REVIEWS

WHISPERING WILLOWS

Είναι κάποιες φορές που όταν τελειώνεις ένα παιχνίδι, η γεύση που σου μένει είναι γλυκόπικρη. Οχι απαραίτητα γιατί σου άρεσε τόσο πολύ και ήθελες ακόμα περισσότερο, αλλά διότι το παιχνίδι είχε όλα τα φόντα για να αναδειχθεί σε κάτι πραγματικά υπέροχο, μα κάπου «φοβήθηκε» και άφησε τη προσπάθεια στη μέση. Ενα τέτοιο παιχνίδι είναι το Whispering Willows της Night Light Interactive, ένα horror/puzzle που ξεκίνησε τη πορεία του από τη γνωστή Android-based κονσόλα OUYA και μόλις πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του στο Steam.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Whispering Willows διηγείται την ιστορία της Elena Elkhorn, μιας γενναίας πιτσιρίκας που ψάχνει να βρει τα ίχνη του πατέρα της, ο οποίος αγνοείται εδώ και πολύ καιρό. Η εξαφάνιση του πατέρα της έγινε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, χωρίς κάποια στοιχεία, κάτι που αλλάζει δραματικά όταν η μικρή βλέπει στον ύπνο της έναν εφιάλτη που απεικονίζει τον πατέρα της να είναι αιχμάλωτος από μια σατανική οντότητα. Μη χάνοντας καιρό, το σκάει από το σπίτι της και τρέχει μέσα στη νύχτα προς τη εγκαταλελειμμένη έπαυλη του William Willows, όπου εκεί ο πατέρας της δούλευε στο παρελθόν ως κηπουρός. Οπως είναι φυσικό σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι εμφανές ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συγκεκριμένη έπαυλη και η Elena το διαπιστώνει πολύ σύντομα, όταν ξαφνικά ένα φρικιαστικό πνεύμα πετάγεται μπροστά της και από τη τρομάρα της πέφτοντας, ανοίγει ένας λάκκος που καταλήγει στις κατακόμβες.

Whispering Willows Shot1Η πρώτη σας συνάντηση με τον πρόγονό σας. Εδώ θα μάθετε πως να ελέγχετε το πνεύμα σας.

Εκεί θα συναντήσει ένα πιο φιλήσυχο πνεύμα, τον Flying Hawk, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι πρόγονός της και την πληροφορεί ότι με το φυλακτό που φοράει στο λαιμό της έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει «αστρική προβολή» του πνεύματος της και να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα πνεύματα που καταδυναστεύουν την έπαυλη. Εχοντας λοιπόν ως όπλο τη δύναμη του φυλακτού και το απαράμιλλο θάρρος της, ξεκινά την αναζήτηση στην αφιλόξενη έπαυλη για στοιχεία που θα τη βοηθήσουν στην ανεύρεση του χαμένου πατέρα της, αλλά και να μάθει ποια μυστικά κρύβει και έχει στοιχειωθεί από τόσα πνεύματα.

Η ιστορία του Whispering Willows δεν βρίθει από πρωτότυπες ιδέες και γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σχετικά προβλέψιμη, αλλά οι άνθρωποι της Night Light Interactive έχουν κάνει καλή δουλειά στο τρόπο που εξελίσσεται η πλοκή προκειμένου να διατηρείται σταθερό το ενδιαφέρον μέχρι το τερματισμό, με τη προϋπόθεση ότι έχετε όρεξη για διάβασμα. Μάλλον ελλείψει αρκετών πόρων, το παιχνίδι χρησιμοποιεί τη μέθοδο των σημειώσεων για να δώσει φως στις διάφορες πτυχές της ιστορίας, οπότε αν θέλετε να μάθετε συνολικά την ιστορία της έπαυλης αλλά και του κάθε πνεύματος ξεχωριστά, θα πρέπει να ξοδέψετε αρκετή ώρα στη…μελέτη, αλλά και στην εύρεση των ανάλογων notes κατά τη περιπλάνησή σας. Η συλλογή των πληροφοριών αυτών δεν είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση του τίτλου, απλά αν δεν το κάνετε, πιθανότατα δεν θα λάβετε όλα όσα προσπαθεί να σας προσφέρει ο τίτλος στο τομέα του σεναρίου.

Whispering Willows Shot2Οταν η Elena φοβάται, σημαίνει ότι κάτι κακό κυκλοφορεί στο δωμάτιο…

Στο κυρίως παιχνίδι τώρα, στο Whispering Willows ελέγχουμε την Elena σε ένα δισδιάστατο περιβάλλον. Σκοπός μας είναι κάθε φορά να λύνουμε τους γρίφους που μας παρουσιάζονται, οι οποίοι είτε αφορούν κάποια θελήματα των πνευμάτων που πρέπει να φέρουμε εις πέρας είτε να βρούμε τρόπο να περάσουμε από κάποια κλειδωμένη πόρτα ή εμπόδιο. Οι περισσότεροι γρίφοι επιλύονται με τη χρήση της αστρικής προβολής, όπου το πνεύμα της Elena, πέρα από τη δυνατότητα συνομιλίας με τα πνεύματα, μπορεί να εισχωρήσει σε μέρη που η ίδια δεν μπορεί να φτάσει, να ανοιγοκλείσει διακόπτες, ακόμα και να πιάσει απομακρυσμένα αντικείμενα (π.χ. κλειδιά). Ουκ ολίγες φορές θα πρέπει να εξερευνήσετε τη περιοχή για περισσότερα χρήσιμα αντικείμενα, όπως φτυάρι ή μαχαίρι, τα οποία αποθηκεύονται στο inventory σας και εφαρμόζονται αυτόματα με το πάτημα ενός κουμπιού, εφόσον η χρήση τους στο συγκεκριμένο hotspot είναι ενδεδειγμένη. Από εκεί και πέρα θα βρείτε και μια χούφτα γρίφους που ανήκουν στην κατηγορία των puzzle, αλλά η λύση τους είναι προφανής και είναι αδύνατον να σας δυσκολέψουν έστω και στο ελάχιστο, εκτός και αν είναι το πρώτο παιχνίδι που παίζετε στη ζωή σας ever.

Η Elena δεν έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί με κάποιο όπλο, οπότε οι όποιες απειλές θα βρείτε μπροστά σας, αντιμετωπίζονται μόνο με τη μαγική κίνηση «τα πόδια στους ώμους». Ακόμα και αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες και γενικότερα θα λέγαμε ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πεθάνετε στο παιχνίδι. Το Whispering Willows δίνει περισσότερο έμφαση στην ανατριχιαστική ατμόσφαιρα και στα «παιχνιδίσματα» με τους ήχους και τους φωτισμούς παρά σε τυχόν scary jumps ή αηδιαστικά τέρατα που θέλουν το κεφάλι σας για σουβενίρ. Σε συνδυασμό με το αργό βήμα της Elena και τις κάμποσες σημειώσεις που βρίσκετε μπροστά σας, αντιλαμβάνεστε ότι το παιχνίδι γενικά φροντίζει να διατηρεί ένα αργό τέμπο και δεν διατίθεται να το αυξήσει παρά μόνο σε μετρημένες, στα δάχτυλα του ενός χεριού, περιπτώσεις. Κοινώς, δεν πρόκειται να πάθετε καρδιακή προσβολή παίζοντας Whispering Willows, αλλά η ατμόσφαιρά του είναι ικανή να σας κάνει να νιώσετε λίγο άβολα, ιδίως αν δοκιμάσετε να παίξετε βράδυ με ακουστικά.

Whispering Willows Shot3Τι μυστικά κρύβει η στοιχειωμένη έπαυλη;

Εκεί που χωλαίνει η όλη εμπειρία του παιχνιδιού είναι στο επίπεδο δυσκολίας, το οποίο βρίσκεται πολύ κάτω από το μέτριο. Οι γρίφοι του είναι απελπιστικά εύκολοι και διαθέτουν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, συνήθως η λύση εντοπίζεται κάθε φορά κοντά στο σημείο που βρίσκεστε, ενώ όσες φορές θα πρέπει να μεταβείτε κάπου αλλού, ο προορισμός σάς κοινοποιείται με bold γράμματα και εσείς απλά πρέπει να κάνετε το κόπο να μεταβείτε έως εκεί. Στις περιπτώσεις αυτές, ιδίως όταν μεσολαβεί το λεγόμενο backtracking, θα ευχόσασταν να υπήρχε ένα run button, καθώς το περπάτημα της Elena δεν βοηθά καθόλου στη διατήρηση της ψυχραιμίας σας («άντε, κούνα τα πόδια σου»). Επίσης είναι πανεύκολο να αποφύγετε τους (λιγοστούς) εχθρούς που θα βρείτε μπροστά σας και τυχόν αποτυχία δεν έχει καμία επίπτωση – απλώς επιστρέφετε στη προηγούμενη οθόνη. Συνέπεια όλων αυτών είναι το Whispering Willows να αποτελεί ουσιαστικά ένα συμπαθέστατο περίπατο, όπου θα παρακολουθήσετε τους τίτλους τέλους μετά από δυόμιση ώρες περίπου.

Είναι κρίμα που η Night Long Interactive δεν τόλμησε να ενσωματώσει λίγο περισσότερο “gameplay” στο παιχνίδι της και το άφησε στα ρηχά. Πιο σύνθετοι γρίφοι, καθώς η δυνατότητα της αστρικής προβολής ανοίγει πολλές προοπτικές ή έστω πρόκληση μεγαλύτερου «άγχους» ενάντια στις απειλητικές οντότητες που διαμένουν στην έπαυλη, θα δημιουργούσαν έναν άλλου επιπέδου τίτλο.

Whispering Willows Shot4Πηγάδι. Μέσα στη νύχτα. Σε στοιχειωμένο περιβάλλον. Τι μπορεί να πάει στραβά;

 

Στη παρούσα φάση, θα απολαύσετε τα όμορφα ζωγραφιστά γραφικά του, θα στρέψετε αλλού το βλέμμα σας απέναντι στα απαίσια cut-scenes, θα ζήσετε την όμορφη ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο ηχητικός τομέας, θα διαβάσετε την ιστορία των θανόντων ενοίκων της έπαυλης και αυτό ήταν. Καμία σοβαρή πρόκληση, κανένας τρόμος. Ενα παιχνίδι που θα μπορούσε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο, αλλά τελικά αρκέστηκε στο χάλκινο.

{youtube}CFJBiLrX2Ck{/youtube}

Pros

 • Προσεγμένη ατμόσφαιρα
 • Καλός ηχητικός τομέας με ενίοτε ανατριχιαστικά εφφέ
 • Συμπαθέστατα γραφικά
 • Οχι ιδιαίτερα πρωτότυπη ιστορία, η οποία όμως εξελίσσεται με αρκετό ενδιαφέρον

Cons

   

Cons

 • Πολύ εύκολοι γρίφοι
 • Το backtracking γίνεται κουραστικό εξαιτίας της αργής κίνησης της πρωταγωνίστριας
 • Ελάχιστα έως μηδαμινά scary moments
 • Κακής ποιότητας cut-scenes
 • Πολύ μικρή διάρκεια για τη τιμή του

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 65%

65%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

4 Comments

 1. “και να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα πνεύματα που καταδυναστεύουν την έπαυλη. Εχοντας λοιπόν ως όπλο τη δύναμη του φυλακτού και το απαράμιλλο θάρρος της, ξεκινά την αναζήτηση την αφιλόξενη έπαυλη για στοιχεία που θα τη βοηθήσουν στην ανεύρεση του χαμένου πατέρα της, αλλά και να μάθει ποια μυστικά κρύβει η έπαυλη και έχει στοιχειωθεί από τόσα πνεύματα.”

  Για να καταλάβω, το σκηνικό είναι μια έπαυλη;

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek