REVIEWS

VIKINGS: WOLVES OF MIDGARD

Οφείλω να ομολογήσω ότι όταν ανακοινώθηκε το Vikings – Wolves of Midgard στα μέσα του καλοκαιριού 2016 (21η Ιούλιου, για να είμαστε ακριβείς) από την Games Farm, με την Kalypso Media στο ρόλο publisher, ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος. Το setting όπου διαδραματίζεται το παιχνίδι είναι ένα από τα αγαπημένα μου (εξ’ου και το ψευδώνυμο που προέρχεται από καταπληκτική σειρά graphic novels σχετική με τη θεματολογία), το είδος ό,τι πρέπει για στιγμές απλής, αγνής διασκέδασης και το «κυνήγι καρότου» ιδανικό για τα απαραίτητα διαστήματα του «μουδιάσματος» φαίας ουσίας. Τι θα μπορούσε άλλωστε να πάει λάθος, ειδικά όταν έχουμε εκπρόσωπο είδους που έχει δοκιμαστεί και φαινομενικά έχει διαπιστωθεί τι μπορεί να πάει στραβά και τι όχι; Από ότι φαίνεται τελικά μάλλον πολλά.

Vikings Midgard 1 miniΌμορφο artwork που μας βάζει κατευθείαν στο ψητό.

TWILIGHT OF THE GODS

Ένας μεγάλος χειμώνας έχει εισβάλει στην περιοχή της φατρίας των Ulfung, προπομπός δύσκολων καιρών και ίσως σηματοδότης του Ragnarok, της αντίστοιχης αρχαιονορβηγικής αποκάλυψης. Σαν να μην έφτανε το αφόρητο κρύο και ο παγετός, μία εισβολή καθοδηγούμενη από το Frost Giant Grimnir έρχεται να απειλήσει την ίδια την παρουσία του χωριού των Ulfung. Το μικρό νορβηγικό χωριό όμως προστατεύεται από τον ανώνυμο (και λιγάκι ανώριμο) ήρωα που ξεπαστρεύει τους εισβολείς (πλην του Grimnir που δραπετεύει) και ανακηρύσσεται Οπλαρχηγός της φατρίας των Ulfung. Έπειτα από την καθοδήγηση της καλής γιαγιούλας παύλα μάντισσας παύλα αφηγήτριας (Seer εν ολίγοις) θα κληθούμε ως οπλαρχηγός Πολεμιστής (ή ως οπλαρχηγίνα Ασπιδοπαρθένη) να αποτρέψουμε το Ragnarok που προσπαθεί να προκαλέσει ο Grimnir. Στο ταξίδι μας θα περάσουμε από χίλια μύρια κύματα για να φτάσουμε από την αρχαιονορβηγική Κόλαση μέχρι τις ακτές σταυροφόρων των θεοτήτων Vanir και να φτάσουμε στο τέλος, παρακάμπτωντας το Αϊβαλί, μέχρι το πηγάδι να πιούμε νερό.

Vikings Midgard 2 miniΔεν θέλω να ξέρω πώς το εννοεί η κιουρία.

Μιλάει με γρίφους ο γέροντας; Η αλήθεια είναι ότι το σενάριο για άλλη μία φορά αποτελεί πρόφαση για το ξύλο που ρίχνουμε, και δεν διεκδικεί κανένα βραβείο γραψίματος. Το μόνο ίσως αξιομνημόνευτο σημείο του είναι η γραφικότητα του πόσο «κρέας» είναι ο ήρωας (το playthrough στο οποίο βασίζεται το review έγινε με ον άρρενος φύλου, επομένως δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για τους διαλόγους της Ασπιδοπαρθένης). Κάθε διάλογος, λοιπόν, καταλήγει στο «οκ, και πολύ μίλησες δώσε μου κάτι να σφάξω». Δεν λείπουν αξιομνημόνευτοι υπαινιγμοί που σπάνε οριακά τον τέταρτο τοίχο όπως «δώστε μου να σφάξω και κανένα άλλο τέρας, βαρέθηκα τα ίδια και τα ίδια», μικρό σημείο αυτοκριτικής από τους δημιουργούς του παιχνιδιού. Κάπου εδώ θα σταματήσω να γράφω για τη… γραφή του παιχνιδιού και θα εστιάσω περισσότερο στην ουσία που στην πληθώρα των περιπτώσεων είναι οι gameplay μηχανισμοί που ντύνουν αυτό που λέμε “loot piñata” σε αυτά τα παιχνίδια.


BLOOD AND IRON

Το Vikings θεωρητικά πρόκειται για ένα καθαρόαιμο action-RPG, όπου στόχος είναι να σκοτώσεις όσο περισσότερα τερατάκια μπορείς, να μαζέψεις το phat lewt, να βελτιώσεις το χαρακτήρα σου μέσω ενός στοιχειώδους RPG συστήματος καταμερισμού πόντων κ.ό.κ. Γιατί «θεωρητικά» θα διερωτηθεί ορθώς κάποιος. Το παιχνίδι προσπαθεί να δανειστεί κάμποσα στοιχεία από διάφορους (πνευματικούς) προγόνους και άλλα είδη με αποτέλεσμα να είναι πολύ περισσότερο action, με σχεδόν ανύπαρκτο (random) loot που είναι η πεμπτουσία τέτοιων παιχνιδιών. Αλλά προτρέχω.

Vikings Midgard 5 miniΟι διάλογοι είναι ξεκαρδιστικά… εφηβικοί.

Οι βασικοί πόροι του χαρακτήρα μας είναι δύο: health και stamina. To πρώτο είναι αυτονόητο περί τίνος πρόκειται, το δεύτερο επηρεάζει δύο παράγοντες: ποια skills είναι διαθέσιμα για χρήση (όταν δεν είναι σε cooldown) και αν μπορούμε να κάνουμε το barrel-roll-αλά-Dark-Souls για να αποφύγουμε τα hits των εχθρών μας. Καλά διαβάσατε, η κυρίως δράση του Vikings εστιάζει σε μία εναλλαγή barrel-roll, normal attack, skills, επανάληψη. Οφείλω να ομολογήσω ότι με το πέρας των 21 ωρών που μου πήρε να τερματίσω το παιχνίδι (στο Hard επίπεδο δυσκολίας με ψυχαναγκαστικό σάρωμα των χαρτών), αυτός ο μηχανισμός δεν με ενόχλησε πέραν των πρώτων 2 ωρών κατά τις οποίες με ξένισε αρκετά. Πέραν αυτού του στριφνού μηχανισμού, τουλάχιστον για τους παραδοσιακούς «κλικάδες», το Vikings είναι ίσως από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει από πλευράς pacing στη μάχη. Απολαυστικότατο, χορταστικότατο, αρκετά εθιστικό.

Vikings Midgard 4 miniLevel up μόνο σε αυτό το βωμό και τους αντίστοιχους που είναι στους χάρτες. Πουθενά αλλού. Logic…

Η σαφέστατη επιρροή του Vikings είναι το Victor Vran: δεν υπάρχει ενιαίος χάρτης, αλλά ένα κεντρικό hub από το οποίο επιλέγουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη αποστολή ή να επαναλάβουμε επιλεκτικά ορισμένες παλαιότερες. Κάθε αποστολή έχει τρεις προκλήσεις (challenges) η ολοκλήρωση εκάστης δίνει τον αντίστοιχο πόρο (gold, iron, wood) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των «υπηρεσιών» στο χωριό (blacksmith, armorer, skald, runesmith). Η βελτίωση του χαρακτήρα έχει επίσης περίεργο μηχανισμό αφού βασίζεται στο πόσο blood πέφτει από τους εχθρούς κατά το kill. Ουσιαστικά το blood είναι τα experience points τα οποία μπορείτε να τα σπαταλήσετε για να ανεβείτε levels μόνο στα ειδικά τοποθετημένα altars κάπου στον εκάστοτε χάρτη (ή σε αυτό που βρίσκεται στο χωριό).

Και εδώ είναι πού αρχίζει να μας τα χαλάει το παιχνίδι. Αρχικώς, ο περιορισμός του πότε θα κάνουμε level up (χωρίς altar δεν γίνεται δουλειά) είναι καταφανώς αρνητικό στοιχείο το οποίο δεν μπορώ να δικαιολογήσω. Ο καταμερισμός των πόντων μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αλλά εάν δεν καταθέσουμε τον αντίστοιχο φόρο αίματος στο βωμό τότε μπορούμε να κολλήσουμε στο level που είμαστε χωρίς φυσικά να πάρουμε τα αντίστοιχα bonus. Το άλλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι τα πέντε διαθέσιμα builds, που είναι δεμένα με μία θεότητα της μυθολογίας των Βίκινγκ, είναι αποκλειστικά για το όπλο που φέρουμε ανά πάσα στιγμή. Συνοπτικά έχουμε: staff (Odin), 2-handed weapons (Thor), one hand and shield (Tyr), Dual-wield (Loki), Bow (Skathi). Για το playthrough του review επιλέχτηκε το dual-wield το οποίο από ένα σημείο και έπειτα «κένταγε» με πάρα πολύ γρήγορη, πορωτική δράση.

Vikings Midgard 3 miniΗ διαβόητη kill cam μπορεί πλέον να απενεργοποιηθεί από το μενού επιλογών του παιχνιδιού για καλύτερη ροή στη δράση.

Αυτή ήταν και η επιτυχία του Vikings (αν μπορούμε ότι έχει κάτι καλό): μέχρι το πέρας της campaign ο παίκτης αποκομίζει σαφώς ότι έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το πόσο «ψωμί» ήταν στην αρχή. Εν τούτοις μία απόπειρα να αλλάξω από dual-wield σε two-handed όπλο κρίθηκε ανεπιτυχής, διότι δεν είχα επενδύσει στο αντίστοιχο build επομένως δεν είχα ξεκλειδώσει τα αντίστοιχα skills που ήταν συνδεδεμένα με το όπλο (το οποίο παρεπιπτόντως ήταν Legendary άρα δεν υπολοιπόταν σε damage output). Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα από το γεγονός ότι δεν είναι μόνο τα skills που είναι κλειδωμένα, αλλά αλλάζουν άρδην και όλα τα passive skills. Επομένως μπορεί να έχουμε έναν ώριμο level 25 χαρακτήρα με full-build βασισμένο στον Odin, αλλά έτσι και αλλάξουμε όπλο αμέσως επιφέρεται ποινή αφού πρακτικά παίζουμε μόνο με τον εξοπλισμό μας. Εν συντομία: υβριδικά builds πάπαλα. Εάν αυτό δεν είναι κακός σχεδιασμός, προσωπικά δεν μπορώ να βρω άλλη περιγραφή… Η κατάσταση δεν βελτιώνεται καθόλου για το build με τα τόξα (προστάτιδα η Skathi), το οποίο μπορεί να είναι βιώσιμο μόνο ως support για το multiplayer τμήμα του παιχνιδιού, αφού στο single-player υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης του χαρακτήρα μέχρι να ανεβεί σε ικανοποιητικό βαθμό το build.

Η επαναληψιμότητα του τίτλου έχει δεχτεί επίσης μεγάλο πλήγμα λόγω του βασικού αιτίου της ελάχιστης τυχαιότητας του loot. Πολύ καλά διαβάσατε: τα περισσότερα αντικείμενα έχουν στηθεί γύρω από τη λογική του Legendary. Φυσικά υπάρχει πολλή «σαβούρα» μαγικών αντικειμένων τα οποία το παιχνίδι δίνει με το φτυάρι. Υπάρχουν ελάχιστα σημεία όπου θα χρειαστείτε να εκμεταλλευτείτε το αρκετά ελλειπές σύστημα crafting για να φτιάξετε κάποιο μαγικό (μπλε) ή unique (πράσινο) όπλο ή πανοπλία. Από τη στιγμή όμως που σηκώσετε το αντίστοιχο Legendary (ούτε λόγος για τα Artifact weapons) δεν θα μπείτε στον κόπο να ασχοληθείτε ξανά με το crafting. Και γράφω «από τη στιγμή» διότι είναι δεδομένα τα σημεία όπου πέφτει το εκάστοτε όπλο/πανοπλία, είτε από κάποιο δύσκολο mob κατά τη διάρκεια της ροής του χάρτη ή με την υπερνίκηση του τελικού boss του χάρτη. Επομένως με το πέρας του παιχνιδιού δεν υπάρχει κάποιο κίνητρο για περαιτέρω εξερεύνηση για εκείνο το ιδανικό αντικείμενο. Υπό αυτό το πρίσμα το Vikings φαντάζει ιδιαίτερα μονοδιάστατο και streamlined σε σχέση με άλλους εκπροσώπους του είδους.

Vikings Midgard 7 miniΝομίζω το Easter Egg είναι σαφές.

Οι διάφορες καλές ιδέες που προσπάθησαν να εφαρμόσουν οι developers όπως ο μηχανισμός του exposure κατά τον οποίο πρέπει να κάνουμε πχ. παύση δίπλα σε κάποια φωτιά για να ζεσταθούμε από το κρύο ή να μείνουμε μέσα σε μία σπηλιά για να σταματήσουμε να εισπνέουμε όξινα αέρια περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Σε δεύτερη μοίρα και ως ένα σημείο εντελώς περιττό στοιχείο που αποτελεί κυρίως το «αγκίστρι» για εξέλιξη της πλοκής είναι και η ανάγκη αναβάθμισης του οικισμού των Ulfung. Είναι πραγματικά ατυχείς αρκετές από τις επιλογές που ακολουθήθηκαν διότι το παιχνίδι έχει κάπου εκεί βαθιά μέσα μία τίμια «ψυχή».


SHORES IN FLAMES

Δυστυχώς τα προβλήματα δεν σταματούν μόνο στο σχεδιαστικό τμήμα του παιχνιδιού, αλλά μεταφέρονται και στο τεχνικό. Το Vikings υλοποιήθηκε με τη χρήση της Unity5, και στέκεται (απλά) αξιοπρεπώς στον οπτικό τομέα. Τέλος. Αυτό είναι το μόνο θετικό στοιχείο που μπορώ να αποδώσω στον τίτλο στον τεχνικό τομέα. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής το παιχνίδι είχε σοβαρότατα προβλήματα optimization που ωθούσε την GPU (AMD 290) να χτυπάει 100% load. Διαβάζοντας εκ των υστέρων, συνειδητοποίησα ότι το πρόβλημα υφίστατο από τότε που το παιχνίδι ήταν σε καθεστώς Early Access, με την κατάσταση να βελτιώνεται κάπως με τα τελευταία patches.

Αρκετά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο ζήτημα του pathfinding και των collisions του χαρακτήρα (υπόψιν ότι το παιχνίδι παίχτηκε με τον παραδοσιακό τρόπο του πληκτρολογίου+ποντικιού και το γεγονός ότι πρέπει να επισημάνω αυτήν τη λεπτομέρεια με κάνει να αναρωτιέμαι που βαδίζομεν κύριοι). Δεν ήταν λίγες οι φορές όπου ο χαρακτήρας κολλούσε σε μία αόρατη άκρη κάποιου βράχου. Ακόμη συχνότερο ήταν το φαινόμενο να επιλέγω τον επόμενο στόχο προς φόνευση, ο πολεμιστής να πλησιάζει και μετά να σταματάει σε κρίσιμο σημείο 2 χιλιοστά πριν το melee range και να βαράει μόνος του σε force still move… Ερασιτεχνικά λάθη, τα οποία μαθαίνεις να παρακάμπτεις ως παίκτης (από ένα σημείο και μετά δυστυχώς συνηθίστηκε και αυτό) αλλά δεν έπρεπε να υπάρχουν εξαρχής.

Vikings Midgard 6 miniΜακράν το πιο κακοσχεδιασμένο boss που έχω συναντήσει ποτέ σε aRPG. Απαράδεκτο hitbox, απαράδεκτη μάχη._ Κάνει το Starcraft 2 και τις αντίστοιχες μάχες να είναι RPG μεγατόνων…

Υπήρξε σωρεία άλλων bugs όπως το άκρως εκνευριστικό να χάνεις όλα τα κομμάτια του legendary όπλου (που χρειάζεται ένα playthrough από το early μέχρι και το endgame για να τα μαζέψεις, ευτυχώς έγινε reload σε προηγούμενο checkpoint) επειδή το έκανες craft όταν το inventory ήταν γεμάτο. Το ερώτημα ήταν: μα καλά δεν μπορούσαν να κάνουν το αντικείμενο να πέφτει κάτω όταν το φτιάχνεις, έτσι και δεν έχεις χώρο; Η απάντηση είναι φυσικά και όχι… Το πρόβλημα «διορθώθηκε» με το τελευταίο patch όπου ο παίκτης λαμβάνει ειδοποίηση ότι το inventory είναι γιομάτο μπιχλιμπίδια οπότε προτρέπει να μην κάνει craft για να μην χάσει τα materials. Μα να μην μπορεί να πέσει το αντικείμενο στο έδαφος; Σοβαρά τώρα; Η απάντηση ουσιαστικά δείχνει το auto-loot σύστημα που έχουν υιοθετήσει οι developers, πιθανή απόρροια του ότι το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο και για κονσόλες όπου η απλή επιλογή ενός και μόνο αντικειμένου από το σωρό του «σκουπιδαριού» φαντάζει δύσκολη υπόθεση με χειριστήριο. Επομένως έχουμε auto-loot, αλλά όχι dropped items. Εικασίες, αλλά δεν θα μου έκανε εντύπωση αν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Το άκρως τραγελαφικό bug ήταν όταν αποφάσισα να μπω σε multiplayer παιχνίδι με τον ακόλουθο του Loki πολεμιστή-κρεατομηχανή αφότου ολοκλήρωσα το παιχνίδι και όντας level 31. Εκεί συνέβησαν δύο πράγματα: α) μπήκα σε παιχνίδι New Game+ με όλο μου τον εξοπλισμό (σε εκείνο το χρονικό διάστημα με την έναρξη New Game+ ο χαρακτήρας έχανε όλο τον εξοπλισμό, πλέον έχει διορθωθεί), β) το hosting το έκανε κάποιος παίκτης από τη μαμά Ρωσία με αποτέλεσμα όλο το interface μου να είναι στη русский язык! Τα λόγια είναι περιττά.

Vikings Midgard 8 miniΓια του λόγου το αληθές…

Θα μπορούσα να αναφέρω αρκετά παραδείγματα, αλλά σε τελική ανάλυση θα ήμουν αρκετά άδικος καθώς τελικά τα bugs με εξαίρεση τις προαναφερθείσες περιπτώσεις δεν μείωσαν τη συνιστώσα «διασκέδαση» και είναι γεγονός ότι οι developers έχουν πάρει ζεστά το θέμα «patches” με τις διορθώσεις να κυκλοφορούν συχνά μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού. Επομένως το μόνο ερώτημα που μένει είναι: μα καλά, δεν μπορείς να ρίξεις αντικείμενα κάτω στο έδαφος;

BLOOD FIRE DEATH

Εν τέλει το Vikings – Wolves of Midgard ήταν ένα παιχνίδι που με δίχασε αφότου το τελείωσα. Όπως είναι αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να το προτείνω με θέρμη σε κάποιον φίλο του είδους, πόσο μάλλον σε κάποιον που δεν πολυασχολείται με τέτοιους τίτλους. Οι μηχανισμοί του έχουν μερικά ψήγματα χρυσού, αλλά πρέπει να έχεις αρκετή υπομονή για να τα ανακαλύψεις. Η αντίφαση είναι ότι έτσι και παραγνωρίσει κανείς τα εμφανή ελαττώματα του παιχνιδιού θα ανταμειφθεί με μία αρκετά ευχάριστη, διασκεδαστική εμπειρία. Η αντίφαση στην αντίφαση έρχεται με το πέρας της campaign, αφού πέραν των εναπομείναντων achievements δύσκολα θα βρείτε κίνητρο να ξανασχοληθείτε. Κρίμα, διότι μερικές διαφορετικές αποφάσεις στο σχεδιαστικό τομέα θα είχαν ένα πολύ διαφορετικό (και ανώτερο) παραδοτέο αποτέλεσμα. Πραγματικά πολύ κρίμα.

Pros

  • Ανελέητη δράση όταν ξεκινάτε το χάρτη με ωραία δομημένο pacing.
  • Εθιστικό μέχρι να το τερματίσετε για πρώτη φορά.

Cons

  • Το inventory είναι εξακολουθεί να είναι επιεικώς απαράδεκτο παρά τις απόπειρες διόρθωσης.
  • Το crafting σύστημα θα μπορούσε να λείπει και στη θέση του να υπήρχαν…
  • … πραγματικά δυνατά random αντικείμενα. Το itemization όπως είναι τώρα είναι δεδομένο (fixed) και οδηγεί σε πολύ χαμηλό replay value.
  • Μερικά προβλήματα optimization εξακολουθούν να υφίστανται.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 69%

69%

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

2 Comments

  1. Δεν είναι δυσάρεστο παιχνίδι, αλλά ο σχεδιασμός του αντιβαίνει όλα τα παραδοσιακά στοιχεία που συνήθως κάνουν έναν τίτλο του είδους να έχει αντοχή στο χρόνο. Επίσης όλο το gameplay/interface είναι σχεδιασμένο για να είναι console-friendly. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό (τα skills πχ. έχουν ενσωματωθεί πολύ καλά), αλλά πχ. το inventory είναι επιεικώς απαράδεκτο.

    Για τις 20 ωρίτσες που θα προσφέρει ένα μεστό, πλήρες playthrough θα χορτάσεις κλικι-κλικι, αλλά μετά θα πατήσεις το uninstall χωρίς να το σκεφτείς δεύτερη φορά.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL