REVIEWS
Trending

SYBERIA: THE WORLD BEFORE

Μαζευτείτε γύρω παιδιά, θα σας πω την ιστορία της Kate και του ατελείωτου ταξιδιού...

Τα Syberia είναι μια σειρά που πολλοί έχουν λατρέψει. Μπορεί να μην είχαν τους πιο προκλητικούς γρίφους ή τις πιο περίπλοκες ιστορίες, αλλά αυτή η αίσθηση περιπέτειας και ταξιδιού σε πανέμορφες τοποθεσίες που δεν θα ήταν εφικτό να δούμε στην πραγματικότητα, ήταν κάτι μοναδικό. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό, αλλά ένας συνδυασμός στοιχείων: οι σουρεάλ καταστάσεις που αναμειγνυόμασταν, οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες που συναντούσαμε, και φυσικά, η Kate Walker, μια ηρωίδα με την οποία πιστεύω θα μπορούσαν να ταυτιστούν οι ρομαντικοί εξ ημών.

Σχεδόν πέντε χρόνια πέρασαν από την κυκλοφορία του Syberia 3 (πως περνάει ο καιρός!) και ακόμα θυμάμαι τα ανάμεικτα συναισθήματα που μου είχε αφήσει το συγκεκριμένο. Η ατμόσφαιρα του κόσμου του εκλιπόντος Benoît Sokal ήταν υποτονική στο συγκεκριμένο, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα εκείνου του παιχνιδιού – μετά τα τεχνικά προβλήματα κατά το λανσάρισμα – ήταν πως τόσο οι χαρακτήρες όσο και η ιστορία, στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν σε έκαναν να νοιαστείς ιδιαίτερα και να δεθείς συναισθηματικά μαζί τους. Ως εκ τούτου, ήμουν ανήσυχος κατά πόσο το Syberia: The World Before θα μπορούσε να επιστρέψει σε μια συμπαγή και ενδιαφέρουσα εξιστόρηση που να προκαλεί πλειάδα συναισθημάτων.

Από την εισαγωγή τα πράγματα φαίνονται πιο υποσχόμενα από το προηγούμενο μέρος.

Η ιστορία συνεχίζει από το σημείο που τελείωσε το προηγούμενο μέρος: Η Kate έχει απαχθεί και βρίσκεται φυλακισμένη σε ένα παράνομο ορυχείο αλατιού. Εκεί μαζί με την συγκρατούμενη της Katyusha, προσπαθεί απλά να επιβιώσει. Κάποια στιγμή λαμβάνει ένα γράμμα από τη φίλη της Olivia (τη θυμάστε;) που θα την συνταράξει. Έτσι, αποφασίζει να επισπεύσει την απόδραση της. Κατά την απόδραση της με τη νεαρή συγκρατούμενη της, ανακαλύπτουν μέσα στα τούνελ ένα παλιό τρένο από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μέσα σ’ αυτό ένα την ζωγραφιά μιας κοπέλας που φέρει ασυνήθιστη ομοιότητα με την Kate.

Κατά την απόδραση μας από το ορυχείο

Αυτό δίνει ώθηση να ξετυλιχθούν μια σειρά από γεγονότα που περιστρέφονται γύρω από την αναζήτηση της συγκεκριμένης γυναίκας. Η αναζήτηση αυτή θα μας οδηγήσει στο Vaghen, την πρωτεύουσα του Osterthal, και από εκεί στις γύρω περιοχές. Στο Syberia: The World Before γίνεται ξανά αισθητή η επιρροή του Hans Voralberg στην ανακατασκευή της πόλης μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, με την μηχανική ορχήστρα έξω από την μουσική ακαδημία της να είναι μία από τις εντυπωσιακότερες κατασκευές του φημισμένου εφευρέτη. Είναι αξιοπερίεργο πάντως πως το παιχνίδι αλλάζει το όνομα του Ναζιστικού Κόμματος σε… Brown Shadow και αντικαθιστά τη σβάστικα με ένα άλλο σύμβολο, σε μια προσπάθεια παραλληλισμού που όλα τα υπόλοιπα στοιχεία μένουν ίδια . Εναλλακτική ιστορία του κόσμου του Sokal ή σημεία των καιρών;

Στη νέα μας περιπέτεια θα έχουμε την ευκαιρία να ξανανταμώσουμε παλιούς γνωστούς…

Ως παίκτες, γνωρίζουμε από νωρίς πως το πρόσωπο που ψάχνουμε είναι η Dana Roze, καθώς έχουμε την έλεγχο της από τον πρόλογο του παιχνιδιού. Το gameplay όσο και ο βασικός κορμός της αφήγησης έχουν στηριχθεί πάνω στην μετάβαση μεταξύ του ελέγχου της Kate και της Dana. Η πρώτη βλέπει τα γεγονότα το 2005, ενώ η δεύτερη την περίοδο 1937-1945. Μην μπερδεύεστε, δεν πρόκειται για κάποιο ταξίδι στο χρόνο. Ουσιαστικά τα τμήματα που ελέγχουμε τη Dana, αντί να τα διαβάζαμε σε κάποιες σημειώσεις, τα βιώνουμε από πρώτο χέρι και οι ενέργειες της γίνεται γνωστές στην Kate χρόνια αργότερα. Οι γρίφοι έχουν υποστεί το μεγαλύτερο lifting μέχρι τώρα. Αν και τα σημάδια ήταν εμφανή από το 3ο μέρος, πλέον ακολουθούν το μοτίβο που είδαμε για πρώτη φορά εκεί, δηλαδή το χειρισμό διαφόρων μηχανικών κατασκευών, ώστε να βρούμε διακόπτες, μοχλούς, κινητά μέρη κ.α. που θα μας αποκαλύψουν μυστικά ή αντικείμενα απαραίτητα για να προχωρήσουμε. Το backtracking έχει πρακτικά εξαλειφθεί καθώς η λύση των puzzles μπορεί να αναζητηθεί στην περιοχή που αυτά βρίσκονται, ενώ το inventory αν και συνεχίζει να υπάρχει, δεν θα υπάρξει στιγμή που να έχουμε πάνω μας περισσότερα από 2-3 αντικείμενα. Τουτέστιν, αν κάποιος ψάχνει πως θα χρησιμοποιήσει μαϊμούδες πάνω σε αντλίες ή να συνδυάσει σφουγγαρίστρες με σκαντζόχοιρους, καλύτερα να κοιτάξει αλλού.

Η ενεργοποίησης της «ορχήστρας» του Vaghen: ένα από τα πιο ικανοποιητικά puzzles του παιχνιδιού.

Διατηρώντας την παράδοση της σειράς, το Syberia: The World Before αναβλύζει την ζεστασιά που γυρεύει κάθε ενήλικας που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό τον έφηβο μέσα του. Οπτικά είναι πανέμορφο, με αρκετή λεπτομέρεια σε περιβάλλοντα και, ειδικά, χαρακτήρες με εξαίρεση κάποια θολά textures σε κοντινές λήψεις της κάμερας π.χ. puzzles, που ουδόλως αλλοιώνουν τη συνολική εικόνα. Μάλιστα η χρήση της κάμερας, σε συνδυασμό με διάφορα εφέ και φωτοσκιάσεις αποδίδει με κινηματογραφικό τρόπο τα διάφορα περιβάλλοντα, είτε πρόκειται για φυσικά τοπία ή για αστικά περιβάλλοντα, τα οποία έχουν έντονο άρωμα Κεντρικής Ευρώπης. Ομοίως, ο τομέας του ήχου δε θα μπορούσε να υπολείπεται από τη στιγμή που τις συνθέσεις ανέλαβε ο γνωστός μας από τα προηγούμενα επεισόδια, Inon Zur, ενώ την εκτέλεση τους η Budapest Scoring Orchestra. Πρόκειται για ιδιαιτέρως καλαίσθητα ακούσματα κλασικής μουσικής με έμφαση στα έγχορδα και το πιάνο, που χρωματίζουν ιδανικά τις πιο συναισθηματικές σκηνές του τίτλου.

Οι περισσότερες τοποθεσίες στο The World Before είναι σαν πίνακες ζωγραφικής.
Κύκνοι εν πτήσει – απόδραση – ελευθερία: η Kate βλέπει κάτι από τον εαυτό της σε αυτούς. Ίσως και εμείς.

Αυτό λοιπόν είναι το Syberia: The World Before. Εναλλαγές συναισθημάτων, ιδιόρρυθμες steampunk επινοήσεις, απόδραση από τα καλούπια της κοινωνίας και το να ακούς το κάλεσμα σου, και όπως τα πρώτα δύο παιχνίδια, ένα σύνολο μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους στοιχείων του. Οι δημιουργοί του παιχνιδιού κατάφεραν κάτι σημαντικό, να αντιστρέψουν τη δυσφορία για το τρίτο μέρος και να μας ενθουσιάζουν για την πιθανή (όπως διαφαίνεται από το φινάλε) συνέχεια. Η απώλεια του Benoît Sokal, ως ανθρώπου και καλλιτέχνη είναι μεγάλη, αλλά μετά το έργο που παρέδωσε το στούντιο από τη Γαλλία, δε μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 84%

84%

Αναπόληση περασμένων ζωών

Μετά το στραβοπάτημα του τρίτου μέρους, το Syberia: The World Before μας προσφέρει αυτή τη ζεστή αίσθηση μελαγχολίας και μαγικού ρεαλισμού για την οποία είναι γνωστή η σειρά. Αν είχε και μερικά πιο δύσκολα puzzles, θα μπορούσε να είναι το κορυφαίο Syberia έως τώρα. Ευχαριστούμε για όλα κύριε Sokal...

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με κερματορουφήχτρες και το κλασικό Game Boy. Συνέχισε με διάφορες άλλες πλατφόρμες κατά τα 90's (ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του κατέχει το SNES) και ήρθε σε επαφή με το PC gaming το 1998, με παιχνίδια σταθμούς όπως Half-Life και System Shock 2. Δε λέει όχι σε (σχεδόν) κανένα είδος αλλά δείχνει μια προτίμηση σε RPG και survival horror και προσπαθεί να μυήσει κι άλλους στη θρησκεία των Silent Hill, των S.T.A.L.K.E.R. και των δημιουργιών της Looking Glass και της Obsidian.

Sephir

Beyond Within
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
5,112
Ψήνομαι, ακόμα και αν η έλλειψη σοβαρών γρίφων ήταν κάτι που περίμενα.

Το Syberia 3 δεν το έχω παίξει ακόμα (βρίσκεται στη Steam library από κάποιο bundle - ούτε που θυμάμαι πως), αλλά με αυτά που διαβάζω για ιστορία/τεχνικά προβλήματα κλπ, μάλλον σε κανένα youtube θα το παρακολουθήσω για να κάνω catchup.
 

Borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
11,826
Μου άρεσε πολύ η παρουσίαση, Αδάνιε.

Χαίρομαι που επιβεβαιώνεται το ζεστό και 'Ορθόδοξο' βάιμπ που μου άφησε ο πρόλογος και θα το ξεκινήσω μόλις τελειώσω το God of War που με παιδεύει το τελευταίο τετράμηνο. Ζώρζ, δεν χρειάζεται καν να βασανιστείς με YouTube Syberia 3, καθώς το World Before περιλαμβάνει ένα πλήρες recap video των τριών πρώτων παιχνιδιών, το οποίο δείχνει όσα ακριβώς πρέπει από το τρίτο μέρος.

(Spoiler Alert : Δεν χάνεις απολύτως τίποτε.)
 

vlad

Gelatinous Cube
Joined
Oct 31, 2013
Messages
121
Ωραίο το review και ευτυχώς ήταν αυτό που ήθελα να διαβάσω. Ένας καλός από όλες τις πλευρές τίτλος, αντάξιος των 2 πρώτων. Στην ίδια περίπτωση με τον @Sephir και εγώ, αγόρασα το 3ο μέρος από το eneba περίπου 1 ολάκερο γιούρο περιμένοντας να το παίξω κάποια στιγμή αλλά ακόμα τζίφος.
 

pornostars

Gelatinous Cube
Joined
Jan 19, 2018
Messages
190
αλλά με αυτά που διαβάζω για ιστορία/τεχνικά προβλήματα κλπ, μάλλον σε κανένα youtube θα το παρακολουθήσω για να κάνω catchup.
Λάθος!

Να ασχοληθείς μαζί του και δεν θα το μετανιώσεις.

Με gamepad το παιχνίδι πετάει ενώ τα τεχνικά προβλήματα είναι αμελητέα και δεν χαλάνε την εμπειρία.

Το πολύ-πολύ, αλλάζεις την ομιλία στα γαλλικά με αγγλικούς υποτίτλους και συνεχίζεις ακάθεκτος.

Το 3 έχει λάβει κακές κριτικές, αλλά τις θεωρώ υπερβολικές, και μέρος του μπούγιου που συνηθίζεται στην gaming κοινότητα.
 

Borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
11,826
Άντεξα να παίξω σχεδόν το 80% του τρίτου και το παράτησα λίγο πριν το φινάλε (έχω γράψει γι'αυτό παλαιότερα στο φόρουμ), όταν συνάντησα τον γελοιότατο γρίφο με το φάρμακο του ωρολογοποιού. Σαν σύνολο είναι ένα πολύ μέτριο 'eurotrash' adventure, από εκείνα που παίζαμε τις ζοφερές ημέρες των πρώτων 00'ς, που έψαχνες τα adventures με το τουφέκι και συμβιβαζόσουν και με τον τραχανά. Σε καμία περίπτωση αντάξιο του βαριού του ονόματος.
 

Falcongr

Commoner
Joined
Jan 9, 2022
Messages
36
Εχοντας λιωσει του κοσμου τα adventures τα καλοκαιρια μου (απο τα myst εως τα syberia, απο το grim fandango εως τα monkey island, τα longest journey και τελος την καλη telltale) εννοειται πως θα το αγορασω οταν βγει σε sale! Thanks για το review Adhan! Απλα μου επιβεβαιωσες ο,τι ηδη ηξερα! Δεν ξερω ρε σεις αλλα τα syberia που θυμιζουν εντονα κατι απο τα παλια καλα χρονια :)
Ps. Οποιος θελει να το αγορασει να παιξει πρωτα το prologue που ειναι δωρεαν στο steam για να παρει μια ιδεα απο το σεναριο!
 

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek