REVIEWS

AGATHA CHRISTIE – THE ABC MURDERS

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, υπάρχει μονάχα ένας διαχρονικός μυστικός πράκτορας που μας έχει συντροφέψει εδώ και δεκαετίες τόσο με τα βιβλία όσο και με τις ταινίες που περιγράφουν τις περιπέτειές του. Το όνομα αυτού Bond, James Bond. Στον αντίποδα, υπάρχουν δύο διάσημοι ιδιωτικοί ερευνητές, των οποίων οι υποθέσεις έχουν συνεπάρει τους λάτρεις των ιστοριών μυστηρίου. Ο λόγος για τον Βρετανό Sherlock Holmes και τον Βέλγο Hercules Poirot, τις δύο πολύ σημαντικές αυτές φιγούρες που γεννήθηκαν μέσα απ’ την έμπνευση των Arthur Conan Doyle και Agatha Christie αντίστοιχα.

Ωστόσο μεταξύ των δύο αυτών ηρώων υφίσταται μία έντονη ανισορροπία όσον αφορά στις μέχρι σήμερα εμφανίσεις τους σε video -και δη adventure- games, με τον πρώτο να κατέχει τη μερίδα του λέοντος. Έτσι λοιπόν προ της ελεύσεως του “The ABC Murders” και της απόκτησης των δικαιωμάτων δημιουργίας παιχνιδιών βασισμένων σ’ ιστορίες της Agatha Christie απ’ τη Microids, οι τίτλοι που είχαμε δει να πρωταγωνιστεί ο Poirot ήταν μόλις δύο, τα “Murder on the Orient Express” και “”Evil Under the Sun”, αμφότερα δημιουργίες της AWE Productions, που προ αυτών μας είχε δώσει και το “And Τhen Τhere Were None”. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι έχει υπάρξει ένα ακόμη παιχνίδι με τον τίτλο “The ABC Murders”, που κυκλοφόρησε το 2009 στο Nintendo Wii και που καμία σχέση δεν έχει με την παρούσα συμπαραγωγή των Microids και Anuman Interactive.       

Agatha Christie The ABC Murders Snap1Η περιπέτεια ξεκινά στο μαγαζί της Alice Ascher

Το φετινό “The ABC Murders” είναι το πρώτο μίας σειράς παιχνιδιών που θα συμπληρωθεί από άλλους τίτλους τ’ αμέσως προσεχή χρόνια. Δε σας κρύβω ότι μετά από κάμποσες κυκλοφορίες στις οποίες είχε λάβει μέρος η ανανεωμένη -μετά την εξαγορά της το 2010- Microids και που κάθε άλλο παρά θετικές εντυπώσεις αφήσανε συνολικά (“Dracula 4: The Shadow of the Dragon”, “Dracula 5: The Blood Legacy”, “Nicolas Eymerich-The Inquisitor”, “The Dream Chamber”), ήλπιζα σε κάτι πολύ καλύτερο αυτών κι αρκετά ανώτερο κι απ’ το “Subject 13”, προκειμένου να πεισθώ ότι η Γαλλική εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στον παλιό, καλό, εαυτό της. Μπορεί να μην ανήκω σ’ εκείνους που αποθεώσανε τα δύο “Syberia”, σαφέστατα όμως αναγνωρίζω ότι από άποψης συνολικής ποιότητας ήταν πάμπολλα σκαλοπάτια παραπάνω σε σχέση με τους προαναφερθέντες τίτλους, καθώς και μία adventure όαση στην εποχή τους. Η έντονη διαφήμιση και η συνεχής παροχή πληροφοριών περί του επικείμενου ερχομού της νέας δημιουργίας της Microids φανερώνανε ότι τα στελέχη της Anuman Interactive ποντάρανε πολλά στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Το αν είχαν δίκιο ή όχι, θα το μάθετε πολύ γρήγορα.

ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΝ POIROT

Βρισκόμαστε στο 1935. Ένα πρωινό στην οικία του Poirot καταφθάνει ένα γράμμα που προαναγγέλλει ότι κάτι θα συμβεί εντός ολίγων ημερών στην πόλη Andover της Αγγλίας. Το μυστηριώδες, δακτυλογραφημένο, γράμμα υπογράφεται από έναν άγνωστο που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο ABC. Δε περνούν παρά λίγα μόλις 24ωρα προτού ο επιθεωρητής Japp της Scotland Yard τηλεφωνήσει στον ήρωά μας για να του ανακοινώσει τον φόνο μίας γυναίκας ονόματι Alice Ascher. Ασφαλώς μόνο τυχαίο δεν είναι το κοινό πρώτο γράμμα του επωνύμου του θύματος και της πόλης όπου τελέστηκε το έγκλημα. Όλα δείχνουν ότι κάποιος μανιακός δολοφόνος θέλει να προκαλέσει τον διάσημο ντετέκτιβ, να παίξει μαζί του, να δοκιμάσει την αντίληψη και την ευφυΐα του. Την ίδια στιγμή στην εισαγωγή του παιχνιδιού βλέπουμε έναν περίεργο κι αινιγματικής φύσης χαρακτήρα, να κυκλώνει την ίδια τοποθεσία σ’ έναν ταξιδιωτικό οδηγό. Η συνέχεια θα είναι ανάλογη, με τα επόμενα γράμματα της αλφαβήτου να σηματοδοτούν τη συνέχεια του διεστραμμένου αυτού παιχνιδιού από πλευράς του δολοφόνου.

Agatha Christie The ABC Murders Snap2Κάποιοι δεν είναι ακριβώς σε κατάσταση να συζητήσουν

Πολύτιμος σύμμαχος και συμπαραστάτης του Poirot στην προσπάθεια εξιχνίασης της υπόθεσης θα είναι ο πιστός, επί σειρά ετών, συνεργάτης του, ο Arthur Hastings. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί, όχι αδίκως, ότι ο Hastings αποτελεί το alter ego του Dr. Watson. Πρόσωπο διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας σε σχέση με τον ντετέκτιβ, που δε κρύβει τον θαυμασμό του για τ’ αποτελέσματα της δουλειάς εκείνου, αλλά και τις ενστάσεις που συχνά πυκνά έχει για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί προκειμένου να ρίξει φως στην υπόθεση που έχει αναλάβει κι ερευνά ο πρωταγωνιστής. Κάθε καλή και πλήρης ιστορία όμως έχει ανάγκη από έναν ενδιαφέρων sidekick χαρακτήρα και δεν είναι τυχαίο που τόσο ο Doyle όσο και η Christie εφηύραν έναν τέτοιο.  

Ασφαλώς όσοι έχουν έστω και την παραμικρή ενασχόληση μ’ αστυνομικές περιπέτειες, είτε παρακολουθώντας είτε παίζοντας κάποια απ’ αυτές, γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ο άγνωστος χαρακτήρας που αντικρίζουμε με το καλημέρα της ιστορίας, δε μπορεί να είναι τ’ άτομο που κρύβεται πίσω απ’ τους φόνους που προσπαθεί να ξεδιαλύνει ο ντετέκτιβ. Ωστόσο έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εμπλοκή του στην όλη υπόθεση, καθώς και ο τρόπος που γίνεται αυτή, που φτάνει να σε κάνει να νιώθεις ότι αν δεν ήξερες πως δε γίνεται να είναι τόσο εύκολη η αποκάλυψη και σύλληψη του δράστη, θα μπορούσες, όντας στη θέση του Poirot ή του επιθεωρητή Japp, να πέσεις στην παγίδα να θεωρήσεις ότι βρήκες τον ένοχο. Εκείνο που μπορώ με μεγάλη ευκολία να σας πω -κι αφού διευκρινίσω ότι δεν έχω διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο- είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ξεδιπλώνεται το “The ABC Murders” επιτυγχάνει με χαρακτηριστική άνεση να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του παίκτη μέχρι και την τελευταία σκηνή της περιπέτειας. Λίγο πριν απ’ αυτή μάλιστα θα κληθούμε να πάρουμε μία κομβικής σημασίας απόφαση, που θα καθορίσει και το φινάλε που θα παρακολουθήσουμε.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ Η UNITY

Προσωπικά δε μου προξενεί την παραμικρή έκπληξη κι εντύπωση που ένα ακόμη adventure game επέλεξε να “πατήσει” στη Unity engine, χρησιμοποιώντας την για να μας παρουσιάσει τον κόσμο μέσα στον οποίο εξελίσσεται η περιπέτεια. Ασφαλώς η δωρεάν κι ελαφρώς “καρτουνίστικη” Unity δε μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με την Unreal engine και να παρουσιάσει οπτικό αποτέλεσμα εφάμιλλο εκείνης, ωστόσο οι Γάλλοι φροντίσανε να μας δώσουν ένα απ’ τα καλύτερα δείγματα του τί μπορεί να καταφέρει η συγκεκριμένη μηχανή γραφικών. Χώροι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένοι, ζωντανά χρώματα παντού, απροσδόκητη εκφραστικότητα των διαφόρων χαρακτήρων και λεπτομέρεια στην απεικόνιση συνθέτουν το παζλ των γραφικών του “The ABC Murders”, που ναι μεν μάλλον δε θα καταφέρει να σαγηνεύσει εκείνους που δε συγκινήθηκαν απ’ τ’ αποτέλεσμα της Unity σ’ άλλα, πρόσφατα, adventure games, θα καλύψει όμως όλους τους υπόλοιπους, των οποίων απαίτηση είναι το σύγχρονο κι εξελιγμένο παρουσιαστικό των εκπροσώπων της κατηγορίας. Αν μη τι άλλο πάντως, οι απανταχού χώροι και οι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους τοποθεσίες είναι εκείνα που θα κερδίσουν τη συμπάθεια του κοινού κι όχι η απεικόνιση των διαφόρων αντικειμένων κατά τα close-ups ή την παρατήρησή τους εντός του inventory, που δεν έχουν σπουδαίες διαφορές σε σχέση μ’ ότι ανάλογο έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Agatha Christie The ABC Murders Snap3Πραγματοποιώντας την πρώτη αναπαράσταση φόνου

Ενώ όμως η εκφραστικότητα των διαφόρων χαρακτήρων καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή μας, το πακέτο έρχεται να χαλάσει το κακό, σ’ ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν ανύπαρκτο, lip synchronization. Δεν είναι λίγες οι σκηνές που ενώ θ’ ακούτε πλήθος διαλόγων θα βλέπετε πολύ περιορισμένη κίνηση των χειλιών των ομιλούντων προσώπων, χωρίς να λείπουν κι εκείνες που απουσιάζει πλήρως! Τις κακές εντυπώσεις και την όλη κατάσταση έρχεται να σώσει ο άνθρωπος που ανέλαβε να δανείσει τη φωνή του στον Poirot, που είναι κι εκείνος που ακούγεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της περιπέτειες. Δε ξέρω τί ακριβώς να σας πω και πώς μπορώ ν’ αποδώσω μέσω του γραπτού λόγου το μέγεθος της επιτυχίας του. Θ’ αρκεστώ ν’ αναφέρω ότι δίνει πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας, επιτυγχάνοντας να εναλλάσσει με περίσσια άνεση τη χροιά της φωνής του ανάλογα με το τί συμβαίνει ανά πάσα στιγμή. Οι δε Γαλλικές λέξεις και φράσεις που κάθε τρεις και λίγο ξεστομίζει ο ντετέκτιβ, με τη χαρακτηριστική προφορά, είναι το κερασάκι στην τούρτα, πιστές στο πνεύμα που θέλησε να εμφυσήσει στον τηλεοπτικό χαρακτήρα ο David Suchet, γνωρίζοντας τη λαθεμένη γενική εντύπωση που επικρατούσε περί Γαλλικής καταγωγής του χαρακτήρα της Christie.

Το ποιοτικό voice acting ευτυχώς δεν εξαντλείται στον πρωταγωνιστή, αλλά επεκτείνεται σε πολλούς ακόμη χαρακτήρες. Ο Arthur Hastings, o επιθεωρητής Japp, αλλά κι αρκετά απ’ τα πρόσωπα που αποτελούν το στενό περιβάλλον των διαφόρων θυμάτων αποδίδονται μέσω εξαιρετικών ερμηνειών. Εκείνες που ξεχώρισα αφορούν στον αρραβωνιαστικό του δεύτερου θύματος, τον Donald Frazer, όπως και στον αδελφό του τρίτου, Franklin Clarke. Ξέχωρα απ’ τα voice overs, οφείλω εδώ να τονίσω τη χαρακτηριστική ενδοσκόπηση από πλευράς Poirot για καθέναν εκ των -ουκ ολίγων- χαρακτήρων που συναντά, που μαρτυρά ότι οι developers ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα του background έκαστου προσώπου που εμπλέκουν στην ιστορία, όπως ακριβώς πρέπει να συμβαίνει σε μία αστυνομικούς ύφους περιπέτεια. Εξίσου ευχάριστες είναι και οι μελωδίες που συνοδεύουν τα δρώμενα, με το main theme να ξεχωρίζει, όντας ένα πολύ όμορφο κομμάτι, δημιουργημένο με χρήση πιάνου.

ΕΝΑ ΝΕΟ GENRE ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ;

Οποιοσδήποτε έχει παίξει το “Sherlock Holmes-Crimes and Punishments” θα συνειδητοποιήσει πολύ γρήγορα ότι το νέο adventure game της Microids έχει δανειστεί πολλά από τα χαρακτηριστικά εκείνου. Για να είμαι ακόμη πιο ακριβής, θα τολμούσα να πω ότι το gameplay του “The ABC Murders” αποτελεί πιστή επανάληψη του τίτλου της Frogwares. O βασικός κορμός των ενεργειών μας επικεντρώνεται στην παρατήρηση των χώρων, τη διενέργεια ανακρίσεων, τη διασύνδεση των διαφόρων στοιχείων και πληροφοριών που συγκεντρώνουμε, καθώς και την τελική απόπειρα αναπαράστασης των φόνων, προκειμένου να καταλήξει ο ντετέκτιβ σε σωστά κι ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι το παιχνίδι στερείται γρίφων, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους αποτελούνται από puzzles, η επίλυση των οποίων μας δίνει πρόσβαση στο εσωτερικό ορισμένων αντικειμένων (γραφείων, χρηματοκιβωτίων, συρταριών). Οι inventory based γρίφοι είναι ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, αποτελώντας καθαρά συμπληρωματικό κομμάτι του gameplay και σε καμία περίπτωση τον πυρήνα αυτού.

Agatha Christie The ABC Murders Snap4Οπουδήποτε πηγαίνουμε οφείλουμε να παρατηρούμε τον περιβάλλοντα χώρο

Έτσι λοιπόν η πρόοδός μας επιτυγχάνεται μέσω της προσεκτικής εξέτασης προσώπων, τοποθεσιών και αντικειμένων, τους σωστούς συσχετισμούς που πραγματοποιούμε και την επιτυχή πρόσβαση σ’ επιπλέον στοιχεία που αρχικά δείχνουν να είναι καλά φυλαγμένα απ’ τους ιδιοκτήτες τους. Μέσα απ’ αυτά ο Poirot σιγά σιγά θα κατανοήσει ότι κάτι δείχνει να συνδέει τα θύματα μεταξύ τους και μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή τους απ’ τον δολοφόνο. Είναι γεγονός ότι ο φανατικός φίλος των adventure games, που αρέσκεται στην παρουσία πολλών γρίφων που θ’ αποτελέσουν πρόκληση για εκείνον, δε θα βρει κάτι τέτοιο στον νέο τίτλο της Microids.

Ενδεικτικά θα πω ότι από τις 8-9 ώρες που χρειάστηκα για να ολοκληρώσω την περιπέτεια, ζήτημα είναι οι δύο απ’ αυτές να είχαν να κάνουν με την επίλυση γρίφων. Μ’ άλλα λόγια, θα επαναλάβω αυτό που είχα γράψει και στο review του “Crimes and Punishments”. Έχουμε να κάνουμε μ’ ένα παιχνίδι που του ταιριάζει πολύ περισσότερο ο χαρακτηρισμός “Deduction based, L.A Noire-clone, exploration game” και πολύ λιγότερο ο ορισμός ως adventure game. Βέβαια στην παρούσα περίπτωση οι Γάλλοι συμπεριέλαβαν, έστω και λιγοστά, puzzles που είναι κάπως πιο έξυπνα και λίγο πιο δύσκολα σε σχέση μ’ εκείνα των Ουκρανών developers, αυτό όμως δεν αναιρεί τ’ ότι είναι απολύτως ξεκάθαρη η πρόθεσή τους να απευθυνθούν σ’ ένα ευρύτερο και πιο casual κοινό, που δεν έχει διάθεση να πονοκεφαλιάζει επί ώρες πάνω από έναν γρίφο.

Το τελευταίο επισφραγίζεται απ’ τις πολλές βοήθειες που διαλέξανε να παρέχουν οι δημιουργοί στον παίκτη. Αρχικά οι σκέψεις-παρατηρήσεις που κάνει ο ντετέκτιβ σχετικά μ’ ορισμένα σύμβολα που έχει δει κάπου αλλού, μαρτυρά άμεσα τη διασύνδεση ενός αντικειμένου μ’ εκείνο που έχει μπροστά του. Ασφαλώς αυτό είναι κάτι θα το καταλάβαινε σχεδόν άμεσα ο παίκτης, ωστόσο τα στελέχη της Microids δεν αφήνουν καν αυτό το περιθώριο. Σαν να μην έφτανε το παραπάνω, υπάρχει κι ολόκληρο ενσωματωμένο hint system, που επί της ουσίας σχεδόν λύνει αντί για εμάς τα διάφορα puzzles. Ακριβώς όμως επειδή είναι προαιρετική η χρήση του, η παρουσία του δε μ’ ενόχλησε στο ελάχιστο κι έτσι ακριβώς θα ήθελα να είναι και οι επισημάνσεις που βιάζεται να κάνει ο Poirot.   

Agatha Christie The ABC Murders Snap5Σαφώς η πιο ενδιαφέρουσα υπόθεση είναι εκείνη του Carmichael Clarke 

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ AUTOSAVING

Θεωρώ ότι μάλλον δε χρειάζεται να γράψω ότι το “The ABC Murders” είναι ένα συνολικά εύκολο παιχνίδι, που βασίζεται στην εξιστόρηση των διαφόρων γεγονότων, στην πολύ εύστοχη κλιμάκωση της πλοκής του και στο πλήθος των διαλόγων του, ούτως ώστε να προσφέρει 8-9 ώρες ευχάριστης ενασχόλησης σ’ όποιον το αποκτήσει. Επιπλέον κίνητρο για να ξαναρχίσει κάποιος την περιπέτεια αποτελούν οι 600 ego points που μπορούμε να συγκεντρώσουμε μέχρι το φινάλε. Αυτοί προκύπτουν μέσα απ’ τις διάφορες ενέργειες που κάνουμε (π.χ. διάβασμα της καθημερινής εφημερίδας), τις ερωτήσεις που επιλέγουμε κατά τη διάρκεια των διαλόγων, την επιτυχή χρήση των brain cells του Poirot και την εξαγωγή συμπερασμάτων, την αναπαράσταση των φόνων κτλ. Εκτός αυτών όμως, όσο πιο πιστή είναι η συμπεριφορά μας σ’ εκείνη του Poirot, τόσο περισσότερους πόντους αποσπούμε. Έτσι λοιπόν η στιγμιαία περιποίηση του μαλλιού απ’ τον διάσημο ντετέκτιβ οποτεδήποτε βρεθεί σε δωμάτιο με καθρέπτη μας ανταμείβει με τρεις πόντους, όπως το ίδιο κάνουν κι οι ερωτήσεις που ταιριάζουν περισσότερο στο στυλ με το οποίο είθισται να πραγματοποιεί τις έρευνές του. Αν επιλέξουμε να προσβάλλουμε κάποιον, αν γίνουμε μονομιάς επιθετικοί απέναντί του ή σπεύσουμε να τον κατηγορήσουμε αβάσιμα, οι φράσεις που θα διαλέξουμε θα μας δώσουν λιγότερους πόντους εν συγκρίσει με τις πιο ορθές επιλογές που θα μπορούσαμε να κάνουμε.      

Εδώ λοιπόν έρχεται να βάλει μεγάλη τρικλοποδιά στην έννοια του replayability η απουσία save slots κι η αυτόματη αποθήκευση της προόδου μας. Για μία ακόμη φορά η Microids δε μας επιτρέπει να έχουμε εμείς τον πλήρη έλεγχο της περιπέτειας, αλλά επιλέγει να χρησιμοποιήσει το autosave system, το οποίο όμως εδώ αποτελεί πρόβλημα για εκείνον που θέλει να κυνηγήσει το τέλειο σκορ! Έστω ότι ξεχάσατε να κοιτάξετε κάτι, να κλικάρετε σ’ έναν καθρέπτη, ή ότι καταλάβατε πως μία επιλογή διαλόγου δεν υπήρξε η καλύτερη. Πώς θα πάτε πίσω, προκειμένου να επιτύχετε καλύτερο αποτέλεσμα; Πολύ απλά δε μπορείτε! Μόνη λύση είναι η ταυτόχρονη χρήση και των τριών game slots, που σημαίνει ότι θα παίζουμε παράλληλα το παιχνίδι τρεις φορές, με συνεχή επιστροφή σε σημείο που έχουμε ήδη παίξει, προκειμένου να δοκιμάσουμε διαφορετικές επιλογές. Δε θα ήταν απείρως πιο απλό να μπορούμε να σώσουμε οποτεδήποτε θέλουμε;

Agatha Christie The ABC Murders Snap6Βάζοντας τις σκέψεις μας σε σειρά

Καταλαβαίνω ότι κάπου θ’ αρχίσει να φαντάζει γραφικό να κατηγορούμε συνεχώς κι αδιαλείπτως τις κονσόλες για όλα τα στραβά και δεινά του PC gaming, αλλά δε μπορώ να μη συσχετίσω τόσο την μορφή της δράσης του “The ABC Murders” -αλλά και του “Crimes and Punishments”-  όσο και την autosaving λειτουργία, με την κυκλοφορία αμφότερων σε PS4 και XBOX One. Νομίζω ότι ορισμένα παραδοσιακά και καθιερωμένα στοιχεία της κατηγορίας υπόκεινται χοντρή υπεραπλούστευση, ακριβώς διότι το διευρυμένο κοινό στο οποίο απευθύνονται αφ’ ενός έχει πολύ πιο casual χαρακτήρα, αφ’ ετέρου είναι συνηθισμένο σ’ ορισμένες λειτουργίες που δε το ενοχλούν, όπως εκείνη του αποκλειστικού autosaving, που δε θα βαρεθώ να λέω ότι είναι τελείως λανθασμένη σ’ ένα adventure game.  

Η ΚΥΡΙΑ CHRISTIE ΦΤΑΙΕΙ

Μπορεί να μη κατάφερε να με δυσκολέψει, να προκαλέσει την αντιληπτική ικανότητά μου, ή να μου δώσει κάτι νέο σ’ επίπεδο puzzles, που δεν έχω συναντήσει σε παλαιότερα adventure games, σίγουρα όμως το “The ABC Murders” μ’ έκανε να επιστρέφω μ’ όρεξη για να ξανασχοληθώ μαζί του. Υπήρχε έντονη από πλευράς μου η διάθεση να προχωρήσω την ιστορία, να παρακολουθήσω τη δράση του δολοφόνου και την προσπάθεια του ντετέκτιβ να μπει στο μυαλό του και να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα τόσο του δράστη όσο και καθενός προσώπου που σχετίζεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μ’ έκαστο των θυμάτων. Αυτή είναι και η πεμπτουσία μίας αστυνομικής περιπέτειας και σ’ αυτό οι developers τα καταφέρανε περίφημα.

Ωστόσο ολοκληρώνοντας το παιχνίδι είχα την αίσθηση ότι μπορούσε πολύ άνετα να διαρκέσει λίγο παραπάνω, να μας απασχολήσει με μία-δύο υποθέσεις ακόμη προτού ο Poirot επιτυχώς καταφέρει ν’ αποκαλύψει τον δράστη. Το “The ABC Murders” μοιάζει να ολοκληρώνεται εκεί ακριβώς που η ιστορία αρχίζει να παίρνει μία άγρια τροπή και σίγουρα σε σημείο όπου δεν έχει επ’ ουδενί κουράσει τον παίκτη. Η ευθύνη γι’ αυτό βέβαια δε βαραίνει τα στελέχη της Microids, αλλά την Agatha Christie, αφού σ’ εκείνο το σημείο ολοκληρώνεται το βιβλίο της. Μόνη λύση λοιπόν από μεριάς των developers θα ήταν να πλαισιώσουν περισσότερο την κάθε υπόθεση, επιμηκύνοντας τη διάρκειά τους. Κάτι τέτοιο μάλιστα κρίνω ότι θα μπορούσε εύκολα να συμβεί, καθώς με τη βοήθεια της Wikipedia συνειδητοποίησα ότι αρκετοί χαρακτήρες του βιβλίου έχουν παραλειφθεί στο παιχνίδι. Αυτό το χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό μ’ αρκετούς αξιοθαύμαστης λεπτομέρειας χώρους, σ’ ορισμένους εκ των οποίων δε παραμένουμε περισσότερα από λίγα λεπτά, άρα θα μπορούσαν ν’ αξιοποιηθούν καλύτερα, δίνανε τη δυνατότητα να μπορεί όντως το “The ABC Murders” να προσεγγίσει τις 10-12 ώρες, που οι developers αναφέρουν, λαθεμένα κατ’ εμέ, στο Steam ως μεσοσταθμικό διάστημα ολοκλήρωσης του παιχνιδιού.

Agatha Christie The ABC Murders Snap7Όχι και το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά για πρώτο playthrough κάτι κάναμε

Προτού κλείσω το review, να προβώ και σε μία απαραίτητη επισήμανση, προκειμένου να μη ταλαιπωρηθείτε αναίτια όπως εγώ. Αν επιλέξετε να παίξετε με χρήση mouse, όπως άλλωστε πιστεύω ότι θα κάνετε οι περισσότεροι, φροντίστε να μην έχετε συνδεδεμένη σε USB θύρα κάποια τιμονιέρα, αν φυσικά διαθέτετε τέτοια. Όσο κι αν σας ακούγεται απίστευτο, η ύπαρξή της καθιστούσε αδύνατη την ολοκλήρωση ενός puzzle, καθώς το παιχνίδι δεν αντιλαμβανόταν την τοποθέτηση ορισμένων συμβόλων σε συγκεκριμένες θέσεις! Απίστευτο αλλά αληθινό. Προσωπικά, μετά απ’ αυτό, θα απέφευγα ακόμη την ύπαρξη gamepad, καθώς δε μπορώ να ξέρω μέχρι πού φτάνουν τα καπρίτσια της Unity engine. Η λογική βέβαια λέει ότι απ’ τη στιγμή που μπορεί κάποιος να επιλέξει τη χρήση ενός τέτοιου για να παίξει το παιχνίδι, η ταυτόχρονη συνύπαρξή του με mouse δε θα πρέπει να δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά ποτέ δε ξέρεις…

H MICROIDS ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Είναι λοιπόν το “The ABC Murders” μία καλή πρόγευση εν όψει και της έλευσης του τρίτου κεφαλαίου της “Syberia” σειράς; Χωρίς να προσεγγίζει έντονα τη φύση και την ταυτότητα ορισμένων προ του 2010 τίτλων της Γαλλικής εταιρείας, που υπήρξαν πιο παραδοσιακά adventure games -γνωρίζω ότι ο όρος φαντάζει ολίγον ελιτίστικος, δεν είναι όμως- κι απέχοντας αρκετά στον χαρακτήρα απ’ τις παλαιότερες Agatha Christie περιπέτειες, συνολικά είναι σίγουρα το πιο άρτιο παιχνίδι της κατηγορίας που μας έχει δώσει τα τελευταία χρόνια η Microids.   

Δε μπορεί παρά να είναι ευτύχημα η επιστροφή των Γάλλων στον σχεδιασμό εκπροσώπων του genre που τους έκανε γνωστούς στο gaming στερέωμα κι η έντονη δραστηριότητά τους φανερώνει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Παραδέχομαι ότι θα ήθελα να είναι λίγο πιο ζόρικο το “The ABC Murders”, να μη μας παίρνει τόσο απ’ το χεράκι, να μη δίνει τόση σημασία στο ξεκλείδωμα trophies και achievements, αλλά να επικεντρώνεται περισσότερο στην ουσία ενός adventure game. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και πολλοί τίτλοι μοιραία επιλέγουν κι επιδιώκουν ν’ αρέσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις τους. Είναι κάτι που πρέπει να σεβαστούμε, καθώς σε τελική ανάλυση εξασφαλίζει την ύπαρξη και βιωσιμότητα ενός gaming studio. Σε κάθε περίπτωση, ο ερχομός του “The ABC Murders”, σε συνδυασμό και με την πρόσφατη εμφάνιση του “Subject13”, φανερώνει ότι μπορούμε να έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι η Microids αργά ή γρήγορα ενδέχεται να ξανακάνει ένα “μπαμ” στον χώρο. Το αν αυτό θα γίνει με το “Syberia 3” ή με κάποιον άλλο τίτλο, μένει να φανεί.

karkasSpecs 3

Pros

 • Πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή
 • Όμορφα γραφικά και χώροι με θαυμαστή λεπτομέρεια
 • Εξαιρετικά voice-overs και soundtrack που συνοδεύει ιδανικά την περιπέτεια
 • Ύπαρξη πολλών χαρακτήρων με τ’ απαραίτητο βάθος
 • Το όλο gameplay, με την πραγματοποίηση διαλόγων, συγκέντρωση στοιχείων, εξαγωγή συμπερασμάτων, αναπαράσταση σκηνών, καταφέρνει να μας βάλει μ’ επιτυχία στη θέση του Poirot

Cons

 • Κακό lip synchronization
 • Απουσία manual saving, που ειδικά στην παρούσα περίπτωση θα βοηθούσε στη μέγιστη δυνατή συγκέντρωση ego points
 • Αναίτια παροχή βοηθειών σ’ αρκετές περιπτώσεις γρίφων
 • Ολοκληρώνεται σχετικά σύντομα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

17 Comments

 1. Ρε άνθρωπε πότε πρόλαβες;:) Μπράβο ρε Μάνο αν αργούσες θα περίμενα με ανυπομονησία μέχρι να δω το review σου για το παιχνίδι.
  Πάντως με βάση όσα είπες θεωρώ πως στα αρνητικά θα μπορούσε να μπει και η αρκετά τσιμπημένη τιμή του. Ειδικά αν κάποιος έχει πάρει κάτω από δέκα ευρώ παιχνίδια σαν το BOUT2 πχ, ένα adventure με διάρκεια 8-9 ώρες και τιμή περί τα 25 ευρώ μπορεί να του φανεί ασύμφορη αγορά. Δικαιολογημένα.

 2. Πρόλαβα φίλε διότι υπάρχουν εταιρείες που εκτιμούν ορισμένα πράγματα και δίνουν κωδικούς αρκετά νωρίτερα απ’ την κυκλοφορία των τίτλων τους. Και δεν εννοώ ότι εκτιμούν τις βαθμολογίες μόνο αν αυτές είναι καλές, καθώς θυμίζω ότι πρόκειται για την ίδια εταιρεία στης οποίας παιχνίδι έχω δώσει 25% (”http://www.ragequit.gr/reviews/item/nicolas-eymerich-the-inquisitor-book-ii-the-village-pc-review”) και οι άνθρωποι ευθαρσώς και προς τιμήν τους συμφωνήσανε ότι ήταν πολύ ατυχής περίπτωση παιχνιδιού.

  Όσο για την τιμή, τα παιχνίδια της Microids πάντα ξεκινάνε υψηλά, δεν ανησυχώ, δε θ’ αργήσει να πέσει. Εννοείται ότι συμφωνώ με το σχόλιό σου βέβαια.

 3. Κλασική αξία τα reviews του Μάνου, άλλο ένα εξαιρετικό από κάθε άποψη κείμενο.

  Ορισμένα σκόρπια σχόλια:
  1. Αγαπημένη μου υποκατηγορία τα mystery/detective adventures, αλλά εν γένει προτιμώ original stories (κλασικό αγαπημένο μου το Cruise for a Corpse – επίσης από Γάλλους), καθώς εάν κάποιος έχει διαβάσει το βιβλίο ή έχει δει την τηλεοπτική σειρά αυτομάτως ελαχιστοποιείται το ενδιαφέρον του.
  2. Εντούτοις, εξαιρετική επιλογή το ABC murders, κατά τη γνώμη μου το κορυφαίο μυστήριο του Poirot και σαφώς καλύτερο (όσον αφορά την υπόθεση – δεν συγκρίνω επίπεδο γραφής) από τα πολύ γνωστότερα And then there were none (ή Ten little indians), Murder on the Orient express, Death on the Nile, Evil under the sun.
  3. Στα περισσότερα μυστήρια του Poirot ο δολοφόνος είναι εκείνος (ή εκείνοι) που φαίνεται εξ αρχής ως ο λιγότερο ύποπτος (εξαιρουμένων φυσικά των Poirot-Hastings-Japp), και για έναν υποψιασμένο αναγνώστη/θεατή/παίκτη το ενδιαφέρον της έρευνας μετατοπίζεται στο πώς έκανε το φόνο και το γιατί (δηλ. το κίνητρο).
  4. Πολλές φορές γίνεται παραλληλισμός μεταξύ Holmes-Poirot (και Watson-Hastings), αλλά είναι πολύ διαφορετικοί σαν χαρακτήρες. Ο πρώτος διεξάγει ανοικτά την ερευνά του και με εμφανή σκοπό να δείξει την ανωτερότητα του μυαλού του, ενώ ο δεύτερος τελείως διακριτικά ώστε να μην κινήσει υποψίες ότι πραγματοποιεί έρευνα, και έτσι να αποσπάσει την εμπιστοσύνη και όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες πριν καταλήξει σε τελικά συμπεράσματα (και για τους Watson-Hastings, θεωρώ ότι ο πρώτος είναι πιο σοβαρός και χρήσιμος με τις ιατρικές του γνώσεις αλλά και τις σημειώσεις που κρατάει σε όλη τη διάρκεια της υπόθεσης, ενώ ο δεύτερος είναι πολύ πιο αφελής και περισσότερο για θελήματα και πράξεις που απαιτούν δράση).

  Και δύο μικρές παρατηρήσεις για το review:
  – Με βάση το κείμενο, ένα από τα πρώτα που περίμενα να δω στα θετικά είναι τα voice-overs (δεν ξέρω αν αυτό συγχωνεύεται με το soundtrack).
  – Νομίζω ότι η χρήση της λέξης “ενδοσκόπηση” είναι λίγο άστοχη όταν αφορά άλλους χαρακτήρες, καθώς αφορά κάτι που κάνουμε για τον εαυτό μας. Μάλλον πιο σωστή θα ήταν η εξονυχιστική εξέταση.

 4. Φίλε Nest έχεις απόλυτο δίκιο, προφανώς τα voice-overs δε συγχωνεύονται με το soundtrack, οπότε και προστέθηκαν στα θετικά, όπου κι έπρεπε εξ’ αρχής να έχουν μπει. Απορώ πώς παρέλειψα να τ’ αναφέρω!

  Επίσης, εξαιρετική η ανάλυσή σου σου περί Holmes-Poirot και sidekicks αυτών, σου βγάζω το καπέλο!

 5. Η θεά τύχη μου χαμογέλασε κι έτσι το κέρδισα στο μέγα διαγωνισμό της microids εις το facebook (20 αντίτυπα έδωσε δώρο). Αύριο πρωί πρωί ξύρισμα, κοστουμιά, εκκλησιασμός λαμπάδα κ μεταλαβιά. 😀 Εχμμ ωραίο ρηβιού btw!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL