REVIEWS

SUPERHOT

Συχνά γκρινιάζουμε (δικαιολογημένα) για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πια πρωτότυπες ιδέες στα σύγχρονα games. Μερικές φορές όμως αρκεί η έξυπνη χρήση ήδη δοκιμασμένων ιδέων για να φτιαχτεί κάτι καινούριο και συναρπαστικό. Αυτό ακριβώς είναι το Superhot της Πολωνικής SUPERHOT Team, ένα successful Kickstarter story για ένα FPS αρκετά διαφορετικό από τα άλλα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το μοναδικό παιχνίδι στο είδος του που οφείλει στο μέλλον να εξελιχθεί και να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη αρχή.

Η καρδιά του Superhot είναι μεν ένα First Person Shooter, αλλά στη πράξη περιλαμβάνει πολλά στοιχεία τακτικής, προσχεδιασμού κινήσεων και ενίοτε μικρής ποσότητας τύχης. Κοινός παρονομαστής η σωστή διαχείριση του χρόνου, αλλά με έναν τρόπο που δεν είχατε ξαναδεί μέχρι πρότινος. Η εκκίνηση του Superhot εκπλήσσει ευχάριστα, καθώς σπάει το φράγμα του τέταρτου τοίχου και απευθύνεται στον ίδιο τον παίκτη προσωπικά, ο οποίος υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί μια virtual reality συσκευή και επικοινωνεί με έναν διαδικτυακό φίλο του για ένα περίεργο καινούριο παιχνίδι ονόματι SUPERHOT. Η όλη παρουσίαση γίνεται αρκετά έξυπνα, καθώς το interface της συσκευής απεικονίζεται σαν ένα πρωτογενές text-based λειτουργικό, με .exe και .txt αρχεία να εξομοιώνουν το κανονικό menu του παιχνιδιού, ASCII κώδικες να αναπαριστούν γραφικές εικόνες, ενώ το chat γίνεται πατώντας τα κουμπιά του πληκτρολογίου, άσχετα με το γεγονός ότι αυτά που πατάτε δεν έχουν καμία σχέση με το τι θα εμφανιστεί στην οθόνη τελικά.

Superhot Shot1Νομίζω ότι κάναμε τη σωστή επιλογή…

Παίζοντας λίγο το παιχνίδι, διαπιστώνετε ότι το… crack δεν λειτουργεί σωστά και κρασάρει, οπότε ο φίλος σας προμηθεύει άμεσα με μια νέα έκδοση του. Συνεχίζοντας απτόητοι, διαπιστώνετε σιγά-σιγά ότι κάτι δεν πάει καλά με το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο δεν είναι και τόσο αθώο όσο νομίζατε αρχικά. Βάζω μια τελεία εδώ, καθώς το σενάριο του Superhot και ο τρόπος που ξεδιπλώνεται στο παίκτη είναι αρκετά ενδιαφέρον και έχει μια αύρα από ταινίες τύπου Lawnmower Man, TRON μέχρι και Matrix. Αν και στη τελική η πλοκή δεν διαθέτει κάτι εξωπραγματικό, είναι αξιόλογη η υλοποίηση που επετεύχθη από τους Πολωνούς δημιουργούς και οφείλετε να τη ζήσετε από πρώτο χέρι.

Στο ζουμί τώρα, το Superhot παρουσιάζει τη γνωστή πρώτου προσώπου προοπτική που χαρακτηρίζουν τα FPS, αλλά με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί παντού, μαζί με τις απλές γραμμές της μινιμαλιστικής, μα περιεκτικής σχεδίασης του περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια προσέγγιση που, αν μη τι άλλο, δεν συναντάμε συχνά (το Mirror’s Edge είναι το τελευταίο που μου έρχεται στο μυαλό) και πρόκειται για καθαρά θέμα γούστου για το αν θα σας αρέσει ή όχι. Προσωπικά μου άρεσε πολύ και με έβαλε άμεσα στο κλίμα της “εικονικής πραγματικότητας” που θέλει να αναπαραστήσει. Τη μονοτονία του παγωμένου λευκού χρώματος και των αποχρώσεων του σπάνε δύο ακόμα χρώματα: το μαύρο και το κόκκινο. Το πρώτο αφορά τα αντικείμενα του περιβάλλοντος που μπορούμε να δράσουμε (πυροβόλα όπλα, σπαθιά, ρόπαλα, οθόνες υπολογιστών, τηλέφωνα, αγαλματάκια κλπ) και το δεύτερο τους εχθρούς. Σε κάθε περίπτωση, η εντολή είναι μία, απλή, λιτή και κατανοητή: “Kill the red guys“. Και αυτό ακριβώς πρόκειται να πράξουμε.

Superhot Shot2Το σύστημα δεν διστάζει να μας ειρωνευτεί.

Με τη διαφορά όμως ότι εδώ ο χρόνος υπακούει σε άλλους κανόνες από αυτούς που γνωρίζουμε. Κατ’ αρχάς, ο χρόνος κυλάει μόνο όταν εμείς αποφασίσουμε να κινηθούμε. Οσο μένουμε ακίνητοι, ο χρόνος είναι σε παύση ή πιο σωστά, κυλάει τόσο αργά που δίνεται η ψευδαίσθηση ότι έχει σταματήσει. Σε αυτή τη περίπτωση, μας δίνεται η δυνατότητα σχεδιάσουμε και να αποφασίσουμε, χωρίς ιδιαίτερο άγχος, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση μας. Οταν ξεκινήσουμε την υλοποίηση του σχεδίου που έχουμε στο μυαλό μας, παράλληλα ο υπόλοιπος κόσμος (δηλαδή οι κόκκινοι τύποι) αρχίζει και κινείται και αυτός και αντιδρά ανάλογα στις κινήσεις μας.

Συνήθως δηλαδή, πυροβολούν χωρίς δισταγμό ή αν πρόκειται για αόπλους/melee τύπους, να έρχονται προς το μέρος μας με άγριες διαθέσεις. Σταματώντας ξανά τη κίνησή μας, έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τη πορεία των σφαιρών, προκειμένου να τις αποφύγουμε (ή να τις κόψουμε με το katana!), καθώς και να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της τοποθεσίας των εχθρών γύρω μας, όπου μπορούμε να κάνουμε νέο πλάνο με βάση τα τρέχοντα δεδομένα και ούτω καθ’ εξής. Ο χρόνος όμως δεν παύει να είναι αμείλικτος και το γεγονός ότι τον έχετε υπό τον έλεγχό σας, δεν κάνει τα πράγματα εύκολα. Το αντίθετο θα έλεγα, καθώς το Superhot μπορεί να γίνει πραγματικά ζόρικο.

Superhot Shot3Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές: αφοπλισμός με melee, άμεση εξόντωση και ελπίδα να μην μας πετύχουν οι γύρω μας

Αφενός γιατί με ένα μόνο χτύπημα είστε νεκρός και αφετέρου κάθε κίνησή σας πρέπει να είναι μελετημένη σωστά τόσο για το χρόνο που χρειάζεται να εκτελεστεί από εσάς όσο και για το χρόνο που απαιτείται να πραγματοποιήσουν οι κόκκινοι τύποι τις δικές τους κινήσεις. Για παράδειγμα, ένας πολύ χρήσιμος και βασικός μηχανισμός του παιχνιδιού είναι η εκτόξευση αντικειμένων προς τα κεφάλια των κόκκινων, καθώς έτσι αφοπλίζονται και μπορείτε να πιάσετε στον αέρα το πιστόλι τους και να τους εξολοθρεύσετε στη συνέχεια. Ως εκ τούτου, αν αναλογιστείτε ότι τα όπλα διαθέτουν ελάχιστες σφαίρες και ξεμένετε γρήγορα, θα πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίζετε τάχιστα τρόπους να αντιδράσετε στους συχνά τέσσερις και πέντε ταυτόχρονα οπλισμένους εχθρούς που θέλουν το κεφάλι σας. Η ποικιλία επιλογών δεν θα σας προβληματίσει καθόλου, αντίθετα θα αναρωτιέστε συχνά ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση από τις πολλές διαθέσιμες: “να ακινητοποιήσω τον τύπο στο μπαρ με το shotgun και να τρέξω να προλάβω να του το αρπάξω πριν με κάνουν κόσκινο ή να κρυφτώ πρώτα πίσω από τις κολόνες και να δείρω έναν από τους θαμμώνες που έρχεται κατά πάνω μου;” ή “έχω μια σφαίρα, να τη χρησιμοποιήσω για τον τσίφτη με το assault rifle ή για τον καμικάζι με το katana που θέλει να με κάνει κεμπάπ;”.

Το καταπληκτικό στην όλη υπόθεση είναι ότι ο μηχανισμός αυτός δουλεύει πολύ καλά και οδηγεί στη δημιουργία εκπληκτικά στυλιζαρισμένων σεκάνς δράσης που μόνο στις καλύτερες ταινίες του είδους έχουμε κατορθώσει να δούμε. Αλλωστε, κάθε φορά που ολοκληρώνετε κάποιο επίπεδο, έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε κανονική ταχύτητα το replay των κινήσεων σας και να το ανεβάσετε στο site killstagram για να το παρακολουθήσουν οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί. Το αποτέλεσμα είναι με μία λέξη μοναδικό.

Superhot Shot4Το katana είναι απολαυστικότατο!

Δυστυχώς τα καλά πράγματα κρατούν λίγο και το Superhot δεν αποτελεί εξαίρεση. Το κεντρικό story του παιχνιδιού είναι εφικτό να ολοκληρωθεί σε λιγότερες από δύο (!) ώρες, συνυπολογίζοντας μάλιστα τα κάμποσα retries που θα κάνετε μέχρι να καταφέρετε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις του κάθε επιπέδου. Συνεπώς, οι δημιουργοί του παιχνιδιού πρόσθεσαν δύο ακόμα modes για να αυξήσουν τη διάρκεια ενασχόλησης με το τίτλο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τους δίνεται και συγχωροχάρτι για την απαράδεκτα μικρή campaign.

Το Endless mode είναι το πρώτο που ξεκλειδώνει, αφότου ολοκληρώσετε μια φορά το παιχνίδι και σας τοποθετεί σε τυχαία δωμάτια με σκοπό να “φάτε” όσους περισσότερους κόκκινους μπορείτε, μέχρι να χάσετε. Τυπικό survival δηλαδή, που υλοποιεί μερικές ακόμα μικρές παραλλαγές, όπως να εξοντώσετε πεπερασμένο αριθμό κόκκινων τύπων σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ το Challenge Mode είναι σαφώς πιο ενδιαφέρον, καθώς παίζετε ξανά τις πίστες του παιχνιδιού κάτω υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Παραδείγματος χάρη, έχετε τη δυνατότητα να εκτελέσετε μόνο melee χτυπήματα, αποκλειστικά χρήση του katana κλπ. Το επίπεδο της πρόκλησης είναι σαφώς ανεβασμένο, σε ένα ήδη σχετικά υψηλού δείκτη δυσκολίας παιχνιδιού και είναι αυτονόητο ότι θα χρειαστούν πάρα πολλές ώρες για να ολοκληρώσετε όλα τα επίπεδα του Endless και του Challenge Mode. Αυτό βέβαια εξαρτάται κατά πόσο σκοπεύετε να παίζετε ξανά και ξανά το ίδιο παιχνίδι.

Superhot Shot5Three in a row!

Αν είστε από τους τύπους που ασχολούνται κυρίως με τη campaign ενός παιχνιδιού, το Superhot απογοητεύει οικτρά με τη διάρκειά του, μένοντας στη κατηγορία ενός πολύ γευστικού “σφηνακίου”. Μοναδικού μεν, αλλά σφηνακίου. Εφόσον ο ομολογουμένως εξαιρετικότατος gameplay μηχανισμός του σας εμπνέει να συνεχίσετε να σφάζετε κόκκινους τύπους, το Superhot διαθέτει μπόλικο περιεχόμενο που θα σας απασχολήσει για καιρό. Οχι όμως στη τιμή του προσφέρεται, η οποία φθάνει τα 23€. Είναι δεδομένη λοιπόν η αγορά του σε μελλοντικά sales και ευελπιστούμε στο μέλλον να αποκτήσει ακόμα περισσότερο “πραγματικό” περιεχόμενο.

Pros

  • Πρωτότυπη ιδέα και πολύ καλή υλοποίηση
  • Ιδιαίτερα διασκεδαστικό με το δικό του, μοναδικό τρόπο
  • Εικαστική άποψη που είτε θα τη λατρέψεις…

Cons

  • …είτε θα τη μισήσεις
  • Πολύ μικρή διάρκεια της κεντρικής ιστορίας
  • Υψηλή τιμή πώλησης

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

4 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL