REVIEWS

STRAY

Τα games με ζώα για πρωταγωνιστές είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον niche της γενεάς μας. Όλοι θυμούνται το επικό Goat Simulator του 2014, ή το Untitled Goose Game που έκανε πάταγο πριν λίγα χρόνια. Και τα δύο αυτά games έδιναν αρκετή έμφαση στον χιουμοριστικό παράγοντα πρωτίστως παρά στην καθιέρωση κάποιου Lore ή στο “σοβαρό” world-building, ή σε αυτό που στο χωριό μου θα ονομάζαμε “environmental storytelling”. Τί γίνεται, όμως, αν κάποιος δώσει έμφαση στα παραπάνω χαρακτηριστικά, τα πετάξει μέσα σε έναν post-apocalyptic κόσμο, και ορίσει ως πρωταγωνιστή… μια γάτα; Η απάντηση είναι το Stray, ένα αηδιαστικά χαριτωμένο post-apocalyptic γατοgame. Η παραπάνω σύνοψη ίσως περιέχει όλα όσα θα ήθελε να γνωρίζει κάποιος πριν δοκιμάσει το action/γάτion-adventure game του μικρού Γαλλικού/Γατικού studio BlueTwelve Studio, το οποίο game κυκλοφορεί επισήμως σήμερα 19 Ιουλίου (μετά από ένα ολιγόμηνο delay της αρχικής ημερομηνίας κυκλοφορίας την άνοιξη του 2022).

Stray Press ALT to Meow
BEST GAME OF ALL SPACE AND TIME CONFIRMED

Σε αντίθεση με το τι περιμένει ίσως κάποιος εκ πρώτης όψεως, το Stray δεν είναι ένα απλό “cat simulator” game όπου είμαστε μια απλή γάτα στον γατοκόσμο και κάνουμε γατίσια πράγματα χωρίς γατοσκοπό. Σε σημεία βέβαια πλησιάζει αρκετά σε κάτι τέτοιο, ειδικά στην εκκίνηση του, όπως προκύπτει και από το παραπάνω screenshot (είναι τέτοιος ο γατορεαλισμός που μπορούμε να νιαουρίσουμε συνειδητά ακόμα και στη διάρκεια των CATscenes!). Στην οποία εκκίνηση του game εμφανίζεται ο πρωΓατωνιστής να αράζει απλώς με τους γατοbros του, κόβοντας βόλτες σε ένα παράξενο, εκΓαταλελειμμένο βιομηχανικό τοπίο το οποίο έχει αρχίσει να αναCatαλαμβάνεται από τη φύση (αυτή η φάση του game λειτουργεί και ως ένα άτυπο tutorial των μηχανισμών κίνησης). Σύντομα όμως η πλοκή διασπά την χαρωπή γατοσυντροφιά μας, και από την έρημη πλην πράσινη και ηλιόλουστη “επιφάνεια” βρισκόμαστε σε κάτι περίερΓατ μπουντρούμια, μέρος μιας ευρύτερης υπόγειας πολιτείας που κατοικείται αποκλειστιcat από κάποια παράξενα κι επιθετικά ζωύφια, αλλά και από… ρομπότ.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως υπάρχει dedicated μηχανισμός ξυσίματος σε δέντρα, χαλιά, τοίχους και καναπέδες, που πολλές φορές εξυπηρετεί και την πλοκή.

Δεν θα μπω σε περαιτέρω λεπτομέρειες για την πλοκή και τον κόσμο, καθώς ο τρόπος που αποκαλύπτεται προοδευτικά το τι ακριβώς συμβαίνει στον υπόγειο κόσμο είναι αναμφίβολα από τα δυνατά σημεία του Stray. Αξίζει όμως να σημειωθεί έστω πως έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στη δημιουργία των περιβαλλόντων του game και των levels τα οποία θα κληθούμε να περιδιαβούμε. Αρκετά γραμμικά στην αρχή, σχεδόν open-world hubs στα ύστερα στάδια, με καθένα εξ αυτών να έχει κάτι το διαφορετικό να προσφέρει. Επίσης υπάρχει και το περιστασιακό αμιγώς action level που απαιτεί απλά να τρέχουμε σε μια ευθεία για να αποφύγουμε τα περίεργα ζωύφια του κόσμου.

Το gameplay βέβαια είναι ως επί το πλείστον το ίδιο από την αρχή ως το τέλος, αποτελούμενο κατά κύριο λόγο από puzzles λογικής platform, συν τον περιστασιακό item-based γρίφο που 9 στις 10 φορές απαιτεί απλώς να συλλέξουμε το σωστό αντικείμενο από κάπου στον κόσμο και να το δώσουμε στον κατάλληλο NPC ή να το “κουμπώσουμε” σε κάποια ηλεκτρική συσκευή. Υπάρχουν και ορισμένα optional objectives που απαιτούν την αλληλεπίδραση με συγκεκριμένα αντικείμενα στον κόσμο (τα οποία είναι εύκολο να χάσει κάποιος κατά τις περιηγήσεις του, να σημειώσω), και τα οποία εμβαθύνουν περαιτέρω σε πτυχές του υποβάθρου της υπόγειας πολιτείας.

Stray cyberpunk city hub
Ένα από τα μεγαλύτερα hubs του παιχνιδιού θυμίζει εντελώς Blade Runner ή κάποιο άλλο cyberpunk δημιούργημα. Αλλά με γάτα.

Προσπαθώ να σκεφτώ κάποιου είδους game για να παρομοιάσω την ατμόσφαιρα που αποπνέει το Stray και η αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι λίγο. Ο κόσμος του μοιάζει σαν έναν συνδυασμό… Machinarium με Fallout ή Metro, αν στα παραπάνω game ελέγχαμε γάτες προφανώς, αλλά πρόκειται για έναν πλήρως μοναδικό τίτλο. Και αυτή η μοναδικότητα αναμφίβολα οφείλεται κατά συντριπτικό ποσοστό στον χνουδωτό πρωταγωνιστή και στην αντιδιαστολή που δημιουργεί η γατίσια διάθεσή του με τον παράξενο post-apocalyptic κόσμο. Με αυτό κατά νου όμως, οφείλουμε να μελετήσουμε και την ευρύτερη εικόνα.

Το game φτιάχτηκε από γατάνθρωπους (στα press assets που λάβαμε, περιέχονται μέχρι και φωτογραφίες από τις γάτες των developers!) και απευθύνεται κυρίως σε γατάνθρωπους. Και εξυπακούεται πως οι γατόφιλοι πρέπει να αγοράσουν τον τίτλο ΧΘΕΣ, μόνο και μόνο γιατί κάθε λίγο και λιγάκι θα αναφωνούν “ΩΩΩΩΩΩ” και “ΑΑΑΑΑΑ” βλέποντας τις γατίσιες χαριτωμενιές, πέρα από τις λοιπές συναισθηματικές προεκτάσεις του τίτλου. Θα μπορέσει όμως να το απολαύσει εξίσου και κάποιος ανώμαλος που για τον Α ή Β λόγο δε συγκινείται ιδιαίτερα από το novelty value του να νιαουρίζεις, να ξύνεσαι σε έπιπλα, να τρίβεσαι στα πόδια ανυποψίαστων ρομπότ και να κουρνιάζεις για ύπνο σε ράντομ αναπαυτικά μαξιλάρια;

Stray stealth sequence
Υπάρχουν και ορισμένα stealth sequences στα οποία πρέπει να αποφύγουμε κάποια ρομπότ φρουρούς. Αν μας εντοπίσουν είναι πιθανός μέχρι και ο θάνατος, αλλά μετά απλώς γίνεται reload το πλησιέστερο autosave που συνήθως είναι λίγα δευτερόλεπτα πιο πίσω.

Η απάντηση είναι… μάλλον ναι, αλλά όχι και ΤΟΣΟ πολύ. Σίγουρα η ιστορία από μόνη της είναι πολύ ενδιαφέρουσα για να την ανακαλύψει ο οποιοσδήποτε παίκτης, αγγίζοντας σχεδόν διαστάσεις φιλοσοφικής αναζήτησης, κάτι που ίσως να μην περίμενε κάποιος από ένα game με πρωταγωνιστή μια γάτα. Επίσης, αν και indie game, ο κόσμος είναι καλοσχεδιασμένος και πανέμορφος από πλευράς γραφικών ενώ το ευρύτερο polish που φαίνεται να διακατέχει τον τίτλο αγγίζει επίπεδα ΑΑΑ παραγωγής. Ισχύει όμως και πως το game δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο ή αυτό που θα λέγαμε “challenging”, ούτε τεράστιο σε διάρκεια, καθώς ολοκληρώνεται άνετα μέσα σε 5-6 ώρες, ή σε 8+ αν κάποιος ψαχουλεύει τα πάντα για να εντοπίσει τα optional objectives σε ένα playthrough (μόλις επιτευχθεί αυτό αναιρείται και οποιαδήποτε υπόνοια replay value, ουσιαστικά), ενώ υπάρχει και ένα achievement για όσους speedrunners καταφέρουν να το τελειώσουν σε κάτω από 2ωρο. Παράλληλα, και το platformer gameplay από μόνο του ίσως είναι αρκετά μονότονο και όχι και τόσο δελεαστικό και πρωτότυπο αν αφαιρέσει κανείς τον παράγοντα ότι τα άλματα και το παρκούρ τα πραγματοποιεί μια γάτα.

Ακόμα κι αν εστιάσουμε στη γάτα όμως, η αλήθεια είναι πως σε τελική ανάλυση είναι αρκετά… κομπάρσα στο grand scheme of things. ΟΚ, είναι catαλύτης για τα γεγονότα της πλοκής και βοηθάει καθοριστικά τα ρομπότ του κόσμου να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους, αλλά ισχύει παράλληλα πως η ιστορία του game δεν είναι η ιστορία της γάτας. Η γάτα απλά βρίσκεται στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή (ή στο λάθος, όπως το πάρει κανείς) για να βοηθήσει τους “πραγματικούς πρωταγωνιστές” να εκπληρώσουν το πεπρωμένο τους.

Α cat walks into a bar
Μια γάτα μπαίνει σε ένα μπαρ…

Ίσως βέβαια, σε τελική ανάλυση, αυτό να είναι όλο το point του Stray: η γάτα δεν νοιάζεται για το grand scheme of things. Πέρα από τα συναισθήματα που βιώνουμε εμείς ως χρήστες έχοντας τη γάτα ως μέσο για το “ταξίδι” μέσα στον κόσμο του Stray, την ίδια τη γάτα δεν την ενδιαφέρουν τα κίνητρα, οι ανησυχίες, το lore, τα ρομπότ, οι άνθρωποι και η φιλοσοφική αναζήτηση γύρω από τη ζωή και το θάνατο. Θέλει να νιαουρίζει, να κουρνιάζει στα μαξιλάρια, να σπρώχνει πράγματα για να πέσουν στο κενό, να τρίβεται στον περίγυρό της, να ξύνεται στα έπιπλα. Είτε βρίσκεται στο ύπαιθρο με τους bros της, είτε μέσα σε μια τυπική ανθρώπινη κατοικία, είτε σε έναν παράξενο, υπόγειο post-apocalyptic κόσμο που κατοικείται από ρομπότ, η γάτα πρωτίστως θα θέλει να είναι γάτα. Αν αυτό είναι αρκετό για εκείνη, ίσως πρέπει να είναι αρκετό και για εμάς.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 86%

86%

Would press ALT to Meow again.

Ένα πραγματικά μοναδικό, αηδιαστικά χαριτωμένο, πανέμορφο οπτικά, post-apocalyptic γατοgame.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

38 Comments

 1. [QUOTE=”Borracho, post: 603865, member: 102590″]
  (Να πω εδώ πως λόγω παθολογικής αντιπάθειας στις γάτες, δεν σκοπcatευώ να ασκατληθώ μαζί του. Η ζημιά του Κατελιόν όμως, έγινε.)
  [/QUOTE]
  Η αντίδραση του γάτου μου μόλις έμαθε γι’ αυτά που γράφεις:
  [SPOILER]
  [ATTACH type=”full” alt=”im.jpg”]3794[/ATTACH][/SPOILER]

 2. [QUOTE=”Borracho, post: 603864, member: 102590″]
  Ας σταματήσει caτποιος επιτέλους αυτό το φρακτό catλαμπούρι. Σας ιcatεύω.
  [/QUOTE]
  Ε ναι catάντια πια. Σε λίγο θα μας catηγορούν οτι σπαμάρουμε το ριβιού, λες και catαναγκάζουμε κανέναν να διαβάζει τα σχόλια. Catάρα, catι τέτοια γίνονται και catεδαφίζονται τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο…(οκ ιναφ ιζ ιναφ).

 3. Notice: Η συνάρτηση WP_Object_Cache::add κλήθηκε εσφαλμένα. Το κλειδί της προσωρινής μνήμης δεν πρέπει να είναι κενή συμβολοσειρά. Παρακαλώ δείτε τη σελίδα Debugging in WordPress για περισσότερες πληροφορίες. (Το μήνυμα αυτό προστέθηκε στην έκδ. 6.1.0.) in /home/admin/web/ragequit.gr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031
  class="comment byuser comment-author-104373 odd alt thread-odd thread-alt depth-1 has-avatar">
 4. Το δοκιμάσαμε χτες σε Steam Deck φίλου, για κάνα μισάωρο.

  Φαίνεται ιδιαίτερη εμπειρία τύπου Ico, [URL=’https://www.youtube.com/watch?v=T5E-STO4n60&ab_channel=jeuxvideo24′]Rain[/URL] κτλ. Εντυπωσιακό οπτικά μεν, αλλά το optimization ίσως σήκωνε λίγο δουλειά ακόμα.

 5. [QUOTE=”Northlander, post: 603862, member: 102592″]
  Που διαφωνείς, catpain kal?
  [/QUOTE]

  Δεν διαφωνώ!! Catσουφιάζω όταν βλέπω τέτοια posts!!

  [QUOTE]
  (Να πω εδώ πως λόγω παθολογικής αντιπάθειας στις γάτες, δεν σκοπcatευώ να ασκατληθώ μαζί του. Η ζημιά του Κατελιόν όμως, έγινε.)
  [/QUOTE]

  Τελικά ίσως έχει δίκιο, ο κ. Ναύαρχος για τις κινηcatογραφικές σου επιλογές!!

 6. Τα Catάφεραν οι devs. Εφτιαξαν το indie που προορίζεται ήδη για goty 2022, κλέβοντας το Βραβείο από το Γεροδαχτύλιδο (aka Elte ri) αφήνοντας γατοπατημασιές στα μούτρα του.
  Οσο για το άρθρο και τα σχόλια, συμφωνό σε όλα όσα νιαούρισαν και οι προνιαουρίσαντες.

  #Meow

 7. Τσεκαρα ενα link που πεταξε ο [USER=104201]@Χειρομαλάχτης[/USER] και ειδα και αυτο

  [URL unfurl=”true”]https://www.dsogaming.com/mods/you-can-now-play-stray-in-first-person-mode-thanks-to-this-mod/[/URL]

  [MEDIA=youtube]iU2r1xwBZD0[/MEDIA]

  btw το τραγουδακι τα σπαει και ταιριαζει γα(ν)τι

 8. Συμπαθητικούλι παίγνιο.

  Ό,τι καλύτερο για τις ήσυχες μέρες του καλοκαιριού, με χαμηλά τα φώτα και το air condition ανοιχτό.

  Μου κόλλησε μια φορά στην αρχή του tutorial, ενώ σκίπαρε αρκετά στον γρίφο [ISPOILER]με την μπαταρία, προς το τέλος του παιχνιδιού.[/ISPOILER]

  Κατά τ’ άλλα, μια χαρά.

  (λίγο ακριβούτσικο αλλά χαλάλι του)

 9. Τέλος. Δεν ήταν άσχημο αλλά θα το ήθελα 1-2 ωρίτσες σε διάρκεια μεγαλύτερο,
  Μου πήρε μόλις 7 ώρες με πολύ χάζεμα και άσκοπες περιπλανήσεις.

  Γι΄ αυτό που είναι (cat waking simulator) με μικρές πρέζες adventure είναι πολύ καλοφτιαγμένο.

  Στα ~27 euro που κοστίζει θα έλεγα προτείνεται για γατόφιλους κυρίως: Σε βιντεάκια παραπάνως μπορεί να δει κανείς πόση δουλεία έχει πέσει στη συμπεριφόρα και τις αλληλεπιδράσεις της γάτας.

  Ωραία τα λέει και εδώ ο Joe btw:

  [MEDIA=youtube]ZFvpRCN6XKI[/MEDIA]

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL