EDITORIALSEverything Online

Battlefield 4 – Όχι το Review.

  Κανονικά σε αυτήν εδώ τη σελίδα θα διαβάζατε το review του ολοκαίνουριου Battlefield 4 το οποίο κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει. Και δε συμβαίνει γιατί ενώ έλαβα τον κωδικό του παιχνιδιού εγκαίρως, ουσιαστικά αδυνατώ να το παίξω χωρίς να φέρω την παραμικρή ευθύνη-και δεν είμαι ο μόνος.

  Βλέπετε ο τίτλος παρά την εκτεταμένη δοκιμαστική περίοδο ,κυκλοφόρησε ημιτελής- ο client του παιχνιδιού είναι εντελώς ασταθής και οδηγεί σε συνεχόμενα crashes. Σε σημείο που το να ολοκληρώσεις έστω ένα απλό δεκάλεπτο multiplayer match αποδεικνύεται άθλος. Το ποσοστό Quit μου έχει φτάσει (απ)αισίως το 55.56% και πιστέψτε με, σε πείσμα του ονόματος που δώσαμε στο site μας, δεν είναι αποτέλεσμα ragequiting, απλά το παιχνίδι σταματάει να λειτουργεί. Ξανά και ξανά και ξανά και ξανά.

002BF4crash

  Πολλοί θα σκεφτείτε: Και γιατί δεν αφιερώνεσαι στο Campaign, ρε Βασίλη, μέχρι να φτιάξει η κατάσταση; Μα γιατί και το Campaign έχει το ίδιο πρόβλημα! Μετά κόπων και βασάνων κατόρθωσα τελικά να το ολοκληρώσω και είναι ομολογουμένως πολύ βελτιωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του Battlefield 3. Αλλά τα crashes, crashes. Παρακολουθώντας τα ίδια cutscenes που συνοδεύουν τις οθόνες φορτώματος πέντε φορές σερί σε κάνει πραγματικά να αναρωτηθείς για τις προτεραιότητες που έχεις θέση στη ζωή σου… Βέβαια οφείλω να παραδεχτώ πως η σπουδή της ΕΑ/DICE να βγάλει το παιχνίδι σε αυτήν τη μορφή, μου έδωσε μια γεύση από το φόβο του στρατιώτη στη μάχη. Μπορεί να μην αισθάνθηκα τον κίνδυνο του θανάτου σε κάθε μου βήμα αλλά η αγωνία για το επόμενο crash έφτανε και περίσσευε…

  Για να σοβαρευτούμε ,το παιχνίδι δεν έπρεπε καν να κυκλοφορήσει σε αυτήν την κατάσταση. Είναι απαράδεκτο. Και ναι, έχοντας επαγγελματική προϋπηρεσία στο software QA (quality assurance-ποιοτικός έλεγχος) κατανοώ πλήρως τις ανάγκες της παραγωγής, τα production milestones και τα deadlines που πρέπει να τηρηθούν. Η ΕΑ έχει οικονομικά μεγέθη να εξυπηρετήσει και μετόχους που πρέπει να ικανοποιήσει. Και ας μη γελιόμαστε, το BF4 ΕΠΡΕΠΕ να κυκλοφορήσει πριν το νέο Call of Duty.  Μπορεί στο PC η απήχηση των Battlefield να είναι δεκαπλάσια των COD αλλά στις κονσόλες η κατάσταση είναι αντίστροφη.

 Όλα αυτά είναι γνωστά και σεβαστά. Αυτό που δεν είναι σεβαστό είναι η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η ΕΑ στους οπαδούς και πελάτες της, με άλλα λόγια τους αιμοδότες της.  Ναι, σύντομα θα έρθει το πολυπόθητο client patch που θα διορθώνει αν όχι όλα, τότε σίγουρα τα περισσότερα από τα προβλήματα (και μάλλον είναι πολλά γιατί έχουν περάσει ήδη εννέα ημέρες από την κυκλοφορία του τίτλου). Είναι όμως αυτό αρκετό;  Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και η ΕΑ τους τελευταίους 12 μήνες έχει ήδη αρκετές προβληματικές κυκλοφορίες στο ενεργητικό της (SimCity, Medal of Honor:Warfighter έρχονται αμέσως στο μυαλό).  Ο νέος CEO,Andrew Wilson, δήλωσε πριν μερικούς μήνες πως «Δεν θέλουμε να θεωρούμαστε η χειρότερη εταιρεία της Αμερικής».  Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνει κάτι γι’αυτό.

Βασίλης Ξερικός

Born in Athens in 1979. Gamer by gentle dreams, my first contact with the sport was with a clone of Pong at pre-school age.  Although a loyal PC user since 1989 and the XT era, I have owned several consoles (Atari 2600, various Sega, Playstation series etc.) and my introduction to gaming journalism was only in January 2012 and PC Master. A veteran of adventure games, I now split my gaming time between MMOs, RPGs (of all kinds) and Shooters. Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

6 Comments

  1. Της μοδας ειναι. Μεχρι την επομενη ζωη μας θα το εχουμε συνηθίσει. Αλλά φταίμε μονο εμείς οι gamers. Αφού πουλανε κανονικά και έτσι, γιατι να περιμενουν κλπ? Και δε κανω κριτική προς τα έξω αλλά προς τα εμένα , γιατί την εχω πατήσει και μυαλό δε βάζω. (rome 2 το ποιο προσφατο)

  2. Πρέπει να τονιστεί πάντως ότι η κατάσταση ποικίλει αρκετά και δεν είναι τόσο τραγική όπως τη περιγράφεις σε όλους. Σε μένα πχ στην campaign δεν έκανε κιχ, multi δεν έχω πολυπαίξει ακόμα.

    Από εκεί και πέρα συμφωνώ ότι είναι απαράδεκτη τέτοια κυκλοφορία.

  3. Δεν έχει πλήξει τους πάντες αλλά το πρόβλημα είναι γενικευμένο, μια βόλτα στα επίσημα φορουμ αλλά και τα άρθρα στο δίκτυο αρκεί.

  4. “Βέβαια οφείλω να παραδεχτώ πως η σπουδή της ΕΑ/DICE να βγάλει το παιχνίδι σε αυτήν τη μορφή, μου έδωσε μια γεύση από το φόβο του στρατιώτη στη μάχη. Μπορεί να μην αισθάνθηκα τον κίνδυνο του θανάτου σε κάθε μου βήμα αλλά η αγωνία για το επόμενο crash έφτανε και περίσσευε…”

    Χαχαχαχα μέτρησε.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN