REVIEWS

WARHAMMER 40K: ETERNAL CRUSADE

Το Warhammer hype train καλά κρατεί και δεν σταματάμε να βλέπουμε το δημιούργημα της Games Workshop να εμφανίζεται σε κάθε γωνιά του gaming κόσμου. Τι; Κουραστήκατε να βλέπετε παιχνίδια κάθε είδους βασισμένα στον κόσμο του Πολεμοσφυριού; Θα αστειεύεστε μάλλον, γιατί έχουμε να δούμε πάρα πολλά ακόμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα λίγο από την αρχή. Πριν από μερικά χρόνια, όταν ακόμα ο κόσμος του Warhammer ήταν γνωστός μονάχα σ ‘αυτούς που ξημεροβράδιαζαν βάφοντας τις στρατιές τους και παίζοντας επικά campaigns, τότε που μόλις κυκλοφόρησε το Warhammer Online: Age of Reckoning προσφέροντάς μας το καλύτερο PvP που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία των MMOs (δεν μετράμε το DAoC μιας και η Mythic ήταν πίσω και από το Warhammer Online), ακούγονταν φήμες για την δημιουργία ενός MMO βασισμένου στο φουτουριστικό setting του Warhammer κόσμου. Το όνομα αυτού ήταν Warhammer 40K: Dark Millenium. Λόνγκ στόρι σόρτ, που λέει και η γιαγιά μου, το Dark Millenium έφυγε όπως έφυγε και η THQ που είχε τα δικαιώματα έκδοσής του και έτσι μείναμε με το παράπονο. Μερικά χρόνια μετά, ήρθε η Καναδέζικη Behaviour Interactive και έσκασε την βόμβα πως ξεκινάει την ανάπτυξη του Warhammer 40K: Eternal Crusade, ενός MMO Third Person Shooter, στα πρότυπα του Planetside 2. Για μερικούς από εμάς, το Eternal Crusade ήταν η τελευταία ελπίδα να δούμε έναν MMO τίτλο βασισμένο στον 40K κόσμο του Warhammer και αποτελούσε την κάθαρση από τα πάθη της THQ. Παρακάτω θα σας μεταφέρω τι είδαν τα μάτια μου όταν πάτησα Play…

warhammer 40k ss4Ο κύριος χάρτης του παιχνιδιού βρίσκεται εκεί καθαρά για διακοσμητικούς λόγους. 

Μετά το αναμενόμενο loading screen, εμφανίστηκε μπροστά μου η οθόνη δημιουργίας χαρακτήρα. “Εδώ είμαστε!” είπα, μιας και το Warhammer φημίζεται για τη δημιουργία στρατών και το βάψιμο αυτών όπως μας αρέσει. Υποθέτοντας πως θα έχω την ίδια ελευθερία να παραμετροποιήσω τον στρατιώτη μου όπως θέλω, διάλεξα φυσικά τους Space Marines. Οι υπόλοιπες επιλογές είναι οι Chaos Space Marines, τα Orks και οι Eldar. Μετά την επιλογή των Space Marines μου ζητήθηκε να διαλέξω Chapter (βλ. clan ή “φυλή” των Space Marines) και εκεί παραξενεύτηκα, καθώς τα Chapters έχουν συγκεκριμένα χρώματα αλλά υπέθεσα πως η επιλογή είναι καθαρά για να επιλέξουμε εμείς αυτό που μας αρέσει και ότι δεν θα μας κλειδώνει στα χρώματά του. Λάθος. Η επιλογή “clan” οποιασδήποτε φυλής είναι και η μόνη παραμετροποίηση που έχουμε για τον χαρακτήρα μας και ενώ υπάρχει τρόπος να αγοράσουμε με πραγματικά λεφτά καθαρά αισθητικά κομμάτια πανοπλίας, το σύνολο αυτών είναι μικρό και ανέμπνευστο. Το μόνο customization που μπορεί να γίνει καθαρά με in-game credits είναι η αγορά και η αναβάθμιση των όπλων, αλλά μην φανταστείτε ότι η γκάμα και εκεί είναι μεγάλη ακόμη και στα stats τους. Δηλαδή παραμετροποίηση λίγη για Warhammer παιχνίδι, κοστίζει πραγματικά λεφτά και αργά ή γρήγορα θα συναντήσουμε κάποιον με τα ίδια χρώματα με εμάς. Απογοήτευση μεγάλη, αλλά δεν πτοήθηκα γιατί και μόνο η σκέψη πως παντρεύεται το large scale combat με τον κόσμο του Warhammer 40K με έκανε να θέλω να μπω στη μάχη εδώ και τώρα!

warhammer 40k ss2Μυστήριο για το αν πληρώνεις σε Δολάρια ή Ευρώ.

Διαλέγοντας το όνομα του χαρακτήρα και πατώντας Create, έλαβα ερώτηση για το αν θέλω να δοκιμάσω το Garrison, που είναι η tutorial περιοχή την οποία και δέχτηκα. Έκανα spawn ως ο υπέρτατος Space Marine Brewtus (βρείτε το κρυμμένο reference στο όνομα) και είδα συνοπτικά τα βασικά mechanics του παιχνιδιού. Υπάρχουν δύο ειδών panels διάσπαρτα στον χάρτη, το ένα για να αλλάζουμε το loadout του χαρακτήρα και το άλλο για να κάνουμε spawn ένα από τα δύο είδη οχημάτων που υπάρχουν στο παιχνίδι. Υπάρχουν και τα Capture Points, τα οποία θα πρέπει να καταλάβουμε εάν είμαστε οι επιτιθέμενοι ή να τα κρατήσουμε στην κατοχή μας εάν αμυνόμαστε, αλλά θα εξηγήσω πως λειτουργούν πιο κάτω που θα παρουσιάσω τα 3 modes που υπάρχουν στο παιχνίδι.

Δεν έχασα πολύ χρόνο στο tutorial όμως και πήγα γρήγορα να κάνω queue για ένα ματσάκι για να δω πως είναι ο τίτλος στ’ αλήθεια και εκεί συνειδητοποίησα πως ο κόσμος που παίζει το παιχνίδι δεν είναι πολύς. Περίμενα κοντά στα 2 λεπτά για να μου βρει ματς στο Grand Battle mode που είναι και το μεγαλύτερο, με 60 άτομα συνολικά στον χάρτη. Πριν προχωρήσω στην μεταφορά της συνολικής εικόνας των modes, θέλω να αναφέρω πως τα υπόλοιπα modes είναι το Skirmish Battle, το Competition και το μοναδικό PvE mode με το όνομα Lair.

warhammer 40k ss7Μία απο τις λίγες ατμοσφαιρικές στιγμές. Βροχή, πόλεμος και ο Emperror!

Στο Grand Battle η μάχη εκτυλίσσεται σε έναν από τους δύο μεγάλους χάρτες, όπου στόχος είναι οι αμυνόμενοι να κρατήσουν τα 2 Capture points στην κατοχή τους μέχρι να λήξει ο χρόνος, αλλά και να προσέχουν μην τελειώσουν τα respawn tickets τους, ενώ οι επιτιθέμενοι, έχοντας άπειρα respawn tickets, πρέπει να καταλάβουν τα δύο σημεία πριν λήξει ο χρόνος. Στο Skirmish Battle, πάλι έχουμε να κάνουμε με Capture Points, αλλά με λιγότερο κόσμο στον χάρτη, ενώ οι αμυνόμενοι έχουν στην κατοχή τους 3 σημεία τα οποία πρέπει να προστατεύσουν μέχρι να τελειώσει ο χρόνος και οι επιτιθέμενοι πρέπει να τα καταλάβουν και να τα κρατήσουν μέχρι να γεμίσει μια μπάρα, πριν τελειώσει ο χρόνος, που θα τους αποφέρει τη νίκη. Το Competition είναι mode μόνο για guilds και είναι ανοιχτό σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες και δεν είχα την τύχη να το δοκιμάσω, ενώ τέλος έχουμε το μοναδικό PvE mode με το όνομα Lair, το οποίο αποτελεί ένα horde mode, όπου 5 άτομα έρχονται αντιμέτωπα με ορδές από units των Tyranids, και το gameplay μοιάζει με αυτό των Left 4 Dead όπου η ομάδα πρέπει να πάει απο το σημείο Α στο σημείο Β. Δυστυχώς όσες φορές προσπάθησα, κατάφερα μόνο μια φορά να βρω ματς για το συγκεκριμένο mode και δεν καταφέραμε να το τελειώσουμε. Στο τέλος κάθε ματς, μας αποδίδονται τα ανάλογα Experience Points για να ανεβούμε level, Action Points με τα οποία αποκτάμε Advancements (βλ. Talent trees από τα κλασσικά MMOs) ενισχύοντας συγκεκριμένες πτυχές του χαρακτήρα μας και Requisition points τα οποία μπορούμε να τα ξοδέψουμε στο in-game store αγοράζοντας ή αναβαθμίζοντας όπλα και αγοράζοντας loot crates που μας δίνουν κάποιο random αντικείμενο.

warhammer 40k ss51″ πρίν τη τελευταία επιδρομή των Chaos Space Marines.

Από τα δύο μοναδικά Versus modes του παιχνιδιού που κατάφερα να παίξω, το Grand Battle είναι το πιο ελκυστικό, διότι είναι γεμάτο κόσμο και η “πολιορκία” των capture points με οχήματα και πεζικό μοιάζει ωραία σαν ιδέα, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Το αρκετά κακό net code μαζί με τα περίεργα εφέ και animations των χαρακτήρων χαλάνε την όποια φαντασίωση μπορεί να είχε κάποιος συνδυάζοντας τα mechanics του Planetside με το Warhammer 40K. Ενώ ο τρόπος που κινούνται οι φυλές είναι πειστικός, η συνολική αίσθησή τους πέφτει έξω, ειδικά αυτή των Space και Chaos Space Marines. Ενώ είναι ντυμένοι με την χαρακτηριστική τους πανοπλία από την κορυφή ως τα νύχια, πέφτουν πιο εύκολα απ’ ότι τα Orks που έχουν λιγότερο εξοπλισμό. Τα όπλα όλων των φυλών, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, είναι αδύναμα και εντελώς άστοχα, ενώ το melee είναι τόσο OP που αποτελεί μονόδρομο αν θέλετε να κάνετε σοβαρή ζημιά στους αντιπάλους και μπορώ να πω ότι είναι απολαυστικό σε συνδυασμό με τις εκτελέσεις που υπάρχουν. Η μόνη φυλή που αντέχει κάπως παραπάνω από τις άλλες είναι τα Orks αλλά όλα τους τα όπλα είναι αδύναμα, ενώ δεν υπάρχουν και παίκτες που να παίζουν μαζί τους, οπότε η εύρεση ματς έχοντας επιλέξει Ork χαρακτήρα είναι δύσκολη.

Στην παρούσα κατάσταση, η πιο δυνατή φυλή είναι οι Eldar οι οποίοι συνδυάζουν τα δυνατά τους όπλα, melee και μη, με πρωτοφανή ευλυγισία και δεν τους πιάνει τίποτα. Από την άλλη τα οχήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα τανκς και στα οχήματα μεταφοράς. Αλλά και εκεί υπάρχει πρόβλημα αφού συμπεριφέρονται σαν μπαλόνια, αναπηδώντας σε κάθε εμπόδιο σαν να έχουν αναρτήσεις από Monster Truck και σε καμία περίπτωση δεν πείθουν ότι είναι μηχανές πολέμου. Πέραν αυτού, το κύριο κανόνι μαζί με τα επιμέρους πολυβόλα θέλουν χρόνο μέχρι να ευθυγραμμιστούν με τον κέρσορα με αποτέλεσμα δύσκολα να μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας, εάν αυτός κινείται συνεχώς. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τα οχήματα να χρησιμοποιούνται μονάχα για πιο γρήγορη και ασφαλή μεταφορά των μονάδων από το ένα σημείο στο άλλο, χωρίς να συνεισφέρουν σοβαρά στην έκβαση μιας μάχης.

warhammer 40k ss3Είναι κρίμα να βλέπεις αυτό το Gunwagon να χοροπηδάει σαν να είναι από λάστιχο…

Και ας πούμε ότι όλα αυτά τα προβλήματα βρίσκονται μόνο στο gameplay και μπορούν να διορθωθούν με μελλοντικά updates, με το τεχνικό κομμάτι τι γίνεται; Δυστυχώς αυτή η μετριότητα εμφανίζεται και εκεί, και αν και το παιχνίδι βασίζεται στην Unreal Engine 4, τα textures των χαρτών και τα εφέ των όπλων είναι μέτριας ποιότητας, με τα μοντέλα των χαρακτήρων να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ευκρίνεια σε γραφικά. Επίσης όταν γίνεται κάποια μεγάλη μάχη με πολλούς παίκτες γύρω μας, τα εφέ κατακλύζουν την οθόνη, φτάνοντας σε σημείο να μην βλέπουμε τι γίνεται και να οδεύουμε στα τυφλά, με κίνδυνο να σκοτώσουμε και δικούς μας λόγω του friendly fire. Είναι ακόμη παράλογο το γεγονός ότι ο τίτλος, με τα γραφικά που προσφέρει, να έχει τόσο κακό performance και για να καταφέρω να παίξω τις Grand Battle μάχες χωρίς να πέφτουν τα FPS ακόμη και κάτω απο τα 30(!) έπρεπε να κατεβάσω όλες τις ρυθμίσεις γραφικών στο medium. Τέλος, όσον αφορά τον ήχο, η ενορχήστρωση που απαρτίζει την μουσική δένει ωραία με τις μεγάλες μάχες, ενώ τα ηχητικά εφέ είναι και αυτά κάτω του μετρίου. Πολλά εφέ επαναλαμβάνονται σε αρκετά όπλα και κουράζουν, αρκετές φορές ακούμε κάποιον να πεθαίνει κάπου δίπλα μας χωρίς να υπάρχει κανείς τριγύρω και το Master Volume slider στα settings δρα πάνω σε ορισμένα εφέ μόνο, με αρκετά να παραμένουν στην ίδια ένταση που ήταν πριν και να θερίζουν τα αυτιά μας.

warhammer 40k ss1Αυτά τα textures εμφανίζονται στις Ultra ρυθμίσεις γραφικών…

Το Eternal Crusade, δυστυχώς, χαρακτηρίζεται από μια μετριότητα σε όλους τους τομείς. Είναι φανερό ότι η Behaviour χρειαζόταν παραπάνω χρόνο για να δουλέψει στον τίτλο και είμαι σίγουρος πως απογοήτευσε πολλούς που έδωσαν τα λεφτά τους στο Kickstarter και στο Steam Greenlight. Ενώ οι βάσεις είναι καλές, από όλους τους Warhammer τίτλους που είδαμε τελευταία το Eternal Crusade αποτελεί την πιο πρόχειρη μεταφορά του κόσμου στις οθόνες μας και για την τιμή που πωλείται αυτή τη στιγμή στο Steam δεν το συνιστώ. Έχετε το όμως στο νου σας μήπως και καταφέρει, σε βάθος χρόνου, η Behaviour να το εμπλουτίσει και να το βελτιώσει σε αξιοπρεπή επίπεδα.

 

Ευχαριστούμε τη Bandai Namco Entertainment για τη παροχή του review code.

Pros

  • Τα animations κίνησης αποδίδουν καλά την αίσθηση κάθε φυλής.
  • Οι μεγάλες μάχες μαζί με την μουσική υπόκρουση, καταφέρνουν να προσφέρουν μερικά λεπτά επικής 40K απόλαυσης.
  • Η ύπαρξη friendly fire προσδίδει μια πολύ μικρή δόση σασπένς αφού πρέπει να προσέχουμε μην πάρουμε σβάρνα κανέναν σύμμαχο. 

Cons

  • Κακές επιδόσεις που δεν δικαιολογούνται από τα μέτρια γραφικά.
  • Τα ηχητικά εφέ συχνά “μπουκώνουν” καταλήγοντας να βλέπουμε βουβό σινεμά με εικόνα και μουσική στο background.
  • Η ύπαρξη in-game store με πραγματικά λεφτά, παρά το φτωχό περιεχόμενο.
  • Λαμπρή απόδειξη πως δεν πρέπει να δίνουμε τα λεφτά μας σε οποιοδήποτε Kickstarter / Steam Greenlight project βλέπουμε, πριν δούμε σημαντικές βελτιώσεις. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 54%

54%

Απέθαντος Γελαδάρης

Στέφανος Βίσκοβιτς Ο Στέφανος Βίσκοβιτς αρνείται να γράψει πάνω από 150 χαρακτήρες για το βιογραφικό του. Υποστηρίζει ακράδαντα πως η γενιά του δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το Τουίτερ του Διαβόλου.

6 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL