REVIEWS
Trending

THE PEDESTRIAN

Life in a sign

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν η ζωή μιας ανθρώπινης καρικατούρας που κατοικεί μέσα σε μια πινακίδα; Όχι; Λογικό ακούγεται, αλλά κάποιοι άνθρωποι, έχοντας καλπάζουσα φαντασία, το αναρωτήθηκαν και όχι μόνον αυτό, αλλά έφτιαξαν και ολόκληρο παιχνίδι. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η υλοποίηση της ιδέας αυτής δεν είναι καθόλου κακή. Απεναντίας, το Pedestrian είναι μοναδική περίπτωση. Απλά δεν έχετε παίξει παιχνίδι σαν και αυτό και όπως φαίνεται, θα αργήσουμε να ξαναδούμε κάτι τόσο πρωτότυπο και τόσο καλοφτιαγμένο όσο ο παρθενικός τίτλος της Skookum Arts.

Στην αρχή, όλα είναι απλή υπόθεση.

Ο πρωταγωνιστής του Pedestrian είναι μια μορφή που όλοι μας την έχουμε δει δεκάδες φορές μέσα στη καθημερινότητά μας. Αφενός τον έχουμε συναντήσει στο πράσινο ή στο κόκκινο χρώμα ενός φαναριού, αφετέρου είναι ίσως ο πιο διάσημος τρόπος να αντιληφθούμε αν μπαίνουμε στην τουαλέτα που αντιστοιχεί στο φύλο μας. Σωστά καταλάβατε, για εκείνον ακριβώς τον τύπο μιλάμε, ο οποίος προσπαθεί να φτάσει σε κάποιον άγνωστο προορισμό μέσω του μοναδικού τρόπου που του επιβάλλει η ύπαρξή του (δηλαδή ένας δισδιάστατος ζωγραφιστός τυπάκος): μέσω των πινακίδων και (ηλεκτρικών και μη) σημάτων της καθημερινής ζωής μας. Είναι τόσο έξυπνο όσο ακούγεται.

Για να πάρετε μια ιδέα περί του gameplay του παιχνιδιού, το Pedestrian αποτελεί ένα υβρίδιο πλατφόρμας και puzzle. Χειριζόμαστε απευθείας τον ανώνυμο ήρωά μας με το gamepad ή τα πλήκτρα, ο οποίος κάθε φορά προσπαθεί να φτάσει στην επόμενη έξοδο, η οποία τις περισσότερες φορές εντοπίζεται σε κάποια άλλη πινακίδα. Με το πάτημα ενός πλήκτρου, έχουμε τη δυνατότητα να παγώσουμε το χρόνο, να τοποθετήσουμε με τέτοιο τρόπο τις πινακίδες και να ενώσουμε τις μεταξύ τους εξόδους, έτσι ώστε ο ήρωάς μας να περάσει στην επόμενη οθόνη.

Παύση, σκέψη, σχεδίαση, υλοποίηση. Η συνταγή της επιτυχίας.

Όπως είναι φυσικό, τα αρχικά εμπόδια είναι πολύ απλά και αρκεί να τραβήξουμε μερικές γραμμές και να συνδέσουμε μια-δυο πόρτες και σκάλες για να βρούμε τη λύση. Εννοείται ότι τα πράγματα περιπλέκονται στην συνέχεια, με φυσικά εμπόδια του περιβάλλοντος να περιορίζουν τη διάταξη των πινακίδων, ειδικές πινακίδες με περάσματα που «τηλεμεταφέρουν» τον ήρωα σε κάποια άλλη ή σταθεροποιούν μια συγκεκριμένη κατάσταση, ενώ λίγο αργότερα εμφανίζονται και συνδυαστικοί γρίφοι. Στην περίπτωση αυτή, καλούμαστε να μαζέψουμε και να κουβαλήσουμε αντικείμενα από διαφορετικές πινακίδες, όπως κλειδιά, ελατήρια και γρανάζια, αφού φυσικά λύσουμε προηγουμένως τα ανάλογα puzzles και να τα μεταφέρουμε σε μία κεντρική πινακίδα/hub, η οποία περιλαμβάνει το εισιτήριο που θα μας οδηγήσει σε μια εντελώς καινούρια τοποθεσία.

Μία πινακίδα/hub. Θα χρειαστούμε τέσσερα αντικείμενα για να προχωρήσουμε παρακάτω.

Και όταν αναφερόμαστε σε νέες τοποθεσίες, εννοούμε κανονικές αστικές τοποθεσίες, όπως αποθήκες, υπονόμους, ταράτσες, όλα περασμένα από το φίλτρο ενός μικροσκοπικού ανθρώπου. Οι άνθρωποι της Skookum Arts έκαναν εξαιρετική δουλειά στον τομέα αυτό, με τα γραφικά να είναι απολύτως λειτουργικά και πολύ προσεγμένα για το είδος παιχνιδιού που εκπροσωπεί το Pedestrian, ενώ έχει γίνει εύστοχη επιλογή μουσικών θεμάτων, με jazz ήχους και διακριτικές μελωδίες να συνοδεύουν τις σπαζοκεφαλιές που καλούμαστε να λύσουμε.

Μη σας τρομάζει ο όρος «σπαζοκεφαλιές». Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές που θα αντικρίσετε ένα γρίφο, θα νοιώσετε ότι θα πρέπει να έχετε δίπλα σας 1000mg παρακεταμόλης για να τον περάσετε. Η πραγματικότητα όμως απέχει από αυτό, καθώς ο ευφυής τρόπος που έχουν σχεδιαστεί οι γρίφοι, μας καθοδηγούν για την επίλυσή τους, αρκεί να είμαστε παρατηρητικοί και συγκεντρωμένοι στα δεδομένα της εκάστοτε οθόνης. Φυσικά, η αίσθηση του επιτεύγματος, μετά το πέρας κάποιου πολύπλοκου γρίφου είναι υψηλών προδιαγραφών, ιδίως προς το τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, όπου αλλάζει λίγο το στυλ και… εχμ, ας μην προχωρήσουμε καλύτερα σε spoiler.

Διακόπτες, βατήρες, σκάλες, απ’ όλα διαθέτει ο μπαξές.

Όμως, το μεγάλο στοίχημα που κερδίζει το Pedestrian είναι ότι καταφέρνει να μη γίνεται επαναλαμβανόμενο, παρ’ όλο που ο σκοπός που έχουμε σε κάθε οθόνη παραμένει ο ίδιος. Η σταδιακή εισαγωγή νέων μηχανισμών δίνουν τονωτικές ενέσεις ενδιαφέροντος, καθώς καλούμαστε να σκεφτούμε καινούριες τεχνικές κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα (όπως π.χ. με το ηλεκτρικό ρεύμα), ενίοτε και out-of-the-box, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε πιο ενεργά τη δυνατότητα παγώματος του χρόνου. Δεν απορούμε γιατί χρειάστηκαν έξι χρόνια για τη δημιουργία του παιχνιδιού.

Βέβαια, δεν είναι όλα τέλεια στον κόσμο του Pedestrian. Σίγουρα θα θέλαμε να υπήρχε ένα κουμπί reset για τις περιπτώσεις που πραγματικά έχουμε μπερδευτεί και θέλουμε να δοκιμάσουμε ξανά από την αρχική κατάσταση ενός puzzle, ενώ δεν είναι εφικτό να επιστρέψουμε σε κάποιο puzzle, αφότου το έχουμε λύσει, προκειμένου να ανακαλύψουμε κάποιο τυχόν μυστικό (υπάρχουν κάποια καλά κρυμμένα, εντελώς προαιρετικά όμως).

Μερικές φορές το σκηνικό, σε συνδυασμό με τη μουσική υπόκρουση, είναι απλά υπέροχο.

Όσον αφορά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εξαρτάται πλήρως από την οξυδέρκεια και την εμπειρία που έχετε ως παίκτης σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Υπάρχουν περιπτώσεις δηλαδή που το παιχνίδι τερματίζεται σε λιγότερο από τρεις ώρες, ενώ σε άλλες να φτάνει διψήφιο αριθμό ωρών. Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα δε θα νοιώσετε χορτάτοι από την εμπειρία που προσφέρει το Pedestrian, αλλά ομολογουμένως θα ήταν υπέροχο αν υπήρχε η δυνατότητα σχεδίασης custom levels. Το παιχνίδι πραγματικά «φωνάζει» για κάτι τέτοιο και δεν αποκλείεται στο μέλλον να το δούμε να υλοποιείται, σύμφωνα με αυτά που οι developers αφήνουν να εννοηθούν.

Συνοψίζοντας, το Pedestrian είναι ένα από τα απολαυστικότερα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε φέτος, ακόμα και αν δεν είστε ιδιαίτερα μεγάλος οπαδός του είδους των platform/puzzles. Είναι πρωτότυπο, είναι διασκεδαστικό και εγγυημένα θα τεστάρει εκτεταμένα τα εγκεφαλικά σας κύτταρα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 89%

89%

Sign of the times

Μια πανέξυπνη ιδέα με εξίσου ιδανική υλοποίηση, ένα platform/puzzle παιχνίδι που θα λατρέψετε.

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

Spahar

Gelatinous Cube
Joined
Dec 25, 2012
Messages
56
Το συγκεκριμένο παιχνίδι το παρακολουθώ πολύ καιρό. Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που έχουν κάνει με το ρεαλιστικό 3D και το μινιμαλιστικό 2D σχεδιασμό.

Με έτρωγε να το πάρω day one και για την υποστήριξη των devs. Τώρα με ψήνεις περισσότερο.
 
Joined
Dec 1, 2012
Messages
5,872
Wishlisted με τη μία όταν το πήρα πρέφα στο στημ πριν λίγο καιρό, κυρίως λόγω του οπτικοακουστικού. Είχα παίξει αρκετά παλιότερα μία σειρά φλας παιχνιδιών με το ίδιο ακριβώς κόνσεπτ, αλλά εκεί ο σχεδιασμός ήταν πολύ μίνιμαλ. Ούτε μπαγκράουτς, ούτε τίποτα. Μου είχε αρέσει σαν ιδέα πάντως.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
8,825
Στην αρχή διάβασα skooma arts και όλα έδεναν καταπληκτικα 😛

Εξαιρετική ιδέα σε κάθε περίπτωση και σίγουρα θα γράψει ιστορία. Ωραία η παρουσίαση Γιώργο. Ότι πρέπει για κάποιον που θέλει να φρεσκαρει τα σήματα του ΚΟΚ 😂
 
Joined
Dec 1, 2012
Messages
5,872
Έχει κι ένα σχετικά χορταστικό ντέμο στον ατμό, το έβαλα χθες. Δυνατό γκότι.
 
Joined
Apr 2, 2016
Messages
1,902
Ωραίο review, Sephir. Χάρη σε σένα έμαθα ότι υπάρχει αυτό το διαμαντάκι.
Μόλις ολοκλήρωσα το demo. Wishlisted κι από μένα!
 

Related Articles

Back to top button
Follow on Feedly