REVIEWS

TOWNS

Ένα από τα οφέλη των εκάστοτε εορταστικών εκπτωτικών περιόδων του Steam, πέραν του να συμπληρώνουμε κενά στις gaming βιβλιοθήκες μας και της προφανούς τιμής του να χρηματοδοτούμε τα σχέδια του Gabe για Παγκόσμια Κυριαρχία, είναι η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να αποκτήσουμε λιγότερο γνωστούς τίτλους ανεξάρτητων δημιουργών, οι οποίοι τίτλοι υπό άλλες συνθήκες μάλλον θα έμεναν κάτω από το radar μας. Ένας από αυτούς τους τίτλους ήταν και το Towns. Αφού πέρασε πρώτα από την έγκριση του Steam Greenlight, βγήκε προς πώληση στο Steam Store και αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων κατά την διάρκεια των πρόσφατων χριστουγεννιάτικων sales, αποσπώντας τόσο αρνητικά όσο και αποθεωτικά σχόλια. Το όλο controversy δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, και έτσι μια πιο διεξοδική ματιά στο game ήταν σχεδόν επιβεβλημένη.

towns snap1Μιλώντας για “controversy”…Στο παιχνίδι μπορούμε να χτίσουμε μια αρένα όπου πολεμούν μεταξύ τους…ασβοί, προς τέρψιν των Villagers!

Σύμφωνα με την περιγραφή στην σελίδα του game στο Steam Store, το Towns επιχειρεί να αποτελέσει “μια νέα ερμηνεία του είδους των City-building games, εισάγοντας αρκετά στοιχεία RPG”. Ο υπερτονισμός στα “στοιχεία RPG” μάλλον είναι κάπως υπερβολικός (αν και σίγουρα όχι πλήρως άστοχος), αλλά η πρωτοτυπία του ως city-building game δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Πολύ χονδροειδώς, θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια μείξη από Sim City, Dungeon Keeper και…Minecraft. Ουσιαστικά στο Towns καλούμαστε να δώσουμε εντολές σε μια ομάδα από Villagers προκειμένου να χτίσουμε μια πόλη, αξιοποιώντας διάφορα minecraftίστικα υλικά όπως ξυλεία, πέτρες, κάρβουνο και μια ευρεία ποικιλία από μεταλλεύματα.

Το…”twist” της όλης υπόθεσης έγκειται στο ότι η πόλη μας βρίσκεται πάνω από ένα πολυεπίπεδο θαμμένο dungeon, γεμάτο με διαφόρων ειδών τέρατα (από αράχνες και γλίτσες μέχρι Goblins και Undead). Έτσι, ο βασικός μας στόχος στο game είναι να δημιουργήσουμε στην πόλη μας τις ιδανικές συνθήκες ώστε να προσελκύσουμε διάφορους “Hero” characters (Mages, Rogues, Elves, Barbarians κ.λπ.), οι οποίοι ελέγχονται από τον υπολογιστή, εξερευνούν και εκκαθαρίζουν το dungeon ενώ παράλληλα κερδίζουν XP, ανακαλύπτουν rare items, αλλά και αποκαλύπτουν νέα κοιτάσματα μεταλλευμάτων! Οι “ιδανικές συνθήκες” που καλούμαστε να δημιουργήσουμε δεν είναι άλλες από τις κλασικές ανάγκες των απανταχού κατοίκων στα sim games: στέγη (υπνοδωμάτια ή σπίτια για τους Villagers και Taverns για τους Heroes), φαγητό (από ψωμί κι αλεύρι μέχρι ευρεία γκάμα γλυκών και “μαγειρευτών”), οχυρώσεις για να προστατεύσουμε την πόλη μας από τυχόν εισβολές εχθρικών πλασμάτων, εξειδικευμένοι χώροι και εργαστήρια (φούρνοι, στρατώνες, ξυλουργεία, blacksmiths, νοσοκομεία, κουζίνες), και άλλα πολλά.

towns snap2Για έξτρα bonus νότα “είμαι άκαρδο καθίκι”, μπορείτε να χτίσετε την κουζίνα και τους πάγκους του χασάπη ακριβώς δίπλα στις φάρμες. Έτσι για να δουν τα ζωντανά ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΕΔΩ ΠΕΡΑ.

Υπάρχουν 5 διαφορετικοί χάρτες στους οποίους μπορούμε να χτίσουμε (Snow, Desert, Jungle, Grass ή Mixed), με μερικές διαφορές μεταξύ τους τόσο από άποψης gameplay όσο και στους προσφερόμενους Heroes, και το κάθε νέο παιχνίδι είναι πλήρως random-generated. Ως sandbox game στο πνεύμα του Minecraft, το Towns δεν έχει οποιουδήποτε είδους σενάριο, οπότε όλα τα παραπάνω είναι λίγο-πολύ το ζουμί του game. Ωστόσο οι δημιουργοί του δηλώνουν πως “το παιχνίδι αναβαθμίζεται διαρκώς” και ήδη είναι γνωστό πως στο μέλλον θα προσφερθούν με patch αρκετές βελτιώσεις και νέα features, όπως βελτιωμένος έλεγχος πάνω στους Villagers, βελτίωση της ΑΙ και του Pathfinding, εμπλουτισμός των γραφικών και του animation στον κόσμο, καθώς και ένα αρκετά όμορφο feature σύμφωνα με το οποίο κάθε φορά που κάνουμε abandon μια πόλη και ξεκινάμε νέο game, αν σκάψουμε στον χάρτη του νέου game θα συναντήσουμε και θα εξερευνήσουμε ως dungeon τα ερείπια της πρώην πόλης μας!

Αυτή η παράμετρος “συνεχιζόμενου update” είναι και η αιτία γύρω από το rage που αναβλύζει από την κυκλοφορία του Towns στο Steam. Ουσιαστικά το game στην μορφή που είναι αποτελεί μια τρόπον τινά “Alpha Version”, και αυτό είναι ολοφάνερο από την πρώτη ματιά στο περιεχόμενο και τον τεχνικό τομέα. Όμως, αρκετοί απογοητευμένοι αγοραστές (ανάμεσα στους οποίους έχουν παρεισφρήσει αναπόφευκτα και μερικά trolls) τονίζουν πως ένα game σε Alpha status δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να διατίθεται προς αγορά από το Steam, πόσο μάλλον περνώντας από την έγκριση του Steam Greenlight και σε αρκετά υψηλή ομολογουμένως τιμή (το game διατίθεται με βασική τιμή τα 12 ευρώ, ενώ στις εκπτώσεις του Steam είχε πέσει για δύο μέρες στα 6 ευρώ). Ορισμένοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να ζητούν τα λεφτά τους πίσω, συγκρίνοντας την κυκλοφορία του Towns με το αντίστοιχο φιάσκο του WarZ πριν λίγο καιρό. Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχουν και οι υποστηρικτές του game, οι οποίοι ισχυρίζονται πως η αγορά του Towns ουσιαστικά αποτελεί μια επένδυση στο μέλλον, καθώς οι αγοραστές θα μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν τα επόμενα updates που θα βελτιώσουν δραματικά τον τίτλο…

towns snap3Λέγεται πως οι 2 πλευρές της διαμάχης σύναψαν ανακωχή μιας ημέρας για να τιμήσουν τους νεκρούς Villagers μου… RIP

Και οι δύο πλευρές έχουν τα δίκια τους. Η τιμή των 12 ευρώ είναι όντως αρκετά υψηλή, η ΑΙ των Villagers ανά διαστήματα σε βγάζει από τα ρούχα σου, και ο εικαστικός τομέας του game είναι αρκετά χαμηλός ακόμα και για Indie game. Παράλληλα όμως το παιχνίδι είναι πλήρως playable στην κατάσταση που βρίσκεται, μπορεί να καταλήξει εθιστικό σαν το “Minecrack” (ενδεικτικά, 24 ώρες μετά την αγορά του στο Steam είχα ήδη κλείσει 13 ώρες παιχνιδιού…), και με τα μελλοντικά του updates θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί σε όλους τους τομείς. Οπότε κάπου εκεί ανάμεσα στους haters και τους fans, υπάρχουν και αρκετοί που απλά παίζουν το game και το απολαμβάνουν για αυτό που είναι: ένα αξιοπρεπέστατο Indie Sandbox City-Builder, με αρκετές ελλείψεις αλλά και πολλές προοπτικές.

Pros

  • Εθιστικό sandbox gameplay α λα Minecraft.
  • Πρωτότυπη χρήση του dungeon.
  • Πολλές επιλογές στο χτίσιμο της πόλης μας.
  • Eπικείμενα updates που θα προσθέσουν περιεχόμενο.

Cons

  • Υψηλή τιμή για αυτά που προσφέρει.
  • Εικαστικός τομέας…από τα early 80s.
  • Υπερβολικά εχθρικό προς τον casual νέο παίκτη.
  • ΑΙ που σπάει πληκτρολόγια.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Follow on Feedly