EDITORIALSEverything Online

Battlefield 4 – Όχι το Review.

  Κανονικά σε αυτήν εδώ τη σελίδα θα διαβάζατε το review του ολοκαίνουριου Battlefield 4 το οποίο κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει. Και δε συμβαίνει γιατί ενώ έλαβα τον κωδικό του παιχνιδιού εγκαίρως, ουσιαστικά αδυνατώ να το παίξω χωρίς να φέρω την παραμικρή ευθύνη-και δεν είμαι ο μόνος.

  Βλέπετε ο τίτλος παρά την εκτεταμένη δοκιμαστική περίοδο ,κυκλοφόρησε ημιτελής- ο client του παιχνιδιού είναι εντελώς ασταθής και οδηγεί σε συνεχόμενα crashes. Σε σημείο που το να ολοκληρώσεις έστω ένα απλό δεκάλεπτο multiplayer match αποδεικνύεται άθλος. Το ποσοστό Quit μου έχει φτάσει (απ)αισίως το 55.56% και πιστέψτε με, σε πείσμα του ονόματος που δώσαμε στο site μας, δεν είναι αποτέλεσμα ragequiting, απλά το παιχνίδι σταματάει να λειτουργεί. Ξανά και ξανά και ξανά και ξανά.

002BF4crash

  Πολλοί θα σκεφτείτε: Και γιατί δεν αφιερώνεσαι στο Campaign, ρε Βασίλη, μέχρι να φτιάξει η κατάσταση; Μα γιατί και το Campaign έχει το ίδιο πρόβλημα! Μετά κόπων και βασάνων κατόρθωσα τελικά να το ολοκληρώσω και είναι ομολογουμένως πολύ βελτιωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του Battlefield 3. Αλλά τα crashes, crashes. Παρακολουθώντας τα ίδια cutscenes που συνοδεύουν τις οθόνες φορτώματος πέντε φορές σερί σε κάνει πραγματικά να αναρωτηθείς για τις προτεραιότητες που έχεις θέση στη ζωή σου… Βέβαια οφείλω να παραδεχτώ πως η σπουδή της ΕΑ/DICE να βγάλει το παιχνίδι σε αυτήν τη μορφή, μου έδωσε μια γεύση από το φόβο του στρατιώτη στη μάχη. Μπορεί να μην αισθάνθηκα τον κίνδυνο του θανάτου σε κάθε μου βήμα αλλά η αγωνία για το επόμενο crash έφτανε και περίσσευε…

  Για να σοβαρευτούμε ,το παιχνίδι δεν έπρεπε καν να κυκλοφορήσει σε αυτήν την κατάσταση. Είναι απαράδεκτο. Και ναι, έχοντας επαγγελματική προϋπηρεσία στο software QA (quality assurance-ποιοτικός έλεγχος) κατανοώ πλήρως τις ανάγκες της παραγωγής, τα production milestones και τα deadlines που πρέπει να τηρηθούν. Η ΕΑ έχει οικονομικά μεγέθη να εξυπηρετήσει και μετόχους που πρέπει να ικανοποιήσει. Και ας μη γελιόμαστε, το BF4 ΕΠΡΕΠΕ να κυκλοφορήσει πριν το νέο Call of Duty.  Μπορεί στο PC η απήχηση των Battlefield να είναι δεκαπλάσια των COD αλλά στις κονσόλες η κατάσταση είναι αντίστροφη.

 Όλα αυτά είναι γνωστά και σεβαστά. Αυτό που δεν είναι σεβαστό είναι η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η ΕΑ στους οπαδούς και πελάτες της, με άλλα λόγια τους αιμοδότες της.  Ναι, σύντομα θα έρθει το πολυπόθητο client patch που θα διορθώνει αν όχι όλα, τότε σίγουρα τα περισσότερα από τα προβλήματα (και μάλλον είναι πολλά γιατί έχουν περάσει ήδη εννέα ημέρες από την κυκλοφορία του τίτλου). Είναι όμως αυτό αρκετό;  Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και η ΕΑ τους τελευταίους 12 μήνες έχει ήδη αρκετές προβληματικές κυκλοφορίες στο ενεργητικό της (SimCity, Medal of Honor:Warfighter έρχονται αμέσως στο μυαλό).  Ο νέος CEO,Andrew Wilson, δήλωσε πριν μερικούς μήνες πως «Δεν θέλουμε να θεωρούμαστε η χειρότερη εταιρεία της Αμερικής».  Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνει κάτι γι’αυτό.

Βασίλης Ξερικός

Γεννημένος στην Αθήνα το 1979. Gamer εξ απαλών ονύχων, η πρώτη μου επαφή με το σπορ έγινε με έναν κλώνο του Pong σε προσχολική ηλικία.  Αν και πιστός χρήστης PC από to 1989 και την εποχή των XT έχουν περάσει από την κατοχή μου και διάφορες κονσόλες (Atari 2600, διάφορες Sega, σειρά των Playstation κλπ) ενώ η εισαγωγή μου στην gaming δημοσιογραφία έγινε μόλις το Γενάρη του 2012 και το PC Master. Παλαίμαχος των adventures, πλέον μοιράζω τον gaming χρόνο μου μεταξύ MMO, RPG (κάθε είδους) και Shooters. Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

6 Comments

  1. Της μοδας ειναι. Μεχρι την επομενη ζωη μας θα το εχουμε συνηθίσει. Αλλά φταίμε μονο εμείς οι gamers. Αφού πουλανε κανονικά και έτσι, γιατι να περιμενουν κλπ? Και δε κανω κριτική προς τα έξω αλλά προς τα εμένα , γιατί την εχω πατήσει και μυαλό δε βάζω. (rome 2 το ποιο προσφατο)

  2. Πρέπει να τονιστεί πάντως ότι η κατάσταση ποικίλει αρκετά και δεν είναι τόσο τραγική όπως τη περιγράφεις σε όλους. Σε μένα πχ στην campaign δεν έκανε κιχ, multi δεν έχω πολυπαίξει ακόμα.

    Από εκεί και πέρα συμφωνώ ότι είναι απαράδεκτη τέτοια κυκλοφορία.

  3. Προσωπικά στο campaign δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα. Από την άλλη το multipalyer με πέταγε και εμένα συνέχεια με μήνυμα game client crashed ή you were disconected from the client. Αυτό το link μου έλυσε το πρόβλημα http://battlelog.battlefield.com/bf4/forum/threadview/2955065213718181188/

  4. “Βέβαια οφείλω να παραδεχτώ πως η σπουδή της ΕΑ/DICE να βγάλει το παιχνίδι σε αυτήν τη μορφή, μου έδωσε μια γεύση από το φόβο του στρατιώτη στη μάχη. Μπορεί να μην αισθάνθηκα τον κίνδυνο του θανάτου σε κάθε μου βήμα αλλά η αγωνία για το επόμενο crash έφτανε και περίσσευε…”

    Χαχαχαχα μέτρησε.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL