REVIEWS

TOM CLANCY’S THE DIVISION

Ακολουθούν πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Τον Ιούνιο του 2001, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μια προσομοίωση με την κωδική ονομασία “Dark Winter”. Η προσομοίωση αυτή είχε σκοπό να αξιολογήσει την αντίδραση του κράτους σε ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση με χρήση βιολογικών όπλων και να υπολογίσει τις ανθρώπινες απώλειες. Τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά: ο κρατικός μηχανισμός παρέλυσε σε ελάχιστες μέρες και οι ανθρώπινες απώλειες ήταν συγκλονιστικές. Έτσι, για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που φανερώθηκαν, έξι χρόνια αργότερα ο τότε πρόεδρος της Αμερικής (George W. Bush) θα υπογράψει την Προεδρική Οδηγία 51. Σύμφωνα με αυτήν την οδηγία σε περίοδο κρίσης, προκειμένου να διασφαλιστούν και να συνεχιστούν οι λειτουργίες του κράτους, ο έλεγχος παραδίδεται αυτόματα σε ανεξάρτητο οργανισμό ο οποίος έχει συσταθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Έχοντας τα παραπάνω γεγονότα κατά νου, μεταφερόμαστε στη Νέα Υόρκη του κοντινού μέλλοντος. Την ημέρα που σηματοδοτεί την αρχή των χριστουγεννιάτικων αγορών, γνωστή και ως “Black Friday”, ο κόσμος συρρέει για να κάνει τα ψώνια του. Την ίδια μέρα η πόλη δέχεται τρομοκρατική επίθεση με τη χρήση βιολογικών όπλων και πιο συγκεκριμένα με μία παραλλαγή του ιού της ευλογιάς. Η μετάδοση του έγινε μέσω των χαρτονομισμάτων και η εξάπλωσή του ήταν ακαριαία. Κανείς έως τώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Η κοινωνία καταρρέει και αρχίζει να δημιουργείται χάος. Κοιτάζετε το ρολόι σας,  προβάλλει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, οι οδηγίες σας είναι σαφείς. Μόλις ενεργοποιηθήκατε ως Sleeper Agent του οργανισμού Strategic Homeland Division (SHD). Είστε η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας. Καλώς ήλθατε στο Tom Clancy’s The Division. Όπως είχε συμβεί δυο χρόνια νωρίτερα με την τότε νέα IP το Watch_Dogs, η Ubisoft επιχειρεί να κάνει πολλά πράγματα μαζί, μένει να εξετάσουμε αν καταφέρνει να κρατήσει τις υποσχέσεις της αυτή τη φορά.

TheDivision 2
Έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία.

Το Τom Clancy’s The Division (Division από εδώ και μπρός) έρχεται να παραταχθεί δίπλα στις υπόλοιπες μακρόχρονες σειρές (Rainbow Six, Ghost Recon και Splinter Cell) και να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Η ιστορία του δεν βασίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο αλλά στο ευρύτερο σύμπαν που δημιούργησε ο συγγραφέας. H σημαντική διαφορά του Division σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Tom Clancy’s παιχνίδια είναι πως σε αυτό η καταστροφή έχει ήδη γίνει, επομένως καλούμαστε να διαχειριστούμε τα επακόλουθα της καταστροφής και όχι να την αποτρέψουμε. Ελέγχουμε έναν Division Agent που μόλις έχει ενεργοποιηθεί, και καλούμαστε να προστατέψουμε ό,τι έχει απομείνει έπειτα από την επίθεση. Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να ενώσουμε τα κομμάτια του πάζλ με σκοπό να βρούμε τον υπαίτιο της επίθεσης. Πρώτο μέλημά μας να καταστήσουμε λειτουργική την Base of Operation, η οποία αποτελείται από τρία Wings: Medical, Security και Tech. Αρχικά όλα βρίσκονται offline, ολοκληρώνοντας τις αντίστοιχες story missions εντοπίζουμε τους κατάλληλους NPCs και τους τοποθετούμε αντίστοιχα επικεφαλείς σε κάθε τμήμα. Μόλις ενεργοποιηθούν τότε γίνονται διαθέσιμα δέκα πιθανά upgrades ανά τμήμα. Για να ξεκλειδώσουμε τα upgrades πρέπει να ξοδέψουμε Medical, Security και Tech Supplies που αποκτούμε είτε προχωρώντας περαιτέρω τη main campaign, είτε ολοκληρώνοντας encounters – δηλαδή τις τυχαίες αποστολές που συναντάμε στο δρόμο μας ομαδοποιημένες στα τρία Wings. Αυτές οι παράπλευρες αποστολές ποικίλουν: από διάσωση ομήρων, επαναφορά της τάξης στους δρόμους, διασφάλιση προμηθειών, κ.ά. Η main campaign ξετυλίγεται μέσα από cutscenes και voice-acted NPCs, σε αντίθεση με την ψηφιακή προσωποποίησή μας που είναι άφωνη.

TheDivision 3
Θαυμάζοντας το κέντρο των επιχειρήσεών μας

Το Division είναι ένα Open-World Third-Person Tactical Shooter RPG με έμφαση στο Multiplayer αλλά και ταυτόχρονη υποστήριξη του single-player. Όλες οι δραστηριότητες του παιχνιδιού μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε ατομικά είτε από ομάδες έως 4 ατόμων με τη δυσκολία να προσαρμόζεται αναλόγως. Όντας σε ομάδα η εξέλιξή μας είναι ταχύτερη ενώ ευνοείται και η τακτική, ωστόσο δεν τιμωρείται η επιλογή της μοναχικού playthrough. To matchmaking είναι λειτουργικό και διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Η ιστορία διαδραματίζεται στην πόλη της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στην περιοχή Midtown Manhattan υπό κλίμακα 1:1. Ο χάρτης έχει φτιαχτεί για να εξερευνηθεί αποκλειστικά με τα πόδια καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα οδήγησης, έτσι ίσως έχουμε την λεπτομερέστερη απεικόνιση πόλης σε βιντεοπαιχνίδι, με το αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό. Τα ιστορικά κτήρια βρίσκονται στη θέση τους και η πόλη είναι “ντυμένη” με ένα μετα-αποκαλυπτικό πέπλο μόνιμων Χριστουγέννων. Παντού υπάρχουν νεκροί, πολίτες σε ανάγκη και εχθροί να λεηλατούν. Τηρείται κύκλος ημέρας-νύκτας και ο καιρός αλλάζει από λιακάδα σε λίγο χιόνι μέχρι και χιονοθύελλα, με την τελευταία να επηρεάζει εμφανέστατα το gunplay. Το gunplay είναι cover-based και αποτελεί ένα κράμα μεταξύ του Spec Ops: The Line και του Deus Ex: Human Revolution. Συνδυάζοντας στοιχεία και από τους δύο αυτούς τίτλους (εναλλαγή cover-points όπως στο DE:HR και shooting όπως το Spec Ops), αυτό το σύστημα κρίνεται άρτιο και λειτουργικό.

TheDivision 4
Έχουμε μέλλον ακόμα αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο

Όπως ήδη αναφέραμε, το Division έχει και ένα μέρος του gameplay που είναι RPG. Κάθε upgrade της κύριας βάσης μας μάς ανταμείβει με Skills, Talents και Perks. Στα πρώτα levels μπορούμε να έχουμε ενεργά δύο skills, τα οποία χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε, και αρκετά αργότερα ξεκλειδώνεται και ένα τρίτο slot, ενώ μπορούμε να κάνουμε όσους συνδυασμούς θέλουμε και να τα αλλάζουμε κατά βούληση. Ακόμη, μπορούμε σταδιακά να έχουμε ενεργά μέχρι τέσσερα passive talents και σαράντα μόνιμα perks άπαξ και τα αποκτήσουμε. Επιπρόσθετα, κάθε φορά που ξεκλειδώνουμε κάποιο upgrade o αντίστοιχος χώρος αρχίζει να λειτουργεί και αλλάζει η όψη της βάση μας. Για παράδειγμα αν προχωρήσουμε το medical wing τότε θα δούμε πολίτες να έρχονται και να ζητούν ιατρική περίθαλψη. Αυτό συμβάλλει στην αίσθηση ότι όντως βοηθάμε να ορθοποδήσει η πόλη. Πολύ όμορφο είναι το γεγονός ότι για βάση χρησιμοποιούμε ένα εντυπωσιακό κτήριο ελληνορωμαϊκής αρχιτεκτονικής όπου στην πραγματική ζωή εκεί στεγάζονται οι κεντρικές ταχυδρομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για crafting και συναλλαγών στους vendors. Οι τελευταίοι, αναλόγως τις προμήθειες που εμπορεύονται, χωρίζονται σε Weapons, Gear, Mods και Rewards Claim vendors.

TheDivision 5
Μου φαίνεται πως έχω ανοίξει μπόλικες αποστολές.

O χαρακτήρας μας κρατάει ταυτόχρονα primary, secondary και sidearm όπλα. Τα όπλα διαθέτουν πέντε θέσεις για mods που προσφέρουν έξτρα δυνατότητες. Τo gear κατανέμεται σε έξι θέσεις. Υπάρχουν πέντε βαθμοί σπανιότητας για όλα τα αντικείμενα Worn (άσπρο), Standard (πράσινο), Specialized (μπλε), Superior (μωβ) και High End (κίτρινο). Αντικείμενα βρίσκουμε είτε ως loot είτε ως ανταμοιβή στις αποστολές είτε στους Vendors. Εκτός της βάσης, vendors υπάρχουν και στα διάσπαρτα στο χάρτη Safe Houses, στα οποία μπορούμε να ξεκλειδώσουμε και side missions, οι οποίες είναι παρόμοιας λογικής με τα encounters χωρίς να ανήκουν σε κάποιο Wing. Έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση προμηθειών, την αποτροπή λαθρεμπορίου όπλων, την εύρεση αγνοούμενων, την συγκέντρωση δεδομένων για τον ιό κ.α. Παράλληλα, είναι το μόνο είδος αποστολής που μας ανταμείβει με Weapon και Gear Blueprints, τα οποία είναι απαραίτητα για το crafting. O χάρτης είναι ανοικτός και θεωρητικά μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε και να κάνουμε τις δραστηριότητες με τη σειρά που θέλουμε. Πρακτικά είναι χωρισμένος σε περιοχές ανά level και όλα έχουν βαθμό δυσκολίας οπότε υπάρχει μια κατεύθυνση ειδικά στις main missions.

Οι εχθροί που θα συναντήσουμε χωρίζονται σε factions η κάθε μία με τα δικά της χαρακτηριστικά. Νωρίς-νωρίς θα βρούμε τους άναρχους Rioters που δεν είναι κάτι άλλο από απλοί κλέφτες και δολοφόνοι. Στη συνέχεια θα αντιμετωπίσουμε τους Cleaners απελπισμένους πρώην εργαζόμενους σε χώρους υγιεινής που πλέον πιστεύουν πως για να εξαγνιστεί η πόλη πρέπει να καεί ολοσχερώς. Το δικό τους μερίδιο στην πόλη διεκδικούν και οι αδίστακτοι Rikers. Οι τελευταίοι είναι κατάδικοι που δραπέτευσαν από τη φυλακή Rikers Island και θεωρούν τη Νέα Υόρκη δική τους παιδική χαρά. Τέλος υπάρχουν οι Last Man Battalion που είναι ιδιωτική στρατιωτική οργάνωση η οποία αρχικώς προσελήφθη από εταιρίες της Wall Street με σκοπό την προστασία των περιουσιακών τους στοιχεία αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφτηκαν. Τώρα σκοπός τους είναι να ανακαταλάβουν την πόλη και να την διοικήσουν με σιδερένια πυγμή. Μοναδικός σύμμαχός μας η Joint Task Force, το σώμα που σχηματίστηκε από τους εναπομείναντες αστυνομικούς, πυροσβέστες, ιατρικό προσωπικό και κυβερνητικούς πράκτορες.

TheDivision 6
Περιμένοντας το ελικόπτερο που έχει 4 θέσεις για σάκους. Ένας από τους εικονιζόμενους Agents δεν ήταν μέλος της ομάδας…

Όλα αυτά αποτελούν το PvE κομμάτι του παιχνιδιού, χωρίς να έχουμε αναφερθεί στην Dark Zone, το PvP μέρος του Division. Η Dark Zone είναι περιοχή σε καραντίνα η οποία καθώς έχει υψηλό κίνδυνο μόλυνσης είναι σημαδεμένη με κόκκινο χρώμα στο χάρτη μας. Εκεί υπάρχει και το καλύτερο loot στο παιχνίδι, το οποίο είναι “μολυσμένο”, το οποίο σημαίνει ότι για να το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να ακολουθήσουμε ειδική διαδικασία. Αφού συλλέξουμε τα πολυπόθητα αντικείμενα πηγαίνουμε σε κάποιο από τα extraction sites της περιοχής, πετάμε φωτοβολίδα και περιμένουμε 90 δευτερόλεπτα έως ότου έρθει το ελικόπτερο. Όταν έρθει βάζουμε τον σάκο μας με το loot στο σκοινί και μπορούμε να παραλάβουμε το loot μας από τη βάση μας ή τα safe houses στον ειδικό χώρο stash. Παρότι φαντάζει εύκολη διαδικασία, υπάρχει μία παγίδα καθώς όταν ειδοποιούμε το ελικόπτερο είναι εμφανές στους άλλους παίκτες και στους NPCs, δηλαδή όλοι γνωρίζουν πως έχουμε κάποιο αντικείμενο αξίας πάνω μας. Σε αυτό προσθέτουμε το γεγονός πως ο παίκτης που θα επιτεθεί πρώτος γίνεται Rogue Agent όπως και η ομάδα του, αν ανήκει σε κάποια. Το rogue status σημαίνει ότι το κεφάλι μας επικηρύσσεται (έχουμε δηλαδή Bounty) και είναι εμφανής η θέση μας στο χάρτη για ορισμένο χρονικό διάστημα. Αν πεθάνει κάποιος έχοντας rogue status, χάνει τα πράγματά του, μέρος του Dark Zone exp και των χρημάτων του. Αν όμως κατορθώσει και επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε εισπράττει το ποσό της επικήρυξής του. Όλα αυτά συνθέτουν μια εκρηκτική εμπειρία με διαφορετική κάθε φορά κατάληξη. Στο διάβα σας θα συναντήσετε κάθε καρυδιάς καρύδι από αφοσιωμένες Rogue ομάδες, καλά παιδάκια που κάνουν revive και βοηθάνε με τους NPCs, άλλους που πυροβολούν πισώπλατα ενώ δεν έχουμε loot και άλλους που μες στο χαμό μπερδεύονται και γίνονται Rogue κατά λάθος. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Dark Zone είναι επικίνδυνη και εισέρχεστε με δική σας ευθύνη, γνωρίζοντας βέβαια ότι το loot εκεί έχει γλυκύτερη γεύση.

TheDivision 7
Οι Cleaners είναι κυριολεκτικά εκρηκτικοί.

Στον τεχνικό τομέα, το Division χρησιμοποιεί τη Snowdrop Engine με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εκτός του μεγέθους του χάρτη και της λεπτομερέστατης απεικόνισης της πόλης εντυπωσιάζει η απουσία loading. Η είσοδος/έξοδος από τα κτήρια ή τη Dark Zone και η απρόσκοπτη περιπλάνηση στους δρόμους σε όλες τις περιοχές βελτιώνει κατά πολύ την εμπειρία του παίκτη. Το παραπάνω στοιχείο οφείλει να είναι το status quo για όλους τους τίτλους αυτής της γενιάς, δεδομένων των δυνατοτήτων ακόμη και PC μεσαίων κατηγοριών. Συγκεκριμένα η PC έκδοση έχει προσεχτεί ιδιαίτερα και διαθέτει πολλαπλές ρυθμίσεις γραφικών. Είναι με διαφορά η ομορφότερη οπτικά έκδοση του παιχνιδιού, αν και το παιχνίδι δεν υποστηρίζει cross-platforming. To UI είναι επίσης προσεγμένο και παραμετροποιήσιμο. Η μουσική είναι πάρα πολύ διακριτική και δεν επιβάλει τον εαυτό της στον παίκτη, καθώς οι ήχοι που ξεχωρίζουν είναι κραυγές, εκρήξεις και πυροβολισμοί που συμβάλλουν από την πλευρά τους στη δημιουργία ατμόσφαιρας μίας πόλης που είναι σχεδόν φάντασμα. Τόσο στην κυκλοφορία του παιχνιδιού όσο και στην Beta που διεξήχθη λίγο καιρό πριν δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο bug ή προβλήματα συνδεσιμότητας με το σύστημα δοκιμής να τρέχει το παιχνίδι σε medium settings. Παρόλα αυτά κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι σε διάφορα sites και forums γίνεται αναφορά σε διάφορα bugs και προβλήματα συνδεσιμότητας την πρώτη ημέρα, αλλά δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό συγκριτικά με άλλες προβληματικές κυκλοφορίες της Ubisoft (Watchdogs, Assassin’s Creed: Unity).

TheDivision 8
Κι εδώ χρειαζόταν λίγη φωτιά ακόμα.

Όλα δείχνουν πως αυτή τη φορά η Ubisoft κράτησε τις υποσχέσεις της και παρέδωσε ένα άρτιο και ενδιαφέρον παιχνίδι. Ο κόσμος του Division είναι συμπαγής, οι μηχανισμοί του μεστοί αν και όχι ιδιαίτερα καινοτόμοι, η ιστορία ικανοποιητική και δίνει νόημα στις δραστηριότητες του παιχνιδιού. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η προσπάθεια που έχει γίνει για την απόδοση της Νέας Υόρκης και θα ικανοποιήσει μέχρι και τον κρυφό τουρίστα μέσα σας. Η Ubisoft έχει υποσχεθεί ότι θα παρέχει συνεχή υποστήριξη και ήδη έχει ανακοινωθεί το πλάνο της εταιρίας μέσα στο χρόνο. Το  πρώτο δωρεάν update έρχεται τον Απρίλιο που θα επιτρέψει το loot trading ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας και θα προσθέσει το πρώτο incursion, μία end-game δραστηριότητα σχεδιασμένη για ομάδες. Τον Μάιο είναι προγραμματισμένο το δεύτερο δωρεάν update που θα προσθέσει νέο incursion και νέα features στη Dark Zone. Αργότερα θα έρθουν τρία επί πληρωμή expansions. Τέλος με τα έως τώρα δεδομένα μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε για το πότε και αν θα γίνει επέκταση του χάρτη στα προάστια Brooklyn, Queens, Bronx και Staten Island. Τα δύο πρώτα αναφέρονταν στα προωθητικά trailer του παιχνιδιού και εκτός του Midtown Manhattan αυτή τη στιγμή υπάρχει και μία πολύ, πολύ μικρή περιοχή του Brooklyn. Πάντως έστω και χωρίς προάστια η έκταση του χάρτη είναι παραπάνω από ικανοποιητική και προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης.

System Specs: Intel Core i7-2600 8core @3.40 GHz/ 16GB RAM/ Radeon R9 270 (2GB Vram)/WD HDD 1TB/ Win10 Pro 64-bit

Ευχαριστούμε τη CD Media για τη παροχή του review code.

Pros

  • Υπέροχη απεικόνιση της Νέας Υόρκης.
  • Πανέμορφα γραφικά και διασκεδαστικό gameplay.
  • Απρόβλεπτη Dark Zone.
  • Απολαυστικό co-op αλλά και προκλητικό single player.
  • Αξιοπρεπής ιστορία και εξαιρετική δημιουργία ατμόσφαιρας.

Cons

  • Από ένα σημείο και μετά οι αποστολές γίνονται επαναλαμβανόμενες.
  • Ελάχιστες πληροφορίες είναι γνωστές για το End-Game περιεχόμενο.
  • Τα δυο πρώτα επί πληρωμή expansions θα είναι για ένα μήνα αποκλειστικά στο Xbox One, γιατί έτσι.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 86%

86%

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

12 Comments

  1. Ωραίο παιχνίδι όντως! Εύχομαι μόνο να βάλουν λίγη περισσότερη ποικιλία σε εχθρούς και mechanics, γιατί μου θυμίζει streets of rage που πλακώνεις συνέχεια τους ίδιους πέντε κατσαπλιάδες απλά με διαφορετικά skins!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL