο φιγουράρανε πολλοί από τους χαρακτήρες παιχνιδιών της SEGA, το “Sonic and SEGA All Stars Racing”.

Το παιχνίδι κατηγορήθηκε ότι ουσιαστικά αντέγραφε το Mario Kart, δεν προσέφερε κάτι νέο στην κατηγορία, ενώ στην PC έκδοσή του απουσίαζε παντελώς το multiplayer mode. Τα παραπάνω ισχύανε, δεν ακυρώνανε όμως το ότι είχαμε να κάνουμε με ένα πολύ διασκεδαστικό arcade racer, που μας καλούσε να ντριφτάρουμε μέχρι τελικής πτώσεως, ώστε να καταφέρνουμε να κερδίζουμε κούρσες και να ξεκλειδώνουμε νέες διαδρομές, μέσα από ένα πακέτο αρκετών ωρών διάρκειας.

Πάνω σε αυτή τη συνταγή, η SEGA αποφάσισε να μας προσφέρει τη φετινή χρονιά το δεύτερο μέρος της σειράς, με τον τίτλο “Sonic & All Stars Racing Transformed”, με την τελευταία λέξη της ονομασίας του να είναι εκείνη που περικλείει όλο το ζουμί του συγκεκριμένου sequel…

SASRT Snap1Η χρήση των power-ups είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη νίκης

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΩ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Δε νομίζω να υπήρχε κανείς που να είχε παράπονα από τον προκάτοχο του παιχνιδιού στον τεχνικό τομέα.  Διατηρώντας λοιπόν αναλλοίωτα εκείνα τα συστατικά που μας είχαν προσφέρει ένα αρτιότατο αποτέλεσμα, το Sonic & All Stars Racing Transformed σφύζει από πολύχρωμες και ολοζώντανες διαδρομές και περιέχει ένα πλήθος τοπίων με διαφορετικά θεματικά αντικείμενα, απευθείας δανεισμένα από παρελθόντες και δοξασμένους τίτλους της εταιρείας (Sonic the Hedgehog, Golden Axe, Panzer Dragoon, After Burner, Shinobi). Οτιδήποτε ντύνει το περιβάλλον έκαστης διαδρομής βρίσκεται σε συνεχή και αδιάκοπη κίνηση, από τα σύννεφα στον ουρανό μέχρι και τον τελευταίο έμβιο οργανισμό που σουλατσάρει στα πέριξ αυτής. Το τελευταίο είναι και το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του εν λόγω παιχνιδιού, που από τα πρώτα λεπτά αναδύει ένα αίσθημα έντονης ζωντάνιας, κεφιού και χαρούμενης ατμόσφαιρας. Από το σύνολο των 20 διαφορετικών πιστών όπου τρέχουμε, οι 4 προέρχονται από το προηγούμενο παιχνίδι, με τις υπόλοιπες 16 να είναι εντελώς καινούργιες. Το μόνο αρνητικό που μπορούμε να προσάψουμε στο έργο των developers είναι ότι το παιχνίδι, ελέω της multi-platform φύσης ου, είναι εξ’ ολοκλήρου δημιουργημένο σε DX9 mode, με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλεύεται καθόλου τις περαιτέρω δυνατότητες των σημερινών DX11 καρτών γραφικών.

Ο ήχος είναι ένα ακόμη στοιχείο που δε διαφοροποιείται σχεδόν καθόλου σε σχέση με τον προκάτοχο του τίτλου. Όμορφες μελωδίες, με μερικές να είναι επίσης δανεισμένες από το theme έκαστης πίστας (ξεχωρίζει εκείνη του Golden Axe, μιλώντας κατευθείαν στην καρδιά των παικτών που ηλικιακά κινούνται στα 30+ χρόνια), ηχητικά εφέ που συνδράμουν στην αίσθηση ότι παίζουμε ένα καθαρόαιμο arcade racer και με καθέναν από τους χαρακτήρες να διαθέτει τις δικές του ατάκες, που σχετίζονται με την επιτυχία ή αποτυχία του να φέρει εις πέρας το στόχο της κατάκτησης της θέσης που κυνηγά σε κάθε κούρσα, συνθέτουν το ηχητικό περιτύλιγμα που δεν εντυπωσιάζει, αλλά προσφέρει όλα όσα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε στον εν λόγω τομέα.

Από άποψης χειρισμού, τα πράγματα δε θα μπορούσαν να είναι απλούστερα. Όπως προαναφέρθηκε, ολόκληρη η φιλοσοφία του παιχνιδιού βασίζεται στο ατελείωτο drifting, που οδηγεί σε αλλεπάλληλο boosting, σε συνδυασμό με την απόκτηση και χρήση power-ups, είτε προς όφελός μας είτε προς εξόντωση των αντιπάλων μας. Συνεπώς τα πλήκτρα που χρησιμοποιούμε, είναι ως επί το πλείστον, πέντε. Εξυπακούεται ότι πέραν του πληκτρολογίου υποστηρίζονται και gamepads (με προτεινόμενο, ποιο άλλο, το –αντιπαθητικό για εμένα- XBOX 360 controller). Παίζοντας με τέσσερα Logitech Rumblepad 2 σε τετραπλό split screen mode (ευτυχώς σε 42’ TV, οπότε το οπτικό πεδίο έκαστου παίκτη ήταν σχετικά μεγάλο) με τρεις ανυποψίαστους φίλους που κάλεσα σπίτι μου, το Sonic & All Stars Racing Transformed αποδείχθηκε ένα ατελείωτο γλέντι, ειδικά για εμένα που είχα και μεγάλο προβάδισμα, μέχρι οι άλλοι να καταλάβουν τι έπρεπε να κάνουν!

SASRT Snap2Drifting με πολλή…άνεση και στυλ!

ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΑΣΤΕΡΙΑ   

Όσον αφορά στη single player εμπειρία, η οποία έχει ικανοποιητικότατη διάρκεια, πέραν των απλών –και μάλλον ανούσιων- Single race και Time Attack modes, διατίθενται και τα Grand Prix και World Tour. Τo πρώτο περιλαμβάνει μικρά πρωταθλήματα τεσσάρων κουρσών, όπου η θέση που κατακτάμε κάθε φορά μας αποφέρει έναν αριθμό βαθμών, ενισχύοντας την προσπάθειά μας να κατακτήσουμε την πρώτη θέση με το πέρας έκαστης τετράδας αγώνων. Το δεύτερο είναι το πιο ουσιώδες κι εκείνο που θα σας απασχολήσει περισσότερο, καθώς σε αυτό λαμβάνουν χώρες οι περισσότερες κούρσες, αλλά και υπόλοιπες προκλήσεις που θέτει το παιχνίδι. Πέραν των απλών αγώνων, με σκοπό την κατάκτηση της 1ης (στο Hard επίπεδο δυσκολίας) ή 3ης (σε medium και easy) θέσης, παίρνουμε μέρος σε διάφορα άλλα events. Στα Drift και Boost challenges σκοπός μας είναι να καταφέρνουμε να ντριφτάρουμε και να επιτυγχάνουμε το συνεχές boosting αντίστοιχα, ώστε να μη μειώνεται ο διαθέσιμος χρόνος μέχρι να φτάσουμε στα checkpoints, στο Traffic attack να αποφεύγουμε τη σύγκρουση με άλλα οχήματα-κινητά εμπόδια, στις Elimination races να εξοντώνουμε τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους και στα –αρκετά ζόρικα- Ring courses να περνάμε συνεχώς μέσα από δακτυλίδια, ακολουθώντας μία συγκεκριμένη πορεία. Αν μη τι άλλο, η ποικιλία των αγώνων καταφέρνει να διατηρεί το ενδιαφέρον μας σε υψηλά επίπεδα, αν και δε λείπουν κι οι περιπτώσεις που ακόμη και στο Easy επίπεδο δυσκολίας δοκιμάζονται τα νεύρα και η υπομονή μας, ειδικά στις ghost τύπου κούρσες, όπου το ζητούμενο είναι να επιτύχουμε καλύτερο χρόνο έναντι του αντιπάλου μας.  

Εκείνο το στοιχείο που παρατήρησα και με χαροποίησε ήταν ότι, σε αντίθεση με το All Stars Racing, στο παρόν sequel οι εντός αγώνων επιδόσεις μας ευτυχώς αντανακλώνται στη διαφορά που αποκτάμε σε σχέση με τους αντιπάλους μας ή στην απόσταση που καλούμαστε να καλύψουμε, αν όλα πάνε στραβά. Με άλλα λόγια, ξεχάστε την εύκολη κατάκτηση της 1ης ή 3ης  αν γίνετε σάκος του μποξ για τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους, αλλά και την εκνευριστική ικανότητά τους να μένουν κολλημένοι πίσω σας ακόμη κι όταν η κούρσα κυλάει άψογα για εσάς. Αυτή η ισορροπία, που έλειπε στον προηγούμενο τίτλο της εταιρείας είναι μία εκ των σημαντικότερων βελτιώσεων του Sonic & All Stars Racing Transformed.  

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

Κοντά σε αυτό, έρχεται και το χαρακτηριστικό που δικαιολογεί τον τίτλο του παιχνιδιού και δεν είναι άλλο από την μετατροπή του δίτροχου ή τετράτροχου οχήματός μας σε πλεούμενο ή ιπτάμενο, οπότε και το τερέν αλλάζει σε υδάτινο ή ουράνιο αντίστοιχα. Έτσι λοιπόν σχεδόν κανένας αγώνας δε διεξάγεται αμιγώς σε περιβάλλον δρόμου, αφού κατά τη διάρκειά του θα καλεστούμε σε κάποια στιγμή να παλέψουμε με τα κύματα της θάλασσας, με στρώσεις λάβας, με ουράνιο σώματα ή με άλλα αντικείμενα που κινούνται αιωρούμενα στην ατμόσφαιρα. Ειδικά κατά το διάστημα που λαμβάνει χώρα μία πτήση μας, πρέπει να προσαρμοζόμαστε άμεσα στην αλλαγή του τρόπου οδήγησης, αφού το forward πλήκτρο ή κουμπί χαμηλώνει το όχημά μας και το back το ανυψώνει.

Αυτονόητο είναι ότι η συγκεκριμένη, πανέξυπνη, προσθήκη επηρεάζει εξ’ ολοκλήρου τον χαρακτήρα και το gameplay του Sonic & All Stars Racing Transformed, αφού ουσιαστικά το μετατρέπει σε κάτι σαν 3-σε-1 παιχνίδι, καλύπτοντας κάθε γούστο και προτίμηση. Όταν δε καταφέρει ο παίκτης να χρησιμοποιεί το drifting και το επακόλουθο boosting και σε συνθήκες ύδατος ή αέρος, η διασκέδαση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αφού του γεννάται το αίσθημα ότι έχει πραγματικά αρχίσει να “κατέχει το άθλημα”, δοκιμάζοντας έτσι να κυνηγήσει τα τρία αστέρια που προσφέρει η κατάκτηση της 1ης (και μόνο) θέσης.

SASRT Snap3Οι δοκιμασίες διέλευσης μέσα από τα οριοθετημένα δακτυλίδια είναι από τα δυσκολότερα events

Μια και ο λόγος περί αστεριών, μοναδικό μου παράπονο είναι ότι στο World Tour ο απαιτούμενος αριθμός που πρέπει να συγκεντρώσουμε, ώστε να ξεκλειδώσουμε κι άλλες κούρσες ή χαρακτήρες, είναι ιδιαίτερα μεγάλος σε ορισμένες περιπτώσεις, καθιστώντας την αποστολή μας πολύ δύσκολη, πιθανώς και αδύνατη για ορισμένους. Κι αν για τους χαρακτήρες που δε θα έχουμε την ευκαιρία να χειριστούμε είναι μικρό το κακό (καθώς από τους 22 συνολικά, οι πιο γνωστοί είναι εξ’ αρχής επιλέξιμοι), δεν ισχύει το ίδιο και για τα events στα οποία στερούμαστε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε. Κατά τα άλλα, τα υπόλοιπα στοιχεία που ξεκλειδώνουμε με την πρόοδό μας, όπως τα modes οδήγησης για κάθε χαρακτήρα, όσο κερδίζει XP points, ή τα stickers που μαρτυρούν το επίπεδο εμπειρίας μας, μάλλον υπάρχουν περισσότερο για να υπάρχουν και δε προσφέρουν κάτι επί της ουσίας.

ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟ ONLINE MULTIPLAYER

Υπήρξε τουλάχιστον άστοχη η απόφαση της SEGA να στερήσει από τους PC users τη δυνατότητα διεξαγωγής online multiplayer αγώνων στο προηγούμενο παιχνίδι της σειράς. Αυτή τη φορά δεν υπέπεσε στο ίδιο σφάλμα, οπότε και δε θα υπάρξει λόγος να νιώσουμε εκ νέου αδικημένοι σε σχέση με τους κονσολάδες φίλους μας. Αν νιώθετε λοιπόν ικανοί και έτοιμοι να ανταγωνιστείτε κάποιον 12άχρονο Ιάπωνα από την άλλη άκρη του κόσμου, που έχει κάνει δεύτερη φύση του το drifting, μπορείτε να δοκιμάστε την τύχη σας. Εγώ το πάλεψα, αλλά βγαίνοντας 9ος σε αγώνα 9 ατόμων, 7ος σε αγώνα 7 ατόμων κτλ, με έκανε γρήγορα να συνειδητοποιήσω ότι τα καουμποϊλίκια και οι λεονταρισμοί δεν ήταν για μένα κι όσο το συνέχιζα θα ξεφτιλιζόμουν τελείως, οπότε και παράτησα την όποια περαιτέρω προσπάθεια, ενθυμούμενος ότι ευτυχώς έχω κι ένα F1 2012 που πάντα με περιμένει για να με κάνει να νιώσω οδηγάρα (πάντα σε single player mode).                 

Ωστόσο, το offline split screen multiplayer είναι μία άλλη υπόθεση, οπότε αν έχετε έναν, δύο ή τρεις φίλους που επιθυμείτε να τους κάνετε να παραδεχτούν ότι είστε καλύτερος εκείνων, το Sonic & All Stars Racing Tranformed θα σας δώσει αυτή την ευκαιρία (ξέρετε τώρα, αν έχετε μείνει πίσω, πετάτε κάτω το χειριστήριο του προπορευόμενου, τον δαγκώνετε, τον πατάτε με δύναμη, παλιά, καλά και δοκιμασμένα κόλπα δηλαδή..). Ο διαμοιρασμός της οθόνης για διεξαγωγή έως και τετραπλού παιχνιδιού, που σπανίως πλέον συναντάμε στα σημερινά racing games, είναι ένα μεγάλο συν της εν λόγω σειράς κι ευτυχώς η SEGA το διατήρησε ανέπαφο.

Τα παραπάνω έρχεται να συμπληρώσει και το co-op mode, όπου εκεί παίζετε υπό μορφή συνεργασίας με τους άλλους παίκτες, αλλά αν ξέρετε κανέναν άντρα που παίζει racing game για να φέρει στην επιφάνεια τα αισθήματα άμιλλας και ευγενούς συνύπαρξής τους με άλλα αρσενικά, και όχι για να τους περάσει από πάνω και να τους αφήσει όσο πιο πίσω γίνεται, πείτε το και σε εμένα…  

ΤΟΥΜΠΑΝΟ!

Νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με μία πεντακάθαρη περίπτωση βελτίωσης ενός ήδη πολύ καλού τίτλου. Το στοιχείο της μεταμόρφωσης των οχημάτων και των τερέν, η ισορροπία διατήρησης των αποστάσεων, αναλόγως των εντός αγώνων επιδόσεών μας και η προσθήκη του online multiplayer, καθιστούν το συγκεκριμένο kart game μία πολύ καλή αγορά, όντας ικανό να σας προσφέρει από ολιγόλεπτη μέχρι και πολύωρη διασκέδαση. Την ίδια στιγμή μας θυμίζει, για μία ακόμη φορά και με απόλυτα πειστικό τρόπο, ότι τα PCs μπορούν να έχουν ΚΑΙ τέτοια games…

To παιχνίδι εισάγει και διαθέτει στην Ελλάδα η Zegetron A.Ε

Pros

  • Τεχνικός τομέας που ικανοποιεί απόλυτα σε κάθε επιμέρους κατηγορία του
  • Πολύ πιο “ισορροπημένες” εντός αγώνων διαφορές αποστάσεων
  • Το transformation στοιχείο λειτουργεί απολύτως επιτυχημένα
  • Προσθήκη του online multiplayer
  • Αρκετά modes, για να απασχολήσουν τον παίκτη για καιρό…

Cons

  • …αλλά ιδιαιτέρως απαιτητικό στη συγκέντρωση αστεριών και στο συνεπαγόμενο ξεκλείδωμα χαρακτήρων και αγώνων
  • Ορισμένα events παραείναι δύσκολα
  • Τρέχει αποκλειστικά σε DX9 mode

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 87%

87%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

6 Comments

  1. Παίζω το προηγούμενο αυτό τον καιρό και είναι απολαυστικό. Αυτό φαίνεται ακόμα καλύτερο (ίσως το καλύτερο arcade racer της τρέχουσας γενιάς) και μου θυμίζει αρκετά το θεϊκό Diddy Kong Racing (με τη διαφορά ότι το Sonic χρησιμοποιοεί τους διαφορετικούς τύπους οχημάτων στον ίδιο αγώνα 🙂 ).

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek