SPECIALS

The Hand of Merlin (Early Access)

Σώζοντας το multiverse

Πώς θα σας φαινόταν ο γνωστός μάγος των μύθων Merlin στον ρόλο του… Dr Strange; Στον κόσμο του παιχνιδιού ο Merlin δεν είναι ένας απλός μάγος αλλά ένα πλάσμα που μπορεί να δει όλες τις διαφορετικές πραγματικότητες ενός εκτενούς multiverse. Όπως λέει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του παιχνιδιού, “υπάρχουν άπειροι κόσμοι και άπειρα κάστρα Κάμελοτ”. Στην πραγματικότητα οι developers βρήκαν έναν πολύ έξυπνο τρόπο για να εξηγήσουν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των παιχνιδιών roguelites, το άδοξο τέλος ενός run και την εκκίνηση από την αρχή. Ένα αρχαίο κακό απειλεί να καταστρέψει όλο το multiverse και ο Merlin το αντιμάχεται σε πολλαπλά σύμπαντα, στρατολογώντας γενναίους ιππότες για να εκτελέσουν τα σχέδιά του. Εάν οι ιππότες ενός σύμπαντος αποτύχουν στην αποστολή τους, ο Μέρλιν ξεγράφει αυτό το σύμπαν και προχωρά στο επόμενο!

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο διαθέσιμα επίπεδα δυσκολίας ενώ οι developers δουλεύουν ήδη στην προσθήκη και Hard Mode.

To The Hand of Merlin ανήκει στο είδος των roguelites και έχει σαφείς επιρροές από παιχνίδια όπως το FTL, το XCOM και διάφορους τίτλους με θεματολογία από τα έργα του H.P. Lovecraft. Ο παίκτης καλείται να επιλέξει μια τριμελή ομάδα ιπποτών και να ξεκινήσει για ένα μακρύ ταξίδι που θα τον φέρει από την Αγγλία στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ και την τελική μάχη εναντίον των δυνάμεων του σκότους. Στην έκδοση Early Access υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί χάρτες τους οποίους θα πρέπει να διασχίσετε και ισάριθμα bosses που προφανώς θα πρέπει να εξοντώσετε. Το ταξίδι εξελίσσεται ακριβώς όπως στο FTL, επιλέγετε από τον χάρτη το επόμενο node στο οποίο θέλετε να ταξιδέψετε και εκεί θα αντιμετωπίσετε κάποιο random event με έπαθλο κάποιου είδους ανταμοιβή. Τα events έχουν έντονη γεύση από choose your own adventure καθώς είναι text-based και διαδραστικά, οπότε έχετε τη δυνατότητα να ορίσετε ως ένα βαθμό την εξέλιξη των πραγμάτων κατά την κρίση σας.

Ο χάρτης έχει διάφορα nodes και το καθένα από αυτά παράγει κάποιο random event με απρόβλεπτη εξέλιξη.
Δείγμα ενός από τα events που σας περιμένουν σε κάθε node. Η επιλογή στην αρχή του παιχνιδιού ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα μου έδωσε τη δυνατότητα για μία έξτρα ενέργεια που δεν θα εμφανιζόταν αν η ομάδα είχε διαφορετική σύνθεση.

Κάποια στιγμή θα έρθει αναπόφευκτα η ώρα για μάχη, είτε εναντίον αρχέγονων πλασμάτων είτε διάφορων άτακτων ανθρώπων που δεν σας συμπαθούν ιδιαίτερα. Η δράση τότε μεταφέρεται στον tactical map όπου αντιμετωπίζετε τους εχθρούς σε turn-based combat στο στυλ του XCOM. Μάλιστα το The Hand of Merlin δανείζεται από το παιχνίδι της Firaxis διάφορα στοιχεία του interface όσο και ορισμένους από τους βασικούς κανόνες του gameplay, όπως τις δύο actions σε κάθε turn και την αναζήτηση cover για την προστασία από ranged επιθέσεις. Κατά συνέπεια δεν θα χρειαστείτε σχεδόν καθόλου χρόνο προσαρμογής αν έχετε παίξει οποιοδήποτε σύγχρονο turn-based strategy game. Το σύστημα μάχης δεν έχει το βάθος του XCOM αλλά το βρήκα απολύτως επαρκές για τις ανάγκες ενός roguelite game. Το θετικό είναι ότι ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης το παιχνίδι έχει αρκετό περιεχόμενο για να δικαιολογήσει την τιμή του και μπορείτε να ολοκληρώσετε ένα run από την αρχή έως το τέλος. Κατά τη διάρκεια της Early Access οι developers θα προσθέσουν όπως λένε περισσότερα random events, εχθρούς, abilities κλπ ώστε να ενισχύσουν το replayability. Θα δουλέψουν επίσης και στο balancing απαντώντας στο feedback από τους παίκτες.

Στην μάχη οι μονάδες έχουν δύο ειδών hit points που αντιπροσωπεύουν το armor και το health. Η ζημιά στο armor αποκαθίσταται μετά από κάθε μάχη, αλλά για να θεραπεύσετε την health damage θα χρειαστεί να βρείτε κάποιον healer.

Στην πορεία του run οι μονάδες σας αποκτούν εμπειρία και ανεβαίνουν levels ξεκλειδώνοντας νέες και ισχυρότερες abilities. Μπορείτε επίσης να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό τους σε ανώτερο επίπεδο ποιότητας, είτε πληρώνοντας το ανάλογο χρηματικό κόστος στους blacksmiths είτε λαμβάνοντας καλύτερο εξοπλισμό ως επιβράβευση για την ολοκλήρωση ενός event. Βεβαίως όλη η πρόοδος μηδενίζεται για το επόμενο run και ξεκινάτε ξανά από την αρχή, ωστόσο συνυπάρχει και το στοιχείο του permanent progression μέσω του σταδιακού ξεκλειδώματος νέων χαρακτήρων (ή veteran εκδόσεων των παλιών) και ισχυρών spells με τα οποία ο Merlin μπορεί να παρέμβει στη μάχη. Επομένως η πορεία σας στον κόσμο του παιχνιδιού θα γίνεται πιο εύκολη με κάθε run αλλά θα χρειαστείτε φυσικά και τύχη για να φτάσετε μέχρι το τέλος.

Οι εχθροί έχουν συνήθως μαζί τους τη δύναμη των αριθμών οπότε οφείλετε να εκμεταλλευτείτε την μορφολογία του χάρτη και τυχόν διαθέσιμες abilities για αποτελεσματικό crowd control.

Τη στιγμή που γράφεται το κείμενο έχω αφιερώσει 18 περίπου ώρες στο The Hand of Merlin, κατάφερα να φτάσω μια φορά στην τελική μάχη αλλά δυστυχώς γνώρισα τελικά την ήττα. Οι συνολικές μου εντυπώσεις είναι καθολικά θετικές και πλέον περιμένω με έντονο ενδιαφέρον την τελική κυκλοφορία διότι το παιχνίδι ακόμη και τώρα σε Early Access είναι πολύ εθιστικό και σε ωθεί για ακόμα μία turn, ακόμα ένα node, ακόμα ένα level up. Οι οπαδοί των roguelites οφείλουν σαφώς να το έχουν στο ραντάρ τους.

Admiral

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

One Comment

  1. Αν και δεν είμαι φαν των roguelites και δεν με τραβά το εικαστικό του συγκεκριμένου, ήθελα να δώσω εύσημα για την έξοχη ατάκα ‘ΦΟΥΤΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΘΟΥΛΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΑΡΘΟΥΡΟΥ’.

    Δυνατός υποψήφιος για το Καλοκαιρινό Τεσέρτ Ρέητζκουιτ ’21 (Survival Deluxe Edition, μόλις 39.99 για τους αφοσιωμένους αναγνώστες!)

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek