SPECIALS

NOBUNAGA’S AMBITION: SPHERE OF INFLUENCE – PREVIEW

Sengoku period. Μία από τις πιο πολυτάραχες περιόδους της ιστορίας της Ιαπωνίας, η οποία ταυτόχρονα έχει αποτελέσει έμπνευση για τους ίδιους τους Ιάπωνες στη μυθοπλασία τους. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των φεουδαρχών κάθε φατρίας στην Ιαπωνία είχαν καταστήσει τη χώρα σε ένα τεράστιο πεδίο μάχης, με στόχο του καθενός την επικράτηση επί όλων των υπολοίπων. Όλα αυτά φυσικά χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τον αυτοκράτορα, παρά το σεβασμό που του έτρεφαν. Η όλη διαμάχη διήρκησε αρκετές δεκαετίες και τρία, κυρίως, πρόσωπα καθόρισαν σε υπερθετικό βαθμό την έκβαση της σύγκρουσης αλλά και την μετέπειτα ιστορία της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο Oda Nobunaga, ο Toyotomi Hideyoshi και ο Tokugawa Ieyasu. Η επικράτηση του τελευταίου είχε ως αποτέλεσμα την ενοποίηση της Ιαπωνίας υπό ένα shogun (πρακτικά στρατάρχη) και την εγκαθίδρυση της Tokugawa shogunate, ένα status quo που διήρκησε δυόμιση αιώνες παράλληλα με τον (διακοσμητικό) αυτοκράτορα.

Nobunaga preview 4Βαριά περισυλλογή και φιλοσοφία ο Nobunaga.

Πριν επικρατήσει όμως ο Ieyasu, ο Oda Nobunaga ήταν αυτός που είχε το όραμα για μία ενιαία Ιαπωνία. Εξαιρετικός στρατηλάτης, μετρημένος αλλά και αδίστακτος, όπου μπορούσε, κατάφερε να βάλει τη δική του σφραγίδα εκείνην την περίοδο. Φυσικά, έχουμε ήδη αρκετά παιχνίδια στρατηγικής που προσπαθούν να μας υφαρπάξουν όσο διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο έχουμε, και πραγματεύονται την εν λόγω ιστορικής περίοδο. Πρώτο και καλύτερο στη λίστα είναι το πληρέστατο Shogun 2: Total War της Creative Assembly, ενώ και η μάνα των grand-strategy τίτλων Paradox Interactive έχει βγάλει το δικό της Sengoku. Φυσικά, μία τόσο σημαντική ιστορική περίοδος δεν θα αφηνόταν ανεκμετάλλευτη από τους ίδιους τους Ιάπωνες. Στην πραγματικότητα το Nobunaga’s Ambition: Sphere of Influence είναι μόνο το τελευταίο μέρος (15ο για την ακρίβεια) μίας ιδιαίτερα μακρόχρονης σειράς, σειρά η οποία ομολογουμένως μου είχε διαφύγει. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο επικείμενο review από το Βασίλη “kuivamaa” Ξερικό. Σε αυτό το άρθρο θα αρκεστούμε σε μία επιφανειακή, πρώτη περιγραφή των μηχανισμών καθώς και μερικών εντυπώσεων από την beta του παιχνιδιού.

Nobunaga preview 1Αναλόγως την ημερομηνία, αλλάζουν και οι διαθέσιμες φατρίες και στρατηλάτες. Πάρα πολλές οι επιλογές ήδη από το πρώτο λεπτό!

Ήδη από το κεντρικό menu του παιχνιδιού φαίνεται η ιδιοσυγκρασία σχεδιασμού που αντιπροσωπεύει τους Ιάπωνες. Ιδιαίτερα στυλαρισμένο με πλήρη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα όλων των επιλογών. Αφού προχωρήσαμε στις απαραίτητες ρυθμίσεις, μπήκαμε να εξετάσουμε το κυρίως παιχνίδι, και ειδικότερα δύο σενάρια: τη μάχη της Okehazama (την οποία συνέστησαν οι developers, ως το καλύτερο δυνατό σενάριο για να δούμε όλους τους μηχανισμούς) και τη μάχη της Sekigahara, λόγω του ιστορικού ενδιαφέροντος του υπογράφοντος. Αίσθηση προκαλεί ο χάρτης κατά την επιλογή του σεναρίου, όπου δείχνει όλα τα οικόσημα των διάφορων φατριών. Με λίγο «ζάπινγκ» μεταξύ των διαφορετικών διαθέσιμων σεναρίων, αποτυπώνεται με ιδιαίτερη σαφήνεια στον παίκτη το πόσο ρευστά ήταν τα πράγματα εκείνη την εποχή, καθώς κάθε han (το αντίστοιχο φέουδο- αυτόνομη διοικητική περιοχή) μπορεί να άλλαζε χέρια μέσα σε διάστημα μηνών. Για τη δημιουργία του σεναρίου έχουμε τη δυνατότητα παραμετροποίησης πάρα πολλών επιλογών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση συμβάντων τόσο από τα δικά μας στρατεύματα όσο και από αυτά που ελέγχονται από την ΑΙ.

Εδώ το παιχνίδι δείχνει το βασικό του πλεονέκτημα εις βάρος του θηρίου που ονομάζεται Shogun 2, καθώς η ιστορική του ακρίβεια είναι εξαιρετικά προσεγμένη. Στον αντίποδα το βασικό μειονέκτημα του παιχνιδιού είναι ότι όλη η απόδοση αυτής της ιστορικότητας γίνεται με τους τυπικούς διαλόγους που διακατέχουν την ιαπωνική κουλτούρα. Έτσι παρότι θέλουμε να δούμε τα βασικά κίνητρα έκαστου shogun, αυτά παραδίδονται με ατάκες που αγγίζουν τα όρια του τσένταρ (cheesy όσο δεν πάει), προσπαθώντας πάντα να προσεγγίσουν τον Ιάπωνα έφηβο. Ως άνθρωπος που έχει επιτελέσει τη θητεία του στο χώρο των anime, κατανοώ τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να χαριτολογήσουν και ελαφρύνουν το κλίμα του παιχνιδιού.  Παρόλα αυτά, με αυτά που είδα θεωρώ ότι το παιχνίδι χάνει μία εξαιρετική ευκαιρία να διαδώσει το πολύ αυστηρό, βίαιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον περιβάλλον της εποχής την οποία αποτυπώνει το παιχνίδι. Άλλωστε υπάρχουν τεκμήρια που έχουν προσφέρει εξαιρετικά δείγματα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν πολύ περισσότερο το παιχνίδι με κορυφαίους εκπροσώπους τα gekiga Path of the Assasin, Satsuma Gishiden, και το manga Vagabond.

Nobunaga preview 2Δύο δευτερόλεπτα νωρίτερα ο τρισμέγιστος Toyotomi Hideyosi είχε αναφωνήσει: “Unifying Japan for you. Notice me, senpai. Notice me!”…..

Το παραπάνω στοιχείο αποτελεί φυσικά πταίσμα, αλλά σίγουρα όταν υπάρχουν δείγματα σοβαρής γραφής, ακόμη και για το ιαπωνικό εφηβικό πρίσμα που αποτελεί το target group, θα θέλαμε να δούμε μία τέτοια προσπάθεια να υλοποιείται. Ο τίτλος φυσικά αποζημιώνει με το πλήθος επιλογών που προσφέρει στο strategy στοιχείο. Δεν θα προβούμε σε μεγάλη ανάλυση των μηχανισμών (resources κτλ.), αλλά θα περιοριστούμε σε δύο βασικά στοιχεία του τίτλου. Αρχικώς, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το παιχνίδι είναι ένα υβρίδιο turn-based και real-time strategy, σε αντίθεση με αυτό που έχουμε συνηθίσει από τα Total War, με μεγαλύτερες ίσως ομοιότητες με τα παιχνίδια της Paradox. Στην αρχή του κάθε μήνα, συγκαλείται συμβούλιο όπου αποφασίζουμε τις κινήσεις μας τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο (κατασκευές, φορολογία, διπλωματία κτλ.). Φαινομενικά το κύριο στοιχείο που καλούμαστε να διαχειριστούμε σωστά είναι οι διοικητές μας, καθώς αναλόγως τις ικανότητες του καθενός έχουμε και καλύτερη απόδοση των επιθυμητών αποτελεσμάτων τόσο σε χρόνο όσο και στην ποιότητα του αποτελέσματος αυτή κάθε αυτή. Το micro-management της φατρίας μας είναι όλο το ζουμί του παιχνιδιού.

Nobunaga preview 3Πάρα πολλές επιλογές στην ανοικοδόμηση της επαρχίας μας. Εξαιρετική εκτέλεση από τους Ιάπωνες.

Με τη λήξη του συμβουλίου μεταβαίνουμε στο real-time κομμάτι του παιχνιδιού όπου όλες οι εντολές μας εκτελούνται ταυτόχρονα. Κάτι που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο χάρτης του Nobunaga’s Ambition, φαίνεται να είναι σχεδιασμένος όπως αυτός του Hegemony, δηλαδή με zoom out μπορούμε να δούμε όλο το χάρτη της Ιαπωνίας με τις ζώνες επιρροής ενώ αν μεγεθύνουμε μέχρι τέλους μπορούμε να δούμε τις μονάδες που απαρτίζουν τα στρατεύματά μας. Σε αντίθεση με τη διαχείριση του han μας, οι μάχες δεν είναι το δυνατό σημείο του παιχνιδιού, τουλάχιστον με αυτά που είδαμε στην beta του. Η στρατηγική και οι τακτικοί ελιγμοί που απαιτούνται για να κερδίσουμε τη μάχη είναι πολύ περιορισμένοι, σε σημείο που κρίνονται οριακά ανεπαρκείς. Ευελπιστούμε να έχουν εμπλουτιστεί στην τελική έκδοση.

Nobunaga preview 5Πρακτικά, όπως λέει και το παιχνίδι, ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να νικήσουμε στις μάχες είναι να περικυκλώνουμε τα στρατεύματα.

Η ενασχόλησή μου με τον τίτλο προέκυψε από το πουθενά, έπειτα από επικοινωνία της αντιπροσώπου CD Media. Δεν περίμενα πάρα πολλά πράγματα, ειδικότερα λόγω της πλήρους άγνοιας για τη σειρά, αλλά μπορώ να πω ότι το Nobunaga’s Ambition με ιντρίγκαρε ιδιαίτερα, και θα περιμένω να δω την εξέλιξή του. Σίγουρα θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ιστορικό σφηνάκι για να δούμε μερικά γεγονότα που έγιναν κάπου εκεί μακριά στην Ανατολή.

Northlander

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Follow on Feedly
elGreek