SPECIALS

Preview: King Arthur: Knight’s Tale

Η δεύτερη ευκαιρία του Mordred

Οι developers του παιχνιδιου, Neocore Games, έχουν παρελθόν με τον μύθο του βασιλιά Αρθούρου. Το παιχνίδι που παρουσιάζουμε σήμερα και βρίσκεται στο στάδιο του Early Access είναι ουσιαστικά το τρίτο της άτυπης “σειράς” μετά τα King Arthur: A Role-Playing Wargame και King Arthur II. Ωστόσο το Knight’s Tale αποτελεί αξιοσημείωτη αλλαγή πορείας και ίσως ένα άτυπο reboot, δεδομένου ότι τα δύο προηγούμενα παιχνίδια ήταν ξεκάθαρα εμπνευσμένα από το μοντέλο του Total War με RTS μάχες μεταξύ μεγάλων στρατών. Το Knight’s Tale αντίθετα ανήκει στο είδος του tactical turn-based καθώς οι μάχες είναι πιο μικρές σε κλίμακα και ο παίκτης έχει απευθείας έλεγχο της κάθε μονάδας ξεχωριστά. Για να δούμε λοιπόν, πώς υλοποιείται αυτή η σημαντική αλλαγή στο gameplay;

Η turn-based μάχη δεν έχει κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία και ακολουθεί τα πρότυπα πολλών σύγχρονων tactical games. Σε κάθε γύρο οι μονάδες μας έχουν action points που μπορούν να δαπανήσουν σε κίνηση, επίθεση ή ενεργοποίηση special abilities.

Σε επίπεδο πλοκής έχουμε και εκεί ανατροπές. Η campaign τοποθετείται χρονικά μετά την μεγάλη μάχη του βασιλιά Αρθούρου εναντίον του νόθου γιου του και γενικώς πολύ κακού τύπου Mordred. Μετά από μια επική αναμέτρηση οι δύο μυθικές αυτές φιγούρες αλληλοεξοντώνονται και κανονικά η ιστορία θα τελείωνε εδώ… Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο όμως ο βασιλιάς Αρθούρος όχι μόνο δεν πέθανε αλλά φαίνεται να πήρε στροφή προς τη μοχθηρία, καίγοντας τα πάντα στον δρόμο του και απειλώντας τον κόσμο με την απόλυτη καταστροφή. Μην έχοντας άλλη επιλογή, η Lady of the Lake ξαναδίνει πνοή ζωής στον Mordred και του ζητά να ξανασκοτώσει τον βασιλιά Αρθούρο, εκπροσωπώντας αυτή τη φορά την πλευρά του Καλού. Θα σταθεί ο Mordred στο ύψος των περιστάσεων ή θα ξαναγυρίσει στις παλιές του συνήθειες; Η απάντηση θα δοθεί από εσάς.

Κατά τη διάρκεια της campaign το παιχνίδι δίνει στον παίκτη δυνατότητα επιλογής για τον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσει το Camelot και θα κυνηγήσει τους στόχους του. Θα γίνετε ένας δίκαιος και πονόψυχος κυβερνήτης ή θα κεράσετε στους εχθρούς και φίλους σας φωτιά και τσεκούρι;

Το gameplay του Knight’s Tale αποτελείται από δύο διακριτές φάσεις, τα γνωστά πλέον από παιχνίδια παρόμοιου στυλ (π.χ. Heroes of Might and Magic ή XCOM αν προτιμάτε) strategic και tactical layer. Στον strategic χάρτη ξαναχτίζουμε σταδιακά το ρημαγμένο κάστρο του Camelot, αναβαθμίζουμε τις μονάδες μας αν έχουν ανέβει level και τις εξοπλίζουμε με αντικείμενα που ενισχύουν τις ικανότητές τους, ενώ επιλέγουμε και την επόμενη αποστολή μεταξύ των story missions και των side missions. Στο tactical layer αναλαμβάνουμε τον έλεγχο μιας ομάδας τεσσάρων ιπποτών και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τα objectives της εκάστοτε αποστολής. Αξίζει να επισημάνουμε ότι, ως παιχνίδι που είναι βασισμένο σε έναν πασίγνωστο μύθο, το υπερφυσικό στοιχείο διατρέχει ολόκληρη την campaign καθώς θα έχετε την ευκαιρία να στρατολογήσετε μονάδες με μαγικές ικανότητες και να τις εξαπολύσετε εναντίον όλων των ειδών τις ανθρώπινες και τερατώδεις απειλές.

Το θρυλικό Camelot έχει ρημάξει από τις πληγές του πολέμου και του χρόνου. Αναστηλώστε το και χρησιμοποιήστε το ως ορμητήριο για την επέλαση των στρατευμάτων σας.

Σε αυτό το στάδιο της Early Access το King Arthur: Knight’s Tale περιλαμβάνει την εισαγωγική αποστολή/tutorial, δύο story missions και επτά side missions. Πριν από την κυκλοφορία της Early Access και όσο χρησιμοποιούσα την pre-release έκδοση αντιμετώπισα αρκετά προβλήματα με bugs, crashes και save corruption αλλά έκτοτε η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά και το παιχνίδι είναι πλέον stable. Με βάση τα όσα έχω δει μέχρι τώρα το Knight’s Tale έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ένα ποιοτικό tactical game. Οι διαθέσιμες αποστολές έχουν ενδιαφέρον και επαρκή ποικιλία, θα πρέπει να δούμε όμως αν θα ισχύει το ίδιο και στην full release που θα περιλαμβάνει campaign διάρκειας 25 ωρών. Το strategic layer θα το χαρακτήριζα σχετικά φτωχό για την ώρα, τα διαθέσιμα κτήρια για την αναβάθμιση του Camelot είναι μόλις τρία (η τελική έκδοση θα έχει επτά) και λειτουργούν περισσότερο ως υποστηρικτικά των μαχών παρά ως παράγοντας δραστικής μεταβολής των συνθηκών.

Οι μονάδες ανεβαίνουν levels και αποκτούν νέα skills, ενώ οι δυνατότητές τους μπορούν να ενισχυθούν με τον εξοπλισμό διάφορων αντικειμένων.

Όσο για το αν αξίζει να επενδύσετε άμεσα στο παιχνίδι, ίσως είναι ακόμα νωρίς γιατί το διαθέσιμο περιεχόμενο δεν θα σας δώσει πάνω από 3-4 ώρες gameplay. Εμείς θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του παιχνιδιού στην πορεία του προς την τελική κυκλοφορία και ελπίζουμε ότι δεν θα διαψεύσει τις υψηλές προσδοκίες μας.

Admiral

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

mruseyourbrain

Umber Hulk
Joined
Oct 29, 2015
Messages
823
Πρώτο update
Και το γενικό roadmap
 

mruseyourbrain

Umber Hulk
Joined
Oct 29, 2015
Messages
823
Έχοντας τελειώσει τις διαθέσιμες αποστολές της early access η γεύση που μου έμεινε ήταν προς το θετικό περισσότερο.
Καταρχάς να πω ότι ότι το παραπάνω roadmap έμεινε λόγω των συνθηκών απλά στα χαρτιά, γεγονός που έφερε γκρίνια σε όσους στήριξαν μέχρι τώρα το παιχνίδι και πάμε για ένα συνολικό patch που θα φέρνει όλα μαζί τα επιμέρους μηνιαία patches.
Ιστορία: Παίζεις μόνο δύο αποστολές από το main campaign όποτε δεν βγαίνουν και πολλά συμεράσματα αλλά το όλο concept του να παίζεις το Mordred απέναντι σ έναν "κακό" Αρθούρο φαίνεται ενδιαφέρον κι αφήνει κι ένα μυστήριο να αποκαλυφθεί για το πως καταλήξαμε σε όλο αυτό.
Γραφικά, artwork κτλ: Η όλη σκοτεινή αισθητική που έχει το παιχνίδι μου άρεσε προσωπικά. Νομίζω θέλει αρκετή δουλειά στο optimization. Το κεντρικό hub όμορφο μεν αλλά αδικαιολόγητα βαριά η πλοήγηση σε αυτό. Την τελευταία αποστολή, δεν ξέρω για ποιο λόγο, την έπαιξα όλη με μέσο όρο 20 fps. Early access θα μου πεις λογικό. Επίσης ωραία τα τοπία των missions με την σκοτεινάδα κτλ αλλά κάπου νομίζω θέλει λίγη περισσότερη ποικιλία. Εκτός αν έχουν αποφασίσει ότι όλο το μέρος θα είναι ένας απέραντος βάλτος.
Μουσική, εφέ κτλ.: Το κεντρικό theme που ακούγεται στο hub μου άρεσε πολύ. Το recording των φωνών των ιπποτών που χρησιμοποιείς ήταν σχετικά καλό. Κατά την διάρκεια των αποστολών όταν τριγυρνάς λένε διάφορα σχετικά με το πως αντιμετωπίζουν τον κόσμο που βρίσκονται που έχει την πλάκα του αλλά κάποιος μπορεί να το βρει και εκνευριστικό.
Gameplay: Οι ήρωες που μέχρι τώρα μπορείς να κάνεις recruit χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: Defender (το τανκ της ομάδας), Champion (melee fighter), Vanguard (rogue), Marksman (τοξότης), Archanist (ο μάγος της παρέας). Όσο ανέβαζα λέβελ τους ήρωες και μελετούσα τα skills του μπορούσα να ξεκλειδώσω διαπίστωσα ότι έχουν κάνει καλή δουλειά με ωραία combos και συνδυασμούς μεταξύ χαρακτήρων που μπορούν να γίνουν. Η ομάδα που για μένα δούλεψε τρένο από κάποια στιγμή και μετά ήταν defender, champion, 2 marksmen. Η αλήθεια είναι ότι σύστημα με το hide του vanguard κατά τη διάρκεια της μάχης ή εγώ δεν το κατάλαβα ή δε λειτουργεί σωστά. Κατά τη διάρκεια της μάχης μεγάλο ρόλο παίζει η τοποθέτηση των χαρακτήρων στην αρχή. Την AI την βρήκα μια χαρά. Δε με λυπήθηκε καθόλου. To OVERWATCH το βρήκα πολύ χρήσιμο. Οι χάρτες των missions δεν έχουν πολύ εξερεύνηση, ούτε πολλά να κάνεις, απλά βρίσκεις loot και εχθρούς που στο τέλος δίνουν loot. Εμένα μου άρεσε αυτός ο roguelike χαρακτήρας των missions (επίσης δεν μπορείς να κάνεις save κατά την διάρκεια των αποστολών, αλλά απ'ότι διάβασα αυτό μπορεί να αλλάξει). Camelot: Εδώ η αλήθεια είναι ότι οι αποστολές και το loot που έπαιρνες κατά την διάρκεια της early access δε σ αφήνουν να επεκτείνεις πολύ την βάση σου. Χρειάζεται περιγραφές για το τι κάνει το καθένα γιατί δεν υπάρχουν πριν τα ξεκλειδώσεις (κάποια δεν τα καταλαβαίνεις από το όνομα όπως το training ας πούμε). Η διαχείριση των ηρώων ενδιάμεσα των αποστολών προσθέτει στην όλη τακτική αντιμετώπιση. Για το loyalty σύστημα δεν έχω να πω κάτι. Ήταν ελάχιστα τα interactions που έδιναν πόντους στον loyalty χάρτη του Mordred οπότε ουσιαστικά το ξέχασα τελείως.
Συμπέρασμα: Εμένα μ' άρεσε.
 

mruseyourbrain

Umber Hulk
Joined
Oct 29, 2015
Messages
823

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Follow on Feedly