REVIEWS

THE DREAM MACHINE- CHAPTER FOUR

Dream me oh dreamer, down to the floor…

O μοναδικός λόγος που έχουμε επιτέλους στα χέρια μας το πολύπαθο τέταρτο επεισόδιο της εξαιρετικής σειράς, The Dream Machine, αφορά αποκλειστικά και μόνο πιστεύω στην word-of-mouth διάδοση των αρετών του παιχνιδιού, που σε συνδυασμό με αρκετές γενναίες εκπτώσεις στα ψηφιακά καταστήματα, σύστησε μια αρκετά μεγάλη μερίδα adventurers στο παράξενο κτίριο της απροσδιόριστης Οδού Πουθενά και το τρομερό του μυστικό.

TDM1Μάλλον δεν είμαστε οι μόνοι που περιμένουμε το φινάλε του Breaking Bad σε αναμμένα κάρβουνα…

Αν και τα πρώτα επεισόδια της σειράς είχαν κυκλοφορήσει «εντός προγράμματος» ας πούμε, πάνε σχεδόν δυο χρόνια από το αιματοβαμμένο κρεσέντο της Grim Fandang-ικής κρουαζιέρας που ζήσαμε στο τρίτο επεισόδιο. Μπορεί ο τίτλος να αποτελεί κατ’ουσίαν το ιδανικό επιχείρημα για τους ταγμένους πολέμιους των επεισοδικών releases (“Τί λες ρε μάστορα, πλερώνω φέτος και η σειρά τελειώνει σε επτά χρόνια; Να λείπει!») αλλά αυτό που εξετάζουμε εδώ, είναι η τελική ποιότητα του τίτλου.

Ευπειθώς αναφέρω πως το κλίμα της σειράς έχει όχι μόνο διατηρηθεί στο ακέραιο, αλλά με το όνειρο της γριάς Edie που καλούμαστε να εξερευνήσουμε σε αυτό το επεισόδιο, το παιχνίδι απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από την ψυχεδελική/ονειρική αφετηρία του και αρχίζει να μπαίνει όλο και περισσότερα στα εξαίσια διεστραμμένα μονοπάτια του αμίμητου Remigiusz Michalski (Downfall, The Cat Lady).

Δεν θέλω να δώσω κάποια spoilers, καθώς η διάρκεια του επεισοδίου είναι μικρή (με αρκετό κόλλημα και ψάξιμο, χρειάστηκα γύρω στις τρεις ώρες για να το ολοκληρώσω) αλλά σε αποζημιώνουν με το παραπάνω οι δυο κεντρικοί γρίφοι στους οποίους στηρίζεται. Αρνητικά βέβαια λειτουργεί η «χαμένη διετία» από το τέλος του προηγούμενου επεισοδίου (την σαρκάζει πολύ εύστοχα και ο πήλινος πρωταγωνιστής μας, στην αρχή της περιπέτειας) καθώς σίγουρα θα χάσετε κάποια ώρα εγκλιματιζόμενοι ξανά σε γνώριμες τοποθεσίες και προσπαθώντας να θυμηθείτε από την αρχή την λύση ενός αρκετά κομβικού γρίφου των προηγούμενων επεισοδίων.

TDm3Ηλιοτρόπια, το αιώνιο, παγωμένο κενό του διαστήματος και μια ιπτάμενη γιαγιά. Για δυνατούς λύτες μόνο.

Ο δείκτης δυσκολίας είναι σαφώς αυξημένος σε σχέση με το παρελθόν και αν ο πρώτος «βαρύς» γρίφος του παιχνιδιού, όπου καλούμαστε να παρασκευάσουμε υπνωτική σκόνη αλλά και να βρούμε το συνδυασμό μιας κλειδωμένης πόρτας με τη βοήθεια μονάχα ενός κρυπτογραφημένου ημερολογίου, μπορεί να κριθεί άδικος (καθώς ποτέ δεν έχουμε επαρκή πληροφόρηση ως προς τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε και απομένουμε σε ένα εφιαλτικό Freddy Pharkas déjà-vu μέχρι η απελπισία να μας οδηγήσει στη σωστή λύση), ο γρίφος που συναντάμε στο ονειροτοπίο της Edie, είναι άνετα από τους καλύτερους που έχω δει σε adventure game την τελευταία πενταετία και για απροσδιόριστους λόγους, μου θύμισε την επική σεκάνς με τα platypuses από το εξαιρετικό Chaos on Deponia. Εξαιρετική σύλληψη, ακόμη καλύτερη υλοποίηση και ένα αίσθημα βαθιάς ικανοποίησης όταν φτάσετε στην λύση του.

Σε επίπεδο γραψίματος, ατμόσφαιρας και γρίφων, το επεισόδιο στέκεται εξαιρετικά και σου είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψεις ότι ένας τέτοιος τίτλος αποτελεί δημιούργημα δυο μονάχα ανθρώπων. Το Μαγικό Κατσαριδοδίδυμο της Cockroach Inc χάνει το «άριστα» στον τεχνικό τομέα, όπου ακόμη και η καθυστερημένη Steam release του επεισοδίου μαστίζεται από πάμπολλα και ενοχλητικότατα bugs και glitches. Πάρα πολλές φορές και στα καλά του καθουμένου, ο πρωταγωνιστής «κολλούσε» στη θέση του, με το load κάποιας προηγούμενης θέσης να είναι η μοναδική μας λύση. Ευτυχώς, κινούμαστε σε λίγους σχετικά χώρους και από τη στιγμή που καταλάβεις τί πρέπει να κάνεις σε καθέναν από αυτούς, μπορείς να ολοκληρώσεις το παιχνίδι ταχύτατα, οπότε ακόμη και να χάσεις μεγάλο κομμάτι προόδου, γρήγορα φτάνεις ξανά στο σημείο που πρέπει, αλλά μιλάμε εδώ για ελλιπέστατο testing και έκδηλη προχειρότητα.

TDM4Στην κρεβατοκάμαρα του ζεύγους διαδραματίζεται η πιο “πειραγμένη” σκηνή της σειράς μέχρι τώρα…

Είναι κρίμα ένα παιχνίδι τόσο καλλιτεχνικά άρτιο να αμαυρώνεται από τέτοια bugs, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για ένα γραμμικό adventure game, όπου είναι ουσιαστικά αδύνατο να επιχειρήσουμε κάτι που ενδεχομένως δεν προέβλεψαν οι developers. Οι πιστοί της σειράς ορμάτε άφοβα, καθώς το νέο επεισόδιο θα ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες σας. Όσοι έρχεστε για πρώτη φορά σε επαφή με τον sui generis πηλοχαρτονένιο κόσμο της Ονειρομηχανής, ρίξτε ένα κοντινότερο βλέφαρο.

Ζουν θαύματα εδώ.

Pros

  • Εξαιρετικά ατμοσφαιρικό με μοναδικό art direction
  • Δύσκολο, αλλά δίκαιο και περιλαμβάνει έναν από τους καλύτερους γρίφους που έχω δει σε point n’ click adventure την τελευταία πενταετία
  • Από ένα σημείο και μετά, σε απορροφά ολοκληρωτικά στον κόσμο του.

Cons

  • Πάρα πολλά δυστυχώς bugs που οδηγούν σε crashes/freezes και προκύπτουν διαρκώς και τυχαία. Απαραίτητα τα διαρκή saves.
  • H απουσία speech αφαιρεί από την εμπειρία. Κάποιοι μπορεί να τη θεωρούν old school και γοητευτική, αλλά ο εν λόγω τίτλος πιστεύω θα “έλαμπε” με speech.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

4 Comments

  1. Μπα εντάξει, τώρα που βλέπουν ότι το κοινό ασχολείται και μαθεύεται το παιχνίδι και αρχίζουν να κάνουν όνομα, τρελαίνονται και οι Σουηδοί και το κυνηγάνε. Φυσικά το μέλλον θα δείξει, αλλά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για Επ. 5 ον τάιμ!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL