REVIEWS

THE WALKING DEAD: 400 DAYS DLC

Προτού ξεκινήσω το review, να γράψω μια πληροφορία την οποία η Telltale -παραδόξως- άφησε να περάσει στα ψιλά γράμματα. Το εν λόγω DLC διατίθεται εντελώς δωρεάν σε όσους είχαν ήδη αποκτήσει το The Walking Dead απευθείας από το ψηφιακό κατάστημα της εταιρείας. Πρόκειται για μια εξαιρετική κίνηση, εφάμιλλη του ήθους της CD Projekt RED και οι άνθρωποι της Telltale αξίζουν συγχαρητήρια για την αφοσίωση στον τίτλο τους όσο και το σεβασμό που δείχνουν απέναντί μας ως καταναλωτές.

Στο δια ταύτα τώρα.

401Σίγουρα πάντως όχι η αγαπημένη σου Kodak στιγμή…

Το κόνσεπτ του εν λόγω Special Episode/DLC ξετυλίγεται γύρω από τις μικρές ιστορίες πέντε διαφορετικών επιζώντων, συγκεκριμένες χρονικές στιγμές μετά την περιβόητη Ημέρα Ζ. Από την αρχή του παιχνιδιού βρισκόματε απέναντι σε ένα πίνακα με πρόσωπα αγνοουμένων και εστιασμένοι στις φωτογραφίες των πέντε πρωταγωνιστών μας. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία η σειρά με την οποία θα διαλέξουμε να τις βιώσουμε, καθώς τα σημεία στα οποία αλληλοεπικαλύπτονται είναι πολύ προσεκτικά δουλεμένα και μονάχα όταν τις δεις όλες μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη εικόνα για τις τραγικές συνθήκες που οδήγησαν τους ήρωές μας στις επιλογές τους.

Το gameplay ακολουθεί την interactive movie φιλοσοφία που μετέτρεψε την Telltale από μια cult δημιουργό μικρών, χιουμοριστικών adventures, σε ένα studio πρώτης γραμμής με την απόλυτη προσοχή του ειδικού Τύπου στραμμένη επάνω στις δουλειές της. Τα λίγα inventory-based puzzles που είδαμε στην πρώτη σαιζόν του The Walking Dead έχουν εξαφανιστεί εντελώς, μετατοπίζοντας το βάρος εξ’ολοκλήρου στις επιλογές μας και τα αγωνιώδη quick time events τα οποία υπογραμμίζουν τη βία και την αμεσότητα των σκηνών με τις οποίες θα βρεθούμε αντιμέτωποι.

402Ίσως από τις πιο light επιλογές του 400 Days.

Τα γεγονότα του 400 Days, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, αποτελούν ουσιαστικά την “γέφυρα” μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης σαιζόν και σίγουρα οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οι χαρακτήρες που συναντάμε σε αυτό, θα έχουν κάποιο ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν στο άμεσο μέλλον. Το γράψιμο της Telltale παραμένει σε υψηλότατο επίπεδο και οι καταστάσεις που παρουσιάζονται στο νέο επεισόδιο είναι ωμότατες, φρικτές και δεν προσφέρουν καμιά εύκολη λύση, ούτε μια στιγμή παρηγοριάς. Είναι όλες λάθος.

Σε σημεία μάλιστα, έμενα να εξετάζω τις επιλογές μου αποτροπιασμένος, γνωρίζοντας πως δεν υπήρχε εναλλακτική και προσπαθώντας να υπολογίσω το μικρότερο απο τα δυο κακά. Δεν θέλω να δώσω λεπτομέρειες για τους χαρακτήρες και να χαλάσω τη χαρά της ανακάλυψης, αλλά αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποια από τις ιστορίες, άνετα διαλέγω εκείνη της Bonnie, μακράν την πιο ανθρώπινη αλλά και τραγική από τις υπόλοιπες.

403Η Bonnie έχει μακράν την τραγικότερη ιστορία από τους υπόλοιπους επιζώντες…

Για τη μιάμιση περίπου ώρα που διαρκεί το επεισόδιο (είναι λίγο μικρότερο από ένα “κανονικό” και αυτό οφείλεται στην πλήρη απουσία έστω και στοιχειωδών γρίφων) θα ταξιδέψετε στα απελπισμένα χιλιόμετρα γύρω από το ρημαγμένο Red’s Diner. Θα αφήσετε πίσω το δωμάτιό σας και τον καλοκαιριάτικο ήλιο και θα χαθείτε στις παγωμένες εκτάσεις μιας απελπισίας που έρχεται μόνο όταν όλα τ’άλλα έχουν σταματήσει.

404Forget Me Not.

Η Telltale έκανε πάλι το θαύμα της, δίνοντας ένα επεισόδιο γεμάτο θολό γκρίζο και φρικτές επιλογές που είναι αδύνατον να μην απηχήσει σε όσους συμπάθησαν έστω την εκπληκτική αυτή σειρά. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να σε γονατίσει όπως πέντε μαζεμένα επεισόδια συνολικής διάρκειας δεκαπέντε ωρών, αλλά σαν πρόγευση του Νέου Εφιάλτη σε αφήνει με σφιγμένη καρδιά να ορκίζεσαι πως θα φτάσεις ως το τέλος, για να σώσεις κάτι που ίσως έχει ήδη χαθεί.

Pros

  • Εκπληκτικό γράψιμο, που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις καλύτερες στιγμές της σαιζόν.
  • Η δυνατότητα να παίξουμε πέντε διαφορετικούς χαρακτήρες 
  • Οι απελπιστικά δύσκολες και ολόμαυρες επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε
  • Διατίθεται εντελώς δωρεάν για όσους είχαν αγοράσει ή θα αγοράσουν το παιχνίδι από την ίδια την Telltale.

Cons

  • Θα θέλαμε κάποιους πιο “παραδοσιακούς” γρίφους, για να σπάνε έστω την διαρκή ένταση.
  • Διάρκεια λίγο μικρότερη από ένα κανονικό επεισόδιο
  • Δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αναμονή για τη δεύτερη σαιζόν!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 89%

89%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

4 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL