REVIEWS

ICEWIND DALE: ENHANCED EDITION

Πώς προσεγγίζεται, τώρα, μια τέτοια κυκλοφορία; Και πώς παρουσιάζεται; Κρίνεις το παιχνίδι αυτό καθ’αυτό ή κρίνεις την κυκλοφορία; Αν επρόκειτο για τα αδερφάκια του, το Baldur’s Gate II ή το Planescape:Torment, τα πολλά λόγια περισσεύουν. Η ιστορία του Gaming τα έχει κρίνει και μυθοποιήσει σε σημείο “κοίτα αλλά μη μιλάς”, όμως το Icewind Dale μαζί με το δεύτερο της σειράς αποτέλεσαν και αποτελούν σημείο διαμάχης ανάμεσα στους ολίγον “πιουρίστες” role-players που θέλουν βάθος στην ιστορία και τους πιο “παραδοσιακούς” που προτιμούν ένα γεμάτο δράση dungeon crawler, με τις δύο πλευρές να “φιλονικούν” πάντα στα πλαίσια των περιπετειών του αυθεντικού pen & paper. Δηλαδή τους κανόνες. Πολλούς κανόνες και πολύπλευρα ζάρια. Θα τα πάρουμε λοπόν από την άκρη και ελπίζω να θυμηθούν οι παλιοσειρές και να καλυφθούν και οι νεότεροι φίλοι.

INFINITY ENGINE

Για τους ένα-δύο φίλους που δεν γνωρίζουν, το παιχνίδι είναι ένα από τα 5 παιχνίδια (χωρίς τα expansions τους) που βασίστηκαν πάνω στην θρυλική Infinity Engine της Bioware, δουλεύτηκαν από την επίσης θρυλική Black Isle Studios και κυκλοφόρησαν από την Interplay. Είναι ισομετρικής απεικόνισης και τα backgrounds είναι pre-rendered ενώ οι χαρακτήρες δισδιάστατα sprites. Κορυφαίο σημείο της μηχανής του παιχνιδιού ήταν πως μπορούσε να αποδώσει εκπληκτικά τους κανόνες της 2ης έκδοσης του Advanced Dungeons & Dragons της Wizards of the Coast, μαζί όμως με απαραίτητες τροποποιήσεις και παραχωρήσεις για να αποδωθούν σε υπολογιστή, χωρίς να χάνει καθόλου την περιπλοκότητα και το πλήθος των επιλογών από το Player’s Handbook, του βασικού εγχειριδίου του παίκτη.

IWDEE 06 insideΗ ατμόσφαιρα των Forgotten Realms είναι διάχυτη

Το Icewind Dale είναι το τρίτο που κυκλοφόρησε, το 2000, μετά το πρώτο Baldur’s Gate (1998) και Planescape:Torment (1999). Δέχτηκε πολύ καλές κριτικές αν και διαφοροποιούνταν από τους προηγούμενους τίτλους που θεωρούνταν βαθιά story driven παιχνίδια ρόλων. Είναι combat oriented και ενώ οι διάλογοι είναι λιγοστοί σε σύγκριση με τις χιλιάδες γραμμές των πρώτων, απλά για να υπάρχει ένα υπόβαθρο στη … σφαγή των ορδών τεράτων, επουδενί δεν είναι «απλοϊκοί» αλλά όμορφα δομημένοι με γράψιμο που “πείθει” τους φίλους των Forgotten Realms και όπου υπάρχουν ομιλίες ή αφήγηση, αυτοί είναι υψηλής ποιότητας και πολύ ατμοσφαιρικοί. Δεν υπάρχει λόγος να περνάμε από λεπίδι τόσα τέρατα χωρίς ενός επιπέδου … immersion, βρε παιδί μου!

CLASSIC ADVENTURE

Η περιπέτεια μας λαμβάνει μέρος στα Forgotten Realms, στο βορειότερο άκρο τους με το όνομα Icewind Dale. Κοιλάδα της Παγωνιάς, έχει αποδωθεί στις μεταφράσεις των πολύ γνωστών διηγημάτων του R.A. Salvatore που έχουν δανείσει και το lore στα παιχνίδια. Δε θα συναντήσουμε κανέναν από τους γνωστούς ήρωες (Drizzt, Bruenor) καθώς η περιπέτεια μας λαμβάνει χώρα σε άλλη εποχή. Εδώ δεν ακολουθούμε την ιστορία κάποιου ήρωα, ούτε υπάρχει σύνδεση και περίπλοκο υπόβαθρο. Εξ’αρχής δημιουργούμε ολόκληρη την ομάδα μας των 6 χαρακτήρων και ριχνόμαστε στην περιπέτεια. Οι μάχες που είναι η καρδιά του παιχνιδιού είναι δύσκολες, όπως αρμόζει σε … old-school RPG. Ετοιμαστείτε για πολύ quick-save και load και πολλές κατάρες για τη γκαντεμιά του ζαριού. Το level up παίρνει μια αιωνιότητα και συνεχώς αναρωτιέσαι “τι, πάλι τίποτα δε μου έδωσε?”.

IWDEE 02c insideΘέλει υπομονή και συνεργασία

Η Beamdog έχει προσθέσει στους βαθμούς δυσκολίας ένα “story mode” ουσιαστικά ένα πολύ εύκολο επίπεδο -god mode- απλά για να τσουλάει η ιστορία, μα τολμώ να πω πως είναι ανούσιο στο συγκεκριμένο παιχνίδι, όπου όλο το ζουμί είναι οι μάχες. Η καμπύλη εκμάθησης είναι πιθανολογώ απότομη και απαιτεί χρόνο. Δυστυχώς οι νεότεροι φίλοι που δεν έχουν ξανακούσει για THAC0 (To Hit Armor Class 0) και λοιπά «αρχαιολογικά» και περίεργα όπως το ότι το Armor Class 2 είναι καλύτερο από το AC 5 θα ζοριστούν να μπούν στο κλίμα. Όταν όμως το κάνουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το θαυμαστό σύστημα μάχης που απαιτεί τακτική και σχεδιασμό και αφήνει βαθιά ικανοποίηση μετά από κάθε μάχη. Εκατοντάδες spell και abilities είναι στη διάθεση μας για να καθαρίσουμε τον παγωμένο βορρά από … κάθε είδος απέθαντου και τερατουργήματος. Έχει προστεθεί ένα είδους tutorial που αποτελείται από βιντεάκια που περιγράφουν τις λειτουργίες και το πως παίζεται το παιχνίδι, είναι ευπρόσδεκτο αλλά δεν φτάνει στη καρδιά του συστήματος και η ανάγνωση του εγχειριδίου είναι απαραίτητη. Το σύστημα μάχης είναι το real time με pause που αν ψάχνετε παρεμφερές, υπάρχει στο σχετικά πρόσφατο Dragon Age Origins και λίγο παλιότερα στα Neverwinder Nights, Drakensang και λοιπά του είδους.

DUNGEONS…

Μια από τις ικανοποιητικές ρουτίνες σε όλα τα παιχνίδια του είδους, βέβαια, είναι η δημιουργία χαρακτήρων και η ανάπτυξη τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εδώ τα πράγματα είναι άψογα. Μπορείς να διαλέξεις από τους έτοιμους που έχει η Beamdog ενώ έχει και προετοιμασμένο party 6 χαρακτήρων για όσους δεν επιθυμούν να ασχοληθούν καθόλου.

IWDEE 04 insideΤο ότι είναι combat oriented δε σημαίνει πως δεν θα συναντήσουμε εκπληξούλες!

Εγώ ξεκίνησα δυνατά για να φτιάξω ένα κλασσικό πάρτυ “χαμένων” κορμιών. Ναι ωραία … να ‘ναι και evil να δέρνουμε κιόλας. Ένας Blackguard ίσως. Για μια στιγμή. Blackguard; Και τι εννοείς Katana και Two weapon style specialization; Kάτι δεν μου κολλούσε! Χρειάστηκε να ξαναμπώ στο πρωτότυπο και εκεί με περίμεναν ακόμα περισσότερες εκπλήξεις μαζί με τις … εκπλήξεις! Λίγο προβληματισμένος κατέβασα το κουτί του παιχνιδιού και το εγκατέστησα μαζί με το expansion του, το Heart of Winter και Trials of the luremaster. Χάζεψα λίγο με νοσταλγία το τεράστιο manual των 120 πυκνογραμμένων σελίδων συν το συμπληρωματικό του HoW και αποπειράθηκα να το τρέξω στα 64bit Windows 7 περιμένοντας επιπλοκές και προβλήματα, όπως στο πρώτο Baldur’s Gate όταν το είχα εγκαταστήσει κάποια χρόνια πρίν. Αμ δε. Το παιχνίδι ξεκίνησε και έτρεξε χωρίς κανένα πρόβλημα! Δεν προχώρησα πολύ, καμιά ωρίτσα πιο πολύ για να έχω μέτρο σύγκρισης στις διαφορές. Αλλά εδώ πρέπει να κρατήσουμε το σημείο ότι το παιχνίδι τρέχει απρόσκοπτα σε νεότερα συστήματα και μάλιστα χωρίς τη χρήση του OpenGL driver! Επίσης μετά τα πρωτότυπα expansion και αυθεντικά patch, το παιχνίδι υποστηρίζει αναλύσεις μέχρι 2048×1536! Μόνο παρατράγουδο ήταν η ανάλυση της γραματοσειράς που ήταν υπέρ του δέοντος κουραστική. Αυτή ήταν η μία έκπληξη, γιατί έχει και άλλο. Στα δυο τελευταία Baldur’s Gate II και Icewind Dale 2 χρησιμοποιούσαν κανόνες της 2.5 έκδοσης μαζί με ψύγματα από την 3η έκδοση που είχε ήδη πρωτοκυκλοφορήσει, τότε. Ενώ λοιπόν η Beamdog κυκλοφόρησε τα Baldur’s Gate I & II Enhanced όπως ήταν, μιλώντας για κανόνες, εδώ στο Icewind Dale Enhanced Edition, έχουμε ένα παράδοξο. Χρησιμοποίησε ουσιαστικά τους κανόνες του Baldur’s Gate II EE με…απροσδόκητα αποτελέσματα.

IWDEE 05 insideΚαι Half-Orc και Barbarian και Kensai, Baldur’s Gate II κανείς?

Αντί τις λιγοστές κλάσεις του προτότυπου έχουμε 31 κλάσεις και «κιτ» (συν Half-Orc race!) ενώ κουβάλησαν μαζί και 150 νέα spell από τα ίδια παιχνίδια! To level cap βρίσκεται στα 30 αλλά δύσκολα θα το δει κάποιος, εκτός αν παίξει στο «heart of fury” επίπεδο δυσκολίας όπου τα τέρατα είναι … τέρατα και στο damage που κάνουν και στο exp που δίνουν. Εδώ έχουμε ξεφύγει πλέον από ένα απλό retouche και έχουμε ένα πραγματικό overhaul με μπόλικο περιεχόμενο από την Beamdog. Αν βάλουμε και μερικά έξτρα όπως ένα κομμένο quest του αρχικού και τη δυνατότητα για cross platform multiplayer το πακέτο δείχνει πολύ πιο δυνατό από τις Enhanced εκδόσεις των υπόλοιπων παιχνιδιών της Infinity Engine που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Δε μπορώ να κρίνω την ισορροπία του τίτλου αλλά με δεδομένο το ήδη υψηλό επίπεδο δυσκολίας δε νομίζω να υπάρξουν παρατράγουδα, αν και δεν έπαιξα με όλες τις κλάσεις για να μιλώ με σιγουριά. Το όλο θέμα μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις ενώ η δυνατότητα να φτιάξεις ένα σωρό διαφορετικούς χαρακτήρες, από kensai και shapeshifter μέχρι blackguard και shadowdancer θα φέρει ένα χαμόγελο νοσταλγίας στους πιστούς των AD&D.

…AND DRAGONS

Στον γραφικό τομέα δεν υπάρχουν και πολλά να πούμε. Η Beamdog όπως και στα προηγούμενα Enhanced Edition έτσι και εδώ υποστηρίζει όλες τις αναλύσεις, widescreen και μη αλλά τα prerendered backround παραμένουν αυτούσια. Δεν χαλιόμαστε γιατί ήδη είναι πολύ όμορφα και ατμοσφαιρικά, αλλά στους χαρακτήρες όχι και τόσο. Κάθε μεγέθυνση στη κάμερα και οι δισδιάστατοι χαρακτήρες δείχνουν την ηλικία τους.

IWDEE 03 insideΤα pre-rendered backround είναι πανέμορφα και με χαρακτήρα.

Όταν όμως δεν έχουμε ενεργοποιημένο το UI scaling τότε από…μακριά είναι μια χαρά και επίσης έχουμε πολύ μεγάλη θέα του χάρτη. Μερικές μάλιστα περιοχές όπως η Eastheaven χωράνε ολόκληρες. Όλες οι αλλαγές των παραμέτρων γίνονται μέσα στο παιχνίδι και το γνωστό settings πρόγραμμα των Infinity Engine απουσιάζει. Η Beamdog δίνει τη δυνατότητα να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές, είτε τα πλήκτρα που θέλουμε είτε αλλαγές στο gameplay όπως ενεργοποίηση του Sneak attack αντί του Backstab, (σύμφωνα με την 3η έκδοση του D&D) χωρίς να βγούμε από το παιχνίδι, μαζί βέβαια με όλα τα κλασσικά όπως συνθήκες Autopause και Feedback από τους χαρακτήρες. Μαζί με αυτά στα options θα βρούμε και το tutorial που αποτελείται από μικρά βίντεο που δείχνουν κάποιες λειτουργίες του παιχνιδιού για όσους έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με το παιχνίδι. Στην οθόνη που μας υποδέχεται το παιχνίδι μπορούμε να διαλέξουμε αν θα παίξουμε την περιπέτεια ολόκληρη ή αν θέλουμε μόνο τις περιοχές του expansion, Heart of Winter, που θα ξεκινήσουμε από το Level 9, που είναι το ελάχιστο προτεινόμενο για να ξεκινήσεις το εν-λόγω quest και στο πλήρες παιχνίδι. Το παιχνίδι διαφημίζεται από τον developer, για cross-platform multiplayer, μέσω του δικτύου της Beamdog, πράγμα που δίνει άλλη πνοή στο party και είμα σίγουρος πως με τόσες κλάσεις θα είναι σπουδαίο. Μακάρι να μπορούσα να το δοκιμάσω κιόλας αλλά δεν είδα φως. Ας ελπίσουμε να ήταν θέμα της beta πριν την κυκλοφορία. Φυσικά η δυνατότητα για φιλικά μέσω LAN δεν αφαιρέθηκε.

CRITICAL HIT

Ελπίζω να καταλάβατε πάνω – κάτω τι παίζεται. Γνώμη μου πως το παιχνίδι είναι ένα σημαντικό level up από την original κυκλοφορία. Μπορεί το παιχνίδι να μην διαθέτει αυτή την αδιαμφισβήτητη ποιότητα του Planescape: Torment, τουλάχιστον όσον αφορά την ιστορία, όμως αποτελεί ένα χορταστικό Hack & Slash παιχνίδι που θα χρειαστεί τακτική προσέγγιση και όχι γιούργια για να το απολαύσετε στο μέγιστο. Η χρήση των κανόνων της 2.5 έκδοσης, απευθείας από το Baldur’s Gate 2 Enhanced Edition, δίνει πολλούς πόντους σε ένα παιχνίδι ήδη εντυπωσιακής διάρκειας με πραγματικά μοναδικό ψεγάδι το χαρακτηριστικό pathfinding της Infinity Engine, σήμα κατατεθέν για τους “παλιούρες”.

Παρόλα αυτά δεν μπορώ να συστήσω με ελαφράδα σε όσους ήδη έχουν το πρωτότυπο ή την έκδοση του GoG να ξοδέψουν άλλα 20€, που είναι η τιμή διάθεσης του. Ήδη η κοινότητα έχει φροντίσει τα παιχνίδια της Black Isle να γεράσουν όμορφα και με χρήση μερικών mods θα έχετε τα βασικά στο πιάτο. Ακόμα και οι κάτοχοι των original CD, από το 2000 μπορούν να κατεβάσουν το patch και το έξτρα περιεχόμενο-διορθώσεις Trials of the Luremaster και να το απολαύσουν χωρίς πολλά πολλά ακόμα και σε windows 64bit. Εδώ έρχεται η Βeamdog και το Icewind Dale Enhanced Edition κυκλοφορεί και σε Mac, μέσω Steam αλλά και του GoG και στις φορητές πλατφόρμες Android και iOS.

Οι νεότεροι φίλοι, ιδιαίτερα αν είναι φίλοι των “ζόρικων” cRPG πρέπει να το δούν οπωσδήποτε. Αν όχι άμεσα σε ένα μελλοντικό sale αξίζει και με το παραπάνω τη πολύ μικρή θυσία των γυαλιστερών γραφικών για μια αξέχαστη εμπειρία που θα σας κρατήσει συντροφιά για δεκάδες ώρες.

Pros

  • Η μεταφορά της μηχανής από το Baldur’s Gate 2 Εnhanced Εdition
  • Πολύ μεγάλη διάρκεια και δυσκολία

Cons

  • Υψηλή τιμή για αυτούς που το έχουν ήδη ή και σε σύγκριση με του GoG
  • Απαιτεί υπομονή από τον αμύητο, είναι δύσκολο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

solaufein

PC hardware enthusiast & gamer από εποχή i486 συμβατών, για κάποιο λόγο δεν είχε σχέσεις με καμία κονσόλα, ούτε φορητή ούτε αφόρητη. 'Οταν δεν τρέχει κάποιο benchmark, παίζει ότι καλό του μπεί στο μάτι. Φήμες θέλουν τελευταία να προσπαθεί να τα συνδυάσει.

8 Comments

  1. Έχω όλα τα ΙΕ παιχνίδια ήδη στο GOG. Τα BG και ID υπάρχουν και σε έκδοση από το PC Master. Θα τσιμπήσω τις EE, αλλά όταν θα έχουν γενναίες εκπτώσεις (τα πετύχω κάτω από 5€ το κάθε ένα, με ιδανική τιμή τα 2€). Πάντως είναι θετικό το ότι ουσιαστικά μεταφέρανε το παιχνίδι στην BGII εκδοχή της IE, και ότι βγήκανε και στο GOG από την 1η μέρα.

  2. Και πάνω που το είχα πεθυμήσει, σε έκπτωση θα είναι ό,τι πρέπει. Να υποθέσω ότι δεν περιλαμβάνει το Trials of the Luremaster…
    Πάντως τα ID πάντα είχαν και δικούς τους “ανεπίσημους” κανόνες, ειδικά για αυτά, μοναδικά skills για παράδειγμα. Στο 2 είμαι βέβαιος μάλιστα ότι δεν έχει τίποτα από την 2.5, το τελευταίο game πάνω στην 3η έκδοση ήταν και απλά είχε μερικές μοναδικές πινελιές-παρεμβάσεις που δεν υπήρχαν σε κανένα rulebook.

  3. Σα νιάτο χωρίς ιντερνέτ είχα πέσει θύμα του crashαρίσματος λίγο πριν το τέλος με το που έμπαινε το party σε ένα σπήλαιο. Σε μελλοντικό ντου Planescape/ BG θα το ξαναπεράσω ένα χέρι στην enhanced για να το τελειώσω επιτέλους.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL