REVIEWS

STEAMWORLD DIG: A FISTFUL OF DIRT

Για να πω το κρίμα μου, δεν είχα την παραμικρή ιδέα για την ύπαρξη του τίτλου πριν την εμφάνισή του στα «ράφια» του Steam. Είχε όμως σκουριασμένο ρομπότ με καουμπόικο καπέλο στο εξώφυλλο και τίτλο- αναφορά στη Βρώμικη Τριλογία. Δεν με ενδιέφερε καν το γεγονός ότι επρόκειτο μάλλον για κάποιο puzzle/platform υβρίδιο, από εκείνα που τσακίζουν ανελέητα τα νεύρα μου και με στέλνουν να χουχουτίζω υστερικά κάτω από το κρεβάτι, λίγες στιγμές μόνο πριν με χαστουκίσω, μαζέψω κουράγιο και προσπαθήσω να περάσω τον τελευταίο αρχηγό για τρισχιλιοστή φορά.

SD1Πριν πάρουμε το κάθε “μεγάλο” upgrade, καλούμαστε να λύσουμε πάντα κάποια σπηλιά-puzzle.

Αποτυγχάνω. Τσιρίζω. Με χαστουκίζω ξανά. Και πάλι από την αρχή.

Όταν ένα παιχνίδι «έξω από τα νερά μου» καταφέρνει να μου δημιουργεί τέτοιες ψυχωτικές αντιδράσεις, ξέρω σίγουρα πως είναι καλό. Το SteamWorld Dig είναι μικρό, μαζεμένο και αρτιότατα εκτελεσμένο, ο ορισμός του «All Killer, No Filler». Αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Rusty, ενός μοναχικού ρομπότ που φτάνει σε μια σχεδόν έρημη πόλη στην άκρη του πουθενά, ψάχνοντας για τον θείο του τον Τζό. Ο Τζο φυσικά έχει χαθεί στα βάθη του ορυχείου του και πέφτει στις στιβαρές, σκουριασμένες πλάτες μας το να εξιχνιάσουμε τα πώς και τα γιατί της υπόθεσης.

Το σενάριο φυσικά είναι καθαρά προσχηματικό αλλά πλαισιώνεται ιδιαίτερα γουστόζικα από τα πολύ φροντισμένα πορτραίτα των NPCs στην πόλη και τις χαριτωμένες ασυναρτησίες που μουρμουρίζουν διαρκώς. Το ίδιο το παιχνίδι τώρα, θα έλεγε κανείς πως αποτελεί μια υπέροχη μεταφορά του αείμνηστου Dig Dug στο 2013. Κατεβαίνουμε στο ορυχείο και πρέπει να μαζέψουμε όσο περισσότερα πολύτιμα ορυκτά μπορούμε, πολεμώντας ταυτόχρονα εχθρούς και αποφεύγοντας παγίδες. Όσο πιο βαθιά μέσα στη Γη σκάβουμε, τόσο μεγαλύτερα μυστήρια ανακαλύπτουμε και βέβαια τόσο πιο πολύτιμους θησαυρούς βρίσκουμε για να γεμίζουμε το σακούλι μας.

SD2Μακράν η κορυφαία στιγμή του παιχνιδιού. Υποπτεύομαι πως είναι αναφορά σε κάποιο άγνωστο και παραδόξως αποδεκτό ψευτοπαίχνιδο με λοστούς και μουγκούς Φυσικούς…

Ο κεντρικός μηχανισμός του gameplay, πριν αρχίσουν τα upgrades και όλος ο καλός Metroidvania χαμός, είναι μια απόλαυση, κυρίως χάρη στον εξαιρετικό χειρισμό (συνιστώ να παίξετε με gamepad καθώς πρόκειται για «καθαρό» platform παιχνίδι, αλλά και με πληκτρολόγιο μια χαρά μπορείτε να τα καταφέρετε) και τον πολύ καλό ρυθμό του παιχνιδιού. Στις τέσσερις περίπου ώρες που διαρκεί ένα playthrough (αφήνοντας αρκετά μυστικά ανεξερεύνητα), η μοναδική φορά που ενδέχεται να νιώσετε κούραση, είναι στο φινάλε του παιχνιδιού όπου η δυσκολία αυξάνεται κατακόρυφα και ένας παίκτης που δεν είναι «βαμμένος» οπαδός του είδους, σίγουρα θα δυσανασχετήσει.

Κάπου εδώ έρχεται και μια πληθώρα εξαιρετικών και πολύ σοφά σχεδιασμένων upgrades. Τα χρήματα που κερδίζουμε από την πώληση της κάθε μας «σοδειάς» από το ορυχείο, τα επενδύουμε στον Rusty, ξεκλειδώνοντας διαρκώς ισχυρότερες δυνάμεις και upgrades. Παράλληλα, ανακαλύπτοντας συγκεκριμένες αίθουσες μέσα στο ορυχείο, εμπλουτίζουμε το ρεπερτόριό μας με νέες κινήσεις οι οποίες μας επιτρέπουν πλέον να γυρίσουμε σε προηγουμένως απρόσιτες περιοχές και να τις εξερευνήσουμε πλήρως. Ο ρυθμός απόκτησης των upgrades και η ευφυία στην οργανική τους ενσωμάτωση μέσα στο gameplay του τίτλου, είναι ίσως από τους καλύτερους που έχω δει εδώ και χρόνια σε παιχνίδι του είδους.

SD3Στην καρδιά του τρομακτικού Vectron, θα ανακαλύψετε την αλήθεια.

Το Steamworld Dig είναι ένα από τα πιο ευχάριστα και «αναπάντεχα» μικρά gaming δώρα που μπορείτε να κάνετε στους εαυτούς σας φέτος. Χωρίς να επανεφευρίσκει τον τροχό ή να διεκδικεί κάποιο βραβείο πρωτοτυπίας, αφοσιώνεται στο να κάνει τα τρία πράγματα που κάνει, εξαιρετικά. Τα πλαισιώνει με ένα απολαυστικό –αν και επαναλαμβανόμενο- spaghetti western soundtrack και τα πασπαλίζει μ’ αυτές τις υπέροχες ρομποτοβλακόφατσες, στις οποίες είναι απλώς αδύνατο ν’ αντισταθείς.

Pros

  • Πολύ ευχάριστο gameplay, ιδανική μείξη των Dig Dug και Metroid/Castlevania
  • Συμπαθέστατο και ζεστό art direction
  • Εθιστικό είτε παίξεις πέντε λεπτά είτε πέντε ώρες
  • Randomized ορυχείο σε κάθε παιχνίδι για τους αληθινά επικίνδυνους μερακλήδες ανάμεσά σας

Cons

  • Οι ζουρλοί χαρακτήρες που συναντάμε χρησιμοποιούνται ελάχιστα, ενώ έχουν πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη
  • Η δυσκολία αυξάνεται κατακόρυφα όσο πλησιάζουμε το φινάλε του παιχνιδιού

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 86%

86%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

6 Comments

  1. Όχι, το σενάριο είναι πάντα το ίδιο, αλλά καθώς η χαρά είναι στην εξερεύνηση του ορυχείου, μπορείς να το παίξεις πολλές φορές, με την καθεμία (αν δεν είναι speedrun) να διαρκεί 4 ώρες. Rogue-like σαν το Isaac με νέα αντικείμενα και μυστικά πάντως σε καμία περίπτωση ΔΕΝ είναι.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek