REVIEWS

UNDERDREAD

Με το mobile gaming να γνωρίζει τεράστια άνθηση τα τελευταία χρόνια, αναπόφευκτα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στο PC τίτλοι που έκαναν το ντεμπούτο τους στα smartphones και τις ταμπλέτες. Ένα από αυτά είναι και το UnderDread το οποίο παρουσιάζουμε εδώ.

Με δεδομένο ότι ένας από τους καθοριστικότερους  παράγοντας της μορφής του gameplay κάθε παιχνιδιού είναι ο τρόπος χειρισμού και οι διαθέσιμες συσκευές της κάθε πλατφόρμας (πχ. πληκτρολόγιο, ποντίκι, gamepad) η μεταφορά τίτλων από το iOS/Αndroid στα Windows και τις κονσόλες γεννάει ερωτηματικά. Βλέπετε το mobile gaming γίνεται ως επί το πλείστον σε oθόνες αφής, πράγμα που εξηγεί και την παντελή έλλειψη πραγματικών First Person Shooters για φορητές συσκευές – προς το παρόν έχει αποδειχτεί αδύνατη η ταυτόχρονη κίνηση και στόχευση σε touch screens. Ευτυχώς όμως το UnderDread είναι ένα απλό Horror Survival/Adventure πράγμα που σημαίνει πως σε επίπεδο χειρισμού είναι απολύτως συμβατό με τα PC ”θέσφατα”.

Underdread Snap1Hint: Mην αφήνετε κανένα σεντούκι ή κιβώτιο χωρίς να το ερευνήσετε.

Survival/Horror είπαμε. Γονέας διανυκτερεύει με την κόρη του σε χωριό (18ος αιώνας), η μικρή εξαφανίζεται,ο πατέρας ψάχνει να την βρει και μπλέκει σε μπουντρούμια και παραφυσικές καταστάσεις. Κομματάκι τετριμμένη η πλοκή, από gameplay τι λέει όμως; Τίποτε το ιδιαίτερο δυστυχώς. Μια σειρά από δωμάτια τα οποία διαθέτουν κλασικούς γρίφους του τύπου “πάτα μοχλούς”, ”τοποθέτησε πλάκες” με δυνατότητα ενεργοποίησης τυφλοσούρτη, στοιχεία stealth, σύστημα αποθήκευσης προόδου με checkpoints και γενικά τίποτε που δεν έχουμε ξαναδεί σε τίτλους της κατηγορίας. Τους περισσότερους γρίφους μάλιστα θα τους έχετε ξεχάσει λίγα λεπτά μετά την λύση τους. Η πλοκή παρουσιάζεται με τη μορφή σημειώσεων τις οποίες έχει αφήσει πίσω ενας ερευνητής ο οποίος προηγήθηκε στα μπουντρούμια του ήρωά μας και είναι πρακτικά ο κινητήριος μοχλός της ιστορίας. Να σημειωθεί εδω ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συναντήσετε bugs παίζοντας (εγώ λχ κατόρθωσα να κολλήσω ανάμεσα σε πέτρινα συντρίμμια δύο φορές και αναγκάστηκα να επαναφορτώσω το προηγούμενο checkpoint).

Underdread Snap2Ψήγματα Stealth είπαμε.

Τεχνικός τομέας

Οπως είπαμε και νωρίτερα, το παιχνίδι έχει τις ρίζες του στις mobile πλατφόρμες, οι οποίες σε γενικές γραμμές τρέχουν σε hardware εξαιρετικά χαμηλού ενεργειακού φακέλου (μιλάμε για συσκευές με 3-4W συνολικό TDP). Αυτό σημαίνει πως οι επεξεργαστές τους (εκτός από αδύναμοι) ειναι χρονισμένοι πολύ χαμηλά ενώ και τα τσιπ γραφικών τους είναι σε σύγκριση με αυτά των PC και κονσολών αναιμικά και με πολύ χαμηλό bandwidth.

Underdread Snap3Ψάχνοντας στοιχεία για τον πρώτο γρίφο.

Έτσι λοιπόν δεν προκαλεί έκπληξη ότι το UnderDread αποδεικνύεται πολύ φτωχό τεχνικά. O κόσμος χρησιμοποιεί ελάχιστα πολύγωνα, οι υφές είναι χαμηλής ανάλυσης, τα εφέ φτωχά σε σωματίδια και γενικά η όλη εικόνα θυμίζει PC τίτλο δωδεκαετίας. Η μοναδική προσπάθεια εμπλουτισμού της οπτικής εμπειρίας είναι η προσθήκη Αmbient Occlusion το οποίο ενώ βελτιώνει κάπως τα πράγματα, εντούτοις υλοποιήθηκε μάλλον τσαπατσούλικα αφού κόβει το framerate στο μισό. Ευτυχώς μπορεί να απενεργοποιηθεί. Τουλάχιστον ο ήχος ειναι αρκούντως ατμοσφαιρικός και, αν και γεμάτος κλισέ, προσθέτει στην εμπειρία.

Underdread Snap4Σε λίγο θα συναντήσουμε τον πρώτο undead κίνδυνο.

Κλείνοντας

Το UnderDread πέφτει θύμα τόσο της ταπεινής του καταγωγής όσο και του κακού λόγου τιμής ως προς την διάρκεια. Δυστυχώς ο ανταγωνισμός στην PC πλατφόρμα είναι αδυσώπητος με ορδές από indie τίτλους να κατακλύζουν ψηφιακά μαγαζιά σε εβδομαδιαία βάση. Παρόλα αυτά οι οπαδοί των horror τίτλων ας το σημειώσουν στα κατάστιχά τους. Με μια καλή έκπτωση αποτελεί ενδιαφέρουσα επιλογή για λίγες ώρες διασκέδασης.

Pros

  • Συμπαθητική ατμόσφαιρα

Cons

  • Απαρχαιωμένο τεχνικά
  • Στερείται πρωτοτυπίας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 58%

58%

Kuivamaa

Γεννημένος στην Αθήνα το 1979. Gamer εξ απαλών ονύχων, η πρώτη μου επαφή με το σπορ έγινε με έναν κλώνο του Pong σε προσχολική ηλικία.  Αν και πιστός χρήστης PC από to 1989 και την εποχή των XT έχουν περάσει από την κατοχή μου και διάφορες κονσόλες (Atari 2600, διάφορες Sega, σειρά των Playstation κλπ) ενώ η εισαγωγή μου στην gaming δημοσιογραφία έγινε μόλις το Γενάρη του 2012 και το PC Master. Παλαίμαχος των adventures, πλέον μοιράζω τον gaming χρόνο μου μεταξύ MMO, RPG (κάθε είδους) και Shooters. Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek